12-Snabba Frågor till: Mikael Svensson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Mikael Svensson är en riktigt duktig specimenmetare med många fina fiskar på sitt samvete och historier om de tidiga åren inom svenskt mete. Han har bland annat förgyllt Swedish Anglers Facebookgrupp med bilder och historier från 80 talet där mössor, fiskar och frillor har avhandlats med en härlig portion humor, precis som det ska vara!
Så vi tog såklart kontakt med Mikael och bad om en 12 Snabba, så luta er tillbaka i soffan och låt inget störa er fören sista ordet är läst! 

Mikael Svensson med snygg mössa och fiskar

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

I mitten/slutet på åttiotalet gjorde Otto Stridh och jag en supersatsning på att fånga en av Åsundens storgösar. Vi var så unga på den här tiden så fisket startade redan hemma i Kisa med en cykeltur ut till Råsöbro där Otto hade sin båt liggande, en lite nätt tur på en mil med ryggsäcken packad med varm choklad och korvmackor samt spöna riggade mellan pakethållaren och styret. Fisket utfördes mellan klockan 21.00 till runt ljusets ankommande 03.30. Tilläggas bör att nätterna rakt igenom rodde vi för hand o byttes om varannan timme med att hålla vårat eget spö samt kompisens spö 🙂

Nätterna gick och efter den elfte natten i rad böjde sig mitt spö och Otto krokade och lämnade över spöt, sen var fighten igång!
En tung Gös kom upp ur djupet och efter vägning och mätning, sattes vikten till 7560! Lyckan var total i båten. Fiskade sedan ytterligare sex nätter till så totalt 17 nätter i rad.

Tilläggas bör att Otto fortsatte ytterligare 12 nätter och fiskade totalt 29 nätter i rad, vilken bedrift, men kul var det och tålamodet fick sig en rejäl provning.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Hade framförallt två förebild er inom specimenfisket o det var ju Håkan Fransson som hade tagit med mig, en liten femtonårig grabb till utloppet i Kisaåns utlopp där jag fångade min första Sutare. Kommer än idag ihåg hur glad och lustfylld jag kände mig efteråt, en fantastisk känsla 🙂

Sedan var det ju givetvis Kaj Jonsson som jag hade den stora äran att träffa redan i tidig ålder när min mor och far umgicks mycket med Kaj och hans otroligt trevliga fru Mona. Kisa amatörfiskeklubb hade under många år en ungdomssektion där man fick lära sig att göra flöten, pimpelpirkar, pimpelkrok, ja det mesta faktiskt. Och givetvis med Kaj som den stora ledaren och min egen far som hantlangare. Detta födde väl mitt allmänna intresse för både mete, pimpel samt specimenfiske!

Mikael Svensson som ung med sutare

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Min absoluta dröm är att fånga en Sutare över fyra kilo i ett hemmavatten där jag har varit engagerad och provat nya fiskesätt och nya beten. Sutaren har alltid fascinerat mig ända sedan alla timmar man lade ner uti Nästången, Östersjön samt Svärdstorpssjön.

Den där känslan i ett nytt vatten där man vet att chansen finns att ta sin drömfisk, men inte bara fisket i sig är viktigt för mig. Det är den där känslan när man har tacklat spöna, givetvis med swingtip och bara få sätta sig ner och reflektera, titta ut över vattnet och drömma sig bort. När sutartimmen 04.00 är slagen och tippen sträcker upp och jag får landa denna skönhet, det är min dröm!
Vad är din? 🙂

4. Du besökte den klassiska Härsjön och metade Braxen när det begav sig. Hur var det?

Härsjön blev ett begrepp under mitten/slutet på åttiotalet, det var dit man skulle åka för att fånga den där drömbraxen som man hade längtat efter, framförallt en fisk över 4 kilo som då räknades som en väldigt stor fisk och det tycker jag än idag att det är.
Informationen om Härsjön spreds sig ganska så snabbt via specimentävlingen och framförallt från våra fiskande vänner från Tinca som var tidigt ute därnere och hade stora framgångar i sjön.

Framförallt Sven Martinsson som tog en femkilos under en av alla mina resor dit, blev många fyrakilos där under åren med 4890 i topp. En fisk som jag är oerhört stolt över än idag. Åren gick och de boende runt Härsjön började tröttna på att det bara fångades stor Braxen i sjön, de ville ju ha Abborre som de kunde äta och de beslutade att kalka sjön som hade ett ganska så lågt PH. Detta var spiken i kistan för Härsjöns storbraxen.

Jag var tillbaka en bit in på nittiotalet med Kaj Jonsson för att se vad som hade hänt, men efter några dagar kunde vi ganska så snart konstatera att de en gång så välväxta fiskarna var på nedgång, vi fick ett antal som några år tidigare garanterat vägt över fyra kilo men som nu var som rakblad över ryggen. En tragisk syn för mig och även för många andra…

Mikael Svensson med en braxen

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Jag skulle vilja åka tillbaka till början av åttiotalet och vara med när Peter Alm landade en Sutare på 4,4 kilo i glåmsjön nere i Skåne. Jag vet inte hur många gånger jag läste den artikeln och drömde mig bort och önskade att jag hade fått varit med den dagen.

Bilderna, spänningen som fanns där nere gjorde mig alldeles varm och rusig av specimenfrossa Men även den veckan i Svartån 1989 när vi var ett antal Östgötar samt medlemmar ur Tinca och inte att förglömma Graberg och Brännis från Rutilus. En fantastisk vecka men den fisk jag kommer ihåg bäst är nog när Sven Martinsson snuvade mig på en Sarv på 1170 gram när jag hade visat honom mitt superhemliga bakvatten nere i Hackeryd! 😛

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Jag får hänvisa till föregående fråga men en artikel som också gav mig gåshud var när Sven-inge Claesson och Anders Kåberg fiskade Braxen med koskit i Svartån.
Detta var något nytt och lockande som fick fantasin att skena iväg. Jag var där senare efter några år och gjorde detsamma.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?
(Störst som störst exemplar för en specifik art)

En av de största fiskar som gått mig ur intet är en Färna i Svartån i början på nittiotalet. Jag hade fiskat i snålblåst en hel helg i krökarna nedanför Karstorp och endast fått en Färna på runt 1,8 kg. Humöret var väl inte topp när spöt böjde sig och jag känner en massiv tyngd! Det bör tilläggas att jag precis hade tänt upp spritköket och värmt en burk milanesesoppa, den skulle ju värma gott där i blåsten.

Men under själva drillningen råkade jag välta ut både soppa och den sista T-spriten. Inte nog med det så går spötoppen av precis när jag skulle lägga Färnan i håven. Jag ser att det är en trekilosfisk som går om intet när linan trasslar in sig i toppen…

Jag Kommer ihåg att jag bara skrek Kuken rätt ut! Jag kände mig helt tom frusen och jävligt, JÄVLIGT besviken på mig själv, så kan det gå när inte gudarna är med! 😛

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det måste ha varit under en resa till Helige å, en satsning på både färna och Ål. Fisket var uselt så det fick bli en kväll med mycket brännvin o ljugande…

Detta föranledde att jag helt enkelt sonika dagen efter sket i byxorna, magen var väl inte i jätteform, haha! Detta var inget jag erkände då, utan jag var snabb att sanera bort den lilla Fidohögen i mina M59!
En riktig skitresa med andra ord… 😀

9. Hur tycker du metekulturen i Sverige har ändrats sedan du började? På gott och ont.

Väldigt svårt att svara på så man inte sticker en nagel i ögat på någon…
Jag hoppas ingen tar åt sig, inte min mening i så fall!
När jag växte upp var det inte alltid så gott om pengar så man kunde handla de grejerna man såg och drömde om i tidningarna. Man fiskade oavsett vad man hade för grejer.

Jag är väl en bakåtsträvare i vissa fall, fiskar fortfarande med mina Optonics från slutet på åttiotalet och de fungerar alldeles utmärkt!
För mig har väl alltid fisket varit en känsla som har skänkt mig så mycket fantastiska minnen och skratt. Framförallt den gemenskapen vi hade i Östgötarna under så många år, vänner för livet!

Jag har en känsla av att idag har det blivit lite hysteri runt båtar och all annan utrustning. Utbudet idag går ju inte ens att jämföra med vad vi hade som små pojkspolingar.

Mikael Svensson med brax

10. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Helt klart min Sutare från Östersjön på 3905 gram!
Jag lade ner så enormt mycket tid på Sutare under många år, hela 390 timmar under en säsong vilket i minna mått idag är otroligt mycket tid. Jag var nästan besatt av just bara Sutarfiske en period i livet.

Det ångrar jag inte en sekund när jag tänker tillbaka på alla sömnlösa nätter i sprängstenen vid Nästångens vägbank. Och självklart allt annat roligt runt i kring!

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

En fångst jag verkligen skulle ha velat vara med och bevittnat är när fiskevännen Ingemar Axelsson landade sin jättegös på 11 kilo i Juttern!
Ingemar och hans broder Mats samt Bröderna Anders och Magnus Larsson hade lagt så enormt mycket tid på att fiska gös men aldrig fått dom där riktigt stora. Är det det någon som var värd den där jättegösen så var det Ingemar. Men det hade varit förbannat trevligt att få vara med och delat det med honom, en fantastisk fiskare o vän 🙂

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag tycker ju självklart att det är en tillgång med vatten som producerar så stor fisk!
Varje vatten har ju sin form av begränsning. Självklart kan ju fisken oavsett art oftast växa sig större söderut med varmare väder, kortare vintrar etc.

Det är bara vi fiskare som sätter upp våra egna begränsningar och mål. En braxen på ett kilo kan ju vara jättestor uppe i norr men te sig som ett gli i Rögle dammar, haha!
Men vad gör väl det så länge vi är stolta över det vi fångar och skänker oss glädje.
Storleken är inte allt, eller vad säger ni Specimenvänner, gofiske på er därute! 😀

Mikael Svensson i unga år med en abborre

VI tackar Mikael för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *