12-Snabba Frågor till: Lars Örnskov

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lars Örnskov är en av Sveriges duktigaste artjägare som har fångat i skrivande stund 109 olika arter! Imponerande! Självklart ville vi veta mer om Lars och hans intresse för alla arter. Men vilken art har han haft svårast för? Och vad hände egentligen vid en dag i trollingbåten? Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 snabba svar!

1. Vilken är din bästa egenskap som sportfiskare och motivera varför? Nämn även din sämsta egenskap som sportfiskare och motivera varför? Berätta även något tillfälle då du fiskat och den dåliga egenskapen har visat sig ordentligt.

Min bästa egenskap är nog att jag aldrig drar mig att testa nya grepp och är rätt envis att nöta. Min sämsta egenskap är nog mitt ordningssinne och att hålla alla prylar i ordning. Ligger i genomsnitt tre turer efter med att plocka ordning på prylarna, Ofta ligger 500 grams pilkar tillsammans med pennflöten och feederkorgar…

Lars örnskov med en mulle
Lars med en mulle

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Får nog säga Anders Lilja, när jag lärde känna honom så flugfiskade jag och hade väl lite koll på det men hade noll koll på olika tackel och mete av alla de slag. Han inspirerade mig även till att börja samla arter och är en mycket duktig fiskare.

3. Du har ju fångat över 100 olika arter i Sverige, imponerande! Men hur kommer det sig att det har blivit just artjakt? Och vad är det som är så roligt med det?

Just målet att nå 100 arter som kändes helt orimligt för några år sedan var nog det som triggade. Sen är det väldigt roligt att se och upptäcka alla coola arter. Ska man lyckas fånga nya arter måste man göra något annorlunda mot hur man brukar göra och där ligger en del av tjusningen. Väldigt många arter fångar vi på kikfiske och det är ju kul i sig. I början är ju artjakten kul med nya arter hela tiden men efterhand så krävs det mer och mer för att lyckas. Har fått ihop 109 arter nu och det finns fortfarande många att fiska efter.

Lars örnskov med en mindre kantnål
Lars med en mindre kantnål

4. Det går inte att låta bli, vi måste få veta vilken art som har varit svårast och varför? Hur många bompass blev det innan du lyckades?

Det är många arter jag lagt många bompass efter och några som inte borde vara så svåra egentligen men som jag ännu inte fått. Faren var en lurig rackare som jag gjort många resor till Skåne för att få, gjorde nog 10 dagar innan den äntligen satt. Träffade på några duktiga metare vid Torsebro som visade hur det skulle gå till. Helgen efter åkte jag dit mitt i natten för att få bästa platsen. Jag satt där fyra timmar innan det ljusnade och frös, men jag var på rätt plats och efter några timmar då satt den där.

Lars med en faren

5. Du fiskar ju som sagt efter väldigt många arter, men har du någon favoritart? Den där som får det att kittla lite extra mycket. Berätta vilken är din och varför är den din favorit och även ditt bästa minne från ett fiskepass efter arten?

Nästan omöjligt att välja en art men jag har trollat rätt mycket Lax och älskar den kicken man får när knarren river igång. Har haft många bra fisken men ett av dom häftigare minnena var utanför Simris en februaridag då vi dels fick ett sjuhugg med bra laxar och samma dag landade en 17 kilos.

6. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Snackar vi drömmar så är det att någon gång i livet få en Glansfisk eller Sillkung. Men det lär ju sluta vid en dröm även om de förekommer i svenska vatten. En mer realistisk dröm är att bocka av alla sötvattensarter i Sverige och det borde gå. De som återstår är Rysk simpa, kanadaröding, strupsnittsöring och silverruda. Sen är det ju något speciellt med stora Rudor… Har fått på 1,5 men en riktigt stor hade varit kul.

Lars örnskov med en brunsnultra
Lars med en brunsnultra

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Har lyckats två gånger att vara först att fånga en art i Sverige, mindre havsnål och tångringbuk. Mindre havsnål har fruktansvärt små munnar och kan vara väldigt svåra att få till hugg. Trodde länge inte det var möjligt. La många kvällar förra sommaren och gick och letade och hittade ett stort exemplar som tuggade i sig en pungräka på en krok lite mindre än storlek 32.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Kompisen drillade en stor lax vid understen och jag rensade spön och styrde båten. Hade bra koll på att det fanns inga grund eller andra båtar i vägen men missade ett stort sjömärke som vi körde rakt in i. Ingen fara med båten men linan hakade i sjömärket och det var en märklig syn när en 13-kilos lax och planerboarden dras upp i sjömärket hängandes i linan. Märkligt nog släppte inte fisken utan kunde landas efter lite trassel med pulkan och planerbordlinan. Var väldigt glad att ingen såg mig då men efteråt blev det ett roligt minne.

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Då skulle jag åka till fraser River i Kanada och fiska stör. Så oerhört coola fiskar och dessutom stora och urstarka. Skulle kanske få lite dåligt samvete när den 100 år gamla fisken stirrar på mig och undrar vad det här skulle vara bra för.

Lars örnskov med en blåkäft
Lars med en blåkäft

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Det är ju svårt att säga säkert men brände två 15+ laxar samma tur vid håvningen förra året. Då var det dålig stämning i båten…

11. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera.är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Det är nog kombinationen att vara ute och spänningen och förväntningen varje gång det rycker till i spötoppen eller piper i larmet. Är lite osäker ibland varför jag är ute mitt i natten en tisdag och vadar efter skäggsimpa när alla normala människor sover. Men man måste nog längta efter den där känslan när den sitter där och hemma får man inga nya arter. Sen tycker jag att variationen är kul, mete trolling, havsfiske och kikfiske. Allt har sin charm, det är både en lyx och en förbannelse att hålla på med allt…

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

Tycker det är kanon att det finns. Visst kan man kanske ibland lite avundsjukt förminska vissa prestationer i exklusiva karpsyndikat. Men en vacker dag får man kanske själv chansen och då är det ju kul 🙂

Lars med en gräskarp
Lars med en gräskarp

Vi tackar Lars för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *