12-Snabba Frågor till: Alexander Holmer

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Då var det dags för ännu en 12 Snabba, och den här gången är det ännu en duktig specimenmetare, nämligen Alexander Holmer. Han lyckades nyligen regga art nummer 20! Så självklart var vi tvungna att fråga om det. Men vad är hans mål nu, ja det och mycket mer får ni reda på om ni läser hans 12 snabba svar!

Alexander Holmer med en stor sarv

1. Vilken av dina “bästa” metfiskar var svårast att fånga?

Vi har två kandidater här och den första får bli min abborre på 1,989kg! Den våren la jag ner min själ och körde ca 40 mil tur och retur 15 gånger. Den 15de gången kom den. Det är en av dom få gångerna där allt släppte och det kom glädjetårar! Och den sista kandidaten är självklart min drömid på 3,520. All den tid man har lagt ner på denna art går inte ens att räkna på! Helt magiskt att få se ett sådant exemplar live.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Måste ta och lyfta hatten för min vän Peter Johnsson, om ni frågar mig så är han en av dom största inom metesvärlden i Sverige. Han har lärt mig oerhört mycket inom specimenfisket och han har ett pannben som man gärna skulle haft! Han är den enda förebilden jag har när det gäller fiske!

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Well jag förstår hur det kan va som det är. Den svenska kulturen är inte likadan som Englands, i England är metet större än gäddfisket och i Sverige är det tvärtom.
En typisk Svensson kan lätt få tag på gäddprylar och åka ut ett par turer per år. Där av publiceras det mer gäddfiske överlag på sociala medier. Jag förstår ju gäddfiskare, dom har ett spö och en låda drag samt en båt för att bara glida ut på sjön för att fiska några timmar. Men det är inget för mig.

Att sitta i ett riktigt surväders12timmars pass är de bästa som finns.

Och för folk som tror att specimenmete och mete är samma sak, det är det Inte! En specimenmetare planerar turer, köper mäsk, partiklar, nya prylar etc etc etc vad man nu kan tänkas behöva på sitt pass. Och den vanliga hederliga metaren har en tyngd och en krok med mask! Att va en hardcore specimenmetare kräver både stort engagemang till sin *hobby* både gällande pengar och tid! Man kan planera turer flera månader i förväg och köpa på sig diverse beten/mäsk/etcetc.

Sen så tror jag att dom flesta fiskeaffärerna i Sverige har för dåligt utbud av metesprylar + till ett överpris. Så det har blivit att jag handlar 90% av allt mitt från England som ligger ca 50-70% under svenska priser. Tyvärr…

Alexander Holmer med en stor abborre

4. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Min dröm skulle vara att lyckas slå Alexander Björks ID!! Det kommer hända och det vet han också, frågan är bara när 🙂

5. Du lyckades för ett tag sedan med bedriften att fånga art nummer 20 över storfiskegränsen, så ett stort grattis från oss på Swedish Anglers! Men har det varit ett viktigt mål för dig att komma till 20 arter? Och vilken fångst har varit den mest speciella?

Nja det här bara kommit. Inte något jag direkt satsat på, Men fick mersmak så vi ses på 30!! Min tio 3 av alla 20 Arter jag lyckats lura upp är min ID 3520gram Mört 1340gram och min Sarv 1520. Jag väljer att ta er med till mina top 3 bästa.
Skickar med länkar:
http://www.fiskejournalen.se/dromid-fran-morrumsan/
http://www.fiskejournalen.se/envishet-gav-megamort/
http://www.fiskejournalen.se/dromsarv-for-alexander-holmer/

Alexander Holmer med en stor Id

6. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Id och åter igen Id. Att sitta vid ån vare sig det är på våren eller hösten det är något speciellt för mig. Vad gäller våren så är det flötmete som gäller och där finns oftast två scenarion. ETT du får en helt utlekt fisk, finns förmodligen inget värre än det. Eller TVÅ du får en fisk som kommer att släppa rom vilken sekund som helst. Ibland är det väldigt små marginaler.. Gäller *bara* att lura rätt fisk!

Sen har vi hösten att sitta vid spöna och feederfiska, även här finns två scenario. ETT en stationär smal fisk eller en nystigen hållkäften-Id. Allt handlar om att man ska va vid rätt plats när det kommer en stigning då kan vad som helst hända!

7. Du har ju kämpat stenhårt med att fånga en reggål, alltså en ål över 1800 gram. Varför är just ålen så speciell?

Det som gör den speciell för mig är att vi i stort sett fiskat den sen vi va små. På den tiden inte kraftverksregeln fans. Minns när man va ca 8-10 år när man satt med pappa och min bror nere i yngsjö men bjällror. Redan då tändes glöden. Och att det är godkänt att fiska ål 3 kraftverk från havet gör saken rätt så mycket svårare nu för tiden. Och jag gillar utmaningar, det är därför ålen är speciell för mig!

Det bästa ålpasset va utan tveka passet då reggan kom, den totala lyckan när den ligger i håven!!! Kan säg att man körde hem helt slut i huvudet, med många tankar som snurrade!! En ål är en ål och det är en sån fruktansvärd kamp!!! Enligt mig den roligaste fisken att fiska efter, *regnatten* fick vi 4 ålar totalt alla över 1100 gram fantastiska fiskar!!!

Alexander Holmer med en ål

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Denna frågan uteblir. Konstigt nog har jag inte gjort något pinsamt ännu, men det kommer kanske i framtiden!

9. Vad blir ditt nästa mål att nå och varför?

Mitt nästa mål blir att nå 30 arter.
Fick mersmak av det nu när jag har lyckats få 20 st. Även ett mål jag har är att någon gång i framtiden lyckas ta ett svenskrekord på just Id. Och vad gäller att lyckas är bara att man lägger ner tid på det, så kanske det händer!

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

En ål i Helge Å, mitt hemmavatten. Vill inte ens förklara, börjar gråta då. 😀 Nej men den visade sig efter en lååång kamp ca 4 meter från land och både jag och min bror stod och gapade. Den va både lång och tjock. Men den riktigt längden/vikten kommer vi dessvärre aldrig få reda på.. usch hemska minnen!

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Jag skulle absolut vilja se det svenska rekordet på mört. Då mitt PB är på 1340 och de va en groteskt stor mört! Därför skulle jag vilja se hur en 1700 ser ut, det hade varit maffigt!

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag ser det som en tillgång, så länge det är ett *öppet* vatten och vem som helst får fiska där! Då är det upp till var och en att lägga ner tid på just de vattnet för att eventuellt fira ett nytt PB. Om vi tar tex Braxen så här jag tagit en regga i Mörrumsån, hade man fått den i rögle hade den klassats som en liten brax!

Alexander Holmer med en fin mört

Vi tackar Alexander för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.