Nytt svenskt rekord på Vimma

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Nytt svenskt rekord på Vimma och det lyder 1410 gram och den lycklige fångstmannen är Richard Åberg. Självklart börjar vi på Swedish Anglers med att gratulera till fångsten! Bra fiskat! Som grädde på moset har Richard skrivit ihop en trevlig artikel om hur det gick till när det nya rekordet hamnade i håven.

Vi lämnar över ordet till Richard Åberg

Den oplanerade fisketuren som slutade på bästa sätt!

Vi brukar vanligtvis planera in en eller två turer upp till Älvkarleby i maj. Förra året körde vi fredag, lördag och söndag, 2 veckor i följd. Året före körde vi 4 dagar i rad. Så vi brukar vara med och köpa fiskekortet redan i februari när dom släpps, men i år hoppade vi det helt.

16e april satt jag på jobbet och fick en tanke på att ringa fiskekontoret i Älvkarleby bara för kolla om det finns några kort kvar under första tre veckorna i maj. Får svara att det finns 3 platser lediga till premiärdagen den första maj. Ber att få återkomma, ringer några samtal och kollar av om någon vill med upp, Rikard Marxer nappade så jag bokade in två kort till 1a maj.

Jag kommer upp till älven klockan 06:11. Hoppar ur bilen och räknar in metarna i kanalen ett, två, tre, fyra och fem stycken… Jaja bara att ta grejorna och traska över till andra sidan och ta en plats på udden.

Efter några minuter ramlar Rikard in, och kommer över till mig där jag håller på rigga spöna. Vi fixar allt och börjar fiska men det är väldigt segt fiske. Rikard drar lite fisk i alla fall, jag får knappt ett napp. Jag hittar inte någon plats att fiska på där det nappar. Vi ser att dom på andra sidan har väldigt dålig fiske med, men nån av dom får nån fisk ibland. Vid 13 tiden börjar några av dom att plocka ihop grejorna och vart efter har alla fem plockat ihop sina saker och drar därifrån. Snackar lite med Rikard om vi skall flytta upp och han svara, -inte har dom fått mer än vi har… Njaaa svarade jag, jag har ju bara fångat två fiskar på snart sex timmar.

Jag gör i alla fall en flytt över på andra sidan och lite längre upp i kanalen.

Sätter mig på plats och kastar ut båda spöna, maggot på ena, räka på andra. Det nappar på båda spöna direkt, nappar mycket men väldigt försiktigt. Men jag drar rätt snart en vimma på ca 900 gr och strax efter en braxen.

Efter suttit där och fiskat i en timme, så böjer det till bra i ena spöt, mothugg och nu är det något bättre. Drillar fisken och håvar den rätt snart, fiiiin vimma. Jag ropar på Rikard att komma upp för denna måste vara över 1000 gram. Vi väger fisken till 1146 gr så blir att ta måtten på den samt några bilder. Härligt med en fin vimma efter en sån trög start på dagen!

Rikard flyttar sen upp och sätter sig 6-7 meter nedanför mig. 

Han agnar på med mask på båda krokarna och kommer i ett större bakvatten än där jag fiskade och där nappar det väldigt bra. Mycket med braxen, några mörtar och björknor, och ibland någon vimma, jag kör på med maggot och räka.

När solen börjar stå lägre kommer fisket igång ordentligt, runt 18,30 tiden hojtar Rikard att han har en riktigt fin vimma i sin håv och ber om hjälp att väga och ta mått och foton på den. 1193 gram vägde den in på! Vi fiskar på och det kommer upp en del braxen och en del vimmor i vikten 800 gr till 950 gr. Runt 20.30 tiden lyckas jag med att ena linan trasslar ihop det med Rikards ena lina, blir ett stortrassel som det bara är att klippa upp… Jag suckar åt Rikard att klart det börja hände nu när mörkret kommer, så är det alltid.

Knyter på en ny krok och slänger ut, fiskar en stund och runt 20.45 börjar båda mina spötoppar att gunga i takt… Jag vevar upp ena spöt och med kommer hela riggen från andra spöt i en jätte trasselboll, bara ta fram saxen och klippa loss allt, igen… Jag tänker att jag skiter i detta och plockar ihop och drar hem. Det är ju ändå bara 40 minuter kvar som man får fiska, orkar inte rigga om båda spöna.

Klipper loss ena spöt och ställer det åt sidan.

Jag klipper loss alla linor, sänken och tafsarna med krokarna. Står där med ett spö i handen och i stolen ligger allt jag klipp loss. Lekande med lina och sänke ligger där samt en krok på ca 45 cm lina. Ähh fan jag riggar ihop ett spö då, är ju bara 2 knutar så är det klart. Jag fixar det och agnar på en räka och kastar ut. Då ropar Rikard att han har nog en reggvimma i håven.

Jag går upp och vi väger in den på 1062 gram, så vi tar mått och några bilder, sen kliver jag ner till mitt spö och vevar upp det för har ju ingen aning hur det nappat när jag inte var där. Jag agnar på ny räka kastar ut, nej för kort kast måste nog komma 5-7 meter längre ner för där nappar det bättre. Nytt kast och nu lite längre, så där känns bättre.

Betet ligger någon minut innan det kommer några småpill som följs av ett bra napp, mothugg och där sitter den! Tung fisk i strömmen, drillar in den och det känns som en vimma men det kan vara en brax som går tung i strömmen… Jag drillar in den lite närmare och ser den så gott det går i mörkret som börjar lagt sig att den är rätt hög. Tänker då en brax… Men då lägger sig fisken lite på sidan i strömmen så man ser buken på den och då tänker jag nej fan det är nog en bra vimma! I samma ögonblick hör jag ifrån Rikard som har fisken nästan utanför sig, skrika rätt ut, vilken jävl… Vimma.

Får in den emot land och håvar den, lyfter håven och kollar på fisken… Vilken jävla vimma! Den största jag sett! Rikard kommer tågandes och säger detsamma.

Upp för att väga den, nollar vågen och i med fisken… 1412 gram!

Över 1400 ropar Rikard, nej det kan inte stämma säger jag, för stämmer det är den tyngre är svenska rekordet. Vi nollar vågen igen, 1412 gr även denna gången. Jag säger åt Rikard, -lägg fisken i håven och ner i vattnet. Jag springer ut till killarna som sitter innanför Rabben och metar för att kolla om dom har en våg för att väga in den med en annan våg. Samt att få ett vittne till om det hela stämmer…

Jag far igenom skogen ner mot dom i mörkret, hojtar och tjoar, har ni en riktigt bra godkänd våg? Den ena kille svara att han hade en Fox våg som enligt sportfiskarnas test är bäst i test. Det låter bra det svara jag, han (Joakim Malmström heter han fick jag veta senare) frågar om vi dragit en reggvimma i kanalen? mitt svar blir att, stämmer vår våg är den tyngre än gällande svenska rekordet!

Han tar vågen och vi drar tillbaka, Rikard sitter och håller fisken i vattnet och vi ber han komma upp, Jocke tittar ner i håven och utbrister….jädrans vad stor.

Sen låter jag han sköta det mesta, han nollar sin våg och vi lägger i fisken i påsen, han väger in den på 1.41 kg Då säger vi att vi vägde in den två gånger på 1,412 kg på vår våg!

Richard Åberg med sitt nya svenska rekord på Vimma, 1410 gram tung!

Nu blir det att ordna och ta mått på fisken samt massa bilder när vi tar längd och omkretsen på den. sen tar vi såklart ett gäng poseringsbilder.
När allt är klart så släpps vimman i igen.

längden på rekord vimma
Omkrets på vimman

Vafan händer nu då?

Jag och Joakim Malmström byter mobilnummer samt mejladresser för att kunna få bilder, vittnesuppgifter med mera av Jocke. Då dyker Jockes fiskekompis upp, han har packat ihop alla deras grejor under tiden.

Dom rör sig hemåt och kvar står jag och Rikard, han jublar mer än mig för jag är nog i lite chock fortfarande… Detta är ju något man inte ens drömt om!

Jag ringer till tjejen som jag vet är på väg hem ifrån jobbet. Men hon svara inte, jag får ett sms, -jag pratar i telefon… Svara, lägg på, RING NU!
Hon ringer upp och frågar hur har  det gått?

När jag ska svara inser jag nog vad som hänt och chocken släpper och jag brister ut i asgarv och får fram att jag tagit en vimma tyngre än gällande svenska rekordet!

Jag får massa grattis, såklart och frågar vad händer nu? Får anmälas sen får vi se svarar jag.

Sen börjar man ringa gamla fiskepolare ifrån gamla laget man tävlande med, och berättar för dom, massa grattis såklart. Under tiden packar Rikard ihop hans samt mina grejor, vi hämtar bilarna och packa in grejorna och snackar om det som hänt…

Sen drar han fram två cigarrer, nu ska vi fira detta! Tänder dom och försöker smälta det som just hänt. Vi hänger kvar vid kontoret fram till nästan 22.40 innan det är dags att rulla hemåt i natten, resan hem på 1timme och 40 minuter spenderas mesta tiden i telefon (handsfree) med fiskekompisar.

svenskt rekord på Vimma ska firas med cigarr såklar!

Kommer hem och har då fått bilderna på mejlen ifrån Jocke. Jag Sitter vaken fram till 03 tiden, för jag kan inte gå och försöka sova nu.
Uppe rätt tidigt dagen efter och får sista uppgifterna av Jocke för att kunna göra anmälan till sportfiskarna.

Nu är allt klart och godkänt av Sportfiskarna, och det kan du läsa här.

Vi tackar Richard Åberg för fångstberättelsen och såklart avslutar vi med ännu ett STORT GRATTIS TILL SVENSKT REKORD!

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *