12 Snabba Frågor till: Fiskkonservator Lubbe

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lubomir ”Lubbe” Pytel eller som han i folkmun kallas – Fiskkonservator Lubbe är mannen som har ägt den enda oss veterligen gäddlackerade bilen i Sverige!
Han har gjort mässfilmer till Sportfiskemässan, karpfilmer och abborrfilmer. Lubbe gör också som namnet antyder fiskkonservering och riktigt fina catch and release montage. Förutom allt detta så är han även ägare av FKP Gear och fångar stora abborrar, men även en och annan karp får syna hans matta ibland.
Han är helt enkelt en person med många rullar på sina spön… Nu får det vara nog.
Det är dags för Lubbe att ge sina svar på våra 12 snabba frågor!

Fiskkonservator Lubbe med en fin abborre

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det får nog vara ett pass i en Slovakisk å, efter regnbåge från en ”vild” stam. Jag var 11-12 år och satt ute på en liten ö och drog fram och tillbaka i strömmen med min gräshoppa på kroken och ca 3,5m lina till min pinne som jag täljt till för ändamålet.
Jag fick en relativt fin (de växte till klassisk bäcköring storlek) som råkade sprattla sig loss från mina händer, så jag fann mig hoppa runt på alla fyra i ån för
att mirakulöst fånga regnbågen med händerna i månljuset. Något väcktes utan tvekan till liv den kvällen.
Så den fisken skulle jag nog ranka som ”bästa” samt svåraste då jag aldrig lyckats fånga fler regnbågar med händerna efter det, även om jag försökt.
(bilden är tagen någon gång efter den tiden skulle jag tro, från liknande fiskepass)

Fiskkonservator Lubbe som ung

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Svenska förebilder får nog vara de som genom åren på ett eller annat vis inspirerat mig eller lärt mig saker ute vid vattnet. Fiskepolare eller folk man haft förmån att fiska med nån gång som helt enkelt besitter på vissa områden av sportfisket mer kunskap än sig själv. Ingen nämnd, ingen glömd.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Med fler och fler abborrfiskare kring de heta områdena som bevisligen producerar borre över 3 kg så känns det inte helt omöjligt att borre rekordet putsas med några gram.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Har haft sång/gitarr som hobby sedan jag va 13-14 haft mycket skoj med musik en tid. Något jag inte pysslat med på ett tag dock. Annars finns väl lite olika hobbies… Historia, film, samla på uniformer, äta ost.

5. Vilken fiskefilm/serie är den bästa du sett?

Jag tittar inte allt för mycket på fiskefilmer och serier om jag ska vara ärlig. Verkar inte finna tiden till det. Men av äldre grejor så vill jag minnas att ”Esox Lucius” med Broman fick mig att ge gäddan en chans och Thomas Öhmans fiskefilmer (bla. Gäddfeber) har ett klassiskt stuk som jag gillar.

Fiskkonservator Lubbe med en fin karp

6. Förutom fiskerelaterade saker, med vad åker du aldrig utan till ett fiskepass?

En pipa, ibland även en gästpipa.

7. Flera korta eller färre långa pass?

Färre långa. Inte för att jag föredrar det, men jag jobbar mycket. Så det har bara blivit så för det mesta iallafall.

8. Om du fick ändra på en sak inom fiske/naturvård. Vad skulle det vara?

Pusha hårdare på max-gränser för fisk som plockas upp. De stora individerna är på tok för viktiga i balanskampen mellan betesfisk och predatorer.

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Detta året tänker jag ta det lite lugnare och bara njuta av fisket. Inga PB aspirationer (även om de alltid finns ofrivilligt i bakhuvudet), ingen hets. Och givetvis utveckla mitt sportfiskemärke. En del spännande saker på G.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Avatar – Hail the Apocalypse, det är bara en sån jäkla köttkvarns låt i andan: ”Krossa DEN skiten”, som Anton Tsvetkov skulle sagt.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Jag skulle kunna tänka mig att sitta med pipan i mun, fastspänd i en båt på Öresund och bända 200 kg blåfenad tonfisk i slutet på 40-talet.
Känns bara som att jag hade passat den tiden.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Rejält, tror jag inte något rekord kommer att höjas. Chanserna har blivit så små (även om de säkert finns i något enstaka outforskat vatten), så några rejäla höjningar tror jag inte på. Möjligtvis någon säsongsvandrande art på västkusten.

Fiskkonservator Lubbe

Vi tackar Lubbe för svaren!

Vill man se Lubbes filmer eller kika in hans prylar så gör ni det på FKP-Gear.

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *