Tombas Julkrönika 2022

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Tombas Julkrönika 2022 bjuder på ja, Tomba! Mer behöver vi inte skriva här.

Tombas Julkrönika 2022

Att Jesus föddes mitt emellan två fiskesäsonger är på sitt sätt väldigt smidigt. Förstå om han hade fötts i Maj, då hade det varit svårare att arrangera specimentävlingen, och vem hade haft tid att fira jul mitt i färnaleken? En annan föddes också i December, närmare bestämt den tredje. Men den födseln har tyvärr inte skördat samma uppmärksamhet. Om det beror på avundsjuka låter jag förbli oskrivet, men jag har aldrig diggat Jesus så där tokmycket. Dock så hade han skägg och långt hår, och han gillade att snacka skit. Det kommer man faktiskt rätt långt med skulle det visa sig.

Precis som Jesus så visste jag heller inte jag vad man ville bli när man blev vuxen. I Jesus fall så skulle det visa sig att dom två största händelserna i hans liv var födseln och döden. Två förvisso rätt stora händelser i en mans liv, men också två man själv sällan kommer ihåg. Innan födseln så finns man inte, och sekunden man dött så upphör man att existera. Allt där emellan kallas för livet. Det är faktiskt en rätt kort tid i det stora hela. Han fick endast 33 år på denna planet medans jag skulle få några fler. Hur många det blir vet ingen?

Någonstans här så skiljs våra vägar, men inte nödvändigtvis våra likheter. Han hade sin grej och jag började att fiska, bland mycket annat. Och vill man bli känd för sitt fiske så får man ljuga rätt friskt. Det hör till vår sak. Det enda du inte ljuger om är vikter, fångstplatser osv, det står i en bok vi gärna läser, men allt det övriga kan du hitta på om du vill. Precis som en god bok ska vara. Är det egentligen så viktigt om du kanske inte blev så jävla glad som du påstår när du fick den där fisken? Huvudsaken är att någon annan tror att du blev det och på så vis göder illusionen om att detta är någonting roligt, vettigt, och någonting alla borde få ta del av. Men det har folk gjort i alla tider. En drill på 5 minuter blir snart en halvtimma och lyckan som var lagom blir total. En vit lögn har ingen dött av, eller?

Jag har valt att göra det tvärtom. Förstärka åt andra hållet. Lätt regn blir ösregn och ur total lycka så måste man hitta något dåligt. Sanningen bakom fiske är ofta inte så sexig, det är faktiskt inte så jävla kul som folk tror. Det är faktiskt jävligt tråkigt och en alldeles usel hobby att ha. Den förstör din psykiska hälsa, dina relationer, din ekonomi och ditt arbete. Precis som narkomaner dras vi till andra lika sjuka människor vilka vi sedan tillsammans med försöker övertyga andra att joina vårat sällskap. De historier vi berättar är tvättade i lögner och falserier.

Men det vi inte förstått är att om livet är misär, då behövs det ytterst lite för att känna en stunds extas. Det är den kicken vi söker. En vanlig svensson blir inte speciellt glad av att hitta en halväten kebabtallrik i sin trapp. Men för en som svälter så är det livsavgörande. Exakt på samma sätt fungerar fiske. De tiotusen kast du lägger i en lekvik under snöstorm är knappast roliga. Men på kast nummer 10.001 när tioklubbaren slukar ditt bete, ja då kommer belöningen. Vi söker efter det som nästan aldrig händer. På något sätt så har vi fått en störning i hjärnan som talar om för oss att kämpa vidare för att få en fisk som är marginellt större än ens artfrände och på så vis extremt mycket bättre. Först då blir vi lyckliga för en sekund.

Men när man kastat i fisken, tagit sin kaffekopp och funderat över det som just hände så sköljer besvikelsen över en. Det var inte så jävla bra som man hade målat upp. Det var faktiskt nästan exakt lika tråkigt som fisken innan. Så man står där på stranden utan pengar, familj eller hälsa och brister ut i gråt. Allt har varit förgäves, man har levt en lögn.

Det är i stunder som denna man tackar Jesus att vi har sociala medier. Genom att ljuga och manipulera så kan vi skapa något som får andra att må sämre än vad du gör. Och mår du bättre än de flesta så mår du bra, trots att du vet att du mår piss. På samma sätt fungerar pengar. En femhudring är mycket pengar om du umgås med folk som har ingenting. Precis som en miljon är ingenting om du umgås med miljardärer.

Nu börjar operationen att höja värdet för den där jävla gäddan som förstört ditt liv. Först när den förstört alla andras liv så blir den värdefull för dig på riktigt. Du vill att andra ska känna smärtan. Dom jävlarna måste också fiska bort allt dom har, först då förstår dom lögnen fiske. På instagram så fyller man på med ord som äntligen, efter 20 års slit, belöning, pannben, gris, och andra superlativ som höjer din status från ingenting till något. Facebook får historien bakom fångsten och tar FishEco upp det i sitt flöde så har du lyckats. Gäddan börjar helt plötsligt att betala av sig. Precis som religion. Dessa två saker går hand i hand. Man ljuger och lockar in folk i ett helvete utan återvändo. Det är att tro. Man tror att belöningen är kulmen där livet når zenit. Fontänorgasmen. Men i själva verket så är det stunden man inser att allt endast varit en lögn. Jag skulle inte ha trott.. Jag borde vetat..

Någonstans här så delar sig filialerna. Antingen så diggar man Jesus så in i helvete mycket att man skapar en annan, smalare men betydligt lyckligare, väg. Är vi färre som tror, men tror desto mer så måste det vara ännu bättre. Exakt på samma sätt fungerar specimenmete. Vi är alla belästa och troende och borde därför veta bättre och lägga av. Men nej, enda vägen är framåt mot mörkret som vi vet är total. Från den här vägen så har ingen återvänt. Portarna bakom din är låsta och förseglade och broarna är brända. På denna väg har man aldrig funnit lycka, ändå så vandrar vi den mer än gärna. Vi tyr oss mot andra i samma sits som ger oss tröst och lyfter upp oss om vi faller så färden kan fortsätta.

Men en dag när du kommer till vägs ände och bestämmer dig för att hoppa av. Då vänder sig de du litat allra mest på mot dig. Du börjar få hotfulla samtal och ditt facebookflöde börjar få kommentarer där folk gör allt för att underminera din trovärdighet. Allt finns där för att förloras, det du från början inte ens ville ha, men fick ändå. Du blir korsfäst.

Om du spelar, dricker, har sex, knarkar eller slår din fru så får du hjälp. Samhället lyfter upp dig, stöttar och har en lokal där andra i samma sits hamnar. Men om du tror eller fiskar, då får du klara dig själv. Det finns inga lokaler där vi försöker driva ut Jesus på samma sätt vi driver ut demonen alkohol. De lokaler vi har för fiske är klubbstugor och mässhallar. Där drivs ingenting ut förutom dina pengar. Sakta så förbyts din garderob mot camo och hoodies och snart inser du att du börjat drömma om att få träffa Terry Hearn istället för att ha sex med en porrskådis. Eller ännu värre, att ha sex med Terry.

På något snillrikt sätt så har någon intalat oss att uppoffringen är belöningen. På så vis så avslöjas aldrig lögnen som sedan kan fortsätta i all evighet. Först när du dör så når du målet. Men då kan du aldrig återvända från andra sidan och varna andra att det hela endast är en lögn utan motstycke. Det finns inget mål med fiske, det finns inget syfte och det finns absolut ingen glädje i det. Om det vore så magiskt att sitta i en buske så skulle alla göra det. Men var är alla? Dom är hos sina familjer, på krogen, på konserter och i vissa fall på jobbet. I buskarna finns endast vi som fortfarande tror att det en dag tar sig. Att vi en dag blir lyckliga och hittar det i livet som så få utvalda hittar. Vi sitter här och skrattar åt folk som inte vet bättre och mår så jävla bra för att vi funnit vår del i naturen. Men det vi inte fattar är att när Svensson sitter hemma och löser melodikrysset på lördagsmorgonen och ser specimenmetaren vandra till sin bil genom snöstorm, bärande på arton spön. Det är inte en vinnare Svensson ser, det är en förlorare. En sån som man gärna undviker. Det vi metare ser är en hjälte. En som tror och kämpar. En som offrat allt för den goda sakens skull. En som vi kommer att minnas i generationer. Och i den illusionen så har vi valt att leva. Inte för att vi vill, utan för att vi måste!

Har du läst ända hit, ja då vet du att du har problem. Stora sådana. Jag kan meddela att det finns ingen hjälp att få, men känns det bättre så kan du alltid svisha mig, om du är kvinna, ha sex med mig, eller gilla mig på Facebook. Det är så vi opererar på Swedish Anglers.

God Jul!

Tomba.

Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *