Specimenfiske i kallt vatten

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Specimenfiske i kallt vatten är Vicktor Hallensjös första artikel hos Swedish Anglers. Men först välkomnar vi Vicktor Hallensjö till Swedish Anglers-gänget och som sagt, han kommer publicera artiklar här på sidan där han delar med sig av tips, tankar och säkert en och annan historia med. Första artikeln följer årstiden och behandlar mete under den kallare årstiden. Nu lämnar vi över ordet till Vicktor!

Specimenfiske i kallt vatten

Träden har släppt sin färgsprakande skrud och sträcker sin nakna krona mot den gråa himlen där flyttfåglarnas avskedssång gör oss påminda om dom kalla och korta dagarna som väntar. Och många lägger undan sina redskap för att vänta på att vårsolen ska väcka naturen till liv igen. Även om det är kallt denna tiden på året går det fortfarande att fånga stora exemplar av bland annat färna, mört, sarv, id och andra arter om du planerar dina turer i förväg.

Specimenfiske i kallt vatten. Vicktor Hallensjö med en mört från november
Mörten väger 825 gr och fångades i Dalälven i början på november

Kom ihåg att klä dig varmt och bekvämt dom kallare månaderna.

Ta alltid med dig parasoll för att skydda dig mot kyliga vindar om det behövs. Det gör att du håller ut längre och ökar chansen att lyckas. Kan av egen erfarenhet säga att det är inget roligt att sitta och frysa i väntan på napp.

Ska du fiska vintertid undvik stora vatten om du inte har stor kunskap om vattnet och vet var fisken håller sig. Det är bättre att satsa i mindre sjöar eller åar. Där har du större chans att komma i kontakt med fiskarna. Kom ihåg att vid denna tiden på året när vattnet är kallare blir fisken mindre aktiv för att spara energi och det är inte alltid så lätt att lokalisera fiskarna. Som det är dom varmare månaderna.

Vintertid hittar du sannolikt fisken på djupt vatten och vid branter.

Ska du fiska i rinnande vatten sök fisken i djupare lugnflyt och bakvatten. En deeper är ett bra hjälpmedel att hitta djuphålor och kanter. Har du inte en Deeper funkar det bra att kasta runt med ett sänke för att få en bild av hur djupt det är. Då kan du även få information om vad det är för typ av botten.

När det gäller val av plats undvik att sitta där vinden kommer åt. Ett undantag kan vara om det blåser sydliga vindar där varmare ytvatten kan värma upp vikar eller delar av vattnet. Välj den plats som också kommer få mest solljus soliga dagar. Jag använder mig av en termometer för att mäta var vattentemperaturen är varmast. Bara någon grad kan göra stor skillnad.
Var aktiv och prova flera platser tills du hittar fisken eftersom dom normalt står samlade i vissa områden så här års. Det kan löna sig att gå tillbaka och prova samma plats igen eftersom temperaturen stiger under dagen och platsen som inte gav något på morgonen kan leverera på eftermiddagen.

Det sägs att nappen kan vara mer försiktiga under vintern men jag ändrar inte mycket i min utrustning.

Dom dagarna fiskarna är riktigt petiga kan det löna sig att köra med känsligare toppar eller flöten och köra med en tunnare tafs. Swingtip kan vara en effektiv metod när fiskarna är svårflörtade. Förbered så mycket du kan hemma, jag fiskar ofta med spade-end krok och brukar ha färdiga tafsar med mig eftersom det är svårt att knyta med frusna fingrar. Det är små ringar på feederspön och matchspön så jag rekommenderar stark att använda Ice-Off paste på linan för att slippa isbildning i öglorna.

Ice-Off Paste

På vintern handlar det om att locka till sig fisken utan att mata den eftersom fiskens ämnesomsättningen är låg. Ska jag använda mäsk väljer jag ett finmalt mäsk utan partiklar. Vill jag tillsätta partiklar kan jag själv välja vad och hur mycket jag vill tillsätta. Tänk på att inte tillsätta för mycket partiklar i din vinterblandning.

Majs är en bra tillsats med naturligt socker och salt.

Vill jag ha pellets i blandningen väljer jag micropellets eller low oil pellets före vanliga fiskfoderpellets och halibutpellets. Främst för att low oil är mer lättsmälta för fisken. En ersättning till pellets är partikelbröd som finns i olika storlekar och färger. Ska man använda partikelbröd eller micropellets ska man blötlägga mäsket dagen innan. Detta för att partiklarna ska bli mättade med vatten. Risken är annars att dom små partiklarna svävar iväg om det är lite strömt. Eller om fisken kommer in och rör runt på mäskplatsen.

Jag gillar att ha olja i mina blandningar och ska jag tillsätta olja använder jag en som inte stelnar i låga temperaturer. Solrosolja eller sesamolja är bra till vintern. Kom bara ihåg att inte blanda i lika mycket olja som på sommaren. Det går också bra att tillsätta hampfrömjöl för att få olja i blandningen. Viktigt att tänka på då är att använda varmt vatten när du ska fukta ditt mäsk för att fördela oljorna jämnt. Använd ett såll eller en mäskvisp på en borrmaskin för att få bort klumparna i mäsket.

När jag ska tillsätta liquids eller dofttillsats i mitt vintermäsk brukar jag tillsätta mer än vad jag använder normalt.

Använder du produkter som har mycket naturliga ingredienser gör det inget att du överdriver mängden i mäsket. För med en stark doft ökar attraktion i mäsket. Helst vill jag att det ska finnas Betaine i tillsatsen, Korda Goo är en favorit som också har många olika smaker och lämnar ett visuellt moln på mäskplatsen. Det är inget jag rekomederar men jag smakar alltid på tillsatserna jag använder för att kolla så det inte är kemisk eller konstig smak.

Specimenfiske i kallt vatten
Bra tillsatser under den kalla årstiden

Jag föredrar en söt blandning med en touch av krill, det går inte komma ifrån att krill attraherar trofèfiskar.

Andra tillsatser som funkar bra på stor fisk i kallt vatten är liver pulver, melass och Robin Red. Just på vintern kommer man undan med att köra söta blandningar eftersom småfisken är mindre aktiv och du besväras inte av den på samma sätt som på sommaren. Några mäsksorter som jag haft framgång med är Swedbaits champion plus krill, MVDE expanda serien, MVDE catch och Bait-Techs sweet coconutmix. Gemensamt för dom blandningarna är att dom har lite matinnehåll och stark doft.

Liquidised bread alltså malt bröd är ett supereffektivt och billigt alternativ till vanligt mäsk vintertid. Oftast använder jag vitt skivat bröd men andra sorter som Skogaholmslimpa eller lantbröd med havssalt har fungerat bra. Det finns några olika sätt att mala brödet på. Jag pressar brödet igenom ett mäsksåll eller använder en Korda Krusha beroende på om jag vill ha det riktigt finmalt eller en blandning med lite större bitar i. Vill jag ha en grövre blandning låter jag kanterna vara kvar. Man kan köra brödet i en matberedare, men jag tycker inte att jag får önskad konsistens då.
Det går att blanda brödet med mäsk men jag föredrar att använda bara bröd. Jag kan ibland tillsätta lite hampfrömjöl eller Korda Goo för att få lite smak och färg på blandningen. Har också haft bra fiske efter sarv med Nash citruz syrup tillsatt i mitt Liquidised bread.

Om du ska tillsätta nån liquid använd en lättflytande vätska för att det inte ska klumpa sig.
Hallensjö Tipsar
Några av mina favoriter under den kallare årstiden

Ska du fiska med bröd i feederkorgen bör du undvika att trycka i brödet för hårt i feedern. Då släpper den nämligen inte ut brödet när den ligger ute i vattnet.

Maggot är min absoluta favorit till fiske efter stor mört och maggot kommer till sin rätt i kallt vatten då småfisken är inaktiv. Men maggots är dyra, så man vill ha ett bra resultat för att det ska kännas lönt att mäska med dem. Oftast mäskar jag med bara maggot men även tillsammans med mäsk. Vill jag ha en extra boost på mina maggot smaksätter jag dom med Korda Goo, MVDE doftpulver eller curry som är en klassiker man inte hör nån som använder längre.

Det är viktigt att inte mäska för mycket utan börja försiktigt och inte bli frestad att mäska mer om du inte har haft några napp.

Det kan nämligen resultera i att du dödar mäskplatsen med för mycket mäsk och du minimerar din chans att fiskarna tar ditt bete. Börja med några mindre mäskbollar och när du börjar få fisk kan du fortsätta att fylla på mäskplatsen med bollar för att hålla den vid liv.

Det går också att skicka ut några få majskorn, pellets eller maggots för att hålla platsen vid liv. Då skräms inte heller fisken på samma sätt som när du ska kasta i mäskbollar. När jag ska mäska är jag noga med att mäska på en mindre yta och inte sprida ut det på för stort område. Eftersom fiskarna är slöa och rör sig inte i onödan i sitt födosök. Är det bekvämt avstånd kan man kasta ut bollarna för hand eller med hjälp av en slangbella. Men bästa metoden att få mäsket på samma ställe är att spomba med ett spodspö. En spomb är också bra om man ska mäska ut till exempel maggot, majs, pellets. Spomben finns i flera olika storlekar för att passa ändamålet.

Distance sticks är bra att använda för att mäta upp exakt avstånd till mäskplatsen.

Ska jag feederfiska kör jag bara mäsk i feederkorgen. Min taktik då är att börja med en större feederkorg för att bygga upp mäskplatsen och sen byta till en mindre korg. Ska jag använda maggot kör jag en maggotfeeder. Fiskar jag med maggot brukar jag kasta om lite oftare än vanligt, alternativt tejpa igen några av hålen så att maggoten blir kvar längre i feedern.

Vid feederfiske klippar jag linan i linklippet på spolen så att varje kast ska landa på exakt samma ställe hela tiden. Om fisket dör ut kan det vara värt att byta plats eftersom du kanske fångat dom fiskarna som stod i det området.

Det finns flera olika beten man kan använda under de kalla vintermånaderna, men mina favoriter är bröd, majs och maggot.

Bröd är bra eftersom det kan användas på en mängd olika sätt som krokbete. Använd det fluffiga innanmätet för att forma en flake runt krokskaftet eller använd den sega skorpan. Det går att riva av bitar från skorpan. Men jag använder en sax och klipper bitarna i önskad storlek istället. Det som är så bra med bröd är att man kan välja storleken på betet beroende på situation. En brödpunch är ett bra verktyg för att stansa ut bitar ur en brödskiva. Bitarna blir komprimerade av en sådan och sitter därför bättre på kroken.

Majs är ju ett självklart bete för dom flesta som metar. Majs har redan en naturligt söt smak. Men det är inte fel att blötlägga dina beten i nån liquid för att öka attraktionen på majskornen. Pescavivamajs finns i flera olika färger och smaker om man vill ha något som sticker ut.

Några rörliga maggots på kroken kan få även dom trögaste fiskarna att nappa. Maggot är ett betet som kan fånga flera olika arter och får du mycket småfisk byt till bröd eller majs istället. Maggot är bra att kombineras med både bröd eller majs på kroken, så kallat cocktail bete. Andra beten som är värt att använda på vintern är mask, pellets och micro-boilies i hi-vis.

Så lägg inte undan prylarna bara för temperaturen sjunker, anpassa dig istället och fortsätt fiska!

Vicktor Hallensjö med en sarv från en kall marsdag
En fin sarv på 1250 gram från Svartån fångad i mitten av mars!

/Vicktor Hallensjö

Du har väl inte missat Vicktors 12 Snabba Frågor? I så fall kan du läsa dem på länken nedan.

12 Snabba Frågor med Vicktor Hallensjö

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *