12-Snabba Frågor till: Andreas Ekfeldt

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Andreas Ekfeldt är ännu en av våra otroligt duktiga och hängivna specimenjägare som har registrerat hela 60 arter över storfiskegränsen! Han har även två svenska rekord och är helt enkelt en riktigt grym sportfiskare. Så det är otroligt roligt att kunna ge er hans 12 snabba svar och även några riktigt fina bilder. 

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det finns en del arter som jag lagt en hel del tid på innan det kommit någon större eller fisk över storfiskevikt. Arter som jag lagt väldigt mycket tid efter är exempelvis bäckröding och sutare i lokala vatten.
De är inte de fiskarna jag haft svårast att fånga eller lagt mest tid på. Men som bland mina “bästa” fångster får jag hålla mina 2 svenska rekord även om det inte är de mest prestigefyllda arterna.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Från början när man var väldigt ung var det de äldre inom samma fiskeklubb som lyckades fånga stora fiskar. Med åren så närmade man sig och började kolla mer rikstäckande. Och då på personer och team som var framträdande i Svenskan, Småländskan och som på den tiden var långt fram i att samla storfiskar av så många arter som möjligt. En person som alltid varit framträdande inom specimenfisket är Jörgen Larsson. Men tidigt såg man även namn som Rasmussen, Dellerfjord, Blomqvist, Teuchler, Brännström, Esbjörnsson, Löf, Rubin, Kalenius och så vidare har man läst om i tävlingar och olika listor. Även närmare fiskevänner som Krause, Nyman och Linderoth har satt sina spår.

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera. Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten?

Ett mål och dröm är att komma till 70 olika arter över storfiskevikt vilket snudd på känns sjukt när man kollar igenom sin lista på arter. Det är ett mål som jag haft länge men nu är det inte långt kvar men heller inte så många arter och chanser per år att ta de sista. Gällande specifika arter så skulle en ordentligt stor hälleflundra i Sverige vara riktigt coolt. Av våra sötvattensarter så skulle en rejält stor gädda vara kul.

Andreas Ekfeldt med en fin gädda

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Ett stort intresse utöver fisket är träning som jag lägger en del tid på. Jag brukar alltid framåt sommaren plocka fram magrutorna 🙂

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Hmmm Svår fråga och kanske lätt att missa några, men laxfisket i havet på början av 90-talet skulle varit kul att fått vara med om med fiskar uppåt 30 kg. Kanske få uppleva braxfiske i Härsjön när det var prime time för när jag och mina fiskekompisar började köra där var storhetstiden över. Annars så är det väldigt mycket havsfiske historiskt som jag gärna skulle vilja fått vara med om.

Andreas Ekfeldt med en grann karp

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Det finns en del gammal meteartikel från några toppvatten på den tiden, bland annat Kölbydammen, Svartån och Härsjön. En artikel som jag kommer ihåg är Jörgen Larssons reportage från Härsjön där han mitt i satsningen väljer att byta ställe i sjön och ror all sin utrustning mitt i natten till andra sidan sjön. Om jag minns det rätt.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Den helt överlägset största fisken jag varit med och tappat är en tonfisk på västkusten för några veckor sedan. Efter 3 timmar och 40 minuters fight fördelat på 3 man var tonfisken inte ens riktigt trött och sprängde 400Lb/2,00mm nylon. Vi hade fisken inne vid båten vid 2 tillfällen, en gång efter 2,5 timme och vid slutet på fighten. En uppskattad vikt på tonfisken är uppåt 400 kg. När man kollar i elektroniken kan man konstatera att vi under fighten hade förflyttat oss 8 km. Efter detta inser man att det inte är helt lätt att tämja ett djur på 400 kg… (Enligt Big Game regler så landade vi fisken eftersom vi vid flera tillfällen höll i leadern men det känns lite si så där och jag kan ju säga att vi hade allt annat än kontroll på den…)

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det från nog bli när vi stod vi en kajkant och skulle lasta båten med all packning. Kompisen hade satt ihop flera spön i ett knippe. Men missat en underdel med rulle som gjorde att när jag skulle räcka över knippet med de ihopsatta spöna så åkte denna spödelen och rullen i… Eftersom det var i en större hamn var det ett par meter djupt där. Vi kämpade på ett tag med sänke och stor trekrok och tillslut så lyckades den haka i en spöögla och vi kunde få upp spödelen och rullen.

Andreas Ekfeldt med en stor rocka

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Jag gillar det svenska fisket och den svenska naturen i stort även om väder och vind har lite annat att önska ibland. Jag har fiskat ganska lite utomlands men skall jag åka utomlands och fiska får det bli till något land med tacksamt klimat, cool natur och någon lagom explosiv fisk så man kan få sig några roliga fighter.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Kanske “Joddla med Siv” och låten “Ålarnas Skräck” HaHa 🙂

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Vårat svenska rekord på gädda från 2016 är det första som kommer upp. Men det skulle varit coolt att varit med när de tog svenska rekordet på hälleflundra på 111 kg.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Supervatten och superfiskar i sig är ju kul men sen är väl frågan hur de blivit ett supervatten. Många av de så kallade supervattnen innehåller fiskodlingar och allt från vitfisk till laxartade fiskar kan bli väldigt stora i vissa av dessa vatten. Och flera av våra svenska rekord är från sådana vatten. Därmed inte sagt att det är något fel med det eller självklar vinst för att man fiskar i de vattnen.

Man kan ju exempelvis ta svenska rekordet på röding som väger 10830 gram fördelat på 80 cm, vilket är grotesk kondition och vikt i förhållande till längden. Om man jämför det med rödingar från andra vatten så kommer de inte i närheten och det finns 60-talet registrerade rödingar som är längre än den fisken. Men ingen som kommer ens i närheten av 10830 gram. Och i det fallet hade jag inte haft något emot att rödingrekordet kom från något annat av våra fina rödingvatten.

Andreas Ekfeldt med en fin håkärring

Vi tackar Andreas för svaren och vill ni se fler bilder och följa hans fiske så hittar ni honom på: Instagram @andreasekfeldt 

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *