Tips för bättre fångstbilder

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Tips för bättre fångstbilder är en artikel som fokuserar på hur du enklare kan ta bra bilder när du fiskar själv.

Att ta fångstbilder själv är inte alltid lätt. Men det är inte direkt svårt heller, om man har några enkla hjälpmedel. I den här artikeln kommer Christian ge dig lite tips på produkter, appar och annat som hjälper dig att ta enkla fångstbilder utan allt för stora problem. Det blir även något tips för att kunna fotografera lite enklare i mörker.

Idag har nästan alla en mobiltelefon med förvånansvärt bra kameror i sig. Själv är man kanske en dinosaurie som fortfarande släpar runt på sin gamla systemkamera varenda fiskepass. Men den ger mig en trygghet, jag vet att jag kan ta bilder själv med den och hur jag ska göra. Det går snabbt och oftast utan några problem. Fast snabbt är kanske en modifikation… Det är helt klart mer förarbete då stativ ska tas fram, kameran ska sättas fast och höjd, avstånd och inställningar ska fixas. Men när fisken ska fotograferas går det snabbt.

Dessutom så har jag en gammal mobiltelefon, min kamera på den är inte lika vass som de nyare. Dock har jag tagit mig i kragen nyligen och införskaffat mig en ny mobil med en väldigt mycket bättre kamera i. Så framöver kanske det blir att jag kommer använda den mer än systemkameran…

Jag börjar med mobiltelefonen

Hela tanken med de här tipsen är att du ska kunna ta bilderna själv. Har du någon med dig blir det ju genast enklare.

En självutlösare är ett måste, och vad jag vet är inte detta något som finns i mobiler idag utan något man måste lösa själv. Här finns det flera alternativ. Du kan till exempel införskaffa en fysisk fjärrutlösare som kopplas via Bluetooth, dessa brukar gå att hitta för cirka 100 kronor på t.ex. Claes Ohlson.

Vill man inte hålla i en fysisk pryl samtidigt som man ska hålla i en fisk finns det enklare lösningar. Jag använder mig av en App som heter Whistle Camera, den finns till både Iphone och Androidtelefoner.

En reservation redan här, jag har en androidtelefon så det kan skilja mellan Android och Iphone.

Tips för bättre fångstbilder
Ikon för Whistle Camera appen

Kan du bara vissla kan du ta bilder utan att röra telefonen! Det är möjligt att sätta en fördröjning på 3, 5 och 10 sekunder från att du har visslat till att bilden tas. Vilket gör att du hinner byta ansiktsuttryck från en visslande idiot till en glad fiskare! Appen har autofokus och du kan både zooma och använda blixten om det skulle behövas. Appen är otroligt enkel att använda och det är inte en massa krångliga inställningar. Bilderna du tas läggs i ett eget galleri direkt i appen men sparas även i ditt galleri i mobiltelefonen.
Whistle Camera är gratis att använda!

Whistle Camera app
Så här ser appen ut när du använder den. Enkelt och lätthanterligt.
Är vissla ett problem så är appen inte lika bra, men det finns en lösning såklart!

Det finns en annan app som heter Self Camera Timer.

Tips för bättre fångstbilder
Så här ser ikonen ut för Self Camera Timer

Den här appen fungerar som en vanlig självutlösare, du sätter en tid och du sätter antal bilder. Dock är den något begränsad, du kan välja att ta 1 eller 4 bilder. Tidsmässigt kan du ställa in den på 0, 5, 15 och 30 sekunder. Blixt finns och autofokus. Väljer man att använda gratisversionen får man stå ut med en del reklam… I skrivande stund kostar appen 20 kronor att köpa.

Tips för bättre fångstbilder
Så här ser Self Camera Timer appen ut när du använder den. Också lätt att hantera.

Personligen tycker jag Whistle Camera är snäppet bättre, men Self Camera Timer är inte dålig!

Men stativ då?

Självklart kan du ställa telefonen på t.ex. en väska och luta den mot en termosmugg eller liknande. Men vill man ta bättre bilder rekommenderar jag att investera i ett litet stativ för mobiltelefoner. Det finns en massa olika varianter och i många olika prisklasser, såklart. Jag tycker de som har böjbara ben är bäst och det finns olika märken och modeller av dessa. Men Joby är ett bra märke. För ca 250 kronor får man en riktigt bra tripod med hållare för mobilen inkluderat. Det som är bra med dessa är att du kan justera de tre benen separat och även huvudet som mobilen sitter fast i. Benen på stativet går till och med att sätta fast runt en gren eller liknande om det skulle behövas.

Denna tripoden är lätt, den väger ca 70 gram och tar väldigt liten plats när man viker ihop den, helt enkelt perfekt att ha med sig i fiskeväskan.

mobilstativ fiske
Lätt, liten och smidig. Tar knappt någon plats i fiskeväskan.

Visst finns det billigare och enklare än denna, men jag tycker det är riktigt smidigt att kunna böja benen och vinkla huvudet på mobilfästet. På så vis kan man enkelt få en bra vinkel och snygga bilder.

Investera i en smidig tripod och ladda ned en app så kan du enkelt ta snygga fångstbilder själv och du slipper ha en massa bilder i kameran med fiskar på mattan!

Ta bilder i mörker

Igen så är dagens kameror i moderna mobiler riktigt bra, även för att ta bilder i mörker. Men för att underlätta och göra bilderna lite mer rättvisa behövs det ljus. Den inbyggda blixten i de flesta mobiler är inte tillräcklig på avstånd, det finns dock externa blixtar att köpa som du kopplar in via hörlursingången eller trådlöst via Bluetooth. Hur bra dessa är kan jag inte svara på och inte heller kostnaden. jag säger bara att de finns.

Jag har valt att gå på en annan lösning, en lösning som passar mig när jag använder min systemkamera. Men som sagt, dagens mobiltelefoner har bra kameror så samma lösning borde fungera även till dem. Utöver blixten på min kamera använder jag externa ljuskällor för att lysa upp mig.

Jag använde länge min pannlampa som jag placerade på min väska, stol eller liknande och riktade den mot där jag satt, dock inte rakt i ansiktet. Men för att ljusa upp mig. Sen har jag en extern blixt till min systemkamera. Men ska jag använda självutlösare på systemkameran kan den inte fokusera på mig utan ljus. Den hittar mig helt enkelt inte!

Förra året valde jag dock att investera i en riktigt liten lampa som är vattentålig och väger endast 57 gram.
Lume Cube Air
Lume Cube Air, liten och väldigt smidig lampa

Den heter Lume Cube Air och har fyra olika ljuslägen och man får även med 2 olika ljusfilter som man kan sätta utanpå lampan. Den har inbyggt batteri som man laddar via en micro USB, riktigt smidigt! Den har också en inbyggd magnet vilket såklart är smidigt, men inte utomhus i skogen… Det den har som är riktigt smidigt är en standardgänga för att fästa på bland annat kamerastativ! Du kan alltså fästa lampan på t.ex. stativet jag nämnde tidigare.

Men en ännu billigare lösning är att köpa en kameraadapter till banksticks. Det är en liten smidig grej som har en standardgänga för banksticks på ena sidan och en standardgänga för kameror på andra sidan. En sådan här adapter kostar mindre än en Daimglass hos Karpfiskebutiken! På så sätt kan du sätta upp lampan på en bankstick när du ska fotografera i mörkret.

Tips för bättre fångstbilder

Självklart kan man använda den här adaptern till vanliga systemkameror vilket jag gjort mycket genom åren för att slippa släpa runt på tunga stativ. Eller att sätta upp större lampor som har samma gänga som en kamera i sig vid t.ex. sitt bivvy. Adaptern har helt enkelt flera användningsområden.

En pannlampa har nog de flesta och den kan man eller ska man också använda.

När jag tar bilder i mörkret, nu menar jag becksvart. Då använder jag min lilla lampa på en bankstick som jag riktar lite från sidan mot mig. Pannlampan brukar jag lägga i stolen som jag riktar från andra hållet mot mig. Detta för att få bort skuggorna. Sen har jag som sagt en extern blixt som jag sätter dit på min systemkamera. Resultatet blir inte alls så tokigt, bättre än en bild på mattan även om det är becksvart ute!

Christian Ottosson med en färna i mörkret
En helt ok bild för mig på en fin färna och ett trevligt minne på en fantastisk fight i mörkret!

Inställningar på en systemkamera för mörkerfoton

Inställningar finns det i mängder, på en systemkamera finns det så många att man knappt vet var man ska börja… Jag själv använder endast ett fåtal som fungerar för de bilder jag vill ta. Men i mörker finns det i alla fall något som kan liknas vid en ”fungerar nästan alltid” inställning…

Jag använder mig av en Nikon kamera, men de flesta systemkameror har liknande lösning. Läget, inställningsratten på Nikon ska vara inställt på M (Manuellt). I inställningarna ställer man in slutartiden, brukar nämnas som S och den ska vara på 1/125. Öppningen av linsen, nämns som F i inställningar, den ska vara på F 4-5,6. F läget styr hur mycket skärpa bakgrunden ska ha, ju lägre desto mindre skärpa. Sen behöver man sätta ett ISO värde, här kan det löna sig att justera men ett ISO värde på 400 brukar vara bra att börja med.

Nu säger jag inte att detta är det bästa eller enda sättet, men det är en inställning som jag tycker fungerar bra utifrån mina behov och kunskaper. De som är riktigt skarpa på fotografering kanske inte håller med mig alls…

Redigera bilder

När du har tagit snygga foton kanske du vill redigera dem något också. Kanske blev bilden något sned eller kanske för ljus. Tar du bilderna med mobilen finns det flera appar att ladda ned för att redigera bilderna direkt i mobilen.

Jag själv har använt mig av Pixlr – Free Photo Editor de gånger jag har redigerat bilder i mobilen. Den fungerar bra och det finns många olika möjligheter att göra justeringar. Sen finns det garanterat bättre appar att köpa.

Tips för bättre fångstbilder
Så här ser ikonen ut på appen.

Sitter man vid datorn, vilket jag oftast gör tycker jag att Pixlrs hemsida är bra. Här finns det många möjligheter att göra justeringar av färger, ljus och så vidare på bilden. Du kan också räta upp bilden, beskära och förminska med mera. Det finns helt enkelt mycket att göra och det är gratis. Perfekt för den som inte vill lägga ned en massa pengar på bildredigeringsprogram!

Här hittar du Pixlrs hemsida.

Personligen använder jag mig av Adobe Lightroom Classic, ett program jag har haft i rätt många år nu och trivs med. Här finns det såklart fler möjligheter än att redigera bilder via en hemsida. Men samtidigt kostar det en slant i månaden. Men tycker man det är roligt med bilder och använder sig av en systemkamera som kan fotografera i RAW format så är Lightroom riktigt bra.

Jag hoppas du fick något tips för att kunna ta egna fångstbilder när du är ute och fiskar själv. För som sagt hur roligt är det att ha en bild på sitt PB uppifrån på en avkrokningsmatta… Nä ja tänkte väl det!

/Christian

Glöm inte att kika in Palles artikel om sin specimenbåt

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *