Om Boosters

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Om Boosters är en artikel där Tomba förklarar och beskriver hur han tänker kring Boosters och hur han använder dem och varför. Intressant läsning oavsett om du gillar att boosta dina beten, mäsk, boilies m.m. eller inte!

Massa Boosters

Det råder delade meningar om boosters. Vissa tror blint på deras förträfflighet medans andra viftar bort det hela som endast strunt. Själv har jag länge varit en varm anhängare av olika dofthjälpmedel. Jag åker inte någonstans utan några sprayer i väskan, men det betyder inte att jag använder dessa febrilt. För det är faktiskt inte alltid så jävla viktigt vad det luktar, bara det inte luktar som något annat. Men vi tar det i ordning.

Idén till artikeln fick jag egentligen efter att någon på en karpsida skrev ett inlägg om boosters där undertecknad togs upp. Något i stil med: -En viss krönikör som menar på att man inte kan fånga karp utan vindagoo.

Korda Goo Boosters

Först tänkte jag skriva något syrligt som svar, men då jag antog att det var menat med glimten i ögat så gav jag fan i det. För om man tänker ett steg längre så inser man snart att alla boilies är boostade. Redan från fabrik. Köper du en påse med tutti fruttikulor så har de anställda knappast stått och skalat ananas, banan och gud vet vilka frukter för att ha i smeten. Nej, det man använder är mer eller mindre samma essenser som vi sedan boostar våra boilies med. Så, varför skulle det vara så fruktansvärt orimligt att de smak och luktlösa boilies jag köpt och sedan preppat själv skulle vara sämre? Karpmetare brukar vara krångligare när det kommer till just dofter och sånt. Här är motståndet större har jag märkt. Inte sällan så klankar man ner på goo, eller vad det nu kan vara för märke man har ett ont öga till, samtidigt som man själv använder endast boilies som är boostade i en fabrik. Konstigt nog så känns specimenvärlden mer öppen för såna här saker.

Och här närmar vi det som jag anser vara det viktiga. Det handlar inte om vad vi boostar, hur vi boostar eller vad vi boostar med. Utan varför vi boostar? Allt vi gör måste vi ha en tanke bakom. Grundprincipen är ju trots allt enkel, behövs det inte att krånglas till så gör inte det. Det finns människor som säger att de aldrig smaksätter sina beten, samtidigt som dom använder specifika mäskblandningar smaksatta på ett eller annat sätt för att locka till sig en specifik art. Hur vi än vrider eller vänder på saken så kommer vi alltid att landa i att lukt är viktigt.

Men fel lukt kan få rakt motsatt effekt med. Och detta kan man använda till sin fördel. Alla som har metat i Dalälven vet hur jobbigt det är när man drar in brax och id på sin mäskplats som mycket snabbt förstör ditt björknamete. Senast för två dagar satt jag där med Ronnie och metade. Dag 1 så satt vi bredvid varandra med två olika typers mäsk. Ronnie drog brax efter brax, medans jag var totalt braxfri tre meter nedströms. Dag 2 så valde Ronnie att endast köra med maggotfeeder utan groundbait, och jag fortsatte med samma mäsk som dagen innan. Nu drog jag 50 braxar och idar medans Ronnie inte fick en enda. Ett bevis på att av de tre alternativ som braxarna hade så var Ronnies mäsk det dom lockades av. Mitt mäsk dög först när det inte bjöds på annat. Kan man på detta sätt hitta en doft som oönskade arter inte dras till, eller som småfisk inte lockas av, ja det kan vara guld värt i vatten likt Dalälven där fisket går ut på att pricka en stor fisk bland miljoner mindre.

ARTER:

Att hitta en universaldoft som funkar i alla lägen är som ni förstår omöjligt. Min tanke är alltid att boosta först när inget annat funkar. Detta gäller då beten och inte mäsk som jag tar upp lite senare. Arter som Karp, ruda, mört, björkna och färna är väl de arter jag fiskat mest framgångsrikt med hjälp av lockdofter. Karpen av den enkla anledningen att jag aldrig metar efter dem med naturliga beten som majs, räka eller mask. Vilken specifik doft som ger bäst resultat ska jag inte spekulera om då man oftast får allt för få karpar för att dra några större slutsatser. Dock så har vindagoon funkat nästan varenda gång. Kanske så hade det funkat precis lika bra med banan eller krabba, men nu blev det vindagoo och då kör man på med det på två av tre spön.

Arter som ruda som du snabbt kan lokalisera endast någon meter framför dina fötter med hjälp av bubblor kan ge väldigt intressant information. När ingenting av det man bjuder på funkar så brukar boostrarna komma fram. I regel så har jag pellets, mask, majs och maggot med mig på rudamete. Det betet jag i detta fall föredrar att boosta är mask. Vilken doft man väljer beror helt och hållet på rudans dagsform. En gång satt jag och Saku och metade rudor i en liten skogstjärn. Saku hade landat flera stycken medans jag hade det kämpigt trots ett massivt bubblande vid fötterna. Till slut så frågade jag honom vad han metade med. Svaret var att han doppat sina beten i en banan-glug och därefter så började han fånga fisk. Jag lånade hans glug och drog snart två fina rudor jag med. Det var dagens doft tydligen.

En art som mört är lite svårare att ha göra med. Vissa dagar går det ut på att få en stor fisk att nappa medans det andra dagar går ut på att försöka hitta en doft som de mindre fiskarna ratar. Nypon är en doft våra mörtar absolut hatar. Får jag in ett stim med mindre fiskar så åker nyponsprayen fram. Detta tricket ger ofta en bättre fisk då de inte verkar vara lika kräsna och framförallt inte lika snabba att hitta fram till majskornet som de små. Majs funkar ypperligt att boosta med det mesta. Har oftast några sprayer med mig med olika dofter från stinkigt till sött. Snabba förändringar kan ofta ge några fina bonusmörtar när ett stim med grövre fisk simmar in. Oftast feedermetar jag, men boostar aldrig majsen som jag har i mäsket.

Till färnan så färgar jag ibland mina räkor med röd köttfärg med stark chilismak. Räkor drar åt sig färg och smak väldigt bra. Speciellt bra kan detta vara på platser som håller ett fisketryck. Under kallvattensperioden så har jag haft dagar då den röda chiliräkan utklassat den vanliga oboostade. Detta ser jag mer som ett alternativ är någon sorts regel.

FÖR OCH NACKDELAR MED BOOSTERS:

En annan gång satt jag och Saku vid en å och metade efter björknor. Jag hade av någon anledning bestämt mig att prova färga mitt mäsk rött. Lite osäker på mängden färg så laddade jag i någon matsked för mycket. Det var oväntat potent då både balja, händer och allt som kom i kontakt med mäsket blev rött. Vi satt som vanligt bredvid varandra och metade ur samma djuphål. Saku fick en lång svit fina björknor medans jag fick en enda liten på tre hekto under hela passet. Mitt mäsk skrämde fisken. Sedan dess så har jag aldrig färgat mitt groundbait.

Boosters är extremt effektiva när de används rätt. Men att ha det i allt man hivar i sjön får oftast en negativ effekt. Jag tycker att starka dofter som isoleras från ditt mäsk kan ge en bonusfisk här och där. Ett krokbete som doftar annorlunda kan i rätt läge vara mindre suspekt för en fisk som vant sig att äta tex majskorn. Kanske så känner dom på betet av ren nyfikenhet ibland? Vad vet jag, men det funkar bevisligen.

En nybörjare inom metet kan tycka att det är häftigt med alla olika dofter och färger. Men snart så blir det för mycket av det roliga och man vet inte längre vad som är upp eller ner. Väldigt små justeringar kan vara skillnaden på att fånga den stora fisken eller att blanka. Folk tycker ju olika om det mesta. Tex flytbröd efter färna. Andra måste ha en deluxefralla med rätt skorpa innan dom kan tänka sig att börja fiska, medans andra köper det billigaste rostbrödet som finns. En som fiskar med lyxbröd kan blanka på det men sedan helt plötsligt fånga en fisk på det billiga brödet. Och tvärtom. Ibland så är det inte så viktigt vad man metar och mäskar med, utan det som sticker ut från normen. Själv metar jag med skogaholmslimpa och den typen av mörkare bröd. Den är tyngre, sitter fast bättre på kroken, kastar dubbelt så långt och går djupare i vattnet. Men trots det så har jag alltid franskbröd med att variera med. Att boosta flytbröd är oftast inte jätteeffektivt. Jag har endast märkt att det ger en negativ effekt. Men att boosta de bitar man kastar i som mäsk och sedan själv meta med en oboostad kan vara en riktigt fin kombo. Bara för att färnan inte äter dina brön så betyder det inte att den inte ser dem.

OLIKA TYPER AV BOOTERS:

Korda Goo:

Booster från Korda Goo

Förmodligen den mest välkända produkten idag. Finns i olika typer som powersmoke, bait smoke, supreme osv. Den tunna är designad att tränga in sig i hårda boilies medans bait smoke är ett klägg att ha på dina beten eller i pva-påsen. I vattnet så bildar det ett fränt moln i olika färger som givetvis lockar och har sig. Här ska man inte falla för det visuella. Bara för att vanliga boosters inte bildar ett synligt moln så innebär det inte att fisken inte skulle kunna dofta sig till det. Som doftämne så är Goo jävligt bra. Bra variation på dofter och färger att kunna ge dina boilies det lilla extra. Relativt dyrt är det, men enligt mig värd varenda krona om man gillar att labba. Förmodligen så är goon även den mest utskällda produkten, speciellt av många karpmetare som avfärdar det hela som trams. Vilket i sig är enbart positivt. Om så många människor ser något som ett hot så måste det innebära att det är ett hot. Lite som kommunismen. Jag skulle förmodligen sluta meta karp utan goon. Inte för att jag inte skulle kunna fånga en karp på en helt vanlig boilie, utan för att jag tycker att det är så förbaskat roligt att labba med smaker och dofter. Det är en del av upplevelsen för mig. Och i mina ögon inte ett dugg mer konstigt än att välja fabrikat, färg, eller smak på sina boilies man köper från butiken. Något måste man väl få tro på. Goo är dyrt, förmodligen kring 150-200 pix per flarra. Men däremot så håller en flaska en mindre evighet. Och man löper ingen risk att ”överboosta”. Jag har mina krokboilies i en burk med vindagoo som långsamt får tränga in i kulorna. Oftast i minst ett par månader. Betena behöver inte simma i goo, det räcker att de är fuktiga. Jag brukar snurra runt dem med jämna mellanrum och fylla på med några droppar när de sugit i sig allt.
Du kan köpa Korda Goo från Fiskekompaniet.

PROFESS:

Olika dipper och boosters från Metmask

Profess som säljs av Metmask har en rätt intressant uppsättning dofter. Dels en ”fattigmansGoo” som många olika fabrikat nuförtiden har, med ungefär samma egenskaper för en något mindre peng. Denna heter Smoke Booster och är riktigt trevlig att boosta bland annat sina majs med. Fungerar förmodligen precis lika bra till boilies, men så länge man inte har ett vindagoo i sortimentet så hoppar jag över karpbiten. Men det är jag det. Majsen jag boostade blev helgrymma och fungerade jättefint för bland annat mört och björkna.

Carp Signal har jag däremot använt till mitt feedermäsk. Då helst den med apelsindoft som jag finner vara absolut magisk. Har i ca en fjärdedels flarra till 1kg torrt ströbröd. Mäsket får en riktigt fin doft som fungerat riktigt nice. I Dalälven körde jag den som luktade krabba till mäsket med fina resultat.

BAG`EM.

Bag Em

Förmodligen min absoluta favorit som tyvärr inte finns på den svenska marknaden. Deras boostersprayer är helt fantastiska. Mycket fina dofter till ett helt ok pris. Åker ingenstans utan minst krill och finess-sprayen. Dessutom har man köttfärgen att färga sina räkor med. Både i gult som rött och med olika smaker som super spicy eller super sweet. Flaskorna med Bait Dye är även dom otroligt fina med olika färger och smaker. Bag em har även olika beten, bla vita boilies utan smak i mindre storlekar till arter som mört och färna som man själv kan labba med. Rekommenderas starkt!

GLUGS OCH DIPS:

Olika glugs och dipps till metet

Olika typer av glugs och dips hör till mört och rudametares arsenal. Man dippar det man vill bjuda på för att ändra på lukt och smak. Mistrals glugs är väldigt fina. Den vita kokosvarianten gillar jag skarpt. Ofta har jag i lite rött färgpulver så jag kan snabbt ändra både smak och färg på mina majskorn när jag feedrar. Dynamite baits och Mainlines produkter är helt ok, men ingenting märkvärdigt. Speciellt för det priset. Däremot så gör Meleg en del riktigt fina dofter. Frankfurter sausage är en färnafavorit, och deras triggerdrops i smaken plum selfish satt oftast på det tredje karpspöet som inte var preppat med vindagoo. Fångade faktiskt karp på den smaken nästan varje pass jag la förra året. En otroligt trevlig doft. Nutrabaits River plus från fiskekällan är även den en mycket trevlig bekantskap.

SWEDBAIT:

Boosters från Swedbait

Swedbait säljer MVDE:s (Marcel Van Den Eynde) produkter. Dessa är designade för lite mer tävlingssyfte om jag förstått saken rätt. Det som mest sticker ut med dessa är att dofterna är generellt mycket svagare än andras. Nästan diskreta. Vilket ibland kan vara en fördel. Missförstå mig rätt, dessa är med all sannolikhet fullt potenta för en fisk att snappa upp, men inte alls så starka som vi är vana med. Under svåra rudameten kan en svagare doft vara bättre än en riktigt stark, och då kommer dessa väl till pass. Finns såklart både som spray och liquid. Prisvärda, dryga och lätta att använda. En basprodukt som är mycket bra att starta med om man inte har någon erfarenhet av boosters.

KARPFISKEBUTIKEN:

Liquids och dipper från Karpfiskebutiken

Karpfiskebutiken har ett mycket stort sortiment av olika boosters. Den jag missbrukat mest är deras Number one i banansmak. Jag gillar banan i mitt groundbait, fråga mig inte varför, men det har funkat väldigt bra. Man har såklart även en ”fattigmansgoo” vid namn Carp Food som Luis Rasmussen har testat utförligt på sin blogg. Vitlöksdippen är nästan läskigt potent. Man drar sig för att frakta flaskan, för skulle den gå sönder så är det bara att bränna bilen som gäller. Eller sälja den till en fransman. De mindre burkarna med dip från Pitbull Baits har jag använt att boosta gamla boilies med för att mäska. En burk går på ca 20kr och räcker till några kilo boilies som får nytt liv. Jag har såklart bara skrapat på ytan av butikens utbud, men gillar det jag provat. De allra flesta produkterna är dessutom extremt prisvärda.

SLUTORD:

Som ni märker så använder jag alla olika smaker helt fel. Jag boostar mäsk med dips, och dippar i boosters och gud vet vad. Men det är faktiskt så enkelt att det inte finns varken rätt eller fel här. Funkar det så är det rätt. Jag har under väldigt lång tid använt olika dofter, men det innebär inte att jag använder dem hela tiden jämt. Jag kan boosta groundbait med krabba eller mask om jag metar efter björkna eller färna. Eller med banan för ruda, eller hampa för mört. Men mina beten för specimenmete boostar jag aldrig innan jag känner att fisket låst sig lite. Det är då man kan fånga en bonusfisk eller två. Olika doftämnen är på så sätt en bra investering att de ofta är billiga samt dryga. Och de blir typ aldrig gamla. Vinsten ligger ofta i att snabbt kunna färga eller boosta ett majskorn istället för att köpa en burk med pescavivamajs där 99% av innehållet blir oanvänt.

Men kanske så är den största vinningen den att det känns roligare att fånga en fisk med något man själv tagit fram. En jorgubbsräka eller citronboilie. På samma sätt som en gäddfiskare moddar sina beten. Det är ju trots allt lite självförtroende man sprejar på sina beten. Och det är metarens bästa vän.

Tomba:

Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *