Tombas Krönika Augusti 2023

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Man brukar säga att om alla som påstår sig varit på Woodstockfestivalen år 1969 hade varit där så hade det varit minst 5 miljoner i publiken. På samma sätt funkar det med tjuvfiske, fast tvärtom. Om jag pratar med ett gäng fiskare och ställer frågan vilka som brukar tjuvfiska så räcks det inte upp några händer. Förmodligen så har ingen tjuvfiskat, nånsin. Åtminstone i vuxen ålder. Jag tjuvfiskar ofta och gärna, helt medvetet dessutom. Men till det ska jag återkomma lite senare.

Varför jag tar upp tjuvfiske är såklart efter den stora ”skandalen” som fått allas plasmor att snurra. Kanske med all rätt, vad vet jag? Men det bryr jag mig inte så mycket om heller om jag ska vara helt ärlig. Det är nämligen stor skillnad på tjuvfiske och tjuvfiske. Det är inte som mord eller drogsmuggling där det är svart eller vitt. Oftast nattsvart. Här finns det fler nyanser än vad man kanske till en början förstår. Många människor förstår inte vad tjuvfiske är, utan tänker bara att det är någonting likställt med mord, och då ska någon sättas dit.

Vi benar ur begreppen.

Det finns många anledningar varför vi inte får fiska på vissa ställen, men främst de två stora. Den första och finaste anledningen (regel1) är för att främja fiskarna. Det kan vara något så viktigt som att inte kunna fiska asp när den leker, eller vandrande ål. Vackra, vettiga och viktiga saker. Till denna kategori hör inte att tex dra upp en elritsa från ett slukhål som man sedan släpper tillbaks.

Regel nummer två, och det enskilt viktigaste är fiskevård, som det så snyggt kallas. I klartext, mot betalning döda fiskar. Dvs raka motsatsen till regel 1. Att dra upp en elritsa ur ett slukhål tillhör inte heller denna kategori. Det är ungefär som att kalla ett kalhygge för skogsvård, eller arton döda grävlingar för naturvård. De som (med all rätt) ifrågasätter detta får oftast ett svar i stil med. -Du förstår inte, för att du inte är insatt. De som är insatta har oftast gått en 12-timmars kvällskurs som studiefrämjandet eller det lokala vårdföreningen anordnat.

Kategori 3 är ingen regel alls, utan endast en åsikt där allt som andra gör fel borde straffas med döden. Till denna kategori tillhör tex att dra upp en elritsa ur ett slukhål som råkar finnas på någon jävels tomt som inte ens visste om det, och ännu mindre brydde sig om det.

Sedan finns det några andra kategorier som vid kraftverk där man kan råka få för bra fiske, vilket givetvis måste förbjudas, samt fiske från broar och andra ställen där andra personer än själva fiskaren kan komma till skada. Till denna kategori tillhör också sprutet, Rögle dammar och andra vatten där det borde vara förbjudet att fiska, men tyvärr så är det inte det. Jag säger tyvärr, inte på grund av att det är fel att meta där, utan för att det är tråkigt att det bara ska metas just där.

Så nu har vi det klart för oss. Och direkt så börjar man se ett mönster. Brott mot kategori 1 drabbar arten och brott mot kategori 2 drabbar någon ekonomiskt.

För att krångla till det ännu mer så gynnas ett brott mot regel två av helt andra individer som inte har någonting alls med det att göra. Tex mig som skriver en krönika om det nu när det finns så mycket smaskigt att skriva om. Men främst andra ”mer etablerade” fiskesajter som mer än gärna drar nytta av andras misär, eller vad man nu väljer att kalla det? Hade det handlat om drogbrott, våldsbrott eller skattefiffel av privat karaktär så hade man dragit sig för att vältra i andras olycka. Men handlar det om fiske, ja då finns inga diskretioner. Jag lägger ingen värdering åt detta heller, utan endast konstaterar fakta att såna privata missöden och brott kända fiskare begår får man alltid höra ryktesvägen, medans fiskebrott hamnar på löpsedeln. Aftonbladet printar med stora bokstäver både bild och namn om Persbrandt köpt kokain eller Arga snickaren snattat, medans man skiter blankt i om dom tjuvfiskat. Vilket dom förmodligen gjort, som vi alla.

Förra sommaren var jag i Norrland och metade. Jag köpte fiskekort som sig bör. Men när man började läsa det finstilta så blev man lite paff. Förbud mot levande agn, men det var fritt fram att lägga tre nät per kort. Ja, nu finns det begränsningar även där, max 300 meter fick dom vara. Får ju inte bli rovfiske av det hela. Jag ville meta id. Det är en fisk som har inget som helst ekonomisk värde eller på något sätt är hotad, ja om det inte vore för näten då. Jag stod heller inte vid en fors, utan ett mer eller mindre strömlöst sel. När jag där höll maskburken i handen så sket jag i att det var förbjudet. För i vissa fall så borde man sätta dit dom som utformat reglerna. Det är som att spela tennis utan boll. När en mask ses som ett större hot än 300meter nät så är det inte mig det är fel på utan reglerna. Dom är åt helvete, och då tänker jag inte följa dem. Så enkelt är det. Däremot, vilket är viktigt att påpeka. jag skulle aldrig anmäla en sån fisk till en tävling, för då bryter jag mot tävlingens regler.

En annan gång var jag på Åland och fiskade gädda. Eller ja, vi var där varje år under en rätt lång tid. Fiskereglerna var formade på så vis att om man ville fiska en större vik så var man tvungen att köpa 6st olika kort för lika många vattenägare. Det gjorde jag inte. Jag köpte två stycken, men när jag märkte att det förra kortet han sålt var till oss själva året innan så fattade jag att detta inte är hållbart. Ingen verkade köpa fiskekort. Inte för att dom inte ville, utan att det helt enkelt inte var rimligt att betala sex tusen euro för att kunna fiska av en vik. Givetvis vill jag, och förmodligen de flesta andra betala för sitt fiske, men varför kan inte alla vattenägarna i viken gå ihop och sälja ett gemensamt kort o sedan dela på pengarna? Då skulle alla köpa kort. Inte var dom billiga heller. 20 Euro per kort/område. Vill man då åka runt och testa ett antal ställen under en veckas tid så blir det omöjligt. Ska man traila upp båten i varje vik, köra till macken för att köpa ett kort osv..

Givetvis kommer många att tänka att, så är reglerna. Ja, så är reglerna, men dom är åt helvete fel. Om det stod på en skylt att du ska trycka upp en ananas i rövhålet när du passerar den så skulle alla protestera. Och var köper man ananas mitt i natten? Precis som dessa jävla fiskekort.

Det handlar också om att man kommer dit, hyr stugor, bilar, båtar, köper mat och alkohol samt bensin. Hela jävla ön gynnas och vill ha dit folk. Men det enda som är viktigt, fisket, där ska man roffa åt sig allt och göra livet precis omöjligt för oss som fiskar. Vill man inte att någon ska fiska på ditt vatten så lägg ut ett förbud, det är vår plikt att kolla upp sånt. Men ingen sätter förbud, för det handlar om pengar. Pengar dom i slutändan inte ens får pga deras egna idioti. Inte av mig iaf. Och pengar varav exakt noll Euro går tillbaks till förbättringar av fisket. Vi slutade att åka dit. Behåll era jävla gäddor.

Även här fick samma produktionsbolag strul när dom filmade. Vilket jag förstår. Det är precis omöjligt att göra rätt för sig på Åland hur mycket man än vill. Och till slut så verkar folk sluta bry sig. Enkla regler är betydligt enklare att efterfölja. Det är sensmoralen här. Att locka över folk med fina fiskebilder som sen möts av ett regelverk som är så snårigt att ingen förstår den borde vara föbjudet. Jag uppmanar ingen att bryta mot regler, men då måste dom vara tydliga nog att kunna efterföljas.

Svenskar funkar oftast så att om någonting inte är totalt förbjudet så är det lika med ok. Om inte annat så lärde vi oss det under coronaepidemin. En uppmaning är lika med ingenting alls. Uppmanar man folk att bära mask så farmor inte ska dö när hon handlar mat så skiter vi i det. Det är ingen regel. Men att meta upp en elritsa ur ett slukhål…

Ingen som fiskar är väl emot regler? Regler finns för att vi ska kunna ha kvar det fina fisket vi en gång haft. Men att arrangera en gäddtävling vid lek ingår inte i regelverket och är därmed ok. Det är knappt en rekommendation, trots att alla förstår moralen kring det. Och alla, mig inräknat, vet bäst på internet när ett brott begåtts. Och om man innerst inne känner att det man gör är fel, så är det fel även om ingen hunnit skriva ett förbud mot det. Det finns ett ansvar även åt andra hållet. Vilket vi ofta ”glömmer”.

Vi tar malfiske tex. Opinionen säger att vi borde kunna meta mal. Under kontrollerade former givetvis som det så vackert heter. Många metar mal redan nu, och det vet de flesta om. Det om något är ett brott. Mot regel 1 dessutom. Vår mal är vår egen, det är inte som Spaniens malar. Samma art förvisso, eller kanske, vad vet jag? Men med samma mentalitet kunde vi fiska asp under leken då den mår bra i Bulgarien. Kanske så är regelverket fel kring malfiske. Men som det är nu så är det lika förbjudet som att meta efter elritsa ur ett slukhål någonstans i Jämtland. Och då borde konsekvenserna vara lika hårda, och lika många borde bli uthängda. Men så funkar vi inte. Vi hänger ut de vi vill. Jag personligen skulle vilja hänga ut hela jävla Åland och ge det tillbaks till Sverige då det är en skamfläck för hela Finland. Mycket av fisket i Finland är en skamfläck förresten. Speciellt om du metar. Det är enklare att räkna ut världens svåraste matematiska gåta än lista ut deras regler kring fiske med feeder. Där har dom verkligen gjort sak av att förbjuda allt som heter mete har jag märkt.

Bara i år så har jag lagt ut långt mer än 5000kr på fiskekort, och då har jag tack gode gud varken besökt Norrland eller Åland. Det är pengar som gått åt lokala fisken. Pengar som går direkt för att främja fisket och för möda och besvär för att skapa förutsättningar för fiske. Sånt som pengarna borde gå till. Problemet är inte att betala, utan att betala för vad som är rimligt. Jag skulle aldrig betala 250kr för en liter mjölk, och jag skulle aldrig göra det för att kasta drag efter gädda i en vik som är lika stor som mitt vardagsrumsbord. Men jag skulle gärna vilja se att han som äger viken får sin del av det stora hela. Jag har alltid sagt att man kan äga vatten, men hur fan kan man äga fiskarna?

Vän av ordning tänker nu att jag ska välja var jag vill fiska och vad jag är redo att betala för det. Att det är upp till enskild vattenägare eller fiskevårdsområde att bestämma priset. Jag håller faktiskt inte med. Redan som barn fick jag lära mig att lura folk var bland det fulaste man kunde göra. Detta gäller även de som säljer sina kort och sätter sina regler. Det är att ge och att ta. Så länge man inte förbjuder fiske så ska det bedrivas i samförstånd. Får man näta i sjön, men inte meta med mask så är det han som utformat reglerna det är fel på, inte mig. Är det ett känsligt område med ett litet bestånd av öring så fattar jag fullt ut att man inte får meta med mask. Då kanske man inte borde fiska alls kan man tycka? Det borde rimligtvis även ligga i vattenägares intresse att behålla ett vatten vid liv så man kan ha långtida (ekonomisk) nytta av det.

Jag säger inte att grabbarna inte gjort fel. Och kanske borde dom ha tänkt till innan. Det där att man ska föregå med gott exempel. Men något säger mig att de gäddor och abborrar man fick och släppte tillbaks skulle inte ha varit saknade av någon även om dom hade bonkats. Något säger mig också att elritsan ur slukhålet och några bäcköringar ur nått pissdike heller inte hade setts som något större brott om tex jag hade gjort det. Dom fiskade tydligen på andra ”viktigare” ställen med. Men summan av kardemumman är att varenda bäck, slukhål samt pissdike skall läggas på så brottet framstår som mycket större än det i själva verket var. Så funkar media. Man förstorar och reaktionen blir därefter.

Men däremot så säger något mig att man hittade ett perfekt tillfälle att sprida hat och dubbelmoral när tillfället gavs. I vissa fall så tror man att någras liv skulle ta slut efter avslöjandet. Och i andra fall så kan man mellan raderna riktigt läsa hur stora fiskenyhetssidor riktigt strålade av glädje när dom kunde rapportera något som förmodligen alla av er som läser någonsin gjort. Det är en märklig värld vi lever i där vi blir glada av andras olycka och sura över andras lycka samtidigt som man med andra handen skriver hur tråkigt det är med mobbing samt hat på nätet. Men så funkar fiske. En sak som verkligen är intressant är folks behov att skriva åt människor som gjort fel att dom just gjort det. Precis som om dom själva inte kände till det efter att just ha blivit uthängda. Jag kan komma på minst hundra frågor man istället kunde ställa dem. Det kan ju finnas en förklaring? Om en vän som får för sig att röka en holk på fyllan åker dit. Ska jag skiva ”knarkare” på deras fb-sida om dom råkade torska? Vore inte en bättre fråga. -Du brukar väl inte röka braj, varför blev det såhär? Samma fråga kunde våra fiskenyhets-plattformar också kunna räkna ut att ställa så det åtminstone fanns en chans att kunna komma med en förklaring innan man stannar pressarna.

För att tydliggöra för er som läser detta med hjärtat i halsgropen och vita knogar. Nej, jag tycker inte att vi ska tjuvfiska. Nej, detta är inte Swedish Anglers officiella hållning, utan mina högst privata funderingar. Ja, dom gjorde fel.

Men inte lika mycket fel som alla vi som önskade livet av dom. Det var väldigt osvenskt av oss!

Tomba:

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *