Intervju med Jens Bursell

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jens Bursell är en gigant inom metet och Sportfisket, han har fångat mängder med stora fiskar, skrivet massor med böcker och artiklar till en rad olika fisketidningar i Europa. Han är även känd för att tänka utanför den så kallade boxen och har tagit fram olika riggar m.m. för att kroka fiskarna bättre och skonsammare. Så vi blev såklart riktigt glada när han tackade ja till att ställa upp på en intervju. Så utan att tjata mer så är det dags att ge er riktigt bra och intressant läsning!

Intervju med Jens Bursell

Hej Jens.
hur mår du?
Har du som alla andra vinterångest eller är det “business as usual” som gäller? Det vill säga fullt upp med vinterfiske?

– Det är fint.
Jag fiskar mest gädda just nu då jag samlar ihop fotomaterial till en bok som jag jobbar med. Det blir en gäddfiskebok på 400 sidor som kommer publiceras 2019 på Danska, Svenska, Tyska och Engelska.

Jens med en fin gädda

Det låter mycket spännande och den kommer självklart hamna i bokhyllan hemma när den släpps!

Vi fortsätter men hoppar över de vanliga frågorna och gör en djupdykning i metet direkt.
Du verkar ha en förkärlek till braxenmete? Berätta lite kring ditt fiske efter braxarna. Har du ägnat mycket tid åt braxenmete? Har du någon speciell målsättning kring vikt eller är det någonting annat som driver dig?

– Ja jag har fiskat mycket efter braxen i perioder, och i synnerhet har det varit min passion att bryta koden i de stora danska sjöarna med mycket glesa bestånd av stor fisk. Här har jag använt mig av spinnmete och trollling med flöte och mask och det har fungerat riktigt bra. Jag har som bäst fått 25 braxar över 5 kilo med en topp på 7,3 kilo på ett fiskepass.

En helt ok svit… 

Svenska läsare känner nog bäst igen dig kring halvgalna satsningar och udda metoder. (Minns bland annat en artikel om stalkingfiske efter braxar med frilina från ett träd). Är du en person som gärna testar nya idéer kring ditt fiske, eller är det en totalt felaktig bild vi fått av dig?

– Jag gillar att utveckla nya metoder etc. och det är en viktig del av drivkraften i mitt fiske. Förutom den faktiska fiskeupplevelsen ger den en intellektuell utmaning som är viktig för mig för att känna den rätta känslan i fisket.

Jens med en fin braxen

Du har ju skrivit ett antal böcker om specimenmete. Finns det någon marknad kvar för specialistböcker år 2018?
Läser den yngre generationen fysiska böcker längre eller är det internet som gäller?

– Ja helt klart!
År 2013 skrev jag en väldigt specialiserad bok om havsöring, som sålde mycket bra i Danmark, Sverige och Tyskland. I Danmark är dock marknaden för specimenmete inte så stor, precis som i Sverige. Men det finns definitivt en marknad för böcker som sticker ut – och här är min filosofi att det som säljer är de stora kompromisslösa, djupgående böckerna med gott om utrymme för fin layout och snygga bilder.

På Internet kan du få ”allt” gratis, så ju mer avstånd man tar från ytlig information likt den på nätet, desto bättre kan boken sälja på lång sikt.

Det låter som en bra filosofi och visst är det så att det är alltid trevligt att öppna en fin bok med snygga bilder och fin layout.  

Skriver du dina böcker och artiklar utifrån upplevda fiskepass, eller utformar du dina fiskepass efter en artikel du skall skriva?

– Jag arbetar vanligtvis ganska målmedvetet med mina saker – så i perioder fram till ett boksläpp kan jag arbeta mycket intensivt för att testa nya metoder och tekniker för dessa böcker – i flera år …
Till exempel har jag tillbringat 10 år på att utveckla särskilda åtgärder för spinn, trolling och flugfiske som fördubblar antalet landade fiskar av havsöring, lax, gädda, abborre och gös. (release tackel, L-rigg, vinkelrigg, helikopterrigg m.m. – se mer på  www.bursell.dk).

En annan stor fördel med dessa riggar är att de är mycket skonsammare mot fisken än traditionella tekniker med större krokar, vilket ger tre gånger så lång avkrokningstid – likaså större sår och större blödningar på fiskarna.
Men självklart fiskar jag också för att det är roligt precis som alla andra…

Jens med en fin Id

Häftigt med dessa riggar, men du hur mår metet i Danmark idag?
Är det som i Sverige, det vill säga mer eller mindre en subkultur?

– Ja metet är en subkultur även här med färre och färre utövare, tyvärr…

Efter en halv livstid bakom spöna, vilka metfiskar sticker ut som dina absolut bästa fångster?

– Helt klart min första fjällkarp över 18 kilo som jag fångade i Sverige 1989, det var vid den tidpunkten den största karpen i Skandinavien, 18,4 kilo! Man kommer kunna läsa om den fisken i Rikard Bengtssons nya bok om karpmete som snart kommer komma ut i Sverige.
Nummer två är nog den första Danska karpen över 18 kilo, 18,2 för att vara mer exakt och den fick jag 1996. Båda dessa karpar betyder mycket mer även att jag har fångat större efter det.

Jens med en fin dubbel av karpar

Det är inga dåliga fiskar! Du nämner Sverige, hur ofta du brukar besöka Sverige för att meta? Några speciella vatten då eller?

– Jag fiskar relativt ofta i Sverige eftersom jag har ett lantställe i Lönsboda. Och jag fiskar gärna färna när jag är på er sida av bron eftersom vi inte har färnor i Danmark. Sen är Jag även ute på kanotturer med min son och då kan det bli lite fiske…

Ja färnan är värd att korsa broar…

Men, som jag har förstått det så lever du på ditt fiskande och skrivande?
Känner du dig nöjd med det eller blir det en belastning med alla deadlines och press det innebär? Finns det fortfarande utrymme för lite klassisk mete för endast skojs skull med en öl i handen en varm sommarkväll?

– ja jag lever till 100% på att förmedla sportfisket. Jag är chefredaktör på den Danska fisketidningen Fisk & Fri samt frilansjournalist och fotograf för en rad olika fiskemagasin i Europa. Men det är oerhört spännande och roligt att jobba heltid med sportfisket, men självklart tufft med många deadlines som ska hållas! Men jag får allt en öl och lite flötmete efter sutare ibland, fast tyvärr allt för sällan…
Just flötmete efter sutare är något som ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Jens med en stor sutare

Vad har du för projekt inplanerade för 2018?

– Det kommer bli mycket gäddfiske då jag som jag nämnde innan håller på och färdigställer min gäddbok.
Men jag har också planer på att komma ut på lite mete efter multe.

Vad finns det kvar att fånga för dig i meteväg? Har du några fiskar som gäckat dig eller visat sig vara speciellt svårfångade?

– En Dansk mal står högt på min önskelista!
Jag startade 2017 en kampanj för målinriktad återinföring av malen i Danmark, och det ser faktiskt ut som det kan lyckas. Man kan läsa mer om det på min Hemsida, http://bursell.dk/articles/fishing/freshwater/predators/show/352 Och så finns det även en Facebooksida om projektet, Danske Mallefiskere.

Malen har blivit en het potatis här i Sverige. Så det blir intressant att följa hur det går för dig! På tal om att följa. 
Med tiden så har fisket flyttat sig alltmer till nätet. Det produceras allt mer fiskevideos av privata aktörer och det bildas nätsidor och communitys åt nästan all slags fiske man kan önska sig. Har du några planer på att haka på det tåget?

– Det tåget har jag faktiskt varit på länge.
http://www.bursell.dk/ var faktiskt en av de första hemsidorna där man kunde ladda ned artiklar gratis! Det finns över 350 artiklar att läsa på sidan och även böcker som går att ladda ned. Ett par av dem är ”Specimenmede” http://bursell.dk/books/specimen-mede og ”Medefiskeri” http://bursell.dk/books/medefiskeri.
Sen går det även att följa mig på både Facebook och Instagram, så för att vara 50 år är jag inte så gammal, än… hehe.

Jens med en grann Sarv

Tusen tack Jens för du tog dig tid att svara på frågor! Vi ser såklart fram emot din bok och önskar dig lycka till med alla dina projekt. 

Vill man läsa fler av våra intervjuer så följer man bara länken. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *