STRIPA KARPFISKE

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Podd i vatten

En av de vanligaste frågorna vi får är om öppna karpvatten. Dvs vatten dit man kan åka, köpa ett fiskekort och sedan fiska. Tyvärr så är dessa vatten rätt ovanliga i stora delar av landet. Speciellt om man kommer norrifrån.

Stripa (Stripasjön) är dock ett undantag, så vi åkte dit för att testa.

Beläget i Guldsmedshyttan strax utanför Lindesberg så hittar vi till slut sjön. Då den är en gång i tiden grävd av gruvan som hade sin drift här, så är första intrycket lite, oväntat… Man möts av en lång spikrak grusväg vars kanter brantar ner till sjön. Denna (västra) sida är nästan helt utan features och kan till en början kännas steril och oinspirerande.

Stripa Karpfiske
En bit av vägen på västra sidan sjön.

Men då sjön ligger en bit utanför samhället, som i sig inte är någon metropol, så förstår man snart att här får man vara relativt ostörd. En och annan bil kan då och då köra på vägen, och någon hundmänniska per dag kan visa sig, men det är allt. Man kan praktiskt taget meta ur sin bil, då det går att parkera vid sidan av vägen nästan längs hela västra sträckan, och även en bit av sjöns norra del dit vägen går. (Bilden nedan)

Vägen vid dammen
Resten av vägen.

Den östra sidan ser väldigt het ut, men för att ta sig dit så krävs det en promenad, vilket vi hoppar över denna dag när temperaturen ligger på 28 grader.

Stripa Karpfiske

FAKTA OM SJÖN:

Vi möter upp Patric Larsson, en av grundarna för sjöns karpverksamhet. Han ger oss lite fakta:

Sjön startades 2016 med ett isläpp på 45 karpar kring kilot, någonstans så måste man ju börja. År 2018 sponsrade svenska karpklubben med ett gäng fiskar upp till 7,5 kilo. Men den stora mängden fisk kommer från Kumlasjön som kommunen bestämt att tömma på vatten. Ca 400 karpar därifrån simmar nu i Stripa. ca 150 av dom fiskarna låg mellan kilot och 2500 gram.

Sjön är en sedimentsdamm för den gamla gruvan. Den västra sidan har hårdbotten med mycket sten och ett djup på 4-4,5 meter. Den östra sidan har tillkommit senare och är grund med mycket växtlighet.

Fiskekorten kostar 50kr per 24h, det finns tavlor med regler vid sjön, där hittar man även swishnummer för fiskekorten. Reglerna är simpla. Sunt förnuft, max tre spön, matta för fisken och allt det där. Inga konstigheter.

Karp

Själva fisket då?

Vi är tre man denna gång. Jag, som tar platsen i den sydvästra delen av sjön. Ronnie som fiskar mitt på vägen, och Baronen som väljer sjöns nordvästra hörn. Här går det ner en grusväg i sjön och platsen är väl lämpad för mete med både vass och växtlighet samt tillgång till den djupa delen om man vill.

Det visar sig att sjön är full av karp. Det piper i larmen mest hela tiden. Fast sjön inte är extremt mycket metad så svarar karparna snabbt på mäskningen. Vi kör ca 30 meter rakt ut, och det ger bra resultat. Snittvikten på de första fem-sex karparna låg på ca 4 kg. Det är Kumlakarpar som visat på fin tillväxt.

Baronen
Baronen 7940 gram.
På kvällen får Baronen på en finare fisk. En urstark karp som visar sig väga strax under åtta kilo. Fisken döps efter fångstmannen.

24h fiske fördelat på tre man gav 8 karpar mellan 3500-7940 gram, varav baronen tog sju av dessa från vägen. På det ett gäng napp och ett par tappade fiskar. Detta på första försöket och helt utan förmäskning. Sjön har ett mycket fint potential att bli en riktig höjdare. Fiskarna växer på bra, och det finns många platser att meta på som man har enkel tillgång till. Är man intresserad av att börja meta karp så är detta sjön att testa. Karparna är många och det finns toppfiskar uppemot, eller över tio kilo. Fiskeplatser finns det gott om, och det är inga större problem att vara 5-6 man vid sjön. För mer info, kolla upp Stripa karpfiske klubb på Facebook.

Den lokala pizzerian kör ut pizzor som var grymt goda, och inne i samhället ca 2 km bort så finns det en icabutik. Allt som allt så är jag grymt nöjd med sjön, och jag kommer garanterat att återkomma dit redan i sommar.

Stripa Karpfiske

/Tomba.

Här kan du läsa flera artiklar i kategorin Specimen på hemsidan.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *