Ballasjön 1999

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Ballasjön 1999 är en gästartikel skriven av Martin Bengtsson. Det blir som överskriften avslöjar en tillbakablick, en historia om karpar, bilar och regn… Ja vi lämnar helt enkelt över ordet till Martin Bengtsson.

Ballasjön 1999

Brorsan som är född -79 hade turen att tillhöra den grupp elever som kunde välja att gå på det nyöppnade Mönsteråsgymnasiet. Skolan var en stor satsning för kommunen och tanken på att slippa åka buss till Oskarshamn eller Kalmar varje morgon lockade många ungdomar. Så även min bror. Dock så bodde vi på Oknö så Johan hade inget annat val än att plåga sin gamla rödvita Honda MT5:a i några år till.

Alla skolans elever fick en egen skoldator, vilket var ganska unikt på den här tiden. Även om burken inte var av det kraftfullaste slaget och även om skärmen var svartvit så kunde man koppla upp sig mot Internet med den lilla lunchlådan. Utbudet av fiskesidor var naturligtvis oerhört lågt om man jämför med idag. Men Johan lyckades ändå hitta en sajt med namnet ”Sportfishing Pages” som sköttes av Mikael Johansson. (Samma Mikael som idag är känd som en otroligt skicklig naturfotograf.)

De började skriva till varandra och Johan berättade att vi hade snöat in fullständigt i metets varma stuga. Mikael som metade mycket karp undrade om vi hade lust att komma och testa en sjö han fiskade i. Men som på den tiden inte var känd av allmänheten. Namnet på sjön gjorde ju inte saken sämre och jag minns att jag hade svårt att tro att den verkligen hette ”Ballasjön”.

Det fanns inga monsterkarpar i sjön men det var stor chans att fånga fisk på 4-6 kilo om man satt några dagar.

Detta passade oss perfekt då vi aldrig lyckats fånga någon karp förut. Sagt och gjort, vi packade brorsans vita Ford Escort med det vi hade i karpfiskeväg. Trots att bilen var liten hade vi inga större problem att få plats då vi inte hade några bedchairs eller bivvys med oss. Det vi hade var ett silverfärgat tält med en bäver på (kanske för att ge en hint om vad tältet var tänkt att användas till…) samt varsitt liggunderlag.

De få kronor vi kunde skaka fram på den tiden hade lagts på spön och rullar så vi hade i alla fall varsin godkänd karputrustning.
Ballasjön 1999
Foto: Martin Bengtsson

Jag hade dock endast fått ihop till två Shimano Aero GT 5010 så i mitten på podden hängde en Abu Garcia Gold Max strl. 5 och grinade mig i ansiktet.

Jag tror inte Johan hade gjort någon längre resa med ”Fårrden” innan denna trip och detta skulle visa sig bli tydligt när vi kom till Jönköping. Bilen var inte van vid dessa uppförsbackar och trots att han växlade ner blurrade bara motorn när han gasade och lastbilen bakom kom allt närmare. Om det var lastbilen, fiskesuget eller en tillfällig gudstro som hjälpte oss i backen vet jag inte men upp kom vi till slut.

På något sätt måste vi ha hädat både Jesus och apostlarna för när vi närmade oss Borås möttes vi av syndafloden. Jävlar vad det regnade! Vi hade inte stenkoll på vart vi skulle och utan brorsans stekheta Philips ”Diga” mobil hade vi nog kört runt där fortfarande. Med hjälp av en tålmodig Mikael lyckades vi till slut hitta sjön och möttes upp av både han och legenden Leif Andersson som bor vid sjön och kan den som sin egen bakficka. ”Gick resan bra eller?” frågade Leif och eftersom vi kommit fram kunde vi inte svara något annat än ”ja!”

Vi började diskutera platser och valde till slut att sitta på vägbanken.

Ett tajt swim men med ett fint näckrosbälte utanför. Det hade nu slutat regna och vi spred ut spön, sovsäckar och väskor fult och oprydligt. Tältet var inte prio ett för nu skulle spöna ut! Leif kom förbi med en rejäl laddning mäsk för att höja våra odds. Han visade upp en kastarm som hade fått förbundskapten Bengt Johansson att direkt prioritera om sin laguppställning! Åren i Härsjön måste ha gjort sitt och om jag så skulle tagit i så jag hade gjort ner mig hade jag inte fått ut mäskbollarna halvvägs! Det tog inte lång tid innan det började bubbla ordentligt på mäskplatsen och vi kände oss hetare än någonsin!

Micke och Leif önskade skitfiske och drog sig hemåt. Men det skulle inte dröja länge förrän vi fick nytt besök.
”Ni får inte stå där med bilen!” En medelålders kvinna med underlig uppsyn stod plötsligt på vägen bakom oss.
”Ni måste flytta bilen, den kan inte stå där!”
”Ok, men Leif sa att…?”
”Nä, ni måste flytta bilen!”
”JA, vi ska flytta bilen!”

När Johan hade lytt order och flyttat bilen till en parkering längre bort, och vi åter kunde återgå till utrustningen öppnade sig himlen.

Samma regnoväder som vi åkte igenom i Borås hade nu nått sjön och det fullständigt öste ner! Tältet var ännu inte rest och sovsäckar, kläder och annat tygtillverkat sög glatt upp vattenmassorna som föll ner. Trots att vi slet som djur för att försöka skydda grejerna var det bara att inse att vi gjort bort oss och lärt oss en läxa: Är det risk för regn – börja med tältet!

När det började skymma kom vi överens om att det bästa var att hämta bilen och tillbringa natten i den. När vi plockade in våra halvblöta sovsäckar i bilen och skulle fälla ner framsätena insåg vi till vår fasa att det hade regnat in i bilen! Rutorna var uppe men en av tätningslisterna måste varit dålig för bakom förarsätet var en nästan decimeter djup pöl! Brorsan hittade dock en babyblå ”Bigpack” glassburk och lyckades ösa ut det värsta innan vi trötta och blöta kurade ihop oss i bilen för att försöka sova några timmar.

När jag vaknade nästa morgon var humöret lågt.

Trött, grinig, hungrig och inte ett pip i larmen under natten. Fan skulle vi hit att göra..? Jag gick ner till spöna och blickade med hundvalpsögon ut över den spegelblanka sjön och kände mig allmänt uppgiven…

– Piiiiiiiiiiiiiiip!!!

Ett av Johans larm började plötsligt skrika för full hals.
– JOHAN FÖR FAAAN!!!

Jag skrek så mycket jag orkade då jag trodde att han fortfarande sov.

Men han hade vaknat när jag gick ur bilen och nu bokstavligen kastade han sig ner till spöna. Detta var början på ett kaos vi sent skulle glömma. Om jag minns rätt hade vi sex run på morgonen och landade fyra av fiskarna. Den största vägde 6,2kg och var fet som en liten fotboll.

Martin Bengtsson med en fin karp från slutet av 1990 talet
Foto: Martin Bengtsson

Trots att de andra var mindre var det ett riktigt bra drag i fiskarna och det var en fröjd att se linan skära i ytan så vattendropparna flög ute i sjön. Det hände säkert ännu fler dråpligheter denna resa. Men då det är över 20 år sedan så sviker tyvärr minnet lite och många detaljer har fallit bort.

Ballasjön 1999
Foto: Martin Bengtsson

Det var dock en upplevelse vi aldrig kommer glömma och både Johan och jag vill skänka ett oerhört stort tack till både Leif och Mikael som gjorde det hela möjligt! (Om ni läser detta gubbar så glöm inte att gösen jagar i flock på grynnorna! Hehe!

Många år senare pratade vi med farsan om Johans första bil som till slut bokstavligen möglade bort…”Åkte ni till Borås med den skitbilen?! Varför lånade ni inte min bil istället!? Ja, det undrade vi också…

/Bröderna Bengtsson.

Vi på Swedish Anglers tackar Martin för artikeln och en fantastisk historia!
Du har väl inte missat att Martin har varit gäst i ett avsnitt av Swedish Anglers RodPod? Du kan lyssna på avsnittet här.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *