12-Snabba Frågor till: Simon Grindhage

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Simon Grindhage är en duktig sportfiskare som fokuserar på karp och gädda. Han har lyckats fånga flera fina fiskar och han skriver även om sitt fiske på sin blogg, Simons Mete. Men vad hände egentligen i Frankrike med baitboaten… Ja det och mycket mer får ni reda på när man läser hans 12 Snabba Svar.

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga? 

Utan att ens fundera så är det min första gädda över 10 kilo. De tog 20 år, man drömde ju alltid om en riktig gammelgädda som barn. Min farfar har fångat många stora i den lokala sjön hemma, och alltid hört hans historier och beundrat dem.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Ärligt talat, detta är en jättesvår fråga. Jag har alltid inspirerats av mina vänner och tagit så mycket lärdom av dom på olika vis. Idag är det en handfull människor som inspirerar på olika vis. Men ingen nämnd, ingen glömd.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag tror att metet kommer förbli relativt litet i Sverige, och det tror jag är för det saknas den actionen man får vid tex spinnfiske eller flugfiske. Vem älskar inte ett jerkbaithugg eller en öring som tar ens torrfluga? Att lyfta metet i tidningar oftare, och kanske producerat fler filmer kring mete, som t.ex. Gäddfeber gjorde med spinnfisket. Allting går i cykler, så metet kommer nog ha sin period det också, men tyvärr tror jag det förblir litet i Sverige.

4. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Jag fastnade aldrig för mete som barn, förutom att meta från min farmor och farfars brygga efter abborre. Det var ju det bästa med att få komma till dom som barn, att ha sjön så himla nära. Jag sprang runt ån i flera år med mina bröder, dock så fiskade jag sällan för storebrorsan hade alltid första tjing på pappas fiskespö…

Jag fick mitt första fiskespö av min pappa när jag var runt 7 år och därefter exploderade verkligen fiskeintresset. Så i många år höll jag på med allround spinnfiske till att senare börja flugfiska. När metet egentligen tog rejäl fart i mitt liv så började jag meta gädda i Kristianstad kanal. Det hade min storebrorsa hållit på med en del, Så Jag tog bussen in till stan och gick in på Sportfiskehörnan och handlade varannan helg. Jag läste fisketidningar när jag var ute och redan då läste jag om Lödde å gäddorna i fiske för alla… Och inte bara gäddor utan jag minns att jag läste om Karpar från Tegelbruk som fångades och det var egentligen där som karpfisket sådde ett väldigt litet frö i mitt hjärta, vilka fiskar det är!

Simon Grindhage metar mört som ung.
Mörtmete i Tollarp till gäddmetet senare på dagen!
Men senare i livet så började plugga vattenvård och sportfisketurism på naturbruksgymnasiet i osby.

Där växte jag oerhört i mitt fiske och lärde mig så oerhört mycket om precis allting. Allt från ismete till idmete, till vertikalfiska gös och så vidare. Så för att summera så var det alltid äventyret med den konstanta jakten på de största gäddorna. Bara att få läsa om dom räckte för mig!
Det tog väldigt många år innan jag fångade min första gädda över 5 kilo. Och jag minns att en 5 kilos för mig var lika stor som en 15 kilos från Lödde.

Karpfisket tog fart i maj 2014 efter ha kontaktat en gammal vän jag varit på fiskeläger med i Danmark. Han metade lite karp och jag bad han ta med mig ut en gång, och jag köpte grejer särskilt till det passet och lyckades fånga en på strax under 10 kilo, därefter sökte jag ”karpvänner” i gruppen Karpskvaller på Facebook med samma intresse och fick träff direkt! Jag har därefter ihop med dom utvecklats väldigt mycket och idag åker jag utomlands ett par gånger om året i jakten på de stora karparna.

Simon Grindhage metar karp
Ett av de första karp passen med vänner jag fick kontakt med efter inlägget på karpskvaller

5. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar?
Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?

Jag har inga vetenskapliga bevis på det jag säger eller påstår nu. Men jag tror att det dör mycket gäddor på grund av bristande kunskap om hur man hanterar fisk överlag, och därför dör väldigt mycket fisk. Och svaret på frågan, så tror jag absolut det har påverkat. Men det finns nog fler faktorer bakom det också. Jag tror att förbuden som nu kommer i till exempel Blekinge inte kommer göra några oerhörda framgångar, då det fortfarande är andra grejer som påverkar gäddan, det kanske skulle införas en kvot på vad yrkesfiskarna får fånga i gädda också.

Jag tycker att många gädd-tävlingar i Blekinge har spårat ur.

Halva hösten är tävlingar och hundratals båtar som kör med sina 100hk motor och drar upp bottenslam och annat i vikarna… Snabbast båt, full gas, hinna med så mycket som möjligt på tävlingstiden. Kanske ett känsligt ämne då jag inte tävlar själv längre i gäddfiske. Jag drog mitt eget strå till stacken och riktade om mitt fiske, från att fiska varje helg i skärgården till att dra till insjöar och åar och jaga dom istället. Visst så blir de någon eftermiddag eller så i havet också. Men absolut inte på den nivån som var tidigare. Tillsammans kan vi styra skutan i rätt riktning för att alla ska få ta del av gäddan.

6. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige?
Motivera, Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Jag drömmer om att landa en svensk linjär & Fjällis över 15 kilo!
Jag är så himla nära på linjären, typ 20 gram ifrån… Och såklart vill jag fånga den äldsta fullyscalen i Sverige. Sen tog jag min drömgädda för ett par veckor sedan, en 13 kilos! Har inte riktigt hunnit smälta den och de vill jag inte göra heller, det har ju tagit sina år att lyckas med den. Men jag jagar fortfarande en riktigt stor flötestrollad gädda.

Sen att fiska ett särskilt vatten…
Kanske det vore roligt att fiska Tegelbruk bara för det var där mitt frö till karpfisket såddes. Jag får väl börja tävla i Fiskekompaniets tävling för att ha en chans först… 

Simon Grindhage med en fin karp

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför

Här kan jag rada upp 10 fiskar säkert. Alla fångster för mig är en framgång.

Men om jag får sätta fingret på en så är det utan att ens tveka min 13 kilos spinngädda för några veckor sen. Det är min absolut bästa fångst för att det är inte många som har den möjligheten att få fånga en så stor gädda någonsin, fisken är magnifik. Den har tagit mig 20 år att fånga!
Nackdelen är att vi har fått mörka sönder bilderna. Och då frågar folk ” Varför pixlar ni?” Men du kunde tagit bilden mot något som gjorde var omöjligt att se vart de var” Och liksom, Ja kanske hade man kunnat släppa någon av alla bilder vi tog.

Men storyn bakom mörkandet är såhär att de är mina vänner som rekat och rekat för att hitta en bra plats som inte är känd, och i julas när vi möttes på en återvändarträff på juldagen så försa sig kompisen om vart dom varit och rekat lite.
Så nu ringde dom mig en dag och undrade om jag ville följa med för dom inte kunde lösa den ”3e” personen i en liten båt så ja fick slinka med. Och jag hade turen att landa denna pjäsen.
Då började jag fundera över hur gör vi en publicitet på denna fisken utan att röja platsen det minsta.

Då tog vi beslutet att de fick bli pixelbilder helt enkelt.

Lite synd för övriga Gäddsverige. Men lugnast för grabbgänget som lagt timmarna och låtit mig få följa med.

Det går att läsa om det på min blogg, men jag kan saxa in ett urklipp därifrån.
Jag och polaren bestämde oss för att åka ut och fiska några timmar efter mitt nattskift på jobbet, Och det ångrar man ju inte… För först ville jag inte då jag var alldeles för trött…

Vi bestämde oss för att fiska en djupkant och bara nöta. Och det är inget jag är van vid. Spinnfiska och pannben går inte ihop för mig hehe. Så i ovanligheterna så var de ju bara att slå om huvudet till att ge de en rejäl chans, men det tog inte många timmar…
Jag frös något fruktansvärt först innan solen började titta fram, blåste ca 10-13 sekundmeter i byarna och nordan. Jag inledde med en Pig Shad som var gäddliknande men bytte snabbt när solen började titta fram till en McRubber Flash Series Shiner i 21cm, nerblyad.

Vi gjorde 3 ankringar, och sen pausade vi med härliga mackor och kaffe.

Vi snackade lite och körde upp och placerade oss på ett nytt ställe. Efter 5 kast så kom de ett tvärstopp, som att hugga med en Yxa i en stock. Tungt var det, klämde ut det direkt för kompisen att detta är en riktigt stor fisk. Och han gjorde sig redo för håvning. Fighten var kort och med några gung, sen låg den i håven. Jag vågade inte titta ner i håven förens vi var på land för jag ville inte ta ut något i förskott. Men, det visade sig sedan att den va över 13. Och efter vi vägt den på min Supersamson digitalvåg så visade den sig på 13300 gram och över 120 cm. Min är andra fisk över 120 cm.”

Simon Grindhage med sin gädda på över 13 kg
En annan av mina toppfiskar är helt klart när jag lyckades fånga nytt personbästa på karp i mitt nuvarande syndikat.

Jag trotsade vädret ihop med en annan medlem som jag inte kände så väl just då. Men som visade sig skulle bli en av mina bästa karpvänner. Detta blev känt som ’’Stormnatten’’. (Saxar lite text från min blogg) 
Veckan såg lovande ut och vädret såg kanon ut, plusgraderna på nätterna steg fram och höga grader på dagarna, jag lovade att inte fiska denna helgen, och jag tänkte hålla vad jag lovat. Men flickvännen skulle på tjejkväll och var iväg hela lördagen till sent på kvällen. Jag såg chansen och kollade vädret ännu en gång.  De lovade 18+ och 11+på natten. Och vindigt, jag tänkte. detta måste va vägen till framgång, för att få syndikatet att vakna på allvar. 

Klockan va lite över 03:00 och de drar iväg hos mig,  samma spö som första fisken.

Det är tungt, detta är en stor fisk tänker jag, och Jonas håvar igen, vi skådar ännu ett as mitt i stormen, jag får gå försiktigt och halkar nästan precis i slutet av bryggan. Fisken ligger på mattan och vi skådar ännu ett as, en riktigt stor fin spegel med stora fina fjäll. Vi slingar ut den också, och här, är jag knäsvag, jag är så glad.   
Det visade sig att vara en 12200 gram spegelkarp.
Än av mina bättre fiskar än idag.

Simon Grindhage med en fin spegel

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det hände när jag var i Fox i Abbeylakes, det kom förbi en som reste ner med oss dit. Han satt i en annan sjö men körde förbi och tipsade om en sandbank en bit utanför mig, och jaja schysst som fan, hur långt ut ligger den? Utan att tänka mig för körde jag ut med min baitboat och letade på ekolodet, och helt plötsligt så ropar det från andra sidan sjön. Då hade jag kört min baitboat över 2 av deras spön…

Jag trodde jag skulle få på truten där, och jag skämdes så in i h*lvete. Så när han kom med bilen så var han riktigt arg och undrade vad jag höll på med, för vi kunde ju inte stå där och skrika rakt över sjön. Jag skämdes ju och förklarade mig och fick vackert köra tillbaka båten. Jag droppade aldrig det som tur var. Men jag fick helt klart ta lärdom av det att allt är inte solklart med baitboat och de är lätt att köra långt ut utan att tänka sig för. Som tur var hade vi köpt ut alla platser i sjön, och jag slapp bli utskälld av en engelsman.

9. Karp och gäddfisket är såklart ett stort intresse för dig, men hur mycket metar du efter andra arter? och i så fall vilka arter? Kan man till exempel hitta dig i en liten vass efter en ruda? Eller är det enbart karp & gädda som gäller och i så fall varför?

Jag har en dröm i mitt hjärta om att en dag få stå i Mörrumsån och flugfiska lax, jag tror det är en metod som hade passat mig väldigt väl. Vem vet vad nästa metod/art är som jag faller för rakt igenom som jag gjorde med karpfisket. Jag kommer aldrig sluta fiska karp, men jag kanske fiskar något annat i veckorna då jag har en bit till ett karpvatten mitt i veckan. Jag bor knappt 3 mil från Mörrumsån…

Men tillbaka tillbaka till frågan. Nej ni kommer ni nog aldrig få se mig meta något annat än gädda & karp. Varför? Jag kan inte svara på det, det enklaste svaret är nog bara att det tilltalar inte mig, För små fiskar kanske. För nu när jag reflekterar över arterna jag nämnt, så är det Gädda, Karp, ”Lax”. De är rätt stora, explosiva arter med en oerhörd charm.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Oj…
Jag har en särskild fisk i mitt minne som var något av det absolut sjukaste någonsin. När jag gick på skolan i Osby var vi ute på ett ismete pass jag och Esbjörn Möllerström och några andra elever. Och det som hände fick absolut inte hända…
Dagen gick och de var rätt dött på mina spön, jag minns att jag la ut mina spön på en kant vid en udde med en större mört och en mindre, och då hade vi två spön var, annars räckte det inte. Så jag satte 2 spön på denna kanten, och det yttersta av dom så hade jag ett riktigt aggressivt hugg. Det bjällrade till riktigt högt och man såg pinnen studsade till ordentligt, sen stod den och gungade riktigt riktigt sakta och sjönk, och sjönk, och sen fällde.

Jag minns att på vägen till hålet så gick jag igenom precis alla scenarion i huvudet.

När jag kom fram till hålet så spottade det ut lina och jag hade ett Abu ismete spö och en gammal Ambassadeur. Ni vet en sån som man tog veven tillbaka lite så släppte slirbromsen lite i den? Jag minns tyvärr inte vad den hette. Och vid detta tillfället så hade jag ingen jäkla aning om hur den funkade heller…

Så det jag minns är att jag gör ett oerhört dåligt mothugg, de är så gudarna skrattade åt mig! Men jag får rejäl kontakt ganska omgående och de suger till satan! Direkt börjar den intensiva fighten, gäddan bokstavligen leker med mig. Jag tror jag tappar den vid flera tillfällen men de är bara för fisken troligtvis är lång som ett ösregn och vänder. Men jag hade velat ha det filmat och beskrivit. Jag vet att Esbjörn har tagit upp scenariot i efterhand till andra elever, Så detta är inget han heller glömmer…

Det som händer är att efter en lång fight och vi får inte ens se fisken nära hålet så brister precis allting.

jag får upp tafsen, av på mitten. Jag sjunker ihop vid hålet och tror jag fäller ett par tårar. Än idag skrämmer den gäddan skiten ur mig, och jag har med den i bakhuvudet på precis varenda ismete pass. Jag lägger all min tid där på vintern än idag, och de närmsta jag har kommit är en på 9940 gram. Jag ger inte upp, jag vill fånga den jag tappade. Vad den väger eller storlek vill jag inte spekulera i. Men en sak är säker den gör mig oerhört knäsvag och rädd, vilken best.

I karpfisket så har jag bränt flertalet större fiskar, ibland mer än vad jag har lyckats fånga. Och tyvärr är det nog en upplärningskurva man får gå igenom. Fiskar du karp förstår du vad jag talar om, det är så mycket grejer som kan spela in, inline leds, blyn som inte vill släppa, nåt med riggen… Eller en krok som är lite naggad. 

11. Vilken är din bästa egenskap som sportfiskare och motivera varför? Nämn även din sämsta egenskap som sportfiskare och motivera varför? Berätta även något tillfälle då du fiskat och den dåliga egenskapen har visat sig ordentligt.

Min bästa, hmm… svår fråga. Jag tror att det är att jag lyfter gärna mina medmänniskor jag fiskar ihop med när dom lyckas fånga en fisk. Många gånger blir jag nog gladare än vad dom själva blir. Det tror jag är min bästa egenskap, och även att jag har ett sjukligt pannben, jag har inga som helst problem att packa ihop hela mitt ”läger” när jag karpfiskar och flytta precis innan mörkret kommer för jag går mycket på min magkänsla. Känns de inte rätt så är de inte rätt. Många hade nog bara legat kvar för att dom är bekväma, Så jag är rätt aktiv i mitt fiske.

Min sämsta är nog att jag är en ”mobilfiskare”, jag tittar alldeles för mycket i min telefon än på vattnet, men jag gillar vara uppkopplad och jag gillar följa andras fisken på Instagram eller Facebook, jag gillar foto & film väldigt mycket, så det är inget jag störs av direkt, Men ögon vid karpfiske är ju nyckeln till framgång, och att stirra i sin mobil kan ju kosta att man faktiskt missar vissa tecken som kan vara väldigt viktiga, fördelen med att vara mobilfiskare är ju att man följer vädret mycket, och de kan vara en fördel 😉

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag tycker absolut att det är en tillgång! Ser inte varför det skulle vara en förbannelse, och om någon har en annan synvinkel på det så vore jag intresserad av att höra den andra sidan av myntet, så jag kan lär mig något nytt!

Simon Grindhage med en fin brax
En brax från ’’supervattnet’’ Rögledammar på 5600gram.

Vi tackar Simon för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *