Stripa Karpfiske – Utvecklingen

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Stripa Karpfiske – Utvecklingen är en artikel där Tomba har pratat med ägaren och eldsjälen Patric Larsson om hur utvecklingen har varit för sjön. Vad har hänt sedan sist… Självklart har Tomba själv besökt sjön och metat karp!

Stripa karpvatten

Jag har skrivit om den lilla sjön vid Guldsmedshyttan förr, men det tål att upprepas.

Intresset för karpmete i landet växer, men vi har ett rykande behov av öppna vatten där vem som helst kan köpa ett fiskekort och meta. Det är så klart svårt att motivera folk att öppna upp sina klubbvatten för allmänheten. Det var det första jag fick lära mig när jag började meta karp. Man har oftast lagt ner en massa tid, pengar och möda för att skapa någonting, och summan av kardemumman blir i de allra flesta fall strikt kontrollerade vatten för de som plöjt ner tiden och pengarna. Och visst kan man ha förståelse för det. Men det hjälper inte den som skulle vilja komma i kontakt med karpmete, kanske för första gången i sitt liv. Någonstans måste man ändå börja.

Här kan du läsa Tombas första artikel om Stripa.

Med detta sagt så är inte Stripa något amatörvatten dit man komma med vilken inställning som helst utan vettiga prylar som avkrokningsmattor och annat som krävs för ett seriöst karpfiske. Men du kan ta dig hit och lösa ett billigt fiskekort och ha en mycket bra chans att kunna landa en karp. Det enda som krävs är utrustning att meta och hantera en karp samt rätt inställning.

Stripa Karpfiske - Utvecklingen
Sättkarpar som nu simmar i sjön.

Mannen bakom Stripa Karpfiskeklubb heter Patric Larsson och borde enligt mig hedras med någon form av medalj för allt han gjort för sjön. Här följer en snabb sammanfattning om sjöns korta men intensiva historia så här långt.

Patric Larsson Sammanfattar

”Vi startade 2016 med att släppa i 45 st karpar mellan ca 0,5 till 1,5 kilo. Gjorde en påfyllning med 24 st karp från 3 kilo upp till 6 kilo från Aneboda 29 september 2018. Sen var det ju Kumlasjö karparna som var ca 500 st mellan 0,5 till ca 3 kilo år 2018. Dom släppte vi i från isen den 21 december.

2019 så kom första karpen upp och vägde 5340. Var rätt trögt resten av året men året efter det 2020 var året det släppte på riktigt och ni var uppe första gången och Baronen gjorde sig ett namn och drog nuvarande rekordet på 7,94. I år så har fiskarna haft en gedigen snittvikt på ca 5-6 kilo. Många som kommer upp är troligtvis från Kumla och den viktresan visar ju på en positiv trend! Största som kommit upp i år är en fjällkarp på 7,93 kilo vilket är äckligt nära baronens Sjörekord!”

Stripa Karpfiske - Utvecklingen

Vi besökte sjön första gången för två år sedan med 8 landade karpar på två dagar.

De flesta vägde då kring fyra kilo med Baronen som undantag och toppfisk på nära 8 kilo. (Baronen heter alltså karpen som är sjörekord och döpt efter fångstmannen.) På två år har det dock hänt mycket. Karparna har fortsatt växa på bra och snittkarpen nu ligger någonstans kring 5-6 kg. Med stor säkerhet så simmar det omkring fiskar över tio kilo i sjön idag.

Det som är nytt och spännande är de två nybyggda plattformarna i sjöns östra ände. Dit når man bäst med båt, vilket finns att låna vid sjön. Plattformarna är verkliga deluxeställen breda nog att rymma två stycken tvåmannabivvyn sida vid sida och utrustade med grillar. Denna del av sjön liknar mer ett karpfiskevatten så som vi är vana att se med vass, näckrosor och ett djup på ca 2,5 meter. Den västra delen är mer karg med sten, men erbjuder även den bra fiske med fin tillgång till fiskeplatserna då man metar från vägen. Här kan du bokstavligen meta från din bil. En tredje plattform är planerad att byggas inom snar framtid.

Stripa Karpfiske - Utvecklingen
Den ena av två nya plattformar.

Hur är fisket då?

De pass Patric gjort i år har genererat ca 5 run per dygn utan någon förmäskning. Väldigt bra för att vara ett karpvatten. Fisketrycket är förhållandevis lågt och karparna många för ett så pass litet vatten. Konditionen hos fångad fisk har varit väldigt god, vilket syns på tillväxten.

Karp

Vi bestämde oss för att besöka vattnet för ett par veckor sedan. Förhållandet var inte optimalt med 27 grader i ytvattnet och ett högtryck från helvetet. Trots det så hade vi ett bra fiske med ett tiotal runs fördelade på tre personer. De flesta nappen kom som vanligt morgon och kväll. Svalare vatten/väder skulle nog ha satt lite mer fart på karparna.

Linnea Lönn med en fin karp från Stripa
Linnea Lönn med en fin fjällkarp från Stripa

Info om fiskekort m.m.

Fiskekorten i sjön kostar 70 kr per person och dygn. Tre spön får användas som vanligt. Sjön ligger som redan nämnt vid Guldsmedshyttan strax utanför Lindesberg. Det är en av de mest nordliga öppna karpvatten vi har och lämpar sig därför extra väl för metare från denna del av landet som annars sällan förknippas med karpmete. Sjön är en grävd sjö som bruket använt sig av en gång i tiden. Den västra delen är som sagt stenig medans den östra väldigt lummig och vacker. Egentligen så behövs det väldigt lite för att kunna köra ett pass här. Inga långa promenader, inga folkhopningar eller krångliga bokningssystem. Stripa karpfiskeklubb hittas enklast via Facebook där det finns ytterligare information.

Karp från Stripa

Tiden får utvisa hur Stripa kommer att utvecklas som karpvatten. Men som det ser ut nu med mycket fisk som lägger på sig vikt i snabb takt så verkar framtiden ljus. Den första tiokiloskarpen lär komma när som helst, och med massor av fisk på något kilo mindre som kommer underifrån så är nog metet tryggat för flera år framåt.

Patric och de som jobbar med sjön har lagt ner ett jättejobb så vem som helst kan komma hit och meta. Bara det är lite unikt i landet och gör besöket väl värt. Som kuriosa kan nämnas att bredvid karpsjön så finns det ett regnbågsvatten om man vill komma hit med tex familjen och kombinera karp och regnbågsfiske. Alla pengar som kommer in går ut i sjön i form av nya karpar, plattformar eller annat som behövs för att göra ditt besök bättre.

Kolla in Stripas Facebook sida och se till att följa deras sida, det är dom värda!

/Tomba.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *