12-Snabba Frågor till: Ronnie Bertilsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Ronnie ”Rocket” Bertilsson är ännu en duktig karpfiskare som har fångat många fina fiskar genom åren! Men han kommer från en bakgrund av specimenmete som dock har fått kliva åt sidan för karparna. Men varför skyller Ronnie på chefen… Ja det och mycket mer får ni reda på om ni läser hans 12 Snabba Svar!

Ronnie Bertilsson med en fin karp

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

När det gäller karp så får det nog bli min första över 40lb som jag tog sommaren 2013.
På den tiden när jag jagade arter så har jag ett starkt minne ifrån Bysjön när jag tog regg på sutare och ruda samma natt, det får räknas som en svår svit.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Den person som har betytt mest för mitt fiske är utan tvekan Göran Nilsson, När jag i mitten på 90-talet gick med i SK-Glimma så var Göran den som visade vägen inom specimenmetet, tävlingsmetet och pimpeltävlandet. Jag hade troligtvis inte fiskat idag om det inte hade varit för Göran.
När det gäller karpfisket så är Simon Crow den som har inspirerat mig mest ”keep it simple”

3. Hur ser du på det Svenska metet om man till exempel jämför med det Engelska metet och framförallt karpfisket? Vad anser du är vår bästa fördel i Sverige jämfört med England och/eller övriga Europa och vad är vår största nackdel inom metet jämfört med de andra?

Jag tycker att vi har ett unikt karpfiske i Sverige, vi kan fiska med enbart natur kring oss, helt utan ljud från trafik. Vi kan fiska på platser där man kan vara helt själv. Det är billigt att fiska i Sverige, i vissa fall helt gratis.
Vi har helt klart många fördelar som inte andra länder har.

4. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Att få vara frisk och hålla på med karpfiske i många år till.

Ronnie med en karp

5. Du är en karpfiskare av rang men är det bara karp som gäller eller fiskar du efter andra arter med? Eller har du gått över till att bara meta efter karp och i så fall varför?

Jag började att jaga arter i mitten på 90-talet och höll på med det några år parallellt med tävlingsmete och tävlingspimpel. Efter några år så slutade jag helt och rörde inte ett spö på många år. Att jag började fiska karp va en ren olyckshändelse.

Jag hade en chef för ca tio år sedan som hade fått nys på att jag va en gammal specimenmetare.

Han frågade mig om jag kunde ta med honom på ett sutarpass, vi gjorde ett par lyckade pass och ca 2 veckor efter det så kom det en full karputrustning på posten, från den dagen så har det bara varit karp. Jag är glad att jag tog den vägen till karpfisket, jag har mycket att ta med mig ifrån mina tidigare år.

6. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Eftersom jag enbart fiskar karp idag så får det bli karpen, jag gillar mystiken, svårigheten och variationen från sjö till sjö för ett lyckat fiske. Naturen, avkoppling, tänkande, vänner prylar det finns mycket som gör karpfisket speciellt. Att peka på ett bästa minne är omöjligt.

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Trakker EQ landing net utan tvekan, skrot!!

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Ha ha, not for the public arena.

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Det får bli store damm och fiska karp, det skulle varit fint att fiska där en vecka.

Ronnie med karp

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Tillbaka till min specimentid och när vi metade gädda i Mörrumsån. Vid ett tillfälle så krokade jag en riktig best, jag kämpade länge för att få upp den till ytan och blev smått chockad när jag fick se den, den va riktigt stor. Den stack ner till botten igen och jag fick återigen kämpa hårt för att få upp den. Tredje gången den gick ner så kände jag hur den snaggade sig och jag fick aldrig upp den.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Jag skulle vilja varit med och bevittnat vilka fångster som helst i Store damm när det begav sig.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Det är ju en tillgång för dem som vill fiska i dessa vatten, som tur är så kan vi ju välja hur vi vill bedriva vårt fiske. Det är bra med valmöjligheter.

Ronnie med karp

Vi tackar Ronnie för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *