Tolv Snabba Frågor till: Simon Bergsten

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Simon Bergsten är en riktigt duktig metare och fiskare som har fångat många fina fiskar! Han har bland annat fått en riktigt stor lake nyligen som du kan läsa mer om längre ned. Men vad hade han egentligen på kroken när han och Palle var ute och fiskade lake? Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar!

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Jag skulle nog säga iden. Det är väl kanske inte den art jag spenderat mest tid på men jag bor ju på ostkusten och här finns många bra vatten för id. Både i skärgården, bäckar och åar, så en del pass har det ju ändå blivit. Jag tycker att det är en kinkig fiskart överlag. Oftast inte riktigt intresserade av att nappa. Lekfisket i åarna är ofta väldigt svårt att pricka in och går snabbt över. Ofta krävs att man fiskar många dagar i sträck. Antingen har jag varit för tidigt ute innan de stigit ordentligt eller har jag varit för sent ute och bara fått utlekta fiskar.

Jag minns ett pass tidigt i april och det verkligen kändes som jag kommit rätt, jag kom dit och och det var fullt med id precis utanför och på väg in på fiskeplatsen som låg strax ovanför en åmyning i en skärgårdsvik. Det var ganska högt vattenflöde och det första jag gör lite ivrig som man är för att få börja fiska var att plurra ner till knäna och fylla båda stövlarna med vatten. Detta stod jag sen hela kvällen och fiskade i, kallt som tusan och inget vettigt blev det heller. Jag har även testat sommarfisket där jag sett väldigt mycket stor id och mäskat upp och kört en fiskeplats några gånger. Dock bara lyckats få en enda id på detta. Men knäcker man den koden så tror jag att man kan ha riktigt bra fiske ungefär som längst stränderna i skåne.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jag har haft fiskeintresset i mig ända sen jag var liten. Mycket tror jag var att min morbror var yrkesfiskare och jag ofta fick följa med honom ut och vittja sin garn och på de sättet fick se och plocka med många olika fiskarter. Min pappa tog även med mig ut i tidig ålder och spinnfiskade gädda och metade abborre med löja. Att jag började fatta intresse för just mete och att fånga arter utöver de vanliga som abborre och gädda var nog när jag för första gången hittade in på SK-ÅL:s hemsida. Ett gäng seriösa och duktig specimenfiskare som hade massvis av bilder på stora fiskar på sin sajt.

Namn som tex. Johan Hedman, Palle Sköldblom och Royne Tvingsell hade man ju läst om tidigare i både fisketidningar och storfisklistor, med sina stora lakar, abborrar, gäddor m.m. Så då började men utveckla sitt fiske helt enkelt. Köpte mig ett par begagnade Prologic specialist av gamla modellen vet jag som första spön och började meta sik. Roligt nu i efterhand att de jag fiskar mest med nu och gjort i några år är just Johan och Palle som har blivit två bra vänner.

12 Snabba Frågor Simon Bergsten
Jag och min pappa med två fina gäddor en sommar, den ena är min allra första egenfångade gädda.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Det är en svår fråga, sportfisket överlag i Sverige tycker jag har ökat kraftigt senaste 10-15 åren. Man ser många fler båtar i skärgården nu för tiden som fiskar abborre och gädda. Det är många i den yngre skaran som verkar fastna för spinn och jiggfisket. Kanske är det för att det arrangeras många tävlingar med bra priser i potten och att det är mycket reklam och videos på nätet om det. Jag kan inte riktigt svara på varför inte så många fastnar för metet. Men synd är det.

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera.
Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Det som driver mig är väl en kombination av lite olika tror jag. Det är ju väldigt spännande att meta. Se ett flöte dyka, bubblor som kokar runt flötet likt en jacuzzi. Nappen i feedertoppen som kan vara så hårda att butten lämnar marken, larmet som skriker. Sen finns ju självklart suget och spänningen om att kunna få en stor fisk att hugga där hela tiden. Naturen och lugnet man får av att sitta med en kopp kaffe i vårsolen vid tex Emån i jakt på färna är ju oslagbar.

Sen har jag ju tävlat i lite specimentävlingar också, främst småländskan och det gör ju att man kommer iväg på lite fler pass än man kanske skulle gjort annars för att försöka skrapa ihop lite poäng, vilket jag tycker är roligt. Ju mer tid man lägger på sitt fiske ju mer kan man upptäcka och fånga.

5. Du landade ju en riktigt fin lake för inte så länge sedan, tillika ett nytt sjörekord om vi har förstått det rätt! Nu vill vi såklart höra mer om fisken, fisket, passet. Ja allt helt enkelt, från resan dit till glädjen efteråt.

Ja, den fisken har jag knappt hunnit smälta än. Laken är en art som alltid intresserat mig väldigt mycket. Kanske just för den känns så mystisk och mytomspunnen, kanske lite ovanlig och väldigt vacker eller fulsnygg. Men ändå har jag faktiskt inte fiskat lake i många år alls, kanske tre år något sånt och då menar jag ett par pass per vinter på just sjön Sommen. Om man då inte räknar med alla pass som jag ändå försökt fånga en skärgårdslake här i Kalmarsund. Tyvärr verkar dom mer eller mindre dött ut.

Men tillbaka till passet för snart en månad sen. Jag och Johan fick för oss att åka upp en kväll efter jobbet. Ingen is i sikte alls denna milda vinter så vi drog med oss båten. Ganska blåsigt var det. Vi fick lägga båten med akten eller fören mot vinden så att det inte skulle guppa för mycket och tappa känsla när vi pimplade. Vi hade jätte segt fiske hela kvällen. Endast ett hugg runt 19:30 tiden.

Men strax innan 20:00 hugger det tag i min jiggskalle som är agnad med två hela räkor och jag känner en bra tyngd i andra änden.

Den känns lite bättre säger jag till Johan, ta fram håven. När fisken kommer upp hör vi kraftigt plaskande i ytan innan vi får igång pannlampan och Johan kan håva den. Han säger direkt grattis till en regga den här är sjukt stor. Johan som fått lakar förr på både över och strax under 6 kg! Tanken går snabbt i huvudet att då måste den vara stor. När jag tittar ner i håven vet jag knappt vad jag ska ta vägen. Den är sjukt grov och fet och samtidigt ganska lång. Med en omkrets av 48 cm så väger vi fisken till hela 5470 gram och mäter den till 80 cm.

Glad och förvånad över att det ens fanns så stora lakar på detta ställe så tar jag en kopp kaffe och drar iväg ett mms till Palle som blir glatt förvånad. Efter det var jag så skakig på handen att jag hade svårt att pimpla vidare sista timmen. Det blev dock inget mer napp denna kvällen. Men de drygt 2 timmarna i bilen hem gick lättare än någonsin.

Simon bergsten med en grov lake från Sommen.

6. Vi stannar kvar vid stora fiskar och Kalmartrakten. Du har även lyckats fånga en stor braxen från Hossmoån, en höstfisk på över 6 kilo om vi hört rätt. Igen, berätta mer om den fångsten, för en sådan stor höstfisk hör kanske inte till vanligheten. 

Hossmoån ja. Mycket trevlig å tycker jag med ett flertal fiskarter att rikta sig efter. Med ca 6 mil dit så brukar jag lägga några nätter per år iallafall. Tror det var i mitten på september 2015, vi tävlade i småländskan ett gäng. Jag och en fiskekompis åkte ner för att köra ett dygnspass då september brukar vara en het månad. Vi hade väl lite bråttom ner och det blixtrade till i en av fartkamerorna som var i Rinkabyholm. Ett par veckor senare fick jag ett brev av polisen i brevlådan med en fin bild och ett inbetalningskort på 2000 kr.

När vi kom fram satt det folk på de populäraste platserna i kupagölen där vi mestadels brukar fiska så vi satte oss lite nedströms. Fisket var rätt lugnt till en början, några ströbraxnar och nån sutare strax under 3 kg på kvällen. Framåt natten så började de rulla mer och ny fisk verkade stiga upp i ån. Vi hade öst på bra med mäsk och majs så vi fick en del fisk att stanna kvar nere hos oss. Vi drog ett gäng braxnar på upp till 5,2 kg och mitt i natten kunde vi håva min bjässe till braxen på hela 6240 g som var 77 cm lång. En enormt biffig fisk i toppkondis hade fallit för mina två hairriggade plastmajskorn och glädjen var obeskrivlig.

Simon bergsten med en stor höstbrax från Hossmo

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Svår fråga, jag är nöjd med flera av mina fiskar, laken, braxen och mörten på 1080 gram är väl de fiskar jag egentligen borde vara mest nöjd med. Men faktum är att min gädda jag fick näst sista dagen på året 2015 är jag grymt nöjd med. Gädda har jag lagt väldigt mycket tid på genom åren, och det var på nått sätt med den arten allt fiske började en gång. Som för många börjar det med gädda för att sedan utvecklas till mer.

Jag hade länge personbästa på 9,9 kg. Men när jag äntligen knäckte 10-strecket så gjorde jag det med råge, en flötestrollad skärgårdsfisk från Kalmarsund över 13 kg. En gädda på 13 kg var kanske inte så ovanligt förr, när gäddan hade sina glansdagar. Men idag känns det riktigt svårt att hitta en gädda över 12 kg och när man är född i slutet av 80-talet så missade man nog många arters storhetstid. Om man går tillbaka till laken så är det ju samma sak där, förr togs det många stora lakar vilket det inte alls gör idag i samma utsträckning, så laken och gäddan håller jag som mina bästa.

Simon bergsten med en stor gädda på flötestrolling!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Har väl inte hänt sådär jätte mycket pinsamma grejer vad jag kommer på. Glömde bivvyt hemma när jag skulle till Hossmo en höst. Fick sova under bar himmel i regn. Fick avbryta ett karppass en gång med för batterierna i larmen tog slut första natten och jag hade glömt reservbatterier hemma. En grej jag kom på nu var under ett lakpass med Palle. Vi pimplade, och ganska djupt runt 10 meter får jag nåt sjukt tungt på kroken, självklart var det mörkt ute och jag har alltid haft lite konstiga tankar om att det skulle finnas lik överallt, haha.

Tankarna blir oftast starkare när det är natt och kolsvart ute. Tänkt ibland att ”i den här sjön lär det finnas nåt lik” , eller ”här har nog någon drunknat eller blivit dumpad nångång”. Jaja hur som helst så var det jättetungt men det kom lite i taget om man höll emot spolen, Palle sa, det är nog bara en stock eller nått. Jag sa ”tänk om det är ett lik eller nått annat äckligt, näe jag klipper nog av linan istället nu det är ju bara en jigg skalle. Eller vill du veva upp? Jag tycker de otäckt”. Palle tog över spöt och vevade upp det ena ankaret jag hade fastnat i. Det var lite pinsamt och jag kände mig som en barnunge, har fått höra det ett par gånger också.

9. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Rudan är nog min favoritart. Det är på något sätt ett väldigt fridfullt fiske. Att mitt i sommaren kunna åka och fiska relativt många men korta pass både i gryning och skymning. Något som passar mig bra. Det är spännande, när fisken kommer in och ytan fylls av bubbelstråk eller när det gungar till lite i de där näckrosbladet som man fiskar precis bredvid och flötet guppar till lite.

Jag fiskar alltid ruda överblyat och lodar in djupet till att flötet står perfekt. Då blir känsligheten bäst tycker jag. På så sätt får jag bara lyftnapp och de brukar sitta i de flesta fall. Jag fiskar mest ruda i hemmavattnet Lilla Grytsjön. En magiskt mysig liten pöl mitt ute i skogen omgiven av vass, näckrosor och gungfly. En och annan knott och mygga också då kanske. Jag arrenderar sjön ihop med tidigare nämnda Johan och Palle.

I början av 2000-talet var det en bra sjö för storrudor. Tyvärr lyckades leken lite för bra under några år då fisketrycket samtidigt var lågt, så fisken blev både fler och mindre i storlek. Men nu har vi tagit tag i det ordentligt och senaste säsongen kunde avslutas med en fin fisk på 1850 gram av mig.

En stor ruda

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Jag minns en gädda en gång för sådär 10 år sedan på spinnfiske, den högg inte så långt ifrån båten, sedan gick den upp och ruskade med huvudet så pass att den släppte. Den var riktigt stor kommer jag ihåg. Omkring samma tidpunkt hade jag även en grymt stor abborre som jag bara vevade in så snabbt jag bara kunde eftersom jag trodde det var en liten gädda. Inte fören när den släppte vid båtkanten såg jag att det var en abborre säkert en bit över 2 kg. Men det där är ju ett tag sen nu så det har man släppt.

Men så sent som i våras brände jag en fisk som borde varit en färna på bottenmete med majs i Emån, den gjorde en sån jätterusning rakt in i en buske och linan small. Alltid lite tråkigt när man inte får se fisken så man får reda på vad det var.

11. Som vi har sagt tidigare så brukar vi höra oss för lite om den som svarar på frågorna. Så även denna gången, och om vi har förstått det rätt har du fått en riktigt stor mört i från kalmarsund! Det här vill vi veta mer om.

Jag var ute på ett björknapass i mitten av oktober 2015. Fiskade på mitt vanliga ställe och använde mig av traditionellt feederfiske. Jag minns att just denna kväll nappade det på ganska bra. Drog ett bra gäng med björknor upp till kanske 5-6 hekto och även ett par sarvar upp till 980gram. Jag hade kanske en timmes fisketid kvar så smäller det på. Känner ju direkt att det är en annan fisk än en björkna. Kanske en fin sarv. När fisken närmar sig land ser jag den med pannlampans sken och tänker, en liten Id jävel. Så surt.

Men när den trillar över håv kanten ser jag dess röda fenor och ögon. Jag har landat en jättemört! Den är både tjock och lång. Jag säckar fisken och ringer till min morbror som inte bor så långt ifrån. Vi väger fisken till 1080 gram och mäter längden är 43 cm. Snacka om bonusfångst!

En grov mört från Kalmarsund

12. Hur mycket tid lägger du på att hitta nya potentiella vatten? Eller utmana dig själv att fiska i nya vatten, som är nya för dig? Är just upptäckarglädjen något som driver dig i ditt mete? Om inte varför är det så? 

Som småbarns förälder har tiden till att utforska nya vatten inte riktigt varit på tapeten senaste tiden. Även att man letat en del nya ål och färna vatten. Så har man mest kört på de gamla vanliga ställen och platser man känner till när man haft tid att fiska. Men visst skulle jag vilja utforska nya vatten. Förr åkte jag runt mycket och testade små pölar och annat efter ål. Gädda har man ju försökt hitta potentiella vatten till länge.

Men det är inte så lätt som man tror att hitta nått nytt som verkligen är bra och samtidigt har potential att ge stor fisk. Kalmarsund håller ju tyvärr på att dö ut på det mesta förutom stor abborre. Så det är ju insjöar och åar man får söka i. Drömmen hade nog varit att hitta en ny sjö med ett starkt lakebestånd eller ett litet vatten med några grymt stora ålar i. Just instängda stora ålar tror jag det finns fler än man tror. Vi får se om drömmen en dag slår in.

Vi tackar Simon för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.