12-Snabba Frågor till: Karl Linden

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Karl Linden är en riktigt duktig sportfiskare och metare som numera har en stor passion för sitt mete i strömmande vatten! Men innan dess har det bland annat varit fokus på gäddor och lax. Fast vilken är den största fisken han har tappat? Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar.

Karl Linden med en spegelkarp på 16,3 kg
Spegelkarp 16.3 kg

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det måste nog vara gäddan på 14.3 som jag tog på spinn. Fångsten i sig var väldigt mycket flyt eftersom den togs på mitt första fiskepass i Vättern. Men vägen dit var otroligt lång. Gäddan är den fisk som jag lagt överlägset mest tid på ända från barnsben. Och jag måste ha fått många tusen gäddor innan den granna damen klev på. Numera så blir det väldigt lite gäddfiske men jag är periodare i mitt fiske. Så kanske kommer jag någon gång kunna nöta upp en större. Troligen inte…

Karl Linden med en Spinngädda på 14.3 kg
Spinngädda 14.3 kg

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jag har väl aldrig haft någon direkt förebild inom fisket. Däremot så har jag haft otroligt kul och lärt mig mycket av mina gamla polare Peter Söderling, Vicktor Hallensjö och Robin ”Raschba” Pettersson. Alla tre väldigt sköna personer som jag delat många skratt och fina fångster med.

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige?

Oj verkligen svårt! Man har ju så många drömmar. Men en flötmetad sutare över 4 kg från något vatten på hemmafronten skulle vara en otrolig drömfångst för mig. Det skulle i så fall vara resultatet av allt som jag finner så fascinerande och njutningsfullt med mete.

Att sitta tyst och lugnt nästan frånkopplad från omvärlden och stirra på ett flöte. Sen när det rör sig och du krokar så kommer ett rejält adrenalinpåslag som följs av några ursinniga och snabba rusningar Att sen få håva en vacker storsutare skulle antagligen få mig mållös en stund och jag skulle nog behöva vänta länge med att väga o fota etc. Fisken skulle få vila i håven och jag skulle se till att njuta ordentligt av upplevelsen.

4. Efter att ha flyttat till ny ort så fick du ett nytt hemmavatten. En å med färnor. Var det svårt att komma till tals med fisken och hur tänkte du kring att lägga upp ditt mete och leta efter platser? Hur tycker du att du har lyckats, och vad har ån för potential?

Jag har kommit att utveckla ett speciellt förhållande till ån. De första åren som jag bodde här så var det bara karp i huvudet på mig och färnapassen var inte många per år. Men i takt med att familjen blev större så ökade antalet färnapass successivt. Dels för att det är smidigt ur en tidsaspekt, men också för att jag kommit att älska färnametet. Du kan variera metod så du slipper ledsna.

Karl Linden med en grann färna

Färnan kan bli rätt stor och slåss skapligt. Den trivs i vacker miljö. Det går att fiska året runt om ån är isfri på vintern och är ofta nappvillig. Jag har även ett gäng kompisar här i byn som gillar att åka ut o köra lite färna mellan varven. Då kan det även vara kul ur ett socialt perspektiv. När vi pratar om mitt hemmavatten skulle jag nog säga att det är rätt lättfiskat om du vill ha några färnor men om vi pratar individer på 2500 g och större så kräver det enormt med tid och platskunskap.

Jag har nött väldigt mycket åkant för att få min storfärna men det är helt klart en av de fiskar jag fått som jag värderar högst. Men jag är helt säker på att det simmar någon ofångad, ännu större fisk där och i år ska jag leta reda på den.

Karl Linden med en grov färna uppifrån
Ryggen på färnan ovan

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Då skulle jag nog åka tillbaka till början av 80-talets Kalmarsund och Öland och låta mina barn få ta del av det fantastiska fisket som fanns där då. Jag är ju uppvuxen i Kalmar med stuga på ön så jag vilja att mina barn fick uppleva hur roligt och bra fisket var när jag var liten. Dessutom så skulle de få ta de av min historia och träffa människor de aldrig träffat. De skulle få möjligheten att fiska efter stora abborrar och gulbukiga strömmingsgäddor i mängder. Idar och braxnar i megaformat. Kanske få möjlighet att fånga en 5 kilos havsöring i vadarbyxor.

Allt det som var möjligt då för alla som kunde lite om sportfiske. Idag är det tyvärr otroligt krävande och kanske t.o.m omöjligt att ens komma i närheten av de fiskeupplevelser jag hade där som liten. Fiskbestånden i hela sundet och framförallt runt Öland är helt i spillror och även om det går att se en ljusning så tror jag tyvärr att de aldrig kommer att återhämta sig. Hoppas att jag har fel.

6. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Då skulle det nog bli en vecka vid någon engelsk färna/barb-å. Kanske The Stour eller Great Ouse. Älskar verkligen att meta i strömmande vatten och de åarna har allt. Stor och svårflörtad fisk i fantastisk miljö och en historia som berättar.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Det jag direkt kommer att tänka på är ett minne från 90-talets Mörrum. Jag och en kompis hade åkt ner med den lokala fiskeklubben som arrangerade ett par årliga resor till ån. Vi hade tidigare lyckats bra i ån och jag hade bland annat lyckats få en havsöring på 10.2 kg hösten innan. Men nu skulle det fiskas blanklax i Maj och det visade sig knepigt. Jag och kompisen fiskade omväxlande spinn och fluga utan minsta känning. Pool efter pool nöttes och vi fiskade oss ner från Laxens hus ner mot mynningen. Fisk fanns i alla pooler men vi trodde att vi skulle ha bäst chans längre ner på helt nystigen fisk.

När vi kom ner till gränsen mellan pool 15/16 så är jag först på att fiska en liten nacke bakom några stora stenar mot andra sidan ån. Jag ser plogande och rullande lax och skickar första kastet med ett 20g Toby i zebrafärg som jag tycker bör funka då det börjat skymma. Hugget som följer är hårt i strömmen men den första rusningen är det sjukaste jag någonsin upplevt. Laxen går på några sekunder säkert 70 meter och jag är övertygad att min trogna Cardinal 77:a ska nypa helt. Jag pressar hårt för att få stopp på fisken och då går en enorm silverblank lax upp och hoppar.

040 linan går av som sytråd och jag och min kompis bara stod o gapade som fågelholkar. När vi kommit till sans enas vi om att fisken inte vägt ett gram under 20 kg. Jag gav upp blanklaxfisket den gången då jag insåg att jag inte hade prylar för att landa de enorma laxar som simmade i Mörrumsån på 90- talet.

Karl Linden med en fin havsöring
Havsöring 10.2 kg med Karl 14 år..

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Här finns det mycket att välja på men jag tror att det får bli när jag slog en saltomortal ur en ranglig båt i Bulgarien. Till saken hör också att jag hade en håv med en 18+ karp i handen. På något sätt lyckades jag dock att behålla fisken i håven och det är än idag den största fisk jag fått.

9. Karpfisket är någonting du hållit på med. Hur känns utbudet efter spännande karpmete i trakterna kring Västmanland? Är det en gömd pärla eller ett öppet sår?

Det finns en hel del vatten. Men likt karpfiskare (sportfiskare) generellt så är de västmanländska inte jättepigga på att dela med sig av hemligheter. Vilket jag har full respekt för. Men om jag ska nämna ett vatten så blir det Bångbosjön. En fantastiskt vacker sjö med ett bra bestånd av karp. Här har jag haft några av mina finaste karpfiskestunder. Det finns även andra arter att meta i sjön som sutare och ruda. Om man vill låna båt så brukar det gå att lösa. En väldigt rolig sjö att fiska.

Karl Linden med en stor Bångbofjällis
En fin Bångbofjällis

10. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Väldigt svår fråga att avhandla såhär. Skulle väl krävas en debattartikel. Men om vi pratar om att kommersialisera och sälja prylar så är synlighet i form av artiklar och tester, i både tidningar och på nätsidor, en självklarhet. Sen måste någon våga satsa och det finns tyvärr alltför många exempel på när det inte gått runt ekonomiskt. Det tycks kräva en närmast otrolig insats där man offrar allt och lite till. Men om någon/några orkar så går det nog att få snurr på metet igen. Se bara på Swedish Anglers vilket genomslag ni fått. Allt från inbitna specimenrävar till nyfikna fiskare verkar uppskatta ert jobb. All heder till er.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Gäddrekordet. Helt enkelt för att en gång få se en så stor gädda. Det går som alla vet mycket rykten om stora gäddor men det jag och många med mig också vet är att en gädda på över 20kg är gigantisk.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag tycker de är en tillgång. De flyttar fram gränserna och utvecklar sportfisket( metet). Sen tycker jag att man ska få fiska vilka vatten man vill och fånga vilka fiskar man vill utan att få massa gliringar av självutnämnda proffs. I slutändan fiskar vi alla för att vi älskar det och därför så tycker jag att vi sportfiskare borde respektera varandra mer. Klyschor kanske, men samhällsklimatet idag är så hårt så vi som fiskar bör göra vad vi kan för att peppa våra fiskebröder och fiskesystrar.

Karl Linden med en grann brax
Hossmobraxen på 6060g. En av de största i Sverige innan Rögle och Bysjön.

Vi tackar Karl för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *