Tolv Snabba Frågor till: Stefan Burnert

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Stefan Burnert är en riktig globetrotter som har fångat fiskar från ungefär alla världens hörn… Det känns i alla fall som det! Men han har även fångat flera fina fiskar hemma i Sverige genom åren. Men vilken art har han haft svårast med? Hur mycket fiskar han i Sverige nu för tiden? Varför ringde Stefan Bosse Teuchler och bad om ursäkt? Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar!

1. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Det finns några arter som varit extremt svåra att lyckas med, Harren är en art som jag haft oflyt med, trots många och hårda satsningar på bra vatten så har jag ännu inte fått den riktigt stora.
Har lyckats ta ett gäng över 1400 g, men ingen över 1500 g.

Även Sarven gäckade mig i åratal, polarna ojade upp storfiskregg efter storfiskregg men inte jag…En dag lossnade det och jag fick ett flertal stora medans polarna fick dom små….hahaha.

Värst av allt är en mal-art i Indien som heter Goonch, trots flera vändor till bergen i Indien så har jag inte lyckats få någon rättkrokad. En natt efter en hård dags paddling så somnade jag bredvid spöna ( vilket sker till och från, då  jag kan somna varsomhelst och hursomhelst ) en oväckbar sömn, sa han som tog mitt spö när larmet tjutit en stund.
Självklart så var det då en Goonch som sugit i sig mitt bete. Men, men ännu en anledning att åka tillbaks.

Stefan Burnert i sitt rätta element

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Leif Engström var en stor förebild efter att jag läst hans bok Gäddfiskarens specialknep, det var han som fick mig att börja fiska gädda i Trosa skärgård i början på 80 talet. Tider då en 8 kilos gädda var vardagsmat. Tyvärr ett minne blott.

Kaj Jonsson var den person som fick mig att börja specimenfiska. 
Det fanns ett flertal VHS rullar med Kaj då han metade och pimplade, dessa kändes som en actionrulle för mig och kompisarna, tror nog att dessa filmer är rena sömnpillret idag.

Berra Mårdh var oxå en idol, efter att jag läst ett reportage om tävlingsmete, då han metade löja i rekordfart… hahaha, men jag var jävligt impad vill jag minnas. Då började jag tävlingsfiska i pimpel och mete, med fagra resultat…

3. Du drev ju Cast & ReelAX tillsammans med PO Johanesson om vi förstått det rätt. Kan du inte berätta lite mer om vad ni gjorde? Sen vill vi såklart höra någon rolig historia som hänt när ni har guidat! 

Stämmer bra att jag och PO drev ett äventyrsbolag med inriktning på fiske. Tyvärr så la vi ner det bolaget av olika skäl.

Vi inriktade oss dels på Seychellerna genom boende på en katamaran och destination okänd, med fiske efter GT och andra snabbsimmare. Under förflyttningar mellan fiskeplatserna så trollade vi då katamaranens marschfart var perfekt för det, ett avkopplande och effektivt fiske i dessa breddgrader.

En häftig upplevelse under en förflyttning var när en riktigt stor sailfish sög i sig ett bete med hull och hår.  Samtidigt som rullen tjuter, så går ytterligare en Sailfish upp i ytan och jagar ett annat ytbete. Snabbt som faan rycker jag till mig mitt popperspö och kastar mot denna fisk, jag hinner med 2 drag innan ytan exploderar och jag krokar på något som jag inte borde krokat på… Denna Sailfish var ingen Sailfish utan en Marlin på 100 kg+.
Trodde nog aldrig en fiskerulle kunde låta så illa.

Dessutom så inriktade vi oss på spinnfiske efter Mal i Spanien från kajak och flytring.
Spinnfiske efter Mal på det sättet är bland det häftigaste man kan göra, sån adrenalinkick är nog svårt att hitta inom sportfisket. Släpad uppströms som ett gammalt guppande rödvitt flöte i ett lerigt dike, kan knappast bli bättre. Hahaha underbart.

Stefan Burnert

4. Du har ju rest runt väldigt mycket och fiskat i ungefär alla världens hörn. Men vilken av alla dessa resor har betytt mest för dig och varför? 

Ja utlandsfisket har blivit som en drog, och nu under coronatider har man abstinens…hahaha. 

Detta är en svår fråga, då det finns så många specifika saker som hänt under olika resor, en sak som är säkert är inte den stora fisken jag minns bäst, mer är allt det sjuka som händer runtomkring man minns bäst… knäckta spön, folk som skiter på sig, flodhästar som knuffar på tältet när man sover, konstiga och udda typer man stöter på, getter på inrikesflyg, ormar i toaletten m.m.

Men en av de mest minnesvärda äventyren var när jag var på eldslandet och paddlade kajak på en stor sjö i Argentina, sjöns utlopp tillhörde Chile och vi gjorde en fuling och paddlade illegalt in i Chile för att fiska i utloppet. Preskriberat nu… hahaha, vilket jävla fiske vi hade i denna då orörda flod.

5. Du har ju fångat många stora fiskar även i Sverige, men hur mycket metar du idag? Kan man hitta dig i en vass någonstans i jakten på t.ex. en ruda? Eller är det endast utlandsfiske och predatorfiske som gäller numera?

Jodå jag fiskar lite fortfarande i Sverige, dels så fiskar jag en del Asp, så nära tigerfisk man kan komma men tandlös… men fisket i Sverige har blivit lidande el grande.  
Dels pga av familj och husbygge samt att jag samlar mina dagar till något udda äventyr på andra sidan.
Finns dock en risk att ni kan se en skymt av mig utefter svartån, eller i någon vass runt Mörkö under våren.

6. Sportfisket generellt växer i Sverige vilket såklart är roligt. Men med fler utövare så ökar bland annat fisketrycket i många vatten, tävlingar m.m. Så vad tycker du är bra med fler utövare och vad ser du som negativt?

Skitkul att sportfisket ökar, men tycker att det fria handredskapsfisket skall tas bort och fiskekort skall kosta dyrt och att dessa pengar skall oavkortad gå till fiskevård.

Stefan Burnert med en riktigt fin svit av stora sarvar

7. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Trosa skärgård, gäddfiske tidigt 1800 tal, i början på april, styrpulpet båt och dagens utrustning. 

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Vi fiskade från ett gammal sjunken militärbåt mitt ute i Kongofloden, plötsligt så skall kapten på vår båt göra ett ärende och lämnar mig och min kompis på detta vrak tillsammans med en poliosmittad tanig gammal farbror.
När kapten lämnar oss så kör han över min lina och tömmer min rulle… Där står jag mitt i Kongofloden och kan inte fiska.

Jag tappade allt och började skrika och skälla ut den stackars taniga gubben så salivet sprutade, han hade inte gjort något fel överhuvudtaget… stackarn han såg ut som att han skulle dö.
Det var väldigt pinsamt när jag kom på mig själv.

Lite pinsamt var det också när jag ojade upp en monsterfärna och petade bort Bosse Teuchler från klubbrekordet, va faan första Färnan över 3 kilo slår ner vågen till 3568 gram, det är inte riktigt rätt. Bosse var den första jag ringde och jag bad nästan honom om förlåtelse.

9. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Bästa fångst den är svår… hmm Måste bli Goliath Tiger, 12 dygns fiske utan resultat. Sista fiskedagen small det på ordentligt och rullen tjöt, så där underbart, varpå fisken lossnade. Det skar som en blixt genom hela kroppen.

2 timmar innan hemfärd fick jag nytt påslag och denna gången gick det hela vägen. Det var lycka på hög nivå!

10. Vilket vatten i Sverige har du haft absolut svårast med att lyckas i? Vad är anledningen till att det har gått emot dig?

Som liten fiskade jag mycket i Mälaren runt Mariefred, lyckades aldrig få någon stor gädda där.  
Dock har jag tappat 2 stora gäddor i dessa vatten, kanske inga monster men kanske nådde ngn av dom 10 kilos strecket. Men en vårdag så hade jag en skitstor följare som hade en liten liten hane simmandes bakom, den stora gick under båten men hanen han klippa min rapala. 
Denna lilla lilla hanen var 86 cm lång.

11. De flesta av oss som metar eller har metat har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är eller var din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Jag har flera favoritarter, Sarv, Färna och Ruda är nog topp 3 i Sverige.
Måste jag välja en så,är det rudan, jobbig jävla fisk som kan stå och äta allt på mäskplatsen utan just det man har på kroken, svår att överlista.
Bästa minnet på den är när jag fick en fet och otroligt vacker fisk på 2,9 kg, efter ca 20 blankpass.

Stefan Burnert med en grann ruda

12. Du har ju tidigare varit med och tävlat i bland annat Svenska Specimentävlingen men vem anser du är den bästa specimenhuntern genom tiderna när det kommer till tävlingen? Vem har lämnat störst avtryck?

Luis Rasmussen var en legend då det begav sig, Rickard Linderoth var ju överjävlig under en tid. Ola Esbjörnsson och Leif Krause, va faan grabbar get a life… Totte Sahlin, Viktor Hallensjö, Bosse Teuchler, Thomas Fischer, Nille Fjärdsjö m.m. m.m, alla ovan är faan orakel.

Stefan Burnert

Vi tackar Stefan för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *