12-Snabba Frågor till: Hasse Dovling

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Hasse Dovling är en välmediterad sportfiskare och även en rutinerad metare som har fångat mängder med stora fiskar! Idag är det mer fokus på predatorer men här bjuder han på gamla historier om stora färnor och lakar. Men vad hände egentligen vid en tävling? Ja det och mycket mer får du svar på i hans 12 Snabba Svar!

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Mitt PB på gädda. Jag har haft svårt att få dom där stora gäddorna , fisk över 10 kg. Har fler på ismete än spinnfiske, det säger en hel del.
Min största gädda fick jag vid ett pass i mitten av mars 2008. Alldeles för länge sen. Jag var ute med Olle Berggren,” Mr 100%”.
Vi spinnfiskade i en liten vik och vattnet var väldigt högt i skärgården just då, så det var omöjligt att ta sig in där om du hade en större båt. En bro som gick över en del av viken gjorde det omöjligt. Så jag lyckades låna en liten aluminium båt som vi fiskade ifrån. Det var riktigt kallt , både i luften och vattnet. Vi fick bara 4 gäddor den dagen, men alla var 5+.

Gäddan på 13,24 tog jag i en liten lucka i vassen. Placerade min Zam tail precis i vasskanten. Hann veva 2-3 vevtag när jag kände ett pick i spöet. Krokade och kände lite sprattel, inget märkvärdigt tyckte jag. Sen tvärstopp och tyngre bugningar. Det blev några nervösa sekunder när gäddan simmade längs båten och Olle sa att den här väger lätt över 12! Då blev jag helt knäsvag, speciellt eftersom jag hade glömt håven hemma. Men han landade gäddan säkert med handen. Jag vrålade rakt ut när han lyfte in den i båten. Den känslan är obeskrivlig om man inte själv upplevt det.

Hasse Dovling med en fin ismetad gädda.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Finns en hel del. När jag började så var ju ”gubbarna” i Småland heta. Luis Rasmussen, Dan Dellerfjord Och Micke Blomqvist var ju dom man läste mest om i tidningarna. Även killarna i Stockholms Specimenhunters var några man läste mycket om. Sen när jag började mitt sutare och ruda fiske i skärgården, var det ganska stort att få träffa dom i ett vatten som jag ”hittat”.

När jag gick med i min första klubb, Stockholm United, så blev det naturligt att man såg upp till dom killarna. Henrik Sandahl, Jesper Olsson, Jesper Eriksson, Niklas Thölin, Roger Hellsten, Kenneth Agnebo, Christer Karlsson, Micke Puhakka, Peter Granberg, Anders Sköld. Sköna killar allihop.
Henke är fortfarande en person inom sportfisket som jag ser upp till. En väldigt driftig kille, som lyckats både inom fisket och att livnära sig på att sälja sportfiskeprylar.

3. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar?
Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?

Självklart påverkas fisket. När det år efter år fiskas på gädda innan leken, med alltmer effektiva hjälpmedel, så måste ju fisket påverkas till slut. Jag skulle vilja se mer fredade områden vid lektid för gäddan. Sen finns det ju annat som påverkar fisket negativt. Tänker på våran skärgård här på Ostkusten. Mängder med skarv och säl som har ökat i  lavinartad takt.

Tyvärr verkar dom som styr och ställer inte förstå hur pass illa det är. Det tar för lång tid att ta rätt beslut. Vi som fiskar gädda i tex. Stockholms skärgård vet hur illa det är. Tragiskt…
Jag måste ge en stor eloge till Sportfiskarna som med sina projekt gör mycket för svenskt fiske.

Hasse Dovling med en fin Faren
Hasse med en fin Faren

4. Vilken art har du haft störst problem med att lyckas med? Och med lyckas med menar vi kanske inte att få den största, utan mer känna att man har grepp om arten.

Gösen. Har trollat, spinnfiskat och metat mycket gös genom åren, men aldrig lyckats få den där ”klossen” man vill ha. Men det är bara kämpa på! Jag har ju tillgång till bra vatten i min närhet. Det som saknas är tiden att lägga på det fisket.

5. Du metade mycket förr, kan du beskriva hur ditt fiske såg ut då? Vad var det som drev dig i ditt mete?
Kan du berätta om en minnesvärd metetur i Sverige, en sån där dag/satsning som betytt mycket för dig.

Måste nog vara då jag fiskade med John B Eriksson i Svartån. Vi gjorde en två dagars satsning och mitt mål var att slå vårt klubbrekord i Stockholm United. Första dagen och kvällen gav en del färna, men mycket smått. Andra dagen gav en del fisk upp till 1600-1700 gram, men dom större lyste med sin frånvaro. Efter en lunch på pizzerian i Mjölby så provade vi ett intressant ställe. John fick en fin fisk 2310 g och var ganska nöjd. Efter det så drog han hem till Kalmar. Sverige – Finland i hockey VM lockade mer än en kvälls fiske igen.

Jag åkte tillbaka till den plats vi fiskat kvällen innan. Det var ganska högt vatten i ån den här tiden, så vadare var ett måste. Står ett par timmar med vatten upp till midjan utan större action. Några mindre färnor slukar mina ostbitar. 21:45 får jag ett tungt påslag på ena quiverspöt och krokar fisken. Tvärstopp!! Väntar mig en tokrusning, men fisken går bara tungt genom strömmen. Kommer efter en odramatisk fight in i håven. Jag vadar upp på fast mark och tänder pannlampan.

Jag ser direkt att det tidigare klubbrekordet på 2610 g är utraderat. Fisken väger 3050 gram och är än idag min största färna.
Tyvärr har det blivit mindre och mindre mete för mig genom åren. Just färna fisket är något som jag verkligen saknar. Ska ta tag i det. Någon gång.

Hasse Dovling med en grann färna

6. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Med tanke på att jag mest fiskar gädda nu så skulle jag säga Lödde Å. Att fiska där under åns glansdagar skulle vara häftigt. Kul att se att det åter fångas stor fisk där.

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Svårt!
Men det står mellan min gädda på 13,24 kg och laken på 6,83 kg. Måste jag välja en, så blir det laken. Speciellt med tanke på all tid jag la dom åren som fisket var på topp i skärgården. Att det blev många pass varje vinter är ingen överdrift.

Det var den 21 januari 1996. Jag var ute ganska tidigt på kvällen för att vara först på platsen jag ville fiska. Lakfisket på den tiden var ismete med ett antal spön och under tiden man väntade på napp så satt man oftast och pimplade.
Ismete spöna la man bara på isen och frikopplade rullen. Satte på knarren så man kunde höra när det nappade. Oftast gick man en runda varje 20-30 minuter för att kolla till spöna. Det kunde vara ganska utspritt och svårt att höra nappen om man var många på ett stort ställe. Just detta ställe var en liten vik med ett smalt sund som mynnade ut i en större vik. Längst in i viken rinner en liten å ut. En stund efter jag fått ut mina spön, så kom några klubbkompisar från Stockholm United ut. Dom satte sig utanför kanalen i den större viken.

Jag fick några mindre lakar och en 3,5 kg:s på pimpel.

Jag hade ett napp på ett spö som var närmast där jag satt. När jag kom fram och skulle kroka så hade fisken släppt betet. La ut igen och fortsatte att pimpla. En stund senare vid 20:30 tiden så drog det på igen på samma spö. Den här gången lät jag fisken gå lite extra med betet.

Jag minns än idag tyngden av fisken när jag stramade upp linan. Laken som fisk är ju ingen större fighter, inte heller denna. Den här fisken var bara tung. När den kom upp till hålet så blev jag chockad! Vattnet sköljde upp ur hålet när den försökte vända mot botten. När jag fått upp den på isen och såg den i pannlampans sken så skrek jag bara rakt ut ”Vilken jävla best!!!”. Jag fick in hela min hand i fisken mun när jag krokade loss den.

När jag hängde upp den på vågen så gav den en skymt av 7 kg:s strecket. Jesper Olsson som var först fram av kompisarna vrålade till Kenta Agnebo och Christer Karlsson att öka farten. Snabbvägningen av fisken visade runt 6,8 kg. Jag säckade fisken medans vi gjorde ordning kameror m.m. När vi vägde fisken mer noggrant så visade den sig väga 6,83 kg och var 87 cm lång och en omkrets på 54 cm! En riktig drömfisk! Jag har fortfarande kvar en del av linan med kroken. Hänger på väggen i garaget. Ett fint minne.

Hasse Dovling med en monsterlake

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Oj, jag är ganska opinsam under fiske. Kommer att tänka på en grej som hände under Trex gäddan i Trosa för ett antal år sedan. Brukar ofta bli nervös innan start vid tävlingar, så även denna. Jag kände att jag var tvungen att gå och lätta på trycket, men det fanns inga toaletter tillgängliga just där. Så jag smet in i en skogsdunge precis vid båtrampen och tog av mig min jacka och drog ner hängselbyxorna. Satte mig på huk och släppte loss. Jag var inte direkt hård i magen om man säger så…
Självklart så hade jag inget papper att torka mig med , så det blev klassikern löv. Massa löv…

När jag var klar och reste mig upp för att dra på mig hängslena så kände jag en klibbig varm sörja i händerna. Jag hade skitit ner hängslena totalt, så det var bara att ta av dom från byxorna och total sanera. Mina team kamrater fick sig ett gott skratt.
Så nu får man ju höra att man ska tänka sig för när man behöver gå på dass under fisketurerna!

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Svårt. Just nu skulle jag säga tonfisk vid den amerikanska ostkusten, Gloucester MA. Jag är helt såld på fiske programmet Wicked Tuna och tycker det är så häftigt. Att få drilla en sådan på 300-400 kg är en dröm. Grymt!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Måste nog säga en färna.
Det var samma kväll som Bosse Teuchler tog svenskt rekord på färna. Jag fiskade på samma sträcka i Svartån, men hade ingen aning om det då. Jag krokade en stor fisk som klev av efter ett tag.
Kan ha varit den fisken jag tappade…

11. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera. Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

I början var det helt klart jakten på stora fiskar. Jakten på Storfiskereg och delvis poäng till Svenska Specimentävlingen. Numera, och en 15-20 år tillbaka, är det bara skönt att få vara ute med båten eller sitta vid en sjö. Som det är nu när man har familj, barn och hus uppskattar man mer när man får tillfälle att fiska. Nu är jag nöjd om jag kommer ut några timmar en vardag t.ex. och spinnfiska gädda. Viktigaste nu är att det är avkopplande. Det är en klyscha, men fiske är verkligen balsam för själen. Fisken är mer en bonus.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

Tillgång vet jag inte om jag skulle vilja säga. Det är som det är. Att man sen åker till samma vatten år efter år är väl knappast utvecklande för en själv som fiskare. Många lägger ju veckor i samma vatten år efter år. Speciellt i sjöar och dammar som är mer eller mindre dominerande när det gäller till exempel regg av Storfisk till Sportfiskarna. Det är inget som tilltalar mig att åka och fiska i så välutforskade vatten. Jag fiskar efter dom fiskar jag tycker är roliga att fånga och dom vatten jag trivs med. Att testa oprövade vatten är alltid kul och spännande. Och framförallt när man lyckas i ett sådant vatten, svår känsla att slå…

Hasse Dovling med en vacker Ruda

Vi tackar Hasse för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *