TOMBAS KRÖNIKA DECEMBER 2023

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Tombas Krönika December 2023 bjuder dig som läsare på finfina julklappstips och lite till! Det blir som vanligt helt enkelt, udda ala Tomba!

Juletid är en tid då man bör tänka på de utsatta i samhället, det är sedan gammalt. Med utsatta så tänker vi då knarkare och alkoholister, ni vet såna som fixar o donar utomhus på stadens gator och torg utan att ha någonstans att ta vägen. Det tankesättet är nästan lika klassiskt som hela julkonceptet. En stor fet lögn som grundmurats in i folksjälen via en lång rad otroligt usla beslut. Sedan har vi oss metare som lider kanske ännu mer trots att vi inte gjort något fel alls. De flesta av oss är fullt normala arbetande (nåja) människor som inte vill ha någonting alls med julen eller familjen att göra över huvud taget. Ni känner alla till Disneyfilmerna där den utsatta står utomhus i en snödriva och ser in genom ett villafönster på familjen som delar ut julklappar runt granen, klädda i stickade tröjor med ett fett leende och en äggtoddy i handen. För den sanne metaren så är detta lika illa som det är för den alltid nyktre alkoholisten i Disneyfilmen. Vi är de som skulle vilja stå i drivan med feederspöet i handen och se ner på fjollan som fixat barn o hus och nu måste stå där o låtsas vara glad på självaste julafton. Men så är det ibland. Man brukar säga i branschen att detta är den enda dagen på året det inte är ok att förmäska.

Men om man nu ändå ska behöva stå där med barnen man så länge låtsats älska och ta emot en aldrig sinande ström av kärlek och paket, ja då kanske man kan maximera julen på så vis att man kan få något användbart. Därför har det blivit dags för årets julklappstips med Tomba.

Som vanligt så har vi i Swedish Anglersgänget spanat in det hetaste under året och sedan sammanställt en lista komplett med för och nackdelar. Utifrån denna relativt invecklade process så har vi sållat ut årets julklapp för specimenmetaren. Nu kör vi!

MULTIPLIKATORRULLEN:

TOMBAS KRÖNIKA DECEMBER 2023

När man tar steget ner och skaffar sig en helt egen multiplikatorrulle så fylls huvudet med en massa frågor. Den första och kanske viktigaste är själva namnet. Vad fan menas med en multiplikator? En normal människa kallas samtliga multiplikatorrullar för en Ambassadeur, oavsett märke. Precis på samma sätt som en Jacuzzi aldrig kallas för bubbelbad eller Thermos för en varmvattensbehållare. Det kallas för Metonymi, när själva varumärket ger benämningen för varan. Detta är ingenting en spinnfiskare förväntas varken kunna eller förstå, och därför så lämnar vi det där. Ordet multi betyder flera, och multiplikator är någonting som fördubblar eller rent av mångfaldigar någonting. I rullens fall så mångfaldigar den misär.

Till konstruktionen så är en multirulle en simpel historia. En vev och en spole som bägge är monterade åt fel håll. Redan här borde man insett att det hela blev väldigt fel, och direkt när haspelrullen uppfanns så borde man haft sinnesnärvaro och bara förnekat att multirullen någonsin existerat. Men människan är dum och ger aldrig upp. Precis på samma sätt som man försöker fixa huvudet på en seriemördande pedofil för att en dag kunna leva ett normalt liv på våra gator i torg så gav man sig inte med multirullen heller. Den fick magnetbroms och en hel del finesser med ”coola” namn som syncro som aldrig fungerar. Kastandet är en chanstagning där minst fem kast om dagen resulterar i ett jättetrassel. Sen måste man givetvis ha tummen på spolen mest hela tiden, för annars så händer någonting katastrofalt. Veven är lika stor som en silversked, och lika tunn men absolut noll känsla eller bekvämlighet. Linorna måste vara av modellen dyr flätlina för det är multirullens enda fördel. Den går att fiska med 0.50 flät och ett bete som väger 1kg. Detta påpekar gärna spinnfiskaren i tid och otid. Men helst så väljer man idag att fiska efter borre och smågäddor med skiten och då alltid med en bit fluorocarbon som tafs, precis som det inte räckte med rullen som felande länk i det hela och spinnfiskaren bakom spaken?

Den fanatiske multigubben lyfter gärna fram dess otroliga mångfald som rulle. Perfekt vid trolling, och då måste man ha 34st Ambassadeur 6000. Vem fan trollar år 2023? Perfekt vid ismete. Jodå, av det lilla jag sett av ismete på YouTube så är det första multimetaren gör när det nappar på ett av de hundra spöna att springa fram o kika om linan löper ut genom den minimala ringen. Och det är bra att göra för linan löper aldrig utan fryser fast med 100% säkerhet. Minns aldrig att jag skulle ha haft det problemet heller med haspel? Meta går inte att göra med skiten som tur är om man bortser från när man kastar ut en räka i en havsöringsälv med ett sänke på 250gr i släptåg.

Och när man tror att allt var illa nog så uppfann någon lågprofilmultirullen. Också ett jävla namn. För om det är något en spinnfiskare aldrig lyckas med är att hålla just låg profil. Fördelen med denna rulle är att den är 3mm lägre i det enda vädersträck där man har obegränsat med yta. Däremot så blev den 20cm bredare och 120% dyrare, vilket givetvis inte bekymrar en sann spinnfiskare. Känslan är fortfarande noll, men det fattar inte en som hamnat i spinnhelvetet. Man känner hugget bättre, brukar det sägas. Minns inte att jag missat så många gäddhugg med mina haspelrullar? Sen så har man direktkontakt med betet. Det är inte så att jag länkar mina drag via bluetooth när jag haspelfiskar, men tråkigt nog så skulle nog den moderne gäddfiskaren göra det om chansen gavs. För med multirullen så kommer det en uppsjö av ekolod och annat skit den sinnessvaga individen faller för.

Nu till nackdelarna:

Den är dyr och ful, totalt oanvändbar för nästan allt fiske som anses coolt och extremt opålitlig. Den är klumpig, långsam och går alltid sönder undantag. Minns inte när jag skulle fiskat med någon vars haspelrulle helt plötsligt bara bestämt sig för att totalt kollapsa utan anledning. Det händer ett x antal gånger per säsong med en multirulle. Coolfaktorn är noll och påminner mig endast om såna jävla jänkare som spinner efter bass från en båtstol. Det är förövrigt den fiskeform vi ser ner allra mest på hos Swedish Anglers, och då har vi räknat med nätfiske, ljuster, trålning och ståndkrok. Bromsen måste vi också nämna. När rusningen väl kommer så ger den inte ut lina som en haspelbroms, dvs i samma utväxling som rusningen. Nej, nej, nej! Bromsen släpper ut ca 1,5 lina åt gången precis innan den går av så spöet stutsar upp och ner och ser bra ut i en produktion. Detta trots magneter. Varför just magneter, det har ingen svar på? Förmodligen då teknologin med magneter är tidsenlig med rullens konstruktion. Skulle gissa på strax efter big bang.

Nej, multirullen är skit.

TOTALPOÄNG 0 av 10.

ADVENTSKALENDER MED DRAG:

Fiskedrag

Julklappen som trendat stort under de senaste åren. Tanken här är god, men som med de flesta nyheter som innefattar spinnfiske så finns det ett gäng feta nackdelar.

Det första och kanske mest självklara är att om man får denna på självaste julafton så har man en lucka kvar att öppna. Och får man den i slutet av november så har man endast en klapp kvar på julafton.

Men den största nackdelen är ändå att bakom varje lucka så döljer sig en enorm besvikelse. Det är mest skit som man inte ens vill donera till ungdomssektionen i sin sportfiskeklubb som bör heta något i stil med FK Borren eller FK Spinnerbaits. Lådan på bilden innehåller allt jag aldrig önskat mig, men ska man se något positivt i det hela så är det saken att alla klappar verkar vara avbildade på locket. Då behöver man inte ens öppna skiten utan kan direkt slänga den i lådan med osorterbart problemavfall. Kanske kan man ta en trekrok eller två för att rycka löja med om man ska meta borre, annars är det nog bara skit.

TOTALPOÄNG 1 av 10.

BIDRAG TILL SKARVJAKT:

TOMBAS KRÖNIKA DECEMBER 2023

Såna här bidrag i ditt namn typ av julklappar har blivit populärare under senaste 20 åren. Inte sällan så kanske man donerar en mycket liten summa till cancerfonden när någon precis förlorat en släkting i sjukdomen. Detta har hänt mig med, och det har två egenskaper. Det river upp såren på nytt, och det kanske viktigaste att donationen efter dödsfallet inte hjälper dig ett smack. Visst hjälper det någon annan, vilket är en fin sak, men som julklapp så känns den otroligt fadd. Man försöker sko sig på och få pluspoäng på andras misär. Såna donationer skall ges privat utan någon större mediauppbåd om man på riktigt vill göra skillnad. En flaska gin läker såren bättre än en papperslapp.

Sedan så har vi såna här lite mer udda julklappar. Det är julafton, du är sådär precis lagom full och proppmätt. Barnen har öppnat sina klappar och släkten har dragit åt helvete. Nu ska det bara delas ut två klappar innan du ska smyga med frun till sovrummet för att kika om du kan få upp den viktigaste familjemedlemmen för lite vuxenlekar. Till din underbara fru så har du köpt en raffset i fel storlek och en flaska parfym du hittat på rea. Nu sitter man där och väntar på den hårdaste av alla hårda klappar. Kanske en vinylbox med Dissection eller en flarra single malt. Din fru sticker dig ett kuvert och tårarna börjar rinna. Är det biljetter till Cattle decapitation i mars och en hotellnatt för dig och din bäste polare Brasse? Med skakande händer öppnar du kuvertet och läser. -Vi på skarvjägarna tackar dig för din donation på 5000 sek i förmån för att skapa ett bättre fiske i landet.

Ja, vad tror ni själva?

TOTALPOÄNG 0 av 10.

FISHFLIX:

Fishflix

Elektroniska julklappar ökar i popularitet. Det ska vara ekologiskt och inte lämna ett fossilt avtryck. Så glöm en flygresa till Spanien eller en medelhavskryssning. Redan där så ligger man fett på minus. Visst finns det en del schyssta plattformar på internet där man kikat runt lite på och funderat på premiuminnehåll? Fishflix är ett sådant. Det är inte vem som helst som skapat det, utan Martin Bowler. Det börjar faktiskt likna någonting detta tänker man.

Men så jämför man det med något annat som heller inte ger ett fossilt fotavtryck. Thaimassage med lite premiuminnehåll på slutet.

Nu framstår Fishflix helt plötsligt som inte en fullt lika minnesvärd upplevelse för farbror Ernst som varit änkling sedan 1986. Å andra sidan, inte alla fruar, om man nu har en sån, skulle ge bort en upplevelse (som var förra årets julklapp i landet) på massagesalong åt sin man? Det finns för och nackdelar helt klart. I den bästa av världar så skulle man få dom bägge, men nu är vi ute efter årets julklapp i singular och då kan Fishflix omöjligt vara det då det finns likvärdiga om inte större upplevelser att få för samma summa pengar. Men vi börjar närma oss! Vi utser detta som årets panikjulklapp. Dvs en kicker. (Ordet som alla förutom gäddfiskare förstår innebörden av…)

TOTALPOÄNG 7 av 10.

ALKOHOL MED FISKETEMA:

TOMBAS KRÖNIKA DECEMBER 2023

Det trendar hårt att rockband ska ha egna öl eller spritsorter. Helst med udda etiketter och fyndiga namn för att sticka ut. Varför inte fiskare då? Jag funderade lite vilka fiskare som skulle kunna ha ett eget märke och vilken dryck som skulle funka bäst?

Själv skulle jag vilja ha en gin. Tombas gin, ginba eller vad man nu skulle kunna kalla den? Jag skulle inte välja en udda etikett eller smaksätta den med vindagoo eller annat skit. Och när man sedan tänker efter så är hela poängen borta. Är inte poängen just att man får en roligare flaska med sämre innehåll än vanligt för ett lite högre pris.

Då tror jag ändå att Ancient Age Bourbon är något på spåren. Drycken är helt vanlig amerikansk skit som man inte ens skulle använda för en fälgtvätt. Men på köpet så får man en upstoppad forell i plast att hänga upp i sin bar hemma. Nu framstår dealen inte så jävla dålig va? 16inches är den, men jag skulle inte råda er att googla på det måttet om ni inte är intresserade av premiuminnehåll. Dessutom så ökar trovärdigheten markant när en man i absolut rena fiskekläder poserar med ett felvänt haspelspö med en hatt full med flugor. Det är alkoholens finaste egenskap, den suddar ut fel och brister hos oss människor.

En replika i plast av en liten forell gör vilken man som helst glad. Och får man en pava sprit på köpet så snackar vi en pangklapp. Dock så är jag osäker om systembolaget har denna som beställningsvara? Enda minuset är kvaliten på spriten, men den kan nog användas för att bota en bakfylla på en karpresa någonstans i landet.

TOTALPOÄNG 8 av 10:

ELEKTRONISK FISKFJÄLLARE:

Fiskfjällare

Har ni också märkt att när en karp blir över tio kilo så blir den bökig att fjälla? Specielt fully scales. Många är dom gångerna man suttit där och önskat sig en maskin för jobbet. Men misströsta inte längre, nu är den här!

Maskinen samlar dessutom fjällen i en kopp så man kan tömma den i grannens brevlåda. Som julklapp är den ändå inte speciellt het då vi har för vana att filea våra karpar i Sverige.

TOTALPOÄNG 3 av 10:

GÖSGUIDNING MED HÅKAN FRANSSON:

Håkan Fransson med en gös

Håkan är en av landets mest mest meriterade predatorfiskare, men det kan ni skita i. Skulle ni ändå få en guidning av mannen i julklappen så ska ni inte misströsta för fem öre!

Gör bara klart för Fransson att han kan lämna predatorrullarna o spöna hemma och hämta upp dig med båten för en heldags snack om specimenmete på 80 och 90 talet. Kanske på en ö med några folköl till. Det är väl värt vad det kostar att prata om feta braxsatsningar och minnas tillbaks till en tid som aldrig kommer att återvända. Här snackar vi en historielektion som ej kan mätas i pengar! Jävla trevlig är han också, kommer från Östergötland, tror jag, men kan även prata lite svenska.

Att fiska gädda eller gös är ändå ingen konst man vill behärska, så det kan man skita i. Men att under några timmar diskutera vilken kroktyp som är bäst för björknan eller vilka kläder som har bäst egenskaper mot braxslem är ett minne för livet. För livet är kort som fan, och såna här upplevelser får man inte många av under resan.

Nej, när man tänker efter så är detta årets julklapp utan tvekan! En svårslagen dag och upplevelse för en metare. Och lite av en skräll att en guidad göstur skulle bli årets metarjulklapp.

TOTALPOÄNG 10 av 10:

Tycker du om det vi gör på Swedish Anglers? Stötta oss gärna med ett bidrag!

Klicka på bilden ovan för att läsa mer hur du kan stötta oss.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *