12 Snabba Frågor till: Palle Sköldblom

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Palle Sköldblom är mannen som andas hängivenhet mer än kanske någon annan jag känner till? Vissa har det där nästintill maniska drivet och passionen för metet. Palle uppfann det redan på nittiotalet. Varje ord och varje bild skriker ut total dedikation för metet. Ett högt aktat namn i vår värld!

stor mört
Palle med en fin mört!

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Svåraste frågan först såklart. Det jag kämpat mest för att fånga som jag inte verkar ha flyt med är mört. För två år sedan fick jag i alla fall min första mört över 800 gram i Lillån och förra året bättrade jag på perset ytterligare i Dalälven. Innan dess har jag fiskat många vatten från norr till söder med potential för stor mört, utan att lyckas.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Hans Lidmans böcker var definitivt det som väckte mitt intresse för fiske. Hans sätt att måla med text och beskriva livet i skogen och runt ett vatten tände en glöd i mig som aldrig kommer slockna. Sen måste jag förstås nämna farfar Sigurd som tog mig med ut på en massa fiskeäventyr. Hm…. Arne Broman såklart som med sina artiklar och noveller inspirerade till nya metoder och att ge sig ut och hitta sina hemmavatten. Oj! Lasse Söderberg vill jag också nämna och hans reportage i specimenfiskets linda. Vem kan glömma artikeln ”Dan och Luis tar de största fiskarna” eller reportaget om Ivan Hjalmarsson från hans långsittning i Kölbydammen?

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Jerker Löfs färnarekord tror jag hänger löst. En färna uppåt 3,8 kg borde kunna komma.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Öh… Lite trädgårdsarbete och snickra vid vår kolonilott kan vara kul men lagom är bäst.

5. Vilken fiskefilm/serie är den bästa du sett?

A passion for Angling med Bob James och Chris Yates i huvudrollerna. Den atmosfär som filmen andas är signifikativt för vad specimenfisket handlar om enligt mig.

Karp
Palle med en karaktär!

6. Förutom fiskerelaterade saker, med vad åker du aldrig utan till ett fiskepass?

Jag dricker kaffe tills jag somnar på kvällen sen måste jag tyvärr göra en paus tills jag vaknar igen – Hurran ska med alla dar i veckan.

7. Flera korta eller färre långa pass?

Flera korta gör såklart att man till slut prickar den där dagen när allting stämmer. Flera långa är ändå det jag strävar efter men det berör ju inte frågan förstås.

8. Om du fick ändra på en sak inom fiske/naturvård. Vad skulle det vara?

Det dåliga fokus från våra makthavare på Östersjöns nedgång och fall. Jag blir ledsen när jag tänker på hur det var när jag var liten och hur det ser ut nu. Det sprudlade av liv i varenda havsvik och lekbäck och man fick gäddor och abborrar överallt. Idag måste man veta exakt vilka fläckar och vilka lekvikar man ska fiska på, för att få något över huvud taget.
Arter är utdöda och lekbäckar är tomma på fisk om våren och ingen tycks bry sig. Man missar helheten när man inte ser till allt liv i havet och fokus ligger mest på öring och torsk. Att sprida ut lekgrus i nån öringbäck räddar inte ett helt döende hav även om det är en fin handling. Man måste se till hela kretsloppet och ekosystemet för att återskapa det som en gång varit.

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Försöka genomföra så många av de pass det går som man planerat i vinter. En stor sarv och en stor färna skulle jag gärna se sprattla i håven framöver. Gärna att vågen tippar kring 1,5kg på sarven. På färnan får den väldigt gärna ha passerat 3-kilosstrecket rejält.
Den där svenska 20-kiloskarpen vore också ett önskemål men inget mål. Den får komma när den kommer. Jag slarvar för mycket med att lägga ner tid i de vatten där den simmar för att sätta upp det som ett mål.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

I wish I was a fisherman med Waterboys.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Svenska malrekordet taget av Evert Rundblad från Borgholm. Att drilla en mal som nappat på skeddrag på den tidens kastspö måste varit något i klass med den ”gamle och havet”. Jag kan inte förstå hur han lyckades.

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

Ruda definitivt. Det finns fler Ursjön i Sverige. Den sjön är inte på något vis unik utan det finns massor med fler oupptäckta rudavatten runt om i landet. Allt från små orörda tjärnar till kustområden som hyser riktigt stor fisk. Svårigheten längs kusten ligger i att rikta fisket mot just rudorna. Oftast hinner annan fisk före till mäskplatsen och rensar bort allt käk. Största problemet med tjärnarna är att vi inte vågar offra vår dyrbara fisketid på att göra helhjärtade försök som oftast behövs för att lyckas knäcka koden.

Palle
Palle med en grann Abborre

Vi tackar Palle för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *