12-Snabba Frågor till: Lars Christensen

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lars Christensen har vi länge varit lite intresserade att veta mer om. Vi har sett hans bilder på nätet och förstod efter en titt på hans sida att han var från Danmark. Så det enda rätta var att ta kontakt med den till synes mycket kompete specimenmetaren. Vi passade på att fråga lite om den danska metescenen när vi ändå hade den sympatiske mannen på tråden. Och mycket riktigt blev det riktigt intressant! 

Lars Christensen med en fin Ruda

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Många av mina stora fiskar har varit svåra att fånga på helt olika sätt. Det är ofta så att du jagar en art i en viss storlek i åratal och plötsligt en dag får du det på första försöket, och tror att det var inte så svårt alls. Ska jag välja en, kan min pb i ruda ha varit en av de svåraste. Fisket var inte lätt på resan, och nappen var inte många.

Det krävde mycket finjustering av flöt-tacklet och många timmar koncentrerat fiske. Inför fångsten fanns det alla förberedelser och överväganden i förhållande till metoder och tillvägagångssätt samt en lång resa.

2. Hur är metescenen i Danmark? Och hur kom du i kontakt med metet?

Mete-scenen i Danmark är tyvärr långt ifrån vad det har varit. På 80 och 90-talet var konkurrensen relativt stor, och karp- och specimen-fisket blev mer och mer utbredd. Det finns fortfarande människor som metar och specimenfiskar nu, men i mycket mindre skala än förr. Nu verkar karpfisket vara det mest populära. Själv upptäckte jag metet när jag som en pojke växte upp bredvid en liten sjö med många rudor, sutare och mörtar.

Här fanns andra som fiskade, och när jag försökte det själv blev jag såld direkt. Senare blev jag medlem av en liten lokal klubb, genom vilken jag upptäckte fler vatten och började även tävlingsfiska lite. Dessutom träffade jag likasinnade och mer erfarna metere som delade vatten, metoder etc. med mig.

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Danmark?

Min stora dröm i dansk regi är att fånga en ruda i DK-rekordstorlek. Den aktuella vikten att slå är 1925 gram. Äkta rudor i större storlekar är mycket sällsynta i Danmark, men jag vet några vatten som kan innehålla en sådan fisk. Det blir inte lätt, och det blir svårt att spendera tillräckligt med tid på projektet, för jag har också mycket annat fiske som jag skulle vilja utföra.

Lars Christensen med en grann abborre

4. Har du bra koll på svenska specimenfisket? Har du kanske besökt Sverige för att meta någon gång? Om inte, finns det något vatten här du helst skulle vilja besöka?

Jag är mycket förtjust i svenskt specimen-fiske eftersom min erfarenhet är att er specimen-scen är mycket större än den danska. Så har ni många olika spännande vatten och arter. Det finns också mer skrivet om svenskt specimenfiske i era tidskrifter och online, så jag läser ofta svenska artiklar. Det är trevligt att ha ett land här i Norden med detta fokus, för de flesta andra saker jag läser kommer från England.

Jag har fiskat flera gånger i Sverige, och jag tycker i allmänhet att det är ett bra land att fiska och vara nära naturen i.

Fram tills nu har det mest varit rudorna jag har kört efter, men det finns många andra arter och vatten i Sverige som jag skulle vilja ge mig i kast med. Av de vatten jag skulle vilja fiska i framtiden, kan jag nämna Rögle, som jag ser fram emot att spendera mer tid på.

Dessutom har jag ett speciellt förhållande med Sverige, eftersom jag varje år har besökt Sverige med min familj och våra svenska vänner under min uppfostran. Jag älskar också naturen i Sverige, som är mycket mer varierad och vild än den danska.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Vi har ett vatten i Nordsjälland med namnet Sjælsø. För 10-15 år sedan var detta ett fantastiskt vatten med mycket stor mört och braxen. Tyvärr blev sjön bio-manipulerad, vilket innebar att de stora metfisarna togs bort. Jag skulle verkligen vilja uppleva det där fisket, och om jag kunde resa tillbaka till 2005 och fiska där skulle jag göra det. En del av vår goda metevatten har manipulerats på detta sätt, och vissa unika bestånd har därmed gått förlorade.

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Det finns många sådana artiklar. Speciellt många av artiklarna Jens Bursell skrev om specimen-fisket i det förflutna. Jag minns speciellt en som beskriver hur han säger adjö till familjen omedelbart efter julmiddagen och går ut för ett vinterkarpfiske, där han lyckas landa en 10+ fisk på flytbröd. Inspirerande sakar.

Som barn och ung på nittiotalet innan internet blev riktigt fast, fanns det några artiklar som bidragit till inspiration till nya metoder etc. Och fritiden som inte lades på fiske brukades ofta på läsning av de få olika fisketidningar som fanns att tillgå vid tiden…

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?  (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Det är svårt att svara på, men jag kan komma ihåg en riktigt grov karp, som jag tappade en natt förra året. Jag såg den inte helt tydligt, men det kändes massivt. Att förlora fisk är en del av spelet, och du har ofta känslan av den stora som är förlorad.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Den mest pinsamma saken som jag genast kan komma ihåg, var när jag framför andra metere förstås, föll med huvudet ner i en djup sjö i mitt försök på att landa en mycket liten brax från en brant sluttning. Min mobiltelefon började fungera igen efter två dagars torkande på elementet.

9. Har det alltid varit mete som gäller som sportfiskemetod och i så fall varför? Eller har metet kommit in senare i ditt fiskeliv och i så fall vad var det som gjorde att du började meta? Eller är det tvärtom att du har gått ifrån metet och i så fall varför?

Mete har alltid varit min passion. Det var det jag först introducerades till, och även om jag har provat mycket annat fiske är det alltid det som har sagt mig mest. Om jag hade introducerats för en annan typ av fiske som barn, kan det ha varit annorlunda nu. Några av de saker jag gillar mest inom mete och specimen-fisket är de många olika teknikerna, beten och metoder som används för att fånga olika arter.

Lars Christensen med en fin Id

10. Förutom Bursell och Luis Rasmussen så vet vi svenskar inte så mycket om Danmark? Finns det några intressanta vatten som svenskar kunde tänka sig att åka till för att fånga några fina metfiskar?

Naturligtvis finns det intressanta specimen-vatten i Danmark, men många är ”hemliga” eller privata sjöar. Det finns fina karpar i de flesta större sjöar, och några av de större åarna håller flera stora metfiskar. Men jag tror inte att Danmark har lika mycket potential när det gäller specimen-fisket jämfört med Sverige.

11. Vilket Danskt rekord anser du vara den bästa av metfiskarna, och varför?

Det är svårt att säga. Det finns några mycket fina fiskar på rekordlistan. Bland annat en sutare på 5250 gram… Det skulle vara episkt att en dag få en sutare av den kalibern i Danmark.

12. Vilken art metar du helst efter och varför?

Jag älskar att fiske efter flera olika arter, och just variationen av arter, vatten och tillvägagångssätt är något som enligt min mening gör specimen-fisket så spännande. Men metet efter rudor och sutare har alltid legat mig varmt om hjärtat. Kanske för att jag från en tidig ålder blev bekant med dessa arter och för att de konsekvent representerar en solid utmaning.

Vi har rudor och sutare i många vatten, men det är lång mellan vattnen med de stora exemplaren, och de är notoriskt svårmetade. Särskilt rudorna kan vara oförutsägbara, och flötmetet efter dem kan på grund av fiskens natur, ibland bli mycket svårt. Jag älskar dessa utmaningar!

13. Bonusfråga!
Eftersom vi har äran att ha dig som långväga gäst med på 12 frågor så ber vi dig att förklara lite kring fisket i danmark. Har ni många sjöar, är fisket öppet, har ni samma arter som vi svenskar eller eventuellt några vi inte har? Ja, ordet är fritt. Gör ditt bästa att marknadsföka ditt land för Svenskarna.

Vi har många sjöar i Danmark, och många av dem är öppna för fiske så länge du har köpt statlig fiskekort. Många intressanta vatten administreras dock av klubbar, och ett fiskerätt kräver därför medlemskap. Men du kan ha tur och hitta offentliga vatten som erbjuder spännande fiske. Vi har många av sötvattenfiskarna som ni  har i Sverige, men ni har också några vi saknar. Bla färna och asp.

Jag känner inte till några arter i Danmark som inte finns i Sverige. Som nämnts är mete och specimenfiske inte lika populärt här som tidigare, även om det fortfarande finns några specimen-klubbar. I slutet av 1990-talet och början av 00-talet organiserades några grupper av allround-fiskare, men det är som jag känner till, inte många kvar. Å andra sidan finns det fler och fler karpsfiskare, och både lagliga och olagliga karputsättningar har gjorts i en mängd sjöar.

Lars Christensen med en stor karp

Vi tackar Lars Christensen för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *