12-Snabba Frågor till: Jörgen Lind

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jörgen Lind är ett känt ansikte inom det Svenska karpfisket och han har fångat några riktigt granna karpar genom åren, både i Sverige och utomlands!
Han sitter också med i styrelsen för Svenska Karpklubben och kommer finnas på årets Sportfiskemässa för att just visa upp och prata om SKK och karpfiske.
Men vad hände egentligen vid golfbanan…
Ja det och mycket mer får ni reda på när ni läser hans 12 Snabba Svar!

Jörgen Lind med karp

1. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Karpen har alltid varit min favoritart, men vid sidan om den har jag fiskat efter de flesta av våra andra sötvattensarter, och gör så även idag.
Men som sagt, karpfisket har en speciell plats hos mig. Anledningen är nog primärt att man befinner sig mitt i naturen, ofta under dygnets alla timmar. Att sitta vid spöna i gryningen med en kopp kaffe är svårslaget. Ock karpen i sig är ju en fighter av rang, och i alla fall i de vattnen jag fiskar så är det inte bara att ”hämta” dem, man måste tänka till och jobba för det.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Mitt karp/specimenfiske har inspirerats av många genom åren, men de allra första måste varit Kaj Jonsson och Rune Karlsson.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemenesportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

En väldigt svår fråga som jag tyvärr inte har något bra svar på.
Ser man på den takten som predatorfisket ökar så känns det som det blir mindre och mindre utrymme för metet. Nu har faktiskt Svenska Karpklubben blivit förbundsmedlem i Sportfiskarna, så jag hoppas det kommer föra upp oss mer på agendan.

Jörgen Lind med en fin karp

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Mina övriga intressen är Snowboard/Skidor och mountainbike, reser så mycket det går, men det verkar som det blir mindre och mindre tid för det ju mer plats fisket tar. Reser ju i och för sig rätt mycket i fisket också.

5. Du kommer ju befinna dig på Metetorget på årets Sportfiskemässa på Svenska Karpklubbens plats. Men vad är det ni gör i SKK, och varför ska folk som fiskar karp gå med i klubben?

Svenska Karpklubben bildades på 90-talet som en sammanslutning för karpfiskare i Sverige, med målsättningen att samla dessa i en intresseorganisation som kunde bidra till att förbättra svenskt karpfiske.
Att kartlägga svenska karpvatten var en morot, samt att med förenade krafter bidra till att det skapades fler bra lokaler för denna fiskeform. Detta är ännu idag klubbens huvudsakliga verksamhet, samt att informera och sprida en positiv syn på karpfisket för att underlätta att det går spridning och kan öka i popularitet.

Vi samarbetar med många kommuner, länsstyrelser, vattenägare och andra fiskeföreningar för att skapa ett så bra upplägg som möjligt. SKK är sedan i fjol förbundsmedlem under Sportfiskarna och där hoppas vi såklart på att finna nya möjligheter att växa och synliggöra karpfisket.

Jörgen Lind med en fin karp

6. Vad förväntar du dig av Sportfiskemässan och Metetorget, både som utställare men även som besökare?

Som utställare förväntar/hoppas jag att där kommer mycket nyfiket folk som har många frågor som både jag och de andra på metetorget kan svara på, tillsammans har vi en enorm erfarenhet och kunskap som tyvärr inte alltid är lätt att komma åt.
Som besökare hoppas jag att träffa många gamla vänner, men även lära känna nya och yngre förmågor, som karpfiskare är det inte alltid man stöter på så mycket nytt folk när man är ute och fiskar.

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Sitter här och försöker komma på ett dåligt köp, men det är inget som sticker ut, menar inte att jag aldrig gjort ett dåligt köp någon gång , men satsar ofta på kvalitet och det verkar löna sig. Till exempel är mina nappalarm över 20 år gamla, och de är de jag använder till 100% av mitt karpfiske.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Pinsamt vet jag inte om det är, men under ett karpfiskepass slet sig min båt, och drev in i linorna på alla mina tre spö, jag vaknade i chock av att alla tre larmen tjöt, och innan jag kom ur tältet så hade båten drivit för långt ut, så det var bara och hoppa i med kläderna på och rädda situationen. Som ni förstår så hade jag inget ombyte och detta utspelade sig en solig höstförmiddag vid sidan om en golfbana.

För att inte bli sjuk och nerkyld, så var ju planen att ta tillvara på höstsolen och torka kläderna, sagt o gjort, av med alla kläder och upp på tork, själv körde jag någon slags nakengymnastik för att få upp värmen. Just i det skedet hade jag ingen tanke på golfspelarna på golfbanan, men de var tydligen rätt medvetna om min närvaro.

9. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Svårast vet jag inte, men det tog lite planering och ett par pass innan jag lyckades landa Fullyscalen från Lillasjön, tyvärr tappade jag troligtvis Knut vid håven samma natt, hade varit en grym svit, men just då gjorde det inte så mycket.

Jörgen Lind med karp

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Fiskade Abbey lakes för rätt många år sen, och första natten efter den långa resan så vaknade jag av några typiska braxpip, tänkte den ska bara in. Trött som jag var pumpade jag in den lilla fisken tills där bara var ett par meter kvar. Men helt plötsligt exploderade ytan och något enormt ville tillbaka ner i djupet igen. Så innan jag hann justera bromsen som var alldeles för hårt dragen, så sprängde den stora karpen 0,37 fc lina…

Helt knäckt av mitt amatörmässiga misstag så snurrade tankarna vilken fisk det var. Jag var rätt övertygad om att det borde vara någon av sjöns större individer…
Men lite senare lyckades jag landa sjöns största karp Shoulders på 32,350 kilo. Så resan gick snabbt från katastrof till succé!

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Svår fråga, men varför inte några av Fehmi Varlis toppfiskar.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Det är ju en tillgång på det viset att vi har ju fått några enorma t.ex. karpar i Sverige som verkligen har satt oss på kartan. Men för mig personligen så tilltalar oftast inte de vattnen mig. Om jag nu tolkar frågan rätt så är det ju ofta stängda vatten, så kallade syndikat vi pratar om. Och det är jag ju egentligen inget fan av, fast jag är medlem av två syndikat. Så det är ju också en form av dubbelmoral…

Jörgen Lind med en fin fjällkarp

Vi tackar Jörgen för svaren! 

Vill man läsa mer om Svenska Karpklubben redan nu så klickar ni in er på
hemsidan-> http://www.svenskakarpklubben.com/

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *