I fokus: Vicktor Hallensjö

Dela gärna så fler får läsa artikeln

I fokus: Vicktor Hallensjö är del två i vår nya artikelserie. Den här gången är det Vicktors rekordruda från 2013 som vi fokuserar på.

Vicktor Hallensjö behöver knappast någon närmare presentation inom fisket. Han har radat upp flera stora fiskar genom åren och lägger ned otroligt mycket tid på sitt fiske varje år. Han är en väldigt hängiven och metodisk fiskare som gärna experimenterar och funderar kring sitt fiske, mäsk och mycket annat. Men den här gången ska det inte handla om mäsk, mörtar eller stora abborrar. Istället har vi valt att fokusera på Vicktors rekordruda som han tog i Snuggan en junidag 2013. Rekordet har slagits två gånger sen dess, men en ruda på 2880 gram som inte är från Ursjön är fortfarande en spektakulär fångst och en intressant historia!

I fokus: Vicktor Hallensjö

Nu är det dags för I fokus: Vicktor Hallensjös rekordruda

Först vill vi veta Vicktor, hur kom du i kontakt med vattnet från första början. För det blev väl inte Svenskt rekord vid första besöket?

– Nej mitt rekord var ingen slumpfångst, men första gången jag upptäckte att det fanns större rudor i sjön var mer av en slump. Jag och en kompis var och fiskade karp, detta måste varit 2005. Kompisen som var med mig satt och flötmetade då vi visste att det gick en del sarv i sjön. Men fokuset var såklart karpen. Men den här kvällen fick min polare upp två rudor på strax över 2 kilo!

Så du visste inte att det fanns rudor i sjön från början?

– Nä, men efter den turen började jag höra mig för lite och fick reda på att det troligtvis hade satts i rudor där runt 89-90 kanske. Men dessa som polaren fick när vi var där måste ha varit gamla individer som funnits där från början. Men i alla fall, efter att folk hade börjat höra att det hade kommit upp större rudor i sjön så ökade intresset att fiska efter dem en del. En rolig grej, jag har faktiskt varit där och metat med Tobias Fränstam. Han lyckade få en av de större individerna på 2150 gram om jag inte minns fel.

Men det började även komma upp en och annan ruda runt 1700 gram som troligtvis var ifrån isättningen som gjordes då runt 89-90. Jag själv började som sagt fiska mer inriktat efter rudorna och lyckades få en på 2250 gram ungefär ett år efter att vi hade upptäckt att det fanns större rudor.

Så nu när du visste att det gick några större rudor i sjön, började du fiska mer aktivt efter dem? Alltså blev det mer av en satsning på rudorna än några pass då och då?

– Helt klart! Redan 2006 så fiskade jag en hel del efter dem. Men under 2007 blev det ännu fler pass och då lyckades jag få en riktigt stor fisk på 2775 gram.

Det är ju en riktigt stor ruda! Men var detta en av rudorna som din kompis fick redan 2005? Tänker på den stora viktökningen. Eller berodde det på att fler fiskade i sjön?

– Ja detta var en av de fiskarna han fick då 2005. En del i att denna var så tung var nog att kompisen fick sina rudor när de precis hade lekt, om jag inte minns fel fångade han dem i juli och de var riktigt smala men långa. Jag fick denna innan lek. Sen påverkade såklart mäsk, boilies och annat som åkte i sjön, fast mycket av detta var ju tänkt till karparna som fanns där i vid den här tiden. Rudorna drog nog nytta av mängden mat och växte på sig. Så absolut påverkade det också. Sen var det ju även fler som aktivt fiskade efter rudorna.

Men blev det ett mål för dig att få Svenskt rekord på rudan efter du hade fått den där stora på 2775 gram?

– Ja det blev ett mål när de strök rekordet från Paviken då de rudorna inte räknades längre, de var ju silverrudor. Då visste jag ju att chansen fanns, så ja då blev det ett mål. Gränsen sattes ju på runt 2400-2500 gram har jag för mig om och det nya rekordet som också kom från Snuggan blev ju 2615 gram om jag inte minns fel, detta måste ha varit 2011. Så jag visste ju som sagt att chansen verkligen fanns. Jag hade ju ens inte sjörekordet på 2775 utan det hade kommit upp en ruda på 2900 gram runt 2008-2009! Men även det var innan rekordet från Paviken ströks.

Nu när detta var ett mål för dig, hur la du upp fisket, var det bara att nöta, nöta eller bestämde du dig för en speciell period av året du skulle lägga mycket tid?

– Bestämde mig tidigt för att lägga mycket tid under maj och juni, tyvärr uteblev resultaten 2011 och 2012. Runt 2010-2011 blev det fiskdöd i sjön vilket resulterade att många karpar och även andra fiskar dog. Men då jag visste att de stora rudorna hade klarat sig fortsatte jag köra vidare och som sagt, det nya rekordet var ju från 2011.

Så om vi går till 2013 och det året du fick rekordet, hur var fisket då, berätta om hur det gick till när du fick rekordet?

– Jag körde på med flötmetet som varit den effektivaste metoden. En kväll i mitten av juni 2013 när jag var där och fiskade så hade jag tecken på en fisk inne där jag satt. Trodde först att det var en karp men ganska snart fick jag ett lyftnapp och det visade sig vara en av de stora rudorna som hade nappat. Det var till och med den största som vägde in på hela 2870 gram!

En riktigt fin ruda
2870 gram ruda!
I fokus: Vicktor Hallensjö
Riktigt läcker fisk!

Men detta var inte rekordfisken eller?

– Jodå, men en vecka efter jag hade fått den åkte jag dit igen med en kompis, nu var det midsommarhelgen. Vi kom dit redan på eftermiddagen och tacklade upp, metade en bit in i mörkret men inget hände. Det var heldött. Så vi bestämde oss för att vila några timmar i stolarna för att återuppta fisket när det började ljusna igen. Men jag hade något strul med magen så varje gång jag lutade mig bakåt så högg det till. Det blev inte mycket vilande utan jag fick mest sätta mig upp hela tiden för det högg kring mellangärdet. Försökte ändra position och allt möjligt för att det skulle släppa. Polaren hade somnat sen länge.

Men när jag satt där i stolen hörde jag helt plötsligt hur det började pluppa i vasskanten till höger om mig och det kom närmare oss. Väckte polaren och sa att nu var det läge, nu hade vi fisk inne på platsen. Minns att jag ganska snabbt hade ett napp men missade det… Tänkte att nu var det kört, men slängde snabbt ut mitt majsagnade tackel igen. Det tog kanske 5-10 minuter så fick jag napp igen! Den här gången missade jag inte. Fighten var ganska odramatisk, den gjorde en kanske två rusningar utåt i sjön och var uppe och slog ett par gånger i ytan. Men man har ju ändå hjärtat i halsgropen när man vet vad som simmar i sjön! Men snart låg den i håven, samma fisk som jag fick veckan innan!

Vad vägde den nu då?

– Nu vägde den 2880 gram, det som senare blev svenskt rekord.

Rekordrudan från Snuggan 2013
2880 gram och Svenskt rekord 2013

Hade du inte anmält den första gången?

– Jodå jag hade haft kontakt med Nicka på Sportfiskarna om den efter första gången, men då det var så kort tid mellan fångsterna registrerades den aldrig på 2870 utan det blev fastställt på 2880 senare.

Häftigt! Men hur kände du när du hade fått fisken och insåg att den var ännu större?

– Jag brukar sällan visa känslor men då minns jag att jag skrek rakt ut när jag hade fått den. Det komiska i det hela var ju att detta var midsommarafton och det ligger några hus bakom där vi fiskade. Så när jag skrek ut min glädje fick jag ett klassiskt fyllevrål tillbaka då de hade haft fest i ett av husen där.

Haha, vilket minne och vilken fisk! Men vilken grej ändå att få samma fisk så tätt! Det kan ju inte vara vanligt?

– Nej verkligen inte, det var väl 8-9 dagar mellan fångsterna och då rör sig rudorna mycket på sig i sjön. Det är inte som Ursjön där samma fisk oftast kommer upp från samma område. Här kunde man få dem runt hela sjön. Sen att slå sitt egna rekord, ja hela den grejen känns väldigt unik och rolig. Det gör ju upplevelsen ännu bättre!

En annan grej som är rätt speciell är att jag har fört statistik på antal dagar jag har fiskat där efter mitt rekord och det är 68 stycken, utan att ha fångat en enda ruda! Jag har inte fått någon ruda i Snuggan sedan mitt rekord.

Så du har fiskat där 68 dagar eller tillfällen utan att få en enda ruda?

– Japp! så 3 dagar eller tillfällen, säg fre-sön blir då 3 dagar eller 3 tillfällen jag har kunnat fiska ordentligt.

Det är ju helt galet, hehe! Men vet du om någon annan har fått rudan sedan du fick den?

– Nej inget bekräftat, jag har hört något rykte om att någon fick den runt 2016-2017 på karpprylar, men som sagt, inget jag har bekräftat. Däremot vet jag att en kompis till mig har sett ruda i sjön, vilket med största sannolikhet var den jag fick då 2013.

Men antalet metare måste väl ha ökat vid sjön efter du hade fått rekordet?

– Det var flera som hörde av sig till mig och undrade om de fick åka dit och fiska så en del var det ju helt klart. Men det var aldrig någon som fick något. En annan lite komisk grej är att när jag prata med folk som varit där har de sagt att de haft ruda inne. Det har bubblat på deras plats. Men jag själv har aldrig haft en bubbla när jag har metat ruda där!

De gånger jag har fått rudor där så har det bara varit ett lyftnapp från ingenstans, inte ett spår innan av fisk på platsen. Minns en gång när jag metade där och jag hade inte haft ett pet på grejerna så vände jag bort blicken för att rota i väskan lite snabbt. När jag tittade tillbaka var flötet borta… Lyfte snabbt och då fick ja en bättre sarv! Så något jag märkt där är att man hela tiden måste ha fokus på flötet.

Ja släpper man fokus en kort stund så händer såklart något, oftast utan fisk! Framtiden då, har du planer på att fiska där framöver?

– Ja det har jag tänkt, hade tänkt fiska där i år men tyvärr blev det inte ett pass. Men jag har tänkt att lägga lite tid där 2021. Jag vet dock att en av de tre stora fiskarna har dött, den hittades död för några år sedan. Fast jag tror och hoppas att de andra två fortfarande är vid liv. Sen tänker jag att kanske någon av de som släpptes i då 89-90 överlevde fiskdöden runt 2010 och vuxit på sig nu… Men det är ju bara spekulationer från min sida.

Men det finns ingen reproduktion av rudorna så ni har fått eller sett mindre rudor där?

– Nä tyvärr inte, jag tror vattnet är för surt för att det ska bli en lyckad lek. Men man ska väl aldrig säga aldrig…

Ok, men vet du hur länge du hade Svenskt rekord på ruda innan det flyttades över till Ursjön?

– Om jag inte minns fel så fick väl Jonas Nylén rekordet 2014 på 3011 gram från Ursjön och 2016 fick ju Kim Kullenberg rekordet vi har idag på 3030 gram.

Så det var bara ett år, hade för mig att du hade det längre. Men strunt samma, tror du att rekordet kommer komma tillbaka till Snuggan då?

– Nej det tror jag faktiskt inte. Tror det fiskas för lite i sjön för att få de där extra grammen från mäsk och så vidare som behövs för att nå rekordvikt. Om det ens finns några i närheten idag.

Däremot kommer jag ändå lägga lite tid där för jag tycker om sjön. Det är ett häftigt vatten men otroligt svårt. Som jag sa tidigare, jag har lagt 68 pass där sen rekordfisken utan att få någon… Men jag vill ändå ge det ett försök, för man vet ju inte hur länge de här gamla rudorna lever eller om de ens lever. Fast det är en utmaning som lockar! Men rekordet tror ja aldrig kommer tillbaka till Snuggan.

Tack Vicktor för att vi fick höra mer om rekordrudan 2013 och lite historia kring fångsten. Riktigt häftigt att du fick den två gånger på så kort tid!

I fokus: Vicktor Hallensjö med sin ruda på 2880 gram som var Svenskt rekord tidigare.
Vilken fantastisk ruda!

Du har väl inte missat Vicktors fina artikel om mete i kallt vatten. Den är fylld med tips och du hittar den här

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Ett svar på ”I fokus: Vicktor Hallensjö

  • 15 juni, 2021 kl. 01:53
    Permalänk

    Grattis till en så enormt stor Ruda. Mycket intressant läsning. Fiskade efter Ruda en liten tjärn. Fick en topp på 725 gram efter ca 200-300 timmars fiske i den tjärnen under flera år. Men plötsligt en morgon fick jag ett fint lyftnapp och en tung fisk på. det visades vara en Ruda på hela 1325 gram. Några år senare fick jag en Ruda i den tjärnen på 1500 gram.

    Svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *