12-Snabba Frågor till: Jonas Jonsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jonas Jonsson är en otroligt duktig karpfiskare! Och det han inte kan om karpar är antagligen inte värt att veta för han driver nämligen Aneboda Fiskodling som har försett många vatten i Sverige med fantastiskt fina karpar. Men hur gick det egentligen på SCC och att klippa linan… Ja det och massor mer kan ni läsa i Jonas 12 Snabba Svar!

Jonas Jonsson med karp

1. Du är ju såklart en karpfiskare av rang men är det bara karp som gäller eller fiskar du efter andra arter med? Eller har du gått över till att bara meta efter karp och i så fall varför?

Karpfiske är det fiske jag brinner mest för. För mig är karpfisket så mycket mer än tiden bakom spöna. Man skulle kunna säga att hela mitt liv är karp på ett eller annat sätt.
Arbetet på karpodlingen tar mycket av min tid. Det finns alltid något att göra och det är mycket mer jobb än vad man kan tro. Det är lätt att tro att det bara är att ge karparna lite mat men så är det inte. Fritiden handlar också om karp.

Jag försöker att fiska så många pass som jag hinner men eftersom jag också har hand om Hagasjön så blir det några timmar vid sjön utan att direkt fiska.

Jag försöker också hinna med några pass på andra arter. Ofta passar jag på och fiska t ex gädda, abborre m.m. när jag hälsar på vänner runt omkring. För mig är fisket framför allt naturen och vännerna som är motivationen till fisket. Så jag kan bli lika inspirerad av att åka och hälsa på någon vän och fiska låt säga abborre i Stockholm eller gädda i Kalmar som att åka till Frankrike med chans på stora karpar.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Oj detta var en svår fråga! Jag har många!
Fisket är så stort och det finns många olika aspekter av fisket där vissa personer besitter en eller flera egenskaper som jag ser upp till. Jag har haft förmånen att träffat många av de personer som jag ser som förebilder inom fisket och dessutom har jag privilegiet att se många av dem som nära vänner.

Men om jag skulle säga någon person just idag så har jag svårt att inte säga Birger Holmqvist. Han fångar allt över allt och den energin och beslutsamheten han lägger ner på fisket är imponerande. Det syns också på resultaten som låt oss säga är minst sagt imponerande.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemenesportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Metat är kanske det enda som jag tror alla har gjort någon gång. Vem har inte börjat sitt fiske med ett rödvitt flöte en metrev och ett eget metspö av något lämpligt trädslag när man var barn? Mete är en metod som kan tillämpas överallt och till alla arter. Den stora tjusningen är att det inte behöver vara komplicerat och att man kommer nära fisken och naturen.

Idag ser jag det som ett stort problem att vi gärna pratar om all utrustning och gärna ger skenet av att allt är nödvändigt. Idag blir man mörkrädd när man ser ”guider” till t ex karpfiske. Bilden man får är att man absolut inte kan fiska om man inte har tre spön, nappalarm, speciella tält, sängar, baitboat och allt annat och glöm för all del inte de 1000 olika små plast saker man måste ha för att kunna göra ett tackel. Det är då inte så konstigt att det blir en skräckinjagande stor tröskel att ta sig över för att börja.

Men vad är det vi behöver egentligen?

Ett spö, rulle, lina, krok och ett bra bete då har du det viktigaste.
Man måste visa på enkelheten och hur fantastiskt det är att få vara ute i naturen.
Om man tittar på t ex jakten så pratar de ofta om hur underbart det är att komma ut i naturen. Många anger det som den främsta anledningen till att de håller på med jakt. Jämför man med mete så är det just det vi också upplever. Det är få saker som är så rogivande som att få uppleva en underbar soluppgång en tidig morgon i maj, du kokar din första kopp kaffe och väntar på karpen eller om det är en dimmig morgon under hösten och ån ligger nästan spegelblank och du funderar på om gäddan är hungrig.

Men så fort vi ska visa upp vårt intresse hamnar bilden lätt på all utrustning och personer som ser det utifrån hakar oftast upp sig på just utrustningen.
Givetvis kan man själv välja hur man vill avnjuta tiden mellan huggen och jag säger inte att det är fel att man tar med sig alla bekvämligheter men för varje år kommer jag längre och längre ifrån den bilden. Jag vill gärna ha det lätt avskalat och avskalat i den mån det går. Det första passet förra året gjorde jag med ett liggunderlag och sovsäck i strandkanten. Det var en fantastisk kväll sedan var det underbart att vakna upp strax innan midnatt av ett hugg och ser hur sovsäcken och allt är täckt med ett tunt lager frost. Med bra sovsäck är det helt fantastiskt!

Jonas Jonsson karpmete

4. Du kommer ju befinna dig på Metetorget på årets Sportfiskemässa, så vad kommer de som besöker mässan få se från Aneboda Fiskodling? Och vad förväntar du dig av Sportfiskemässan och Metetorget, både som utställare men även som besökare?

Jag kommer att från Aneboda Fiskodling ta med ett akvarium och ett antal karpar , sedan kommer jag finnas där för att prata om karp allt i från eventuella funderingar kring utsättningar, fiske och allt annat. Jag hoppas att vi i år kan få ett lyft av metet och vi har i alla fall fått ihop en bra blandning av utställare på metetorget.
Sedan kommer det bli kul att få träffa alla trevliga personer och få prata fiske några dagar!

5. Du driver ju Aneboda Fiskodling, kan du berätta lite historia kring företaget och hur det kommer sig att det blev just karpodling för dig?

Fiskodlingen i Aneboda startade 1906 av Södra Sveriges Fiskeriförening vilket var en förening med bland annat hushållssällskapen. Huvudsyftet var att visa att man genom att utnyttja impediment och dammar för att öka avkastningen och producera mat. Det andra syftet var att för svenska förhållanden ta fram en lämplig stam av karp och sutare.

Vill man läsa mer om detta kan jag rekommendera en bok 100 år av Helmer Ahlbäck.
Om ni är intresserad så kan ni höra av er så kan jag hjälpa er med detta. Odlingen har sedan starten bedrivits oavbrutet och idag har vi en stam som av många ses som en av de vackraste i Europa. Det är givetvis mycket smickrande och inspirerande.

Jag har varit med på odlingen så länge jag kan minnas. Mina föräldrar kom ner till odlingen under 80-talet och sedan föll det sig så att min far tog över odlingen. Jag har sedan jag var liten varit med på odlingen och hjälpt till med allt från avel till att följa med ut på leveranser. Jag har alltid varit intresserad av naturen och efter jag började med karpfisket när jag var 10 år så blev också karpodling och Hagasjön självklara delar. Något av det mest stimulerande är att kunna vara med och påverka och styra utvecklingen. Allt börjar med avelsarbetet och där kan man genom urval och planering styra mot de mål man har. Att vara med från romkorn till leveransklara fiskar är fantastiskt. När man dessutom ser hur de växer och får rapport om tillväxt och nya toppvikter blir jag nästan gladare än fångstpersonen.

Jonas Jonsson

larver

Yngel

6. Aneboda riktar ju in sig på karp, men skulle det vara möjligt att odla annan vitfisk, som t.ex. Färna, Barb, Mört? Och om det går finns det någon marknad tror du?

Metoderna med riktad avel är mycket universella och skulle kunna tillämpas på många arter. Om man bortser från praktiska problem som att hitta avsättning till för de olika arterna och att från myndigheterna få tillstånd för att introducera en ny art, vilket jag tror är mycket svårt om inte omöjligt, ska man ha tid och utrymme för att kunna bedriva en seriös odling.

Sedan har vi kanske den viktigaste aspekten och det gäller att kunna garantera smittskydd. Har man många olika arter på en odling ökar också riskerna att man skulle kunna få in någon sjukdom. Vi har egna avelsfiskar på karp och gräskarp och tar inte in några nya fiskar utifrån vilket är viktigt för att kunna garantera smittfrihet.
Situationen i övriga Europa är inte lika god som den vi har i Sverige.

I de flesta länderna förekommer det regelbundet utbrott av olika sjukdomar och skulle vi få in dem till Sverige riskerar vi inte bara bestånden av karp utan många av sjukdomarna skulle också kunna drabba övriga karpfiskar som mört, brax, ruda, sarv o s v. Detta skulle i sin tur kunna drabba rovfiskarna och hela ekosystem skulle riskeras att slås ut.
Så det finns både praktiska och smittskyddsaspekter att ta ställning till innan man börjar att odla något nytt. Men i tanken skulle det vara intressant att odla olika arter som skulle vara intressant för till exempel sportfiske.

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Enkel fråga! För några år sedan köpte jag och en kompis en baitboat. Den var då en värsting med ekolod mm. Visst det finns situationer när en sådan är jättebra och ett bra hjälpmedel. Men jag tycker att hela charmen med fisket försvinner och det enda jag tänker på är om batteriet kommer ta slut… Nu funderar vi bägge på om det inte finns något spektakulärt sätt att sänka den. Hahahah fast om det finns någon som är sugen så säljer vi den gärna!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det kan ni ju inte fråga mig om. Sådana saker ser man ju till att glömma fort. Så det vet nog bara de som varit med… Jag minns en sak under tävling, SCC, i Sämsjön. Jag var helt slut när vi kom ut och tävlingen började. Första morgonen drog ett av mina spön iväg och jag ut. Direkt efter mothugget och jag spänt upp linan kom jag att tänka på att jag inte klippat linan så jag börjar dra ut lina och klippar den. Birger frågar va f*n jag gör och jag vet själv inte riktigt. Allt slutade bra efter några ytterligare strapatser låg en fjällis omkring 10 kg i håven och vi slutade som tvåa i tävlingen.

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det är utan tvekan jakten på min första svenska karp över 15 kg. Jag började att fiska karp när jag var 10 år och det dröjde ända fram till 2013 innan jag lyckades fånga min första svenska 15 kg. Jag var så lycklig att det tog ett par veckor innan jag kom på att jag fångat större fiskar i Frankrike men jag bestämde mig snabbt att den ändå var mycket större.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Alla fiska man har tappat har ju varit störst! Jag vet faktiskt inte.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Ytterligare en svår fråga!Det finns många speciella fångster som hade varit fantastiskt kul att få vara med om. Men någon speciell kan jag inte komma på just nu.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag ser ett stort problem idag att vikterna får alldeles för stor betydelse. Många är helt inriktade på att fånga större individer hela tiden och kan inte se glädjen i mindre fiskar. Det är en farlig utveckling för då hamnar allt fokus på ett få antal vatten och många trevliga vatten hamnar utanför. Det är en förbannelse.
Sedan har vi den andra aspekten när det finns någon eller några som jobbat målinriktat och skapat ett fantastiskt vatten från grunden. Då är vattnet och individerna en fantastisk tillgång.

Det jag absolut inte vill se eller kan se glädjen med är att flytta stora fiskar från ett vatten till ett annat då saknar vattnet och fiskarna all värde. Svenskt karpfiske är unikt i framför allt ett avseende. Fångar du en karp från ett visst vatten kan man utgå ifrån att den är en produkt av just det vattnet. Skulle då fisken väga 8 kg och nytt sjörekord är det ju helt fantastiskt! Fångsten får ett helt annat värde än om man fångar den i en pay-lakes dit man köpt in stora individer.

Jonas Jonsson med en finkarp

Vi tackar Jonas för svaren! 

Vill man kolla in Aneboda Fiskodling så klickar ni in er på
hemsidan-> http://www.aneboda.se/

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *