12-Snabba Frågor till: Henrik Sandahl

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Henrik Sandahl är en välkänd profil inom det Svenska sportfisket. Han är en av ägarna till Söder Sportfiske som även grundade Pike Fight och Perch Fight. Men Henrik har även varit en hängiven metare där många stora fiskar har fått syna insidan av hans håv. Men vad hände egentligen på vägen till Bulgarien… Ja det och mycket mer får ni reda på i Henriks 12 Snabba Svar.

Henrik Sandahl

1. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Jag har några fångster som sticker ut i andras ögon. Men jag kommer ihåg dagen efter fångsten av en lax om 26,32kg, när jag fick frågan om det inte var min absoluta drömfisk. Svaret kom på en sekund, när jag direkt sa att en 15 kilos gädda på spinn slår allt. Det var den 24:e maj 1998 och det skulle dröja till juni 2015 innan jag nådde min dröm.

Med tre barn och ett eget företag hade jag slutat jaga stor fisk och mina pass fokuseras på att ha kul och varvas med tävlingar. Under en sedan länge planerad gäddresa norröver med min vapendragare Lasse Norgren, blev jag faktiskt helt paff när en gädda om 17,15kg slog käftarna kring min Buster Jerk. På 80cm klart vatten blev det en spektakulär fight av den 131cm långa gäddan. Tårarna rann i strid ström över kinderna efter återutsättning och det var min 15:e gädda över 12kg.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Finns många att ta intryck av. Men utan tvekan mina tidiga klubbkompisar i Stockholm United. Jesper Eriksson, Jesper Olsson, Roger Hellsten, Kenneth Agnebo, Niklas Thölin, Anders Sköld, Christer Karlsson, Micke Puhakka, Hasse Dovling, Peter Granberg. Tillsammans for vi land och rike runt och delade osjälviskt med oss av fisketekniker. Otroligt sammansvetsade och utvecklande gäng att växa i som sportfiskare.

3. Vilken är din bästa egenskap som sportfiskare och motivera varför? Nämn även din sämsta egenskap som sportfiskare och motivera varför? Berätta även något tillfälle då du fiskat och den dåliga egenskapen har visat sig ordentligt.

Min bästa egenskap som sportfiskare tror jag är min analytiska förmåga när det kommer till att hantera stor mängd fakta/fångstdata. Och kunna få ner det till ett facit för när, var och hur fisket ska bedrivas. Alltför sällan har jag åkt iväg på fisket själv, men har hjälpt åtskilliga sportfiskare till bättre resultat genom åren. Min sämsta egenskap är att jag förlitar mig för mycket på det ”facit” jag kommit fram till. Och därav inte tänker långt utanför boxen tillräckligt ofta.

Ett exempel är SM i gädda 2012 när jag var fast besluten över hur vi skulle vinna och bortsåg helt ifrån att vattnet på platsen var gyttjefärgat. Vi skulle bara vinna här och jag vägrade byta plats trots att fisket sög och det nästan var omöjligt att få en rättkrokad gädda. En miss jag ofta återkommer till.

4. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? 

Min dröm inom fisket i Sverige, är att under en kompisvecka knäcka koden i ett relativt ofiskat gäddvatten i mellersta Norrland. Komma rätt i tid och ha ett riktigt kul spinnfiske på stor fisk. Svårslaget med kompisar, ljusa nätter, tält, kaffe, spinnfiske och hundratals stories att lyssna på.

5. Du har ju rest och fiskat mycket utomlands, kan du berätta något riktigt speciellt som hänt dig, en sådan där händelse som etsat sig fast hos dig?

Jag har haft förmånen att få besöka många häftiga platser och varit med om fångster som jag knappt föreställt mig. Två skilda händelser ligger mig varmt om hjärtat. Det första är under en veckas GT fiske i Södra Oman med Jussi Saarinen. Ett extremt tungt fiske för psyket och området är känt för väldigt få fiskar, men i Jurassic Size. Tre dagar utan hugg och fjärde dagen såg lika fisktom ut. 200gr popper i linändan och helt slut i kropp och hjärna. +30 grader och jag misströstade rejält vid tillfället, när vi ett par kastlängder bort skymtade betesfisk i ytan på väg emot oss.

Efter att ha inväntat läge drar vi på ett par långa kast. 3-4 popp och en stor GT attackerar men krokas inte. Jag behåller lugnet och fortsätter poppandet hela vägen in mot båten. 10 meter kvar när GT’n kastar sig över poppern i en kaskad av vatten. Nu sitter den och slår på en rusning ner mot botten trots 12-14 kg broms på min Stella 18000. Samtidigt ser jag i ögonvrån att Jussi krokar något stort och dubbelbugg är ett faktum. En sjukt hård fight och Jussis får in sin fisk någon minut före mig. 41,5 kg GT och otroligt fin fisk som vi beundrar när min GT är redo att landas.

När vi lyfter in den tappar vi båda talförhet. 149cm och 65,5kg är det ett veritabelt monster.

Tre man placerar den i knät på mig och en overklig fångst. Nästa minne är ifrån de yttersta reven norr om nya Kaledonien 2018. 200 NM från land ligger vi för ankar på insidan av en stor atoll. Ingen har varit här på två år, inte sett en båt/fartyg på fem dagar och inte ens ett plan i luften. Här har inga fiskar hört motorljud under sin uppväxt och vi sitter på badbryggan länge den kvällen, kollar på stjärnorna, dricker en kall och det närmaste en religiös upplevelse jag kommit i livet. Få förunnat och gav mig ett starkare intryck än de 150 fiskar vi fångade via ythugg under resan.

GT

6. Du metade mycket förr, kan du beskriva hur ditt fiske såg ut då? Vad var det som drev dig i ditt mete? Kan du berätta om en minnsevärd metetur i Sverige, en sån där dag/satsning som betytt mycket för dig.

Sammanhållningen i vårt gäng var stark och vi umgicks både under fiske och vardag. Nyfikenheten på nya vatten, arter och metoder drev utvecklingen framåt i en snabb takt. Konkurrensen med andra klubbar gjorde alla snabbt mycket bättre och gemenskapen var fantastisk trots konkurrensen. Under en idfiskesatsning norröver fiskade jag med Bosse Teuchler från konkurrerande Team Cisco. Vi mötte upp med klubbkamrater från respektive klubb och kunde ändå glädjas åt varandras fångster.

Sista dagen var vi vid Strömsån som vid denna tid bara släppte 5 st fiskekort till utomsocknes per dag. Jag och Jeppe Eriksson hade var sitt, Micke Sandström och Mats Gremlin varsitt och mittemot delade Fredrik Stjärnkvist och jag tror det var Nicklas Graberg på ett. Jag och Jeppe drog in om 2960 gram och 2970 gram och tog viktiga poäng i Specimentävlingen, samtidigt som det utropades grattis tvärsöver ån. En fin förbrödring och ett starkt minne av den anda som rådde i specimensverige vid det tillfället.

7. Hur mycket metar du nu för tiden? Och i så fall efter vilka arter? Kan man till exempel hitta dig i en liten vass efter en ruda? Eller är det enbart predatorer som gäller och i så fall varför?

Enbart tidsbristen som håller mig ifrån metet och i mitt inre vet jag att i takt med att barnen växer kommer det tillbringas nätter i en vassglugg igen.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Kommer inte på något riktigt pinsamt på rak arm, men de jobbigaste upplevelserna är nog när vi blev rånade/utpressade i Rumänien på väg till Bulgarien vid två tillfällen. Efter 12 timmar i kö vid tullen mutade vi oss ut, bara för att bli stoppade vid ytterligare en vägtull vid bron över Donau. Vi skrek -Kör!!! och brände förbi deras Kalasjnikov med helljus och ivrigt tutande. Förvånade militärer hoppade åt sidan och vi kom förbi. Väl på Bulgariska sidan i deras tull fick vi höra att vi smitit från den obligatoriska broavgiften…

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Nu blir inte svaret mete, men jag vill kasta efter Dogtooth Tuna med popper och stickbait norr om ön Vanuatu. Troligen det bästa området för chans till en riktig pjäs via kast och en utmaning så gott som någon. Supercool fisk som gör en vansinnesrusning efter påslag som få fiskar kan matcha.

10. Pike fight har ju blivit en riktig succé, vem kom på idén? Sen vill vi såklart veta lite mer kring dagarna, hur mycket folk är inblandade, blir det någon sömn? Vi vill helt enkelt veta lite mer bakom scenen så att säga. Kan du inte förklara hur dagarna ser ut?

Idén kom jag och min kollega Nicklas på tillsammans. Regler, poäng, Big Five etc är det mycket tanke som ligger bakom och vi är väldigt glada över hur väl det tagits emot och hur mycket glädje det spridits. Utöver de fem teamen är det 10st kameramän, drönarpiloter, båtförare, markservice med. Dagarna börjar 06:30 vid rampen för intervjuer, stillbilder, sjösättning mm. Sedan sker ett antal starter med drönare, intervjuer om förväntningar, andra teamen mm ser ut.

Riktiga starten brukar ske 08:30. Lunch 12:30-13 då ingen får flytta båten. Fiske till 18-19 och sedan intervjuer, upptrailing, middag och transport till boendet. Vi har även en vilodag för studiofotografering, fördjupande intervjuer och umgänge. Sammantaget är det otroligt trevlig, kul och med stor sammanhållning. Samtidigt är det en enorm press, nervositet och precis alla deltagare vill vinna över de andra. Totalt slut efter dessa dagar och det bästa och värsta samtidigt:)

11. Du har ju fångat väldigt många stora gäddor, 33 stycken över 10 kilo och ett personligt rekord på hela 17,15 kg. Men vilken av alla dessa stora gäddor minns du bäst, och varför?

Min första gädda över 12 kilo. Fiskade 11 dagar från land med Roger Hellsten och vi landade 3 gäddor totalt, varav två var över 10 kg. Fisken jag pratar om kom med sådan fart efter draget att den i huggögonblicket gled upp på det kala skär jag hade vadat ut till. Den sprattlade några gånger innan den föll i vattnet bakom mig på den översvämmade platå jag nyss hade gått över. Fighten blev helt galen bland grässtrån och stenar. Det gick dock vägen och 118 cm 13,05 kg personrekord blev fångat. Overkligt minne och svårt att glömma.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

För mig som inte känner att jag måste fånga den absoluta toppfiske är de en tillgång. Minskar trycket på många ”halvbra” ställen för de som inte jagar rekord. För sportfiskets utveckling är det dock hämnande och ibland en ganska tråkig utveckling. Sportfiske för mig personligen är så mycket mer än just den största fisken. Däremot så uppskattar jag verkligen stora fiskar av olika arter och de bidrar också till en evig hunger.

Jag delar upp mitt fiske i två kategorier. En är att skörda det man sått genom åren genom att åka till de plaster jag kan och försöka fånga de fiskar jag genom erfarenhet vet finns där vid angiven tidpunkt. Den andra är att åka till helt nya platser och genom min fiskerfarenhet försöka läsa vattnet och knäcka koden. På senare tid har jag kommit att luta mig mer mot det sistnämnda. Slutligen vill jag förtydliga att trots alla pass efter alla möjliga arter är det fortfarande barnsligt kul att meta betesfisk samt dra strömming och jag fiskar alltid i sällskap med andra. Sportfiske är världens bästa livstil!

Henrik Sandahl

Vi tackar Henrik för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *