12-Snabba Frågor till: Mathias Nemback

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Mathias Nemback är en riktigt duktig sportfiskare och metare som har lyckats fånga många fina fiskar genom åren! Han har Hossmoån som sitt hemmavatten men favoritarten kommer från annat håll. Men vad hände egentligen i Danmark… Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar!

1. Du som bor i Kalmar och har blött dina krokar någon gång i Hossmoån, hur har förändringen varit där över tid? För det fångas ju många stora braxar och sutare där nu, men har det alltid varit så? Eller var det så att det var ännu bättre förr? Sen vill vi såklart höra om ett minnesvärt fiskepass där för dig.

Så jäkla gammal är jag inte. Men jag har väl fiskat seriöst sedan mitten av -90 talet. Tycker att det peakade runt 2000-2005 på braxen. Förmodligen var det nog även mest tryck på fisket då. Sen tog nog Rögle många som vanligtvis åkte till Hossmo. Sen blev det gradvis mer och mindre storlek på braxarna. Sutarfisket har nog bara blivit bättre och bättre. Men kanske att det de senare åren blivit lite lägre medelvikt och fler fiskar. Men man ska inte glömma att en sutare runt 2,5 är en riktigt bra sportfisk på rätt grejer. Feedermete i augusti har blivit en ny favorit då det ofta är grymt bra fiske efter sutare. För två år sedan lyckades jag fånga två över regg vilket jag jagat hela mitt specimenliv. De var en perfekt morgon och jag skrek som en dåre. Det var min Nemesis-art. Har fiskat en massa och ville så gärna fånga den i Småland och allra helst Hossmo som är en favorit.

Mathias Nemback med en reggsutare från Hossmo
Sutare på drygt 3,3 kg. Min första regga! Tog bara 25 år. En stund senare fick jag en på 3,5 kg också!

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Klurigt fråga egentligen då jag har väldigt många som jag ser upp till som inspirationskällor. Finns otroligt många duktiga fiskar i Sverige. Som specimenmetare så har jag dock en viss förkärlek till de som rört sig i samma farvatten så att säga. Men om jag ska nämna någon så är det Sven Haglund som är en av de som tävlade i Nybro FK när det begav sig på 80-talet. Vi bodde på samma gata i Nybro när jag växte upp och jag har nog lånat allt han hade i sin metearsenal. Han blev mentor och även en av mina bästa vänner.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Mete är ju ganska actionfattigt på pappret. Förr fanns det klubbar med ungdomssektioner, men nu har man sina egna interna gäng och som vuxen är det tyvärr alldeles för få inklusive jag som lägger tid på yngre. Jag vill fiska när jag får tid, inte lära nån hur. När min son och dotter blir lite äldre kanske jag omvärderar! Fiske är min passion och min egen terapi. Så jag tror att det kommer vara en liten del framöver och faktum är att jag hoppas lite på det även om det är egoistiskt.

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera. Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Jag drivs av kombinationen. Det är helheten med förberedelse, drömmar, omgivningen och kicken när det funkar och bitarna faller på plats. Att väga fisken var jag nog rätt snabb på som ung och även om det skulle bli kattmat så ville jag veta vad sarven, braxen eller gäddan vägde. Dock blev jag tvingad till att börja rensa fisken själv och då blev c&r en bra lösning då jag ledsnade på att rensa vitfisk så man stank och hade fjäll överallt!

en grann gös för Mathias
Stor hangös på 6,5 kg ish från Krön, spinnfiskad.

5. Kollar man tillbaka lite i tiden så har du lyckats fånga flera riktigt fina fiskar i bland annat specimencupen. Men vilken av alla dina stora fiskar betyder mest och beskriv hur det gick till när du lyckades fånga den där fisken som betyder så mycket?

Jag vore en idiot om jag skulle säga nått annat än mitt pers på färna. Färna är min absoluta favorit art. Att fånga en över tre och att göra det på hösten hade jag aldrig drömt om. Men den dagen stämde det även om vädret var skit. Det snöade och jag tänkte jag drar ändå. Bra tänkt! För att göra en extremt lång historia lite lättläst så åkte jag till Heligeå. Gick en bra jävla bit med som vanligt alldeles för mycket prylar i 10 cm nysnö. Svett och mör satte jag mig på ”fel” sida av en bro. Så man kan säga att fiske är tjuvfiskad.

Vet inte hur länge jag fiskar innan den sög till ordentligt och jag krokade en sjukt tung fisk. Mega-själva när den väl kom upp och jag lyckades håva den. Fick fatt på folk för dokumentation då jag lyckades väga den med vågnätet så den tangerade svenskt rekord. Folk ringdes in från Nybro och de dök upp ett bra gäng med balja efter nån timme. Vilken insats! Även Theo Smulesson dök upp å såg lite förvånad ut när han såg var jag satt. Till slut kunde fisken vägas till 3255. Mycket nöjd trots blundern med vågsäcken så traskade jag tillbaka och satte mig på min stol. Inget mer hände, men det var inte så viktigt.

Mathias Nemback med en fantastisk färna på 3255 gram i snöoväder!
Färnan är fångad i Helige å i början av 2000. Den vägde in på 3255 på krönt våg. Fortfarande å-rekord!

6. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera
Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Jag skulle verkligen vilja fånga en stor ål, gärna över 2 kilo och en gädda över 12 kilo från Småland, gärna från Emån. Ålen vill jag fånga för att de snart kommer vara väldigt svårt att fånga väldigt stora exemplar. En gädda bara för att de är så jäkla coola och för att jag är lite rädd för dom ; )

7. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Har haft överlägset svårast att fånga en reggsutare, som jag nämnde ovan. Fångat mycket sutare och fiskat i bra vatten OCH jag har haft jäkligt roligt på vägen och lärt mig samt utvecklat mitt i fiske. Cirkeln slöts verkligen då även Sven Haglund var med när jag fångade sutaren.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Jag och Mikael Sebesta tog oss vidare i SCC och fick fiska för de svenska färgerna i Gisselfeldt i Danmark. Med några tuborg för mycket innanför västen lyckas jag ramla i vattnet vid krokningen av en 8 kilos spegel. Dock var vi de bästa svenskarna när tävlingen var över. Även om jag gick i lånade stövlar. Tror det var Filip Rubin som ställde upp!

En anekdot från tävlingen är att parkvakten som körde ut oss till våg peg undrade om vi var ”bröer”, men jag försäkrade honom att vi körde med boilies. Han pröva ett par gånger till, men gav upp då han fick samma svar: BOILIES!!!!

Karp från Hossmo på 10,9 kg. Otrolig bifångst vid braxfiske. Hade tokmäskat ett par dagar innan.

9. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Färnan är solklar för mig! Den har allt och dessutom så är det alltid så jäkla fina miljöer kring våra svenska färnaåar. Åtminstone de jag prövat.
Bästa minnen är det jag beskrev innan i fråga 5.
Har gett mig den på att fiska av Emån, vilket såklart aldrig kommer att gå! Men jag är nöjd när jag får gå en hel dag utan att springa på en kotte. Färnafiske bedrivs med fördel solo!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Har faktiskt en regnbåge som någon lyckades fippla bort vid håvning, då hade jag drillat den i 45 minuter. Fiskade vimma så prylarna var inte riktigt ”up for it”, men den hade varit kul att väga in. En riktig steelhead!
Har dock sumpat några fiskar för andra. Så intervjua inte Jim Carlsson…

11. Vilken är din bästa egenskap som sportfiskare och motivera varför? Nämn även din sämsta egenskap som sportfiskare och motivera varför? Berätta även något tillfälle då du fiskat och den dåliga egenskapen har visat sig ordentligt.

Jag har bara bra egenskaper… mja.
Men jag är bra på att läsa vatten och så är jag jäkligt envis. Har fått en del lekbraxar som verkligen hållit måttet för att jag kört mantrat att det räcker med ett hugg trots att man egentligen borde åkt hem och sovit. Sämsta egenskapen vet jag fasen inte. Ibland är det faktiskt bättre att åka hem och sova så envis på den med.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Supervatten är helt klart en tillgång, de visar ju vad fiskars maxvikt kan vara. För vissa sporrar det säkert att hitta nya. För metare så finns ju merparten av supervatten som är kända inom relativt skäligt avstånd. Södra Sverige sticker ju ut rätt hårt. Norr om Dalälven händer inte så mycket på specimenkartan just nu. Jag kommer säkert att ångra att jag inte gett Rögle, Landsjön och Antorpa en riktig chans men för mig har allt sin tid.

Mathias med sik
Min första och enda sik över 3 kg från Skräbe.

Vi tackar Mathias för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *