12 Snabba Frågor till: Andreas Sandström

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Andreas Sandström är en mycket duktig sportfiskare och metare som har lyckats fånga många fina fiskar. Han utgår från Umeå och såklart handlar någon fråga om norr. Men vad hände egentligen i den gamla plastbåten? Ja det och mycket mer får du reda på när du läser Andreas 12 Snabba Svar!

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Lake är förmodligen den art jag har fiskat mest efter, men jag känner absolut inte att jag har ”grepp” om arten. Många gånger har jag trott att man ”knäckt” koden gällande val av bete, månfaser, väder och vind. Men det har alltid visat sig att mina teorier inte stämmer. Jag börjar tvivla på att det går att bli en riktigt bra och effektiv lakefiskare!

Gäddan är en art som har gäckat mig länge. Det är nog inte tänkt att jag ska få en riktigt stor gädda. Som metare så vill man ju ta den på mete, och då har det mest blivit ismete på vintrarna. Man får väl försöka lägga mera tid bara. Till slut kommer den!

Andreas Sandström med en fin lake över 4 kg!
Min första Lake över 4 kg, 4219 gram för att vara exakt.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jag har nog aldrig haft några riktiga förebilder inom metet. Det ska i så fall vara grabbarna i Umeåspecimen. För flera år sedan lärde jag känna Jens Söderlind som varit med i klubben länge och han gav mig många bra tips i början. Några år senare fick jag äran att själv gå med i klubben.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag vet inte riktigt. Men tycker nog själv att intresset för metet överlag i landet har vuxit dom senaste åren. Kollar man ”Svenskan” så har det dykt upp många nya klubbar, vilket är skoj!
Ni i Swedish Anglers gör ett kanonjobb för att få metet att höras och synas! Det borde locka nya intressenter.

4. Du bor i närheten av Umeå, hur ser läget ut däruppe när det kommer till bra metevatten? 

Umeå har ju varit känt för att ha många duktiga Specimenfiskare, med många aktiva klubbar. Tyvärr verkar intresset ha svalnat dom senaste åren.
Egentligen finns det inte så mycket heta specimenvatten i närheten av Umeå, men är man beredd att åka bil så finns det fina vatten både norr, söder och väster om Umeå.
Fisketrycket är helt annorlunda än om man jämför med södra Sverige. Här uppe behöver man i princip aldrig vara orolig att den uttänkta fiskeplatsen redan är upptagen.

5. Vi fortsätter såklart på det norra spåret här, du fick ju en riktigt fin sarv förra året långt upp i landet. 
Nu vill vi såklart höra mer om den fångsten och hur allt gick till när du fångade denna kluns!

Vi hade fått lära oss att sarvar inte skulle finnas så långt norr ut som Örnsköldsvik. Men Jens hade fått tips om att någon fritidsfiskare hade fått en liten sarv där. För bra för att vara sant tänkte många. Men dom åkte ner och testade och fick ett gäng mindre sarvar, och efter det va vi nere några pass varje vår, och det kom upp sarvar över kilot till slut.
Den dagen i fjol när jag fick min stora va det segt fiske med endast några få fiskar upp, men det var bra vikter på dom få fiskar vi fick. Strax efter min sarv kom det faktiskt upp en till sarv över 1200 gram. Jag åkte ner även denna våren, men tyvärr för sent. Dom hade nog lekt redan och var som bortblåsta.

sarv
Sarv på 1300 gram från Örnsköldsvik!

6. Kollar man i Sportfiskarns storfiskeregister har du en gedigen lista, men något som är återkommande är rudorna från Nordansjön, här vill vi såklart veta mer. Hur hamnade du där och berätta om en eller flera minnesvärda fiskepass där. 

Flötmete är bland det roligaste fisket enligt mig, och då speciellt efter ruda.
På min första fiskeresa ner till Nordansjön var vi fyra grabbar som åkte, uppdelade i två båtar. Sjön är helt igenvuxen, så båt är ett måste. Jens Söderlind var med, och han hade fiskat ruda tidigare och fick visa oss andra hur man skulle ställa in flötet m.m. Jag minns att det spöregnade hela den helgen, men vi fick ett gäng rudor. Inga giganter men ändå. Efter den helgen har rudafisket alltid varit en favorit, och många fiskeresor har det blivit i jakt på stor ruda. Tyvärr har det varit segt fiske i Nordansjön dom senaste åren. Många pratar om att det ska bero på uttrar i sjön. Men vem vet, kanske håller dom sig bara undan. Det är ju en lurig fisk som dom flesta vet.

Förutom att rudor är en extremt häftig art, så är metoden att fiska dom väldigt speciell. Dom minimala indikationerna på flötet som visar nappen när man kör den så kallade ”lyftmetoden” är magisk. Att dom dessutom är sanslösa fighters gör det så klart inte mindre roligt! Sen är det fruktansvärt mysigt att sitta och flötmeta bland näckrosor en varm, vindstilla sommarkväll.
Det är nog allt detta som gjort att jag fastnat så mycke för just rudan.

badar med ruda - Andreas Sandström
Ruda från Nordansjön. Får man regg, blir det badbild

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Jag kommer aldrig glömma dagen jag fick min första lake över 4 kg, den känslan var verkligen speciell! Gissar att jag kommer känna något liknande den dagen jag får stoltsera med en 12+ gädda.

Annars brukar jag försöka sätta upp personliga mål som jag vill uppnå. Bland annat hade jag som mål att fånga en 3+ färna under tiden som jag bodde i Göteborg. Efter rätt många färnor över 2,5 kg med topp på 2,9 så fick jag till slut en färna på 3180 gram. Dessutom hade jag turen att bocka av ett annat mål, Id över 3 kg samma helg. Den vägde in på 3400 gram.
Dom två fiskarna, och den helgen är jag väldigt nöjd med!

Andreas Sandström
Färna på 3180 gram!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det måste vara i somras då jag och Timothy Lindqvist var ute och metade från en gammal, trasig plastbåt. Vi hade med våra fiskestolar för att sitta skönt, men det var knappast optimalt i en båt med ojämnt golv. När en av oss rörde på sig i båten, så började stolarna glida bakåt och det var svårt att räta upp motvikten. Dessutom var skrovet på båten till hälften fyllt med vatten, och när vikten av det vattnet åkte åt samma håll flippade båten på en bråkdel av en sekund. Vi fick bada och en hel del fiskeutrustning sjönk genast till botten. Vi fick avbryta den fiskeresan ett dygn tidigare än vi hade tänkt, och den kan lugnt räknas som en av dom mest misslyckade resorna.

9. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera
Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Som jag skrev tidigare brukar jag försöka sätta upp personliga mål som jag vill nå. Förutom gäddan 12+, så har jag länge försökt att ta en mört över kilot. Riktigt stora mörtar är fascinerande, man blir lika förvånad varje gång man ser en. Jag har försökt att göra en mörtresa varje år i hopp om att ta en över 1 kg. Det finns bra mörtvatten här uppe i Norrland, så en vacker dag kommer den!

Jag fiskar för det mesta med Timothy, och vi har lite idéer inför kommande säsong. Framför allt ska vi fiska mycket id till sommaren i olika vattendrag här i Norr. Man hör ibland äldre människor berätta historier om idar upp mot 4 kg. Såklart tar man mycket med en nypa salt, men vem vet. Hur som helst ska vi göra några försök att ta en RIKTIGT stor id.

Andreas Sandström med en grov id
Iden på 3400 gram från samma helg som färnan!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Jag har dessvärre tappat en riktigt tung gädda. Det är nog närmare 10 år sedan som jag flötmetade från båt i ett stort bakvatten. Efter många timmar utan napp så var mitt flöte helt plötsligt borta, och jag krokade en riktigt tung fisk! Efter några minuters drillning så gjorde den en kraftig rusning, gick fast runt en stock på botten och lyckades skaka sig lös. Den fisken grämer jag mig över fortfarande, och lär nog göra det tills den dagen jag får min 12+are.

11. Vilket vatten i Sverige har du haft absolut svårast med att lyckas i? Vad är anledningen till att det har gått emot dig?

Vi var några metare som flera år på raken åkte till Dyltaån i jakt på faren, ibland blev det två resor varje vår. Men vi tajmade i princip alltid fel, ibland var vi där för tidigt och ibland för sent. Det är svårt att hitta rätt när det bara rör sig om ett par dagar om året som dom är uppe i ån. På totalt ca 10 dagars fiske, har jag bara fått en faren uppe i ån och den var inte ens stor. Dyltaån är ett väldigt mysigt och fint ställe, så jag åker gärna tillbaka dit!

12. Du har ju varit med i flera år och tävlat i bland annat Specimen-Svenskan men vem anser du är den bästa specimenhuntern genom tiderna när det kommer till specimentävlingarna? Vem har lämnat störst avtryck?

Ofta rör det sig om olika personer som har ett enstaka bra år där allt flyter på, och dessutom fiskar hårt för att få en fin placering. Jag själv hade ett sådant år 2013, då det kändes som att jag hade turen med mig vart jag än åkte och fiskade. Vicktor Hallensjö fiskar däremot stabilt år efter år och levererar storfisk efter storfisk. Det är imponerande!

Andreas Sandström med en grymt fin sutare!
Sutare på 5030 gram från det magiska fiskeåret 2013!

Vi tackar Andreas för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *