Recension av Deeper Pro+

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Idag ser man minst dubbla 20 tums skärmar med ekolod i båtarna och i vissa fall kajaker. Det finns Netflix, Spotify och säkert något mer knasigt som man bara måste ha! Eller…   
Men det är inte bara en massa överflödiga prylar som finns på den tekniska marknaden, eller de kanske inte är överflödiga. Vad vet jag…

Det brukar dock dyker upp små smarta lösningar ibland och Deeper Pro+ är en sådan!
Det är en riktigt intressant pryl som jag och Tomba har testat under våren och sommaren. Så här kommer en recension av produkten. 

Deeper Pro +

Genomgång av Deeper Pro+

De flesta vet nog vad en Deeper är men för er som inte vet så tar vi en genomgång.
Det är ett ekolod som du kopplar ihop med din mobiltelefon via wifi.
Man behöver såklart inte ha något internet för att det ska fungera utan Deepern har ett eget wifi med en kod som man skriver in i sin telefon. Koden får man med i kartongen när man köper en.

Deepern startas genom att den hamnar i vattnet. När den är igång så kopplar man ihop den via wifi inställningarna i mobiltelefonen och sedan startar man Deeper-appen som man laddar ned gratis. Den fungerar både till Android och Apple.

Så här ser det ut på mobilskärmen när man använder Deeper Pro+
Så här ser det ut på mobilskärmen när man använder Deeper Pro+.

Det finns tre olika punkter på Deepern som man skruvar dit en ögla på för att fästa den antingen i änden av ett spö eller om man fäster den i sin båt. Varje läge är utformat utifrån vad den ska användas till. Det vill säga ett läge för båt, ett om man kastar ut deepern från land och ett om man står på t.ex. en pir eller någon annan högre plats. Utöver dessa kopplingspunkter så har den även olika lägen beroende på vad den ska användas till. Det finns båtläge, isfiske och standard. (landfiske). Och Deeper Pro+ har även en GPS Mode som jag tar upp lite mer kring längre ned.

Här ser ni de tre hålen man kan fästa öglan i.
Här ser ni de tre hålen man kan fästa öglan i.
Väl ute i vattnet så fungerar den som ett vanligt ekolod. Du får vattentemp, bottendjup, om det är gräs eller liknande på botten och den visar såklart fiskar. Självklart i färg.

Man kan ändra känslighet, bredd på konen och om man vill ha skvallerfönster eller inte.
Men det som gör just Deeper Pro+ till en bättre variant är att man kan skapa djupkartor över sina vatten. Alltså GPS mode. Man helt enkelt kastar ut, vevar in och spelar då in en karta. Riktigt smidigt om man vill få en bättre bild över sina platser. Självklart kan man titta på dessa kartor hemma via Lakebook.
Här kan man se var på kartan man har spelat in, man kan gå igenom vad ekolodet visade och se djup m.m.

För att ladda den så skruvar man bara av locket så finns USB kontakten där.
För att ladda den så skruvar man bara av locket så finns USB kontakten där.
Men var väldigt noggrann med att skruva fast locket igen så pilarna möts som på bilden, annars kan det sluta i en smärre katastrof!
Men var väldigt noggrann med att skruva fast locket igen så pilarna möts som på bilden, annars kan det sluta i en smärre katastrof!

Utöver ett ekolod och GPS så kan man även spara noteringar, kolla kartor, ladda ned offlinekartor, se väder, en kalender med bland annat månfas i och ta kort på platser t.ex. och skriva noteringar samt få GPS position var kortet togs.
Det finns även en historik sparad så man kan gå tillbaka och titta mer noggrant istället för att behöva kasta om igen. Riktigt smidigt!

Så här ser det ut när man startar appen i mobiltelefonen i "Onshore GPS Mode" Halva är karta och andra halvan är ekolodsfönster. I de andra lägena syns enbart ekolodet.
Så här ser det ut när man startar appen i mobiltelefonen i ”Onshore GPS Mode” Halva är karta och andra halvan är ekolodsfönster. I de andra lägena syns enbart ekolodet.
Självklart finns det även en inbyggd simulator i appen så man kan sitta hemma i soffan och lära sig mer hur ekolodet och alla funktioner fungerar.

Under ”Settings” finns det många olika inställningar. Utöver de jag nämnde tidigare med känslighet och så hittar man även en manual med bra information i.

Deepern har en vikt på ca 100 gram så för att kunna kasta den längre sträckor behövs ett lite kraftigare spö. Jag har använt mig av både ett 12 fots 3 lb och ett 10 fots 2.75 lb spö och det fungerar utmärkt med båda. Men jag har även använt mig av ett 11 fots feederspö och svingat ut den i åar för att få lite information om hur och var det finns djuphålor m.m. Men inget jag skulle använda mig av om jag ska göra kartor och längre kast.

Vad ingår i paketet och tillbehör

Deeper Pro +

Utöver Deepern medföljer det två ringar för att fästa linan i, bra om man skulle slarva bort en. Det ingår även ett fodral att förvara Deepern i. Riktigt smidigt då den har en hake så man kan fästa den i t.ex. byxorna eller i väskan. En sladd för att ladda den via USB.

Sen finns det såklart en del tillbehör till produkten. T.ex. så kan man spänna fast mobilen i spöt, en väska till ismetet för att förlänga batteritiden och skydda telefonen och så kan man även ha med sig en powerbank i fodralet. Det finns ett fäste som fungerar till båt, kajak och kanot där man skruvar fast Deepern i. Sen kommer det säkert dyka upp fler smarta lösningar.

Positivt och Negativt

Jag tänkte ge några korta plus och minus kring produkten.
Börjar med det positiva och avslutar med det lilla negativa.

Plus
Genomtänkt
+ Lätt att förstå och använda
+ Perfekt till allt landmete
+ Möjligheten att spela in kartor och kunna se historik

Minus
Appen drar ganska mycket batteri, framförallt i kyla. Så se till att ha med en powerbank.
– Tappar kontakten ibland, men slår man av ”Data Roaming” på telefonen blir det avsevärt mycket bättre.

Slutsats

De få minus gör inget mot vad man får ut av produkten.
För ca 2500 kronor får man ett ekolod som kan användas till landmete, ismete och båt. Man kan spela in kartor över sina vatten och fiskeplatser, göra anteckningar, ta bilder på platser m.m. På så vis kan man planera sitt fiske bättre redan innan man kommer fram. Man slipper loda och söka av platser med flöte och sänke, istället får man en bättre bild över hur det faktiskt ser ut!
Jag har haft mycket hjälp av min Deeper under mitt fiske detta året.

Så går man i tankarna kring att investera i en Deeper, tveka inte och välj + modellen.
Vill man läsa mer om Deeper och vad man kan göra med denna lilla men smarta pryl och var man kan köpa den ska man kika in på deras hemsida -> Deepersonar.com/se

Deepern användes flitigt för att hitta strukturer och få djupinformation vid sutarmete i ett nytt vatten.
Deepern användes flitigt för att hitta strukturer och få djupinformation vid sutarmete i ett nytt vatten.

Vill man läsa fler recensioner så följer man bara länken.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *