12-Snabba Frågor till: Christer Lindström
Christer Lindström är nog mest synonym med stora gäddor!
Men han är också en duktig metare och har fångat ett flertal fina fiskar genom åren. Han är även lärare på Forshaga Akademin och är helt enkelt en riktig sportfiskenörd med ett för litet förråd… Ja det och tjuvfiske får ni läsa i hans 12 Snabba Svar!
1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?
De svåraste att se till den tid och energi jag lagt ner var helt klart mina första 16-kilos gäddor som faktiskt kom med bara en vecka emellan… Åtskilliga år och timmar hade gått innan jag och Joakim Eriksson lyckades pricka in timingen helt perfekt våren 2011. Jag började med en grym gädda på 16,19 kg och Jocke kontrade morgonen efter men en ännu större på 16,47 kg. Helgen efter var vi tillbaka och otroligt nog fortsatte det ramla in grymma gäddor. Några dagar senare hade Jocke fått två på 14,69 kg och 14,71 kg och jag slog mitt veckogamla PB med en grym fisk på 16,81 kg! Snacka om en islossning och betalning för all tid och planering som lagts under många år innan!
2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?
Inom det svenska metet går det inte att komma ifrån Arne Broman då jag är gammal nog att blivit inspirerad av hans böcker som kom på den svunna tiden innan internet då böcker var enda vägen att komma åt information…
Jag har ju även varit en inbiten karpmetare. Och där går det inte att komma ifrån förra veckans P-O Johannessons bok Svenskt Karpfiske som var grunden för hela min karpfiskestart och tänket runt riggar, mäskning och beten.
Fiskar fortfarande karp med klassiska korta Linealigner-riggar, de har funkat så grymt bra så jag har inte sett någon anledning att krångla till det. Måste även lyfta ett internationellt namn och det är Terry Hearn som varit inspirerande till mycket av mitt fiske med sin noggranhet och målmedvetenhet. Hans fokus på stora fiskar och hur man lägger upp en satsning går att applicera många olika fisken även utöver metet.
3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?
Egentligen skulle jag säga att metet är stort på det viset att nog de flesta kommer i kontakt med metet som första metod inom sportfiske. Om än i enkel form med toppknutet mete efter våra vanligaste fiskar. Där föds nog mångas intresse för sportfiske så sportfiskebranschen har nog metet att tacka för mycket! Sedan är ofta metets och framförallt specimenmetets problem att många av de arter som är i fokus då inte är attraktiva arter i gemene mans ögon. Det har nog mycket med traditioner att göra och nog även med att många av arterna inte är intressanta ur ett matperspektiv.
Det går nog inte att komma från att ”Svensson-fiskaren” som är den stora volymen av alla sportfiskare vill kunna äta den fisk de fångar.
Vilket i Sverige ger ett fokus på andra arter som gös, abborre, lax m.fl. Ser vi dock nedåt i Europa är ju metet stort. Men det tror jag beror på andra faktorer som tillgänglighet till olika vatten och arter som inte är självklart där. Och då fiskar man det som man har möjlighet att fiska vilket gör att metet stort då. För det är den bästa metoden att komma åt många olika arter! Jag tror dock att metet i den form som de flesta specialiserade metare ägnar sig åt kommer vara en begränsad del av det svenska sportfisket av de anledningar jag skrev ovan.
4. Du har ju fångat väldigt många stora gäddor genom åren på flera metoder. En av metoderna du har fiskat mycket med är ju flötestrolling. Vad tycker du det är som gör metoden så effektiv och vad för fel eller vad brukar folk glömma bort när de flötestrollar?
Att flötestrolling är en grymt effektiv metod berör nog på ganska givna faktorer då du presenterar gäddans normala byte med en rörlig metod som söker av mycket yta. Den går också att variera från att fiska med ett spö på en liten trång hot-spot. Till att köra ett antal betesfiskar över stora ytor med små paravaner. Jag försöker alltid anpassa fisket efter det vatten jag fiskar i och då blir det ibland bara ett spö som jag nämnde ovan upp till 6 spön via paravaner på stora vatten.
Metodens styrka är ju också att om du hittar stora fiskar via ekolodet så kan du mer eller mindre ligga och fiska på dem en längre stund. Och presentera olika betesfiskar på olika djup i olika farter. Till slut brukar de hugga vilket de kanske inte gjort på ett konstbete… Ett bra tips som många kanske missar är att ha koll på det djup du fiskar. Det är lätt att sätta sitt bete inställt på t.ex. 6 meter och tro att man fiskar där vilket du oftast inte gör. Så fort båten börjar röra sig kommer vattenmotståndet att ”lyfta upp” hela tacklet och du fiskar betydligt grundare än du tänkt.
Enklast är att titta på linvinkeln på det spö du satt ut när båten är i rörelse så kan du bedöma det faktiska djupet du fiskar på.
Därefter justera släppet så du hamnar på ditt önskade djup! Ett annat tips om tänker flötestrolla med paravaner är att bygga egna. De mindre paravaner som finns att köpa är i bästa fall ”dugliga” men vill man optimera fisket är det bara att göra egna. De vi kör med sjunker med dryga 40 gram bly men lyfter med farten och drar ut fullt i sidled.
5. Du arbetar ju på Forshaga Akademin med inriktning sportfiske, så vi vill ju såklart veta lite mer kring ditt arbete, vad du gör där och eftersom det är mete vi sysslar med här på Swedish Anglers vill vi veta hur mycket mete ni har på schema i skolan?
Jag är ju lärare på Sportfiskeutbildningarna på skolan vilket är gymnasieutbildning på tre år. Samt YH-utbildning på två år och har en tjänst där jag har blandad undervisning i handels och turismämnen. Men även mycket praktiskt fiske i de flesta sportfiskemetoder vilket gör jobbet väldigt lätt vissa dagar! Vi på skolan försöker värna om metet som metod och mete ingår alltid i det ”grundpaket” som eleverna ska lära sig inom sportfisket. Inför årskurs tre på gymnasiet kan eleverna välja ett av tre specialiseringsspår. Och där är ett av spåren riktat på mete och det brukar vara ett antal elever som väljer det.
Så det finns hopp om återväxten inom metet! I det metespåret gör vi alla former av mete från predatormete till mete efter de mer vanliga metearterna som karp, id, färna, braxen m.fl. För någon vecka sedan var metespåret exempelvis i Mörrumsån och fiskade färna. Så metet har i allra högsta grad en del i vår sportfiskeutbildning!
6. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.
Helt uppenbart är det ju gäddan som lägger den större delen av min tid på! Och bästa minnet är nog det som jag svarade på i fråga 1. Dock har jag en annan favoritart inom metet och det är rudan.
Det som är fascinerande med rudafiske är att jag aldrig blir klok på hur de fungerar och varför de beter som de gör. De flesta gånger är de grymt försiktiga och anonyma. Medan de vid få tillfällen verkar ha någon slags kalas där de visar sig och ger riktiga napp men de tillfällena är få… Oftast får man krångla och byta beten, tackel och flöten innan man hittar det som fungerar för dagen. Men det är ju det roliga med dem också!
Mitt bästa minne från rudafiske är min första 2-kilos ruda som jag slet hårt för att lyckas få.
När jag väl lyckades var det ett ”typiskt” rudapass med krångliga rudor som jag beskrev ovan. Jag hade en stor fisk inne på mäskplatsen som rullade en gång och jag såg att den var stor. Den gick och åt inne runt flötet utan att nappa. Nyckeln blev till slut en krok i storlek 14 och en minimal räkbit som tydligen föll i smaken.
Nappet var också sjukt försiktigt. Jag körde ett Drennan Stillwater Blue-flöte som var nedblyat så att man precis såg den röda toppen. Helt plötsligt lyfte flötet typ två millimeter så att den svarta delen på flötestoppen precis kom upp. Det var mycket tveksamt om det ens var fisk där men jag provade att kroka. Och visst var det fisk där, den visade sig väga 2025 gram och ett av mina största mål var uppfyllt. Just det där nappet säger mycket om varför rudor är så roliga och utmanande att fiska!
7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg
Kommer egentligen inte på något som var onödigt utöver det vanliga men som alla fiskenördar så har jag för mycket grejer hemma. Måste bygga ett extra förråd till huset i sommar för att få plats med all fiskeutrustning. Så det säger väl den del… De sämsta inköpen var väl annars i början av metekarriären när jag pluggade och ekonomin inte var som idag. Hade några napplarm som ramlade ihop under första regnvädret och karpspön som inte gick att fiska med. Men man lär sig det med tiden med… Tror även att jag har två Brollys hemma som är ouppackade och ja, prylar är helt enkelt en del av fisket!
8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?
Har ingen riktigt pinsam historia som några av de fantastiska historierna man fått läsa om här tidigare, tyvärr!
Men som många andra har jag väl tidigare i min fiskekarriär inte alltid varit så noga med att ha fiskekort eller tillstånd där jag fiskat. Var riktigt nära att åka dit för tjuvfiske för många år sedan då en bestämd kontrollant inte ville ge sig när jag kom iland utan fiskekort.
Efter mycket övertalning och smörjning gick han till slut med på att vi ihop åkte till en uttagsautomat och kunde köpa fiskekortet i efterhand… Idag är jag väldigt noga med sådant då det skulle ge lite fel signaler i min yrkesroll annars. Och dessutom är jag själv tillsynsman i flera vatten numera!
9. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar? Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten? Motivera varför det är negativt eller inte, ge konkreta förslag på förändringar som kan göras.
Helt klart är att hårt fisketryck påverkar gäddorna i alla fall. Om antalet gäddor minskar eller inte är svårt att säga men det som jag märkt tydligt i vissa sjöar där fisketrycket är hårt är att de tappar i kondition. Antagligen blir de försiktigare vid varje fångstillfälle och därmed inte lika benägna att äta vilket leder till långa och smala gäddor. Där jag fiskar mest och bor är ju inte gäddan hotad som exempelvis på ostkusten. Men det märks även här på vissa vatten att fisketrycket påverkat gäddorna lokalt som jag nämnde ovan.
Det jag tror att vi sportfiskare kan göra är att försöka undvika fiske på gäddan under den tid det påverkar dem mest.
Och enligt min erfarenhet är det direkt efter leken samt under sommaren då vattnet är varmt. Förbud under själva leken kan också vara en väg där det verkligen behövs. Men jag anser bestämt att det är bättre att fånga en gädda innan leken i kallt vatten med oftast kort fight och hantering. Än att fånga samma gädda under varmare perioder med långa fighter och temperaturer som gäddan inte trivs i. Då de blir mycket mer påverkade av att bli fångade.
Så vad vi sportfiskare kan göra i så fall är att fiska som jag själv fiskar, vinter och tidig vår samt på hösten. De är ju dessutom de tider då chansen att fånga stora gäddor är som bäst så det är en win-win situation. Sedan beror ju detta helt på var i landet man fiskar. För en som bor och fiskar gädda långt upp i norra Sverige är ju inte dessa tider ens ett alternativ om man vill fiska i öppet vatten. Så där är det ju helt andra förhållanden. Jag har givetvis själv tidigare fiskat gädda under de tider jag numera tycker är dåliga för gäddan. Så det är mina egna erfarenheter med åren som gör att jag undviker det idag.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)
Under resor utomlands är det några stora arapaimor i Amazonas (samma resor som PO nämnde där Pontus Wallin fick en 85-kilos) som jag tappat. Vilket dock tyvärr är oundvikligt i de miljöerna med träd och buskar där man fiskar dem samt våra vänner pirayorna som gärna biter av linor när en bit betesfisk glidit upp på linan. Det svider dock varje gång då de inte är så lätta att få och hugga…
Även några stora malar som jag tappat därnere hade jag gärna sett… Här hemma är det givetvis en gädda, i början av 1990-talet hade jag och en kompis fått våra första gäddor över 10 kilo. Så vi hade fått referenser på hur en stor gädda såg ut. På ett pass krokade jag på en bra mycket större gädda som tyvärr knäckte linan två meter från båten. Vi bedömde den som enorm då och även nu med all erfarenhet jag samlat på mig bedömer jag att den var i 130 cm:s klassen vilket gör det till en miss jag fortfarande tänker på…
11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?
Dick Perssons magiska dag i Lödde å 1997 hade varit ett privilegium att bevittna… Den sviten är helt unik och kommer enligt min uppfattning aldrig att upprepas. Om inte just Lödde skulle komma tillbaka i gammal god form. Att fånga tre gäddor över 10 kilo på en dag är svårt nog. Och att som Dick lyckas med att få tre gäddor över 15 kilo samma dag med toppfisk på 19,9 kilo är idag en utopi!
12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?
Jag tycker de är en tillgång på det viset att de sätter ribban för olika fiskarter i Sverige på hur stora de kan bli. Är de dessutom tillgängliga för de flesta är det ju upp till varje fiskare om man vill fiska där. Dock ska man inte glömma att värdera andra fiskars värde utifrån det vatten man fiskar. Om vi till exempel tar braxen som exempel så är ju en 4-kilos fisk en superfisk i de flesta sjöar och väldigt svår att få men likväl en superfångst.
Så det viktiga tycker jag är att man har egna mål i de vatten man fiskar. Och ser fiskar från ”supervatten” som något extra att prova den dagen man vill uppnå ett max inom just den arten. För mig som främst fiskar gädda idag är det inte riktigt på samma sätt med vissa ”supervatten”. Men ska jag vara realistisk med att sikta på en gädda över 15 kilo så blir listan på vatten som är potentiella snabbt väldigt liten ändå…
Vi tackar Christer för svaren!
Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.
På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida.