12-Snabba Frågor till: Peter Nilsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Peter Nilsson är en duktig karpmetare som har fångat många fina karpar, både i Sverige och utomlands! Men hinner han fiska något annat? Och vad hände egentligen i en skånsk sjö… Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar!

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga? 

Jag måste nog svara ruda på den! Den var inte stor i dagens mått mätt men jag tror jag fick den 1988 och då var det inte så många över den vikten! Vet inte hur många som landades innan jag lyckades ta en på 1575 gram.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Förebild var min far från tidig ålder. Det har man många minnen ifrån! Senare var det många i SG Östgötarna som man imponerades av. Var stort att läsa vilka fiskar som togs av dom i diverse tidningar!

3. Det svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Man tycker att med nätet och alla medier skulle det vara ett bra fönster! Har dålig koll på hur många som håller på dock! Jag tycker Karpklubbens ungdomsläger var ett riktigt bra initiativ till ökat intresse.

Peter Nilsson med en grov fjällis!

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera.
Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Jag vill försöka få fisk varje pass. Men att de inte är stora gör mindre skillnad! Att samtidigt få sova ute i ett bivvy i skogen och njuta av tystnaden gör inte saken sämre. De första minnena jag har av övernattning i naturen var när min farsa och jag bottenmetade gös i tidig ålder! Fiske ihop med tältnatt är något speciellt! Jag kom ihåg dessa nätter när jag första gången gav mig iväg själv på karpfiske i Sämssjön. Med nytaget körkort och allt! Tre nätter med regn och utan larm sittandes stirrande på en ring hängandes på linan… Då började man undra vad man gjorde. Jag fick till slut en fjällis på 6.9 och allt var underbart igen.

5. Du har ju fiskat karp en hel del utomlands, kan du berätta något riktigt speciellt som hänt dig, en sådan där händelse som etsat sig fast hos dig?

Det jag kommer tänka på är väl första Frankrikeresan där vi läst på lite dåligt… Det gäller att ha koll på acre/hektar! Men nappade gjorde det massor, hehe!

6. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera
Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Jag skulle vilja ha en 20+ karp ifrån Sverige. Men fiskar mest i våra klubbvatten så lär bli svårt! Har förhoppningar varje vinter på att jag ska börja röra på mig till andra vatten!

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Det är min första 20+ som jag fick i Bulgarien! Hade varit på ett gäng resor tidigare med mindre fisk så den satt fint! Sen fick jag dessutom en till den resan.

Peter Nilsson med en grov karp på över 24 kg!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Jag har försökt komma på något här, men har inte varit med om något pinsamt vad jag minns.

9. Karpfisket är såklart ett stort intresse för dig, men hur mycket metar du efter andra arter? och i så fall vilka arter? Kan man till exempel hitta dig i en liten vass efter en ruda? Eller är det enbart karp som gäller och i så fall varför?

Jag metar i stort sett bara karp. Kan inte släppa det! Karpfiske tar tid så jag hinner inte mycket mer. Gör ströpass efter gös och abborre, men de är få.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Jag har tappat fina fiskar men inte som jag kan säga att de varit större än de jag fångat.

Peter med en grann fjällkarp

11. Vilken är din bästa egenskap som sportfiskare och motivera varför? Nämn även din sämsta egenskap som sportfiskare och motivera varför? Berätta även något tillfälle då du fiskat och den dåliga egenskapen har visat sig ordentligt.

Då jag nästan enbart fiskar karp så kan jag bara relatera inom det fisket. Ena passet kan jag vara aktiv och prova nytt för att nästa pass vara slö! Något pass vet jag när jag skippade att byta boilies för natten och morgonen efter vevade jag upp två tomma riggar.

12. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Blir karp även här.
Det är en art som är svårt att få grepp om. Som många sagt innan så tror man att man kommit på det för att på nästa pass bomma helt! Jag har haft bra och dåliga pass genom åren så att säga att man lyckats är att ta i. Ett dåligt pass som kunde blivit bra var i en skånsk sjö med stor karp i! Efter jag bytt krokbete för natten missade jag knäppa på ett av larmen! Vilket hade det dragit iväg på? Just det spöet! Fick upp tacklet i alla fall.

En riktigt grov karp!

Vi tackar Peter för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *