Christian Testar: Colmic Feeder Pro lina

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jag har under en tid testat Colmic Feeder Pro nylonlina som Swedbait säljer. Linan säljs om 250 meter per spole.

Fiskelinor är nog ganska ofta personliga. Man hittar en lina som man är nöjd med och som man har självförtroende för. Jag är i alla fall sådan som person. Men inför detta året var det dags att våga ta klivet och prova en ny lina.
Vilket jag är nöjd över att jag gjorde.

Colmic Feeder Pro

När jag bottenmetar vill jag ha en nylonlina som sjunker när det behövs, är nötningstålig och har relativt lite stretch. Jag vill dock inte vara helt utan stretchen så jag föredrar att använda nylon framför flätlina. Colmic Feeder Pro är en lina med väldigt lite stretch, den har endast 16% enligt de själva. Kan väl inte påstå att jag har testat detta på något vetenskapligt sätt. Men visst märks det att den är stummare än de jag har fiskat med tidigare.

Jag fiskar mycket i åar och har detta året lagt en hel del tid i Mörrumsån, där är det gott om stenar så en lina som tål lite nötning är ett krav som står högt på listan. Jag har provat att dra och ”gnugga” flera olika linor hemma mot stenar för att se om man kan märka någon skillnad. Igen så är det inte direkt vetenskapligt och det kommer det aldrig bli. Men det ger mig i alla fall en indikation om det är någon skillnad och visst märker man skillnad. Vissa linor går av ganska snabbt, andra tål mer.

Colmics Feeder Pro står sig bra och jag har inte lyckats få till något linbrott än.

Det har dock hänt ett par gånger på en annan lina som jag har jämfört emot i år. Om detta är tillfälligheter låter jag vara osagt, men vid mitt enkla test hemma så gick den linan av mycket enklare än Colmics.

Colmic Feeder Pro linor, 0,208 och 0,230 m.m.
De flesta nylonlinor sjunker, vissa snabbare än andra.

Colmic Feeder Pro lina sticker inte ut åt varken det ena eller andra hållet. Den sjunker när jag trycker ned spötoppen under ytan. Men som jag skrev innan så fiskar jag mycket i åar och i strömmande vatten vill jag oftast ha en rak linbåge ned till sänket. Så då sänker jag inte linan på samma sätt som när man bottenmetar i till exempel insjöar efter sutare.

Linan är följsam och enkel att knyta och har bra knutstyrka.

Jag har provat igen på enkla sätt genom att knyta fast olika linor i samma dimension med palmoarknut och grinnerknut och sedan dragit tills de har gått av. Vissa linor går av rätt enkelt, andra är på gränsen till jobbigt starka. Något man märker om man har fastnat i botten. Denna linan ligger högt upp på listan, man får verkligen kämpa för att dra av den. Colmic Feedr Pro har en väldigt hög brottstyrka om man kikar på den utskrivna styrkan från företaget.
0,168 mm 3,7 kg, 0,188 mm 4,5 kg, 0,208 mm 5,9 kg, 0,230 mm 7,3 kg.

Jag har inte märkt någon direkt skillnad på att linan skulle kasta bättre eller sämre än de jag har testat tidigare. Jag vet ärligt inte om man kan märka så stor skillnad mellan olika nylonlinor i samma dimensioner. Självklart blir det skillnad om man använder nylon eller flätlina, men det är en helt annan sak.

Colmic Feeder Pro i 0,208 linan laddad på en Daiwa rulle och ett Drennan feederspö.
0,208 linan laddad på en Daiwa rulle och ett Drennan feederspö.

Positivt och Negativt

Jag tänkte ge några korta plus och minus kring produkten. 
Börjar med det positiva och avslutar med minus.

Plus

+ Bra nötningstålighet
+ Bra knutstyrka
+ Följsam och smidig

Minus

– Känns lite överdimensionerad, som de flesta linor så är de nog lite tjockare än vad förpackningen säger.

Slutsats

Linan som har en gråaktig ton i färgen som gör att den inte sticker ut, men jag tycker ändå att man ser den bra var den skär vattenytan.
Jag är nöjd med denna linan. Så pass att jag har köpt den i flera olika dimensioner och använder den till nästan alla mina rullar jag har till bottenmetet. Den fyller de kraven jag har på en lina och jag har fått stort förtroende för den. Jag vågar pressa fiskarna om det behövs och jag får inte panik på en gång om jag känner att linan går emot något när jag drillar fisk.

Som jag skrev tidigare så känns den lite överdimensionerad vilket man ska ha i bakhuvudet. Jag har använt mig av 0,208 mm linan med en brottstyrka på 5,9 kg till mitt bottenmete efter färnorna. Inte ett linbrott och jag känner mig väldigt säker med den linan. Till larm och feederfisket efter framförallt sutare har jag valt 0,230 mm.
Så funderar du på en ny lina så kan jag rekommendera Colmic Feeder Pro.

linan finns att köpa hos Swedbait.se och kostar mellan 89-99 kronor beroende på tjocklek. Men man får 250 meter riktigt bra lina för en billig peng!
(Priset kan såklart ändras, men när recensionen skrevs var det dessa priser.)

Färna på 2620 gram tagen med hjälp av Colmics Feeder Pro lina med dimension 0,208.
En fin färna på 2620 gram som tog en brödbit när jag använde mig av Colmics Feeder Pro med dimensionen 0,208.

Här kan du läsa våra tidigare recensioner.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *