12-Snabba Frågor till: Jerker Löf

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jerker Löf – Svartåns (o)krönte konung!?
Han har i alla fall fångat en hel drös med stora fiskar genom åren och har det Svenska rekordet på färna, magiska 3,580 kg och 63 cm!
Troligtvis kan han varje krök, djuphåla och lite till av Svartån. Så det är med stor glädje vi kan ge er hans intressanta, roliga och tänkvärda 12 snabba svar och bjuda på härliga bilder!

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Utan tvekan min första Svartåfärna över 3 kg, jag fick min första storfiskregg i svartån när jag var nio år 1980. (en sarv). Sedan tog det över 30 år och oräkneliga stora fiskar innan jag äntligen fick den efterlängtade 3 kg färnan. Att när det äntligen hände även handlade om den troligtvis överlägset största individen som någonsin fångats i Sverige gör det hela nästan overkligt. Jag pratar givetvis om den enorma höstfärna jag fick i november 2013. Med en helt tom mage pressade den vågen till 3480 gram. Min gissning är att den fisken med romsäckar i maj hade gått mot 4 kg. Tyvärr börjar hoppet om att hitta den igen att blekna, men vi försöker väl igen till våren.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Från början minns jag knappt, det var väl dom som fanns, Bengt Öste, Kaj Johnsson, Arne Broman och alla dom tidiga specimenfiskarna. I mer modern tid är det några personer som betytt mycket för mitt sätt att tänka runt fiske.
Ronnie Johansson och Nicklas Nilsson är enligt mig två av de vassaste ”storfiskhjärnorna” jag haft förmånen att lära känna. Bosse Teuchler har inspirerat mig mycket när det gäller färnafiske. Sedan har man ju träffat många härliga personligheter på mina resor som lärt mig att ett tjockt pannben är lika viktigt som talang. T.ex. Jörgen Forsén med flera…

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera. Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten?

Har massa drömmar men om jag ska välja en får det bli en där jag själv också kan bli bättre. I en drömvärld hade vi haft en större öppenhet. Tänk om t.ex. alla vatten som det har satts karp i skulle bli offentliga, då skulle vi plötsligt ha så ofattbart många karpvatten. Det har ju satts i fisk i så otroligt många vatten runt om i landet och dom flesta projekten är hemliga, bortglömda eller övergivna. Det är givetvis svårt att dela med sig men det kanske beror på att för få gör det. Dom hjältar som delar med sig riskerar att få sina vatten sönderbankade och kanske i värsta fall stängda på grund av att folk inte sköter sig. Jag måste skicka en eloge till grabbarna bakom t.ex. Bjursjön och Karsgöl som öppnar upp sina vatten och tar emot gäster med öppna armar. Det finns säker fler så hatten av för er också!

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Det skulle väl vara att pyssla med min trädgårdsdamm och dess invånare. Tidigare höll jag på med pistolskytte men tyvärr hinner man inte med ens en hobby när man har en underbar liten 5 åring hemma. 

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Jag skulle vrida tillbaka tiden till 1979 och valt att landa på den Östgötska slätten med den utrustning och kunskap jag har idag. Jag funderar ofta på just detta. Hur stora var Färnorna och Sarvarna i Svartån på den tiden. Min prognos är att man skulle kunna åstadkomma en rekordslakt utan dess like. Sarvrekordet var under 1200 och färnarekordet runt 2,5 kg. Hur var sarvfisket i Motalaström på den tiden, lockande tankar. Något annat som hade varit magiskt hade varit att få ta ett pass med Jörgen Forsén runt 1990. Då mest för att få uppleva något som är förlorat för alltid, nämligen hans ofattbara frisyr på den tiden 🙂

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Det jag kommer att tänka på är en gammal artikel om braxenfiske i Svartån, tror det var Kaj Johnsson och några till. Dom blandade koskit i mäsket och höll på. Just detta provades givetvis och när koskiten skulle samlas in upptäckte jag att den brinner väldigt fort och blir klumpig. Min geniala lösning på problemet var att springa runt i en kohage med en skyffel och försöka fånga skiten i luften. Till slut fick jag läge när en kossa lyfte på svansen, nöjd placerade jag skyffeln på lämplig plats. För er som inte vet så kan jag meddela att kor lyfter på svansen även när dom ska göra nr 1.
För övrigt var det årlig högtidsstund när årsböcker och årsbästalistor publicerades.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Det är nog en helt vanvettig lake som jag missade i Byälven för massa år sedan.
Jag trodde att jag hade fastnatt i ett rep eller liknande när det tog tvärstopp i mothugget. När det sedan sakta, sakta följde med mot ytan insåg jag att linan skar iväg år vänster.
Ja ja en kundvagn eller en cykel tänkte jag. När jag så fick på pannlampan och lös ner i vattnet uppenbarade sig en helt overklig skapelse. Upp i ytan glider en spräcklig tingest bred som en basketboll över nacken och utan tvekan en bra bit över metern i längd. Jag kastar mig runt och får fram håven. Men just som jag tittar ner igen gör den en långsam ”dödsrullning” likt en saltvattenskrokodil och krokfästet släpper. Monstret ligger retsamt kvar i ytan några sekunder innan den sakta dyker igen. Dessa sekunder spelas än idag ibland upp framför mina ögon när jag blundar.

Lake

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Kan ha varit den gången jag fick ett bukras utan dess like när jag satt och metade vid staketet i Svartån. Jag hann inte få av mig kläderna utan sket ner mig fullständigt.
I panik kastade jag av mig kläderna och skulle vaska av mig lite snabbt i det iskalla vattnet (kan ha varit slutet av november). Detta gick superbra, jag halkade och fick ett ordentligt gyttjebad. När jag tillslut krälat upp täckt av dy upptäcker jag till min stora glädje att en bil stannat upp på kanten och en hel familj stirrar ner på mig undersköna skapelse. Någon i baksätet vinkade faktiskt åt mig innan dom med tjutande däck drog vidare. 

9. Har det alltid varit mete som gäller som sportfiskemetod och i så fall varför? Eller har metet kommit in senare i ditt fiskeliv och i så fall vad var det som gjorde att du började meta? Eller är det tvärtom att du har gått ifrån metet och i så fall varför?

Jag startade som tävlingsmetare i tidig ålder för att sedan mer och mer glida över på specimenfisket. Den metod som alltid kommer ligga mig varmast om hjärtat är flötmete, helst ska det vara en närdistansfiske under spötoppen. Finns inget som slår den magiska känslan som uppstår när man ser bubblor komma upp några decimeter från flötet. Eller ett vasstrå som darrar till när en stor fisk kommer glidande mot mäskplatsen. Ett flöte som plötsligt blir lite oroligt på grund av turbulens från en ätande fisk några centimeter från krokbetet.

Två stora rudor med total vikt på 4 kg.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Livet är liksom en fest med Stefan Sundström

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Svårt val men jag hade nog velat hjälpa Bosse Teuchler att håva hans rekordfärna på 3430 gram som han fick i maj 1997. Att se den glida över håvkanten hade varit svårslaget vid den tiden. Jag drömde i så många år om att en dag så se en färna i den kalibern. Sedan finns det en hel del fångster som hade varit mer intressant att bevittna av den tråkiga anledningen att jag har lite svårt att tro på att dom blivit korrekt vägda.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Till en början var jag inte det minsta intresserad eller imponerad av fiskar från denna typ av vatten, men det går ju inte att bortse från att t.ex. en Braxen på 7-8 kg från Rögle är en fantastisk skapelse. Tror det är viktigt att man tar det för vad det är.
En braxen över 4 kg från Svartån är också en fantastisk fisk, i stora delar av landet är en sarv över kilot seriöst stor! Medans i Motala Ström blir den ens inte vägd.
Det negativa är väl att fokuset på att hitta nya vatten blir mindre, när det är smidigare att åka till ett ”supervatten” än att leta efter sitt eget lilla paradis. Det positiva är att när man åker till dessa vatten träffar man ofta fantastiska människor som om man visar lite ödmjukhet och är trevlig nästan alltid visar sig vara ytters hjälpsamma och trevliga.

Jerker med en stor sutare

Vi tackar Jerker för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *