12-Snabba Frågor till: Pelle Andersson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Pelle Andersson är en specimenjägare ut i fingerspetsarna och han är även en flitig deltagare i Svenskan.
2017 vann han den individuella tävlingen, ett stort grattis från oss på Swedish Anglers!
Så vi ville såklart få höra lite mer om det och har han köpt något riktigt odugligt? Eller varför han yrade runt i Västervik… Ja det och mycket mer får ni reda på i hans 12 snabba svar! Trevlig läsning.

Pelle Andersson med en fin karp

1. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Min favoritart är rudan, den har varit det länge och det var väl egentligen där mitt intresse väcktes på riktigt. Det började i lilla Igeltjärn uppe i Deje och fortsatte med gästfiske i Sjöbodasjön vilket var nästa steg och var riktigt häftigt. Det var även där jag stötte på folk ifrån Tusenbröderna och på så sätt kom in i klubben.
Detta pass är nog mitt bästa minne, man hade egentligen inga grejor för att vara där i flera dagar. En stol och lite mat.

Det regnade och höll på men fisket var otroligt och jag vet inte hur många 2 kilos jag fick. Det var riktigt fräckt på den tiden och där väcktes nog hungern för mer.
Det som är grejen med fisket efter ruda har alltid varit lugnet kring vattnet, inte en massa folk man behöver trängas med samt att det är både väldigt svårt och spännande.

Har man sett bubblorna så vet man vad jag talar om. Frustrerande många gånger men väldigt spännande.
Men det finns många fina minnen från fler rudavatten. Det är ofta trevliga mornar, en kopp kaffe precis när det börjar ljusna och allt vaknar till liv. Det är avslappnande på riktigt.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Svår fråga, har nog inte riktigt haft någon förebild. Men man ser väl upp till folk som är lite uppfinningsrika och försöker tänka själva snarare än att bara härma eller ringa runt och fråga om minsta detalj.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemenesportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Känns spontant som att det inte har gjorts så mycket för att få fram metet till den breda skaran. Tror Sportfiskarna har gjort lite men behövs nog mer för att nå fram. Finns ju många varianter av mete men jag tror att en del av det är lite för krångligt och speciellt för att det ska falla alla i tycke. Den seriösaste formen av mete tror jag aldrig når ut till alla. Det är för speciellt helt enkelt. Inte alla har tålamod eller tid att vänta på en fisk i flera veckor.

Sedan så tror jag att flera andra grenar inom fisket anses lite fräckare. Spinnfiske, vertikalfiske och sådant är lite mer trendigt än metet och det kommer fram mycket flashiga grejer som promotas av så kallade profiler. Det påverkar nog del del.

Pelle Andersson med en harr

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Lite allätare, gillar att laga mat, kollar rätt mycket på hockey. Jobbar som sjöman annars så periodvis är man helt bortkopplad från fisket och periodvis har man hur mycket tid som helst till det.

5. Du har ju varit med i flera år och tävlat i Svenska Specimentävlingen men vem anser du är den bästa specimenhuntern genom tiderna när det kommer till tävlingen? Vem har lämnat störst avtryck?

Ännu en bra fråga som jag aldrig tänkt på och jag skulle tro att denna person säkert härjade runt innan jag ens började fiska. Finns säkert någon bra att nämna här men jag har för dålig koll på tidigare år. Nuförtiden känns det inte som någon sticker ut så mycket ifrån mängden även om det såklart finns många som gjort det bra år efter år.
Är väl iofs möjligt att man kan nämna Ola Esbjörnsson här, bara sprungit på han själv någon gång men hans noggrannhet och envishet har nog gett många en tankeställare genom åren.

6. Du vann ju Svenskan individuellt 2017 och även laget du representera knep först platsen, så stort grattis! Men hur var det, hade du som mål att gå för vinst eller blev det bara så? Och när du faktiskt såg att du hade en möjlighet att vinna, satsade du ännu mer då?

Tackar, nej det var väl egentligen inte målet utan det var ett ”vanligt” fiskeår framtills augusti – september någon gång. Visst hade vi fiskat en del innan men inte mer än vanligt. Det var väl då någon gång som vi såg att vi låg rätt bra till och om vi la i en växel till så kunde det gå vägen.

Individuellt var det väl lite senare än så som jag kände att det fanns en möjlighet och bestämde mig för att ge det ett försök de sista månaderna.
Klart det var kul att vinna, vi var nära för några år sedan men det saknades några fjuttiga poäng.

Pelle Andersson med en fin ruda

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Man har ju samlat på sig lite dret under åren, det har man. Brukar alltid tänka att det aldrig får falla på utrustningen. Men tror inte jag har något sånt fiaskoköp faktiskt utan har haft tur och klarat mig än så länge.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Har varit med om en tuff roddtur i skärgården, det blåste mycket och vi var rätt trötta när vi väl kom fram till fiskeplatsen. När vi väl skulle ankra så behövdes inte det utan det hade såklart legat i hela vägen. Vi fick oss ett riktigt gott skratt kan jag säga.

Med samma kamrat hade jag även ett äventyr i skogarna kring Västervik för många år sedan. Vi hade fått tips om en sjö med stor sarv och vi hade sett bilder på stora fiskar därifrån. Vi skulle leta upp denna och fiska över natten. Började med båt, för att sen ta cykel genom skogen. Vi letar och letar och släpar cyklar och fiskegrejor runt i skogen. Till slut tappar vi bort oss och hittar en campingplats mitt i skogen. Vi tror det är några riktigt skummisar som håller till där.

Det visar sig vara hemvärnet som till slut får visa på en karta vart vi hamnat. Men den hjälpen lyckas vi i alla fall ta oss hem igen. Om jag minns rätt virrade vi runt i över fem timmar. Ingen sarv denna gång men om jag minns rätt så försökte vi igen några dagar senare.

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Jag har lagt många timmar på rudan genom åren men jag måste ändå säga att det är gäddan som gäckat mig. Förra året så kom den till slut, 12650 gram. Ingen baddare för många men det var riktigt kul. Jag vill knappt tänka på hur många timmar och veckopengar det tog. Har tappat flera ännu större under resans gång och landat massvis åt min kompis Jonas Blom men jag har på något sätt alltid sumpat det. Så jag är säkert ingen gäddfiskare av rang men med Jonas som kompis så är jag säkert en landare av rang!

Pelle Andersson med en grann gädda

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Det är som sagt några riktigt fina gäddor jag verkligen skulle vilja fått upp. Annars är det nog en ruda som jag ”sightfiskade” på med frilina. Tappade den i drillen, inget riktigt monster men tror den kom upp på 2,6 kg + senare. Tror faktiskt jag klarat mig rätt bra ifrån tappade fiskar annars, eller så har jag förträngt dem helt enkelt. Men jag har aldrig varit med om att jag eller någon kompis heller har tappat något riktig älg som man kan läsa om ibland att andra varit med om.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det hade nog varit fräsigt att stå vid Lödde å med en påse Rollo kolor i näven runt millennieskiftet, fått se några av de riktigt stora som kom upp där. Måste va rätt mäktigt när de ligger runt 20 pannor och dessutom se ett gäng av dem. I dagsläget är det nog så svårt att se en stycken 20 kilos. I dagsläget har jag bara sett någon runt 14 kg. Ja, om någon undrar så var det såklart samma Blom som vanligt som tog den :).

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag förstår inte varför folk skulle tycka det är en förbannelse. Man kan alltid strunta i dem själv om man känner så. Samtidigt är det ganska fräsigt att se en brax på 7+ för att ta ett exempel. Det tycker jag själv fortfarande. Sen får man inte tappa fattningen på grund av dessa vatten utan man måste fortfarande kunna uppskatta mer normala vatten. Många tycker nog att det hämmar upptäckarandan och så vidare men det är också upp till var och en.

Idag finns väl lite tävlingar som också begränsar antal fiskar/vatten vilket gör att folk måste söka sig bort från dessa supervatten. Personligen är det fräsigt att se dessa supervatten och dess fiskar men det ger inte samma pirr som att upptäcka något nytt eller fiskar som aldrig krokats tidigare.

Pelle Andersson

Vi tackar Pelle för svaren!

Vill man läsa mer om Svenska Specimentävlingen så klickar ni in på
hemsidan->Svenska Specimentävlingen

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

 

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *