12-Snabba Frågor till: Bobbo Johansson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Bobbo Johansson är en riktigt duktig sportfiskare och metare. Han har fångat många fiskar genom åren och vi får se några fina sutare i den här intervjun. Men vad hände egentligen vid bryggan… Vilken är favoritarten?
Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar!

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

En fisk som tog mig lång tid att överlista var sutaren. Jag höll på i flera år innan jag lyckades fånga min första sutare över storfiskregistrering. Men en tidig söndagsmorgon lyckades jag flötmeta upp en sutare på 3580 gram i klassiska Kölbydammen.

Bobbo Johansson med en fin sutare

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jag har aldrig haft någon speciell förebild, men vi har ju fantastiskt många duktiga sportfiskare!

3. Du bor ju i närheten av det numera välbesökta “abborreträsket” Kalmar sund. Men om vi har förstått det rätt så har du lagt många timmar på jakten efter de stora abborrarna genom åren. 
Vad tror du har gjort att abborrarna har blivit så stora dära och hur tror du beståndet påverkas av det höga fisketrycket? Det har ju ändå kommit upp många stora i flera år nu. 
Sen vill vi såklart höra om ett riktigt minnesvärt abborrefiske för dig, ta oss med tillbaka till det passet som etsat sig fast mest!

När man växte upp som barn och fiskade i hamnarna så var det mängder med abborrar vid bryggorna. Idag ser man ju inte en fisk… Kanske därför medelvikten är så hög i sundet.

Ett roligt minne var när jag åkte ner med min dotter och fiskade abborre en ljummen kväll i maj. Vi fick lite fisk men sen tappar jag något större och kastar ut igen. Jag krokar en tung fisk och får in den i håven och ser att den är enorm! Vi åker in till land till Diesner och Tobbe som hjälper mig att väga fisken. Vågen stannar på 2420 gram och 52 lång. Glädjen var enorm!

Bobbo Johansson med en grov abborre

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera.
Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Jakten på stora fiskar lockar ju alltid. Men på äldre dar uppskattar jag naturen mer och så är fisket en underbar avkoppling.

5. Det svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Specimenfisket har ju minskat ganska mycket då predator fisket har tagit över rejält. Är kanske för alla tävlingar som körs och visas mycket på Youtube. Tror det är viktigt att försöka få ut dom yngre på fiske, till exempel köra lite mindre tävlingar kanske!

6. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Jag har två favoriter sutare och abborre. Men det få blir sutaren som verkligen bjuder upp till kamp i dom flesta vatten.
Ett roligt minne var när jag åkte till Antorpa med min dotter. Vi fiskade i två dygn och upplevde ett fantastiskt sutarfiske. Vi fick nio stycken över storfisk och en topp på 4400 gram. Nytt PB på den tiden!

Bobbo Johansson

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

En mört på 1630 gram och 47 cm lång .Dejan och jag åkte till Björkadammen i Skåne för att fiska ruda. Första kvällen/natten kör vi tillsammans men andra kvällen flyttar jag bort och sätter mig på en brygga en bit bort. Jag mäskar upp platsen och hinner bara kasta ut flötet så hugger det ”on the drop”. Jag tappar fisken men kastar ut igen och det hugger direkt! Krokar och får fast fisk! Jag får in fisken mot håven och ser att det glänser en bit ut. Lyckas håva fisken och lyser ner med pannlampan och ser att det är en gigantisk mört! Jag ropar på Dejan med skakig röst och han kommer och bevittnar. Han tror inte sina ögon! Vi väger mörten till 1630 gram 47 cm lång!

Bobbo Johansson med en mört

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det var nog i Hossmo för många år sedan. Jag satt och fiskade abborre på en brygga och det blåste jättemycket. Hade lagt ut spöna när det kommer en vindpust och ena spöet blåser i… När jag ska sträcka mig efter det lyckas jag tappa balansen och rullar i!
Fast jag lyckades rädda spöet och dom på land fick sig ett gott skratt!

9. Du har tidigare varit med och tävlat i Svenska Specimentävlingen ihop med Art of Fishing och ni har även haft interna tävlingar inom Art of Fishing tidigare. Men hur pass viktigt är tävlandet för dig när det kommer till fiske? Sen vill vi såklart höra om något roligt fiskepass du har gjort ihop med hela eller delar av gänget från Art of Fishing!

Tävlingsfisket har jag inget direkt sug för längre, mycket på grund av tiden. Men mitt fiskesug är lika stort fotfarande!
Vi hade en rolig helg tillsammans när vi bokade Skräbbe-ån och fiskade två dagar ihop.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

En fisk som jag minns fotfarande är en sik från Skräbbe-ån som släppte precis vid håven… Siken var så sjukt stor så han som skulle hjälpa mig håva sa att fisken var för stor! Jag hade en chans men det sket sig… Men det mest frustrerande var att se fisken står kvar där. Jag fick en fin sik sen på 3380 gram, men kändes väldigt liten vid detta tillfälle…

11. Du som bor i Kalmar och har blött dina krokar någon gång i Hossmoån, hur har förändringen varit där över tid? För det fångas ju många stora braxar och sutare där nu, men har det alltid varit så? Eller var det så att det var ännu bättre förr? Sen vill vi såklart höra om ett minnesvärt fiskepass där för dig.

När jag började med specimenfisket i början på nittiotalet så var ju Hagby-ån braxens meka. Sen blev det avstängt och då sökte sig väl fler till Hossmo. Fisketrycket var stort runt 95, mycket på grund av öringfisket som var väldigt bra fram till början på 2000-talet.
Braxfisket är ju bra nu också mängdmässigt, men snittet har minskat mycket de sista åren. Likaså sutarna. Idag är kön lång för dom som vill ha årskort, mycket på grund av jiggfisket som har blivit så populär, så populärt! En fisk som jag lyckades fånga två gånger inom fyra dagar. den vägde 4620 gram första gången. Andra gången vägde den in på 4680 gram. Helt sjukt!

En riktigt grov sutare!

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

Jag tycker det är en tillgång. Det lockar ju att kunna fånga större fiskar. Men en nackdel är att många inte söker nya vatten.

Vi tackar Bobbo för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *