12 Snabba frågor till: Jörgen Forsén

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jörgen Forsén, mannen som visat att envishet och målmedvetenhet lönar sig. Man kan helt enkelt inte prata svensk sutarmete utan att nämna Jörgen. Men sutarna i all ära, det är är en ytterst mångfacetterad och kunnig specimenmetare vi har att göra med. Han har fångat fler megafiskar än de allra flesta, och levererar fortfarande på löpande band fiskar vi vanliga dödliga endast kan drömma om!

Jörgen Forsén med en stor brax

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Dom flesta av mina bästa fiskar har varit ganska svåra. Men ska jag välja ut någon så får det nog ändå bli sutaren ’’Budda’’ i Antorpa. Var på plats vid Antorpa mängder med gånger när ’’Bubblan’’ fångades, men hade aldrig lyckan att  landa henne trots enorma tidsinsatser. Bubblan fångades vad jag vet sista gången i Antorpa 2006, och drömmen om en sutare över magiska 5 kilo falnade sakta bort något.

Under några år fanns det ingen fisk i sjön som ens var i närheten av att kunna matcha Bubblan.

Men så dök då en fisk upp 2012 som fick namnet ’’Budda’’, såg ut som ett bowlingklot och drog vågen till mäktiga 4.85 Kg vid en längd av endast 56 cm. 2013 fångade Andreas Sandström den och nu passerade den drömgränsen med 30 gr. 2014 hade den ökat till 5,05 Kg och fångades av Kim Preducic. Jag tillbringade cirka 3 veckor på raken vid Antorpa 2012, 2013 och 2014 i jakten på just ’’Budda’’ men utan att lyckas. 2015 var det samma visa igen, 3 veckor vid Sjön men ingen ’’Budda’’. Ingen annan lyckades heller fånga henne, och man började fundera på om den fanns kvar i sjön. Lyckades dock 2015 ta en annan fisk över 5 kilo, en fisk som jag första gången fick 2012 med en vikt på 4.79 Kg. Nu hade den lagt på sig rejält och drog vågen till 5.08 Kg.

Äntligen min första över 5 kg i Antorpa efter alla års fiske där. Var dock inte 100% nöjd, hade fortfarande inte fått ’’Budda’’. 2016 var jag tillbaka för ytterligare en 3 veckors satsning. Blankade första natten, men på eftermiddagen strax efter 14 får jag ett våldsamt napp på ett av spöna. Känner direkt att det är en tung fisk och pulsen ökar rejält. När jag håvar fisken ser jag direkt vilken fisk det är, när jag lägger den på avkrokningsmattan så kommer fiskefrossan. Det är ’’Budda’’, mätning visar en längd på 60 cm och en brutal omkrets på 57 cm. När vågen visar 5.24 kg så är äntligen min drömsutare landad.
Skall bli extremt spännande att se om någon lyckas ta ’’Budda’’ i år, och vad vikten i så fall hamnar på.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Har väl aldrig direkt haft någon enskild eller speciell förebild inom metet. Däremot så finns det en rad personer som har gjort starkt intryck på mig, och som jag är väldigt imponerad av. Daniel Möller, Ronnie Johansson, Niklas Nilsson, Jerker Lööf, Leif Krause, Ola Esbjörnsson och Niklas Graberg för att bara nämna några stycken. Dom har alla egenskaper som krävs för att lyckas riktigt bra. Noggrannhet, tålamod, skicklighet och en stor passion för sportfiske och mete i synnerhet.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Jag har en känsla av att en viss herre vid namn Jerker Lööf, mycket väl kan höja sitt egna färna rekord. Han har 100% koll på Svartån, och har vad som krävs i envishet och kunskap för att lyckas. Vill även passa på att tacka Jerker för att han så generöst delade med sig av sina guldställen för sarv. Fick dessutom ett par riktigt heta ställen för färna på köpet. Hade tack vare Jerker flera riktigt  magiska sarvpass under en period i Svartån Har inte fiskat i där på några år nu, så det är nog snart dags för en comeback i den legendariska ån.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Tränar väldigt mycket styrketräning sedan många år tillbaka. Min hund är också ett stort intresse, han har varit med som sällskap vid många olika specimenvatten genom åren.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Mitt första vad man kan kalla seriösa specimenfiske var på Fegen i slutet på 70 talet, då fick jag som tonåring följa med den dåvarande svenska rekordhållaren på Lake Leif Lagerqvist. Hans rekordlake vägde 6.042 Kg och blev för mig genom åren en stor utmaning i att försöka överträffa. Trots enormt mycket tid på Fegen, så lyckades jag aldrig att slå den och stannade på 5.87 Kg som bäst. Tyvärr är Fegens glansdagar viktmässigt över sedan några år tillbaka. Läste mycket om Skagern under den här tiden och var extremt sugen på att åka dit, var det kanske där jag skulle få min 6 Plus lake? Det kom bara till planeringsstadiet och rann till slut ut i sanden. Så mitt svar på frågan är, sitta på Skagern  i slutet på Januari 1987 tillsammans med Ulf Nordenberg och Tomas Erdhage.

Jörgen Forsén med en fin färna

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Fanns en artikel i en av fiskejournalens årsböcker någon gång för många år sedan. Den handlade om en natt när Göran Nilsson tog en magisk svit i Kölbydammen. Om jag inte minns helt fel, så bestod den av Braxen 5.46 Kg, Sutare 3.58 Kg och en sarv på 1.26 Kg. 3 på den tiden och fortfarande helt magnifika fiskar och dessutom fångade på samma pass.  

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?  (Störst som störst exemplar för en specifik art)?

Tappade en i mitt tycke sjukt stor sarv i Svartån för 7 år sedan. Kroken ’’trillade’’ ur cirka 1 meter från håven. Hur stor den var är omöjligt att säga, men jag är ganska säker på att den hade varit ett nytt Personligt rekord.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Jag skulle lägga ut betena med båt i Antorpa en helt vindstilla kväll för några år sedan.  Det satt mycket folk runt sjön och en spänd tystnad och förväntan rådde. Jag droppade betet och började ro in mot land, då ville det sig inte bättre än att linan snodde sig runt spötoppen. Jag reste mig upp i båten och försökte sno upp trasslet i toppen. Ville absolut inte flytta betet så jag sträckte mig framåt för att hinna sno upp linan innan betet flyttades. Det slutade med att jag tappade balansen och dök i med huvudet före. Extremt pinsamt att simma i land och knuffa båten framför sig. Skratten ekade, och mindre svallvågor täckte nu den tidigare spegelblanka sjön.

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Har lagt en hel del tid dom senaste åren på att hitta nya vatten som eventuellt kan utmana våra mer kända specimenvatten i sverige. Så min målsättning för 2017 är att hitta en sjö som kan ge Antorpa en kamp. Utan att säga för mycket, så tror jag att jag är nått på spåren. Självklart så kommer jag även att försöka överlista ’’Budda’’ ytterligare än gång och förhoppningsvis tyngre än någonsin.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Enjoy the silence med Depech Mode.

11. Vilken fångst genom tiderna i sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Hade väldigt gärna varit med Jerker när han fick sin svenska rekordfärna. Anledningen är väldigt enkel, då hade jag vetat exakt var han hade fått den.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Eftersom sutaren ligger mig väldigt varmt om hjärtat så får det bli den. Antorpa är på många sätt en väldigt unik sjö, den har alla förutsättningar för att producera en ny rekord sutare. Men jag är ganska säker på att Antorpa inte är den enda sjön i sverige som har alla dom rätta förutsättningarna. Som sagt var har jag ett nytt vatten på gång som ser väldigt lovande ut, hur lovande får vi se i framtiden.

Jörgen Forsén med en sutare på 5240 gram

Vi tackar Jörgen för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *