12-Snabba Frågor till: Paul Andersson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Paul Andersson har fångat mängder med stora fiskar genom åren, rest runt till olika hörn av jorden i jakten på riktiga monster! Men numera hittar man honom i Spanien som guide och ägare av företaget Hooked Ebro. Men vilken fångst i Sverige skulle han ha velat bevittna och vad hände egentligen med jiggarna… Ja det och mycket mer får man reda på om man läser hans 12 Snabba Svar!

Paul Andersson med en riktigt fin karp

1. Du driver idag företaget Hooked Ebro. Hur kommer det sig att du startade det, och berätta lite om Hooked Ebro, vad och var det är?

Tanken/drömmen att flytta hit och starta HOOKED EBRO som ännu inte hade en form eller ett namn väcktes för ca 16-17 år sedan när jag var och fiskade karp i Mequinenza med Ronny Johansson och Niklas Lindborg för första gången. Redan första kvällen efter fisket ringde jag hem till min sambo, nu mera fru och sa att hit ska vi flytta!
Sagt och gjort typ 15 år senare 🙂

Under dessa år har jag hunnit med många resor hit med och utan guider och det har lärt mig massor och möjliggjort starten.

Dessutom har jag hunnit fiska många sträckor av floden så när vi väl bestämde oss för att flytta blev det en liten by som heter Chiprana som ligger i närheten av Caspe. Alltså ovanför dammen i Mequinenza. Fisket här uppe erbjuder bättre fiske och en vackrare natur.

Jag har tagit de delar jag har upplevt positivt under mina resor hit och satt ihop vad jag tror ett vinnande koncept.

Vi erbjuder gösfiske, bass, karp och mal.
Till det kan man välja lite som man vill med boende, mat, utrustning, guide och båt. En del vill klara sig helt själva och andra vill ha hjälp med det mesta eller något där i mellan, men mest populärt är våra malresor med full service.

Paul Andersson med en mal

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Den som fick mig att fastna i metet var Ronny Johansson innan han tog mig med på mitt första sutarpass så hade jag bara fiskat från typ bryggan.
Det dröjde inte länge innan jag var fast och gled in på karpfiske och kom i kontakt med Cisco och alla härliga människor i den klubben. En av medlemmarna som idag är en av mina absolut finaste vänner är Bosse Teuchler och han blev min största förebild och är det fortfarande!
Bosse tog mig under sina vingar och bjöd in mig i klubben. Av honom har jag lärt mig massor!

3. Du som står utanför det svenska metet om man jämför med oss här i Sverige, Hur ser du på det Svenska specimenmetet, har vi redan sett peaken eller tror du att det finns en potential för att det ska kunna bli större?

Mete är för mig det absolut mest spännande fisket! Och jag tror massor med andra som inte prövat skulle älska det. Jag tror att en satsning som Pike Fight eller Gäddfemman fast med mete och andra arter skulle öka intresset för metet.

4. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Denna frågan är nästan helt omöjlig att svara på!
Det finns så många balla vatten och fiskar. Men för att svara någonting så Ryssevik på Gålö i Stockholm mitt Rudafiske där innan man fredade maren var underbart . Eller Snuggan innan den elaka vintern tog livet av massor av fiskar bland annat mitt Sverige PB på karp…

Paul Andersson med ruda

5. Malfisket är ju såklart en väldigt viktig del i ditt liv, men vad är det som gör just malen så speciell för dig? Och tycker du att det skulle finnas möjlighet att bedriva sportfiske efter dem i Sverige?

Malen är den största sötvatten fisk som går att fiska i Europa och bara det räcker för att det ska bli speciellt! Att bedriva sportfiske utan kontroll på mal i Sverige tror jag inte är en bra idé. Men ett samarbete mellan guider, länsstyrelsen och sportfiskarna kan ju kanske vara något. Vi skulle kunna lära oss massor om malen i Sverige om det var guider och dom rapporterade och märkte alla fångster.

6. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Jag skulle åka tillbaks till Suriname och fiska Piraiba! Tyvärr så är en vecka för kort 🙂

Paul Andersson

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Egentligen ingen skitsak men i sammanhanget blev det superdåligt! Jag fick en hel hög med superfina jiggar från Pigg King att ta med till Amazonas men dom var Pirayagodis… Bar på dom runt halva jordklotet för att sedan mata pirayorna med! 🙂

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Censurerat… Nä jag kommer inte på något pinsamt i skrivande stund. Sorry!

9. Vilken fisk håller du som din bästa fångst?

Supersvårt att svara på!
En 206 centimeter Piraiba i Amazonas. En 243 centimeter albinomal i Ebro. Eller en 19.1 kilo tung karp i Sverige… Åh nä det går inte ruda, sarv, sutare och mört… listan på speciella fiskar för mig är lång och alla är inte speciellt stora, men tillfällena och fiskarna är minnen som inte går att rangordna.

Paul Andersson med en mal

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Efter 3 resor till Lödde å efter gädda så sitter jag i båten sista dagen på tredje resan och har tappat fokus totalt på grund av att jag lyckats blanka alla resor. I stället för att ha koll på mitt flötet så jiggar jag efter abborre. När jag kikar till efter flötet så är det borta… Jag vet då inte hur länge så jag beslutar mig för att kroka!

Men jag känner bara hur jag rycker mörten ur gäddans mun… Några meter nedströms sitter Ronny i sin båt och ser den största gäddan han sätt simma under hans båt, förmodligen den jag missade!
Ps jag har fortfarande inte krokat en gädda i lödde å…

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det skulle nog vara malen på 3,6 meter med en vikt på 180 kg. Den fisken fångades i sjön Båven år 1870. Jag har svårt att tro på den så den skulle jag velat se!

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag tycker det är en tillgång men jag önskade att det var mer öppet för alla att fiska alla vatten. Missförstå mig inte, jag har också så kallade hemliga vatten men om ingen hade det så skulle det gynna oss alla!
Men vem ska börja släppa på sina vatten… Många av dessa vatten ligger det en himla massa jobb bakom så det är en svår fråga med många svar…

Paul Andersson med en grann fisk

Vi tackar Paul för svaren! 

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *