12-Snabba Frågor till: Calle Larsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Calle Larsson är skåningen som har dragit många fina fiskar genom åren. När han inte är ute och fiskar hänger han i sportfiskebutiken och säljer prylar till oss metare! 
Men vilken art är hans favorit och vad tusan gjorde han vid håvningen den där dagen… Ja läs hans 12 Snabba Svar och ni får veta det och lite till!

Calle Larsson med en fin abborre

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det finns många fiskar som kan toppa denna listan men tror faktiskt jag väljer min stora Rögle Abborre på 2350 gram. Året innan jag landa den så körde jag nästan 20 dagar i rad både innan och efter jobb för att lyckas få en av monster borrarna. Men lyckades verkligen inte alls och hade bara ett handfull mindre fiskar under kilot. Sen året efter ändra jag helt taktik och fiskade på med ett bättre lugn. Och blev belönad redan andra passet med ett monster till Abborre.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Den första personen som kommer upp är Jörgen Forsen. Han hjälpte mig otroligt mycket under första passet jag la i Antorpa sjön. Han hjälpt till att gro det där lilla fröet.

3. Du jobbar inom sportfiskebranschen och har mycket mete i butiken. Hur upplever du metet inom Sverige, hur pass litet är det jämfört med andra fiskemetoder? Och vad tror du skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare?

Yes vi har ju i alla år jag jobbat och varit delägare satsat rätt mycket på mete på grund av både resorna till Frankrike. Och att vi ligger i Södra Sverige där metet faktiskt alltid har varit rätt stort. Jag har faktiskt upplevt att dom senare åren har det kommit in lite mer yngre personer i butiken som har velat testa på metet på något vis. Men såklart är det fortfarande inte någon stor gren inom Sportfisket.

Det jag tror behövs är att metet ska få lite mer plats både i film och artikelformat. Och det borde gå att få igång det rejält.

För det är inte som förr lika svårt att få tag på bra prylar till bra priser och det flesta butikerna kan lätt ta hem saker till folk genom grossisterna här i Sverige. Jag hade en ide som jag fick från Youtube där jag såg att tävlingsmetare och karpfiskare tävlade ihop och fick testa på varandras fiskesätt. För att sen på slutet av tävlingen slå ihop vikten för att utse vinnare. Jag har bollat denna iden med några tävlingsmetare men det största problemet blir nog att hitta ett bra vatten med mycket action som behövs.

4. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Den stora drömmen för mig har i många år varit att fånga en mört över 1300 gram. Jag håller mörten som en av minsta absolut favorit fiskar och det hade varit så otroligt coolt att fånga en. Och det bästa hade varit att få fånga den på flötestrotting i en å.

Calle med en fin mört

5. Rögle dammar har du fiskat mycket i och lyckats bra! Vad är det som gör fisket där så speciellt för dig? Och vilken art är det som du har haft absolut svårast att lyckas med där och varför tror du att det har blivit så?

Ja Rögle är väl ett vatten som naturligt blivit mitt andra hem. Det beror på att jag har nästan hela mitt liv bott max 3 km därifrån och därför varit där man fiskat mest. Vet ej vad det är just med Rögle som gör att jag bara fortsätter. Men tror att stämningen där ute när där är mycket folk som är på besök från alla delar av vårt avlånga land. Och såklart att dom flesta individerna är stora gör ju saken ej sämre. Den arten som verkligen har skrattat åt mig i alla år är Sutarna i Rögle. Jag har fiskat där väldigt många år nu och faktiskt aldrig landat någon av sutarna som simmar där. Tyvärr hände där en fiskdöd då 2 st väldigt stora sutare dog. Och då blev det tyvärr ej lättare för mig men jag ger ej upp såklart.

6. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Här skulle jag väl svarat Braxen men jag håller faktiskt Multen högre. Tyvärr verkar det som att den är snart helt försvunnen utanför den Skånska kusten men jag ger ändå inte upp. Multen är ju en sådan otroligt svår fiskat att fånga. Först får man köra rundor för att hitta dom. När man väl har gjort det ska man få dom att börja äta just ditt mäsk och bröd. För att sen va med om en grym fight mellan båtar och pelare som ibland slutar i många svordomar och slaklina.

Mitt bästa minne från Multen måste vara mitt pb som jag fick för några år sen.

Jag och två kompisar va på en sträcka där vi hade sett ett gäng större multar och vi bestämde oss för att sitta och vänta ut dom. Jag valde att köra ett tackel bestående av en krok och tungsten putty på linan för att snabbt kunna byta från botten till ytan. Helt plötsligt börja en storfisk ta bröd på ytan och jag får ut en brödbit perfekt till den. Men lyckas att missa mothugget när den tar min brödbit. Som tur var vände den om för att försöka igen. Då lyckades jag med krokningen och landade ett nytt pb på underbara 4290 gram.

Calle Larsson med en fin Multe

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Har väl följt med många onödiga fiskesaker genom åren hem men får väl välja en toilet bag ifrån JRC där man fick allt möjligt för att kunna hålla sig ”fräsch” vid vattnet och inte minst den lilla spegeln så man kunde fixa till frisyren innan man skulle ta ett hugg 🙂

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det kan nog vara när jag och min gode vän Manfred Isberg va ute och trolla havsöring för några år sen, Efter en grym fight skulle Manfred håva min Öring och jag va snabb och berätta att han ej skulle släppa håvnätet så skeden kunde fasta och öringen komma loss. Manfred skötte sig galant men när det va hans tur att fighta så lyckades jag precis med det man ej skulle och fisken vann den striden. Blev ett gäng väl valda ord av Manfred efter det.

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Det hade utan tvekan varit Amazonas för att fiska Arapamia, Den fisken är ju så fantastiskt vacker och kan bli otroligt stor, och sen ska vi ej snacka om vilka fighter den verkar kunna ge. Tänk att sitta i en av dessa små sjöarna och se en monsterfisk gå upp och ta luft för att sen nästa sekund ta ditt bete. Så det är nog den fisken som är högst upp på min Bucket-list av fiskar.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Man tappar väl alltid dom största fiskarna? Nä men skämt och sido så är det nog tyvärr i Abbey lakes där jag tappade en otroligt stor och tung spegel efter en lång fight. Om det var den största individen håller jag osagt men den var otroligt stor och tung.

Calle med en fin karp

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det måste vara Johan Tiljanders och Rickard Linderots galna ålnatt dom hade för många år sen. Tänk att va med att dra så många fina ålar på en natt. Hade varit coolt att vara med där.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Helt klart en tillgång, men såklart ska vi inte stirra oss blinda på dessa vattnen. Jag har diskuterat med en kompis så kanske man inte ska börja sin mete-karriär i dessa vattnen för att det lätt blir att man blir lite fartblind tror jag. För tex en Bralle på 4+ är stort i alla vatten men i Rögle pratar man bara om 7+. Jag väger fortfarande och fotar alla mina brallar därifrån för att jag tänker att varje fångst är ett steg närmre den där enorma drömfisken.

Calle med en fin brax från Rögle Dammar

Vi tackar Calle för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *