12-Snabba Frågor till: Fredrik Samuelsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Fredrik Samuelsson är en riktigt duktig sportfiskare och metare som har fångat många stora fiskar genom åren. Han har den där förmågan att lyckas pricka rätt som vissa har. Han fick t.ex. en fin dubbel av sarv för inte så länge sedan som vi får veta mer om. Men vad hände egentligen vid Emån och ett dubbelhugg? Ja det och mycket får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar.

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Jag måste nog säga ålen. Har lagt många pass i flera olika vatten genom åren men inte kommit riktigt nära med dom individer jag lyckats landa. Sommaren 2017 hade min gode vän Martin Bengtsson bra fiske i Landsjön. Så jag åkte dit och lyckades få sex stycken ålar på två nätter varav två var över reg!
Skönt att ”bocka” av den arten innan det blir totalt förbud.

Fredrik Samuelsson med en fin ål

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Kan inte säga att jag har någon riktig förebild men man har lärt sig mycket av dem man fiskat med genom åren, ingen nämnd, ingen glömd!

3. Du fick ju för ett tag sedan en fin dubbel med Sarv från ett vatten som kanske inte är lika känt som t.ex. Motala Ström när det kommer till just sarven. Är det något som är en drivkraft i ditt mete att hitta nya vatten? Sen vill vi såklart veta mer om kvällen när du fick sarvarna!

Jag skulle inte säga att det är en drivkraft men jag tycker att det är kul med nya vatten även om man gått på några minor genom åren som inte har gett något.
Just denna kvällen var jag ute själv eftersom Rickard som jag gjorde sarvsatsningen tillsammans med jobbade kväll. Jag hade fått en fin Sutare innan som Rickard varit ute och fotat åt mig och en stund efter att han åkt igen så fick jag första Sarven och insåg att det var en återfångst av en Sarv jag fick två veckor tidigare.

Jag tänkte att jag tar foto själv på den fisken och la den i håven och förberedde stativ och kamera. När jag höll på med det så nappade det på mitt andra spö och helt plötsligt hade jag två Sarvar på 1560 g i håven och då blev det aktuellt att ringa ut Rickard igen. Tack för fotohjälpen igen!

Dubble med stora sarvar!

4. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Gösen måste jag nog säga. Bor ju mitt i smeten med mycket bra gösvatten nära tillhands. Jag har lagt många pass genom åren men har inte lyckats något bra, med varken mängd eller storlek.

5. Kollar man t.ex. i Svenska specimen ”Svenskan” rapporter så ser man att du har en förmåga att fånga stora färnor och vi förmodar att du lägger en del tid på det fisket. Kan du berätta hur du kom i kontakt med färnan första gången och varför det fisket har blivit något du lägger tid på varje år? Berätta även ditt bästa färnaminne.

Det började med att min gamla vapendragare Martin Paulin tog med mig till Emån år 2002. Året innan hade Martin fångat Emåns första registrerade trekilos Färna. Jag fick min första två kilos Färna. Det året och bestämde mig för att året efter skulle jag ta min första reg, och det lyckades jag med. En fin fisk på 2880 gram.

Fredrik Samuelsson med en fin färna

Mitt bästa Färna minne är nog när jag fick ett napp på mitt vänstra spö och kände i mothugget att det var en bra fisk. 5 sekunder efter det så nappade det på det andra spöet och jag kände att det var en bra tyngd i den fisken också! Jag fick lägga ifrån mig andraspöet och drilla in första fisken och håva den. Sen var den andra fisken kvar och den fick dela plats i håven. Den första vägde 2650 gram och den andra som jag lät gå fritt 3020 gram…

6. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Då hade jag velat fiska i Kvarnarpasjön i Eksjö på 70-80 talen när det fanns grov mört i sjön. Rickard och jag köpte våra första Kingfisher ledger spö med gängad toppögla för konfirmationspengar 1990. Vi har fiskat mycket i sjön, men tyvärr var vi tio år försent för de stora mörtarna.

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

 Får nog säga Abborren på 2300 gram som jag fick i Hossmo 2009. Den fisken kändes ofattbar stor när den bröt vattenytan. Jag och tre till hade fiskat hela dagen och det nappade riktigt bra med mycket fisk över kilot men inga toppar. Men på eftermiddagen så dök den upp som en blixt från klar himmel.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Kan inte riktigt komma på något pinsamt, men en gång körde jag fast nere vid Emån. Det tog två timmar att gräva fram hjulen så att jag kunde få in granris under däcken så att jag kunde ta mig loss, jag åkte raka vägen hem utan att blöta en krok.

9. Vilket vatten i Sverige har du haft absolut svårast med att lyckas i? Vad är anledningen till att det har gått emot dig?

Utan tvekan Ursjön, på fyra försök har jag bara lyckats landa en Ruda. Medans de jag varit tillsammans med där har lyckats få flera och stora.

Fredrik Samuelsson med en fin ruda
Rudan är inte ett problem, bara Ursjön!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Jag har aldrig tappat någon stor fisk som jag har sett och kan säga med säkerhet hur stor den var. Men det har tyvärr klivit av många fiskar av olika arter som har känts stora. Hade en ål i Nissan som gick fast en gång, den kändes enorm.

11. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera.

Det är lite både och att få stora fiskar och att få komma ut i naturen och umgås med likasinnade. Innan det blev specimenfiske så höll jag på med modernt mete som det hette på den tiden. Sedan har jag fortsatt med tävlandet främst via Småländskan och det blir en sporre för att komma iväg på en del extra pass som man kanske inte skulle ha gjort om man inte hade deltagit i tävlingen.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag ser det mest som en tillgång. Främst för att det är intressant att kunna se hur stora fiskar kan bli i rätt miljö med rätt förutsättningar. Sedan kan det ta bort perspektivet av vad som är en stor fisk, till exempel en braxen på 5 kilo är en drömfisk i nästan alla vatten medans i vissa är det en mer alldaglig fisk.

En grann lake!

Vi tackar Fredrik för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *