12-Snabba Frågor till: Daniel Thörngren

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Daniel Thörngren är nog mest känd för gemene man för sitt betesbyggande. Men det är inte bara spinnfiske efter gädda som är Daniels expertis. Under ytan hittar vi en hängiven metare med stor förkärlek till sutaren. Nu hoppas vi alla att Daniel utökar sitt skapande och börjar custombygga grejor för oss metare, vilket kunde vara väg som inte många vandrat.

Daniel med en fin sutare

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det måste vara min första gädda över 10kg. Gäddan är den fisk som har fascinerat mig mest sedan barnsben. Det är också den arten jag lagt mest tid på, men haft magrast resultat. Tillslut kom hon, en pelagiskt spinnfiskad vacker fröken som dessutom nöp en av mina egengjutna jiggar. Den känslan när hon äntligen låg i håven var obeskrivlig.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

David Lundqvist har alltid varit en stor förebild för mig. En otroligt skicklig kille som inte är rädd för utmaningar. Sånt inspirerar mig. Markus Nyman med sina otroliga beslutsamhet och ihärdighet har också länge varit en förebild. Jörgen Larsson får inte glömmas bort heller. Eller Håkan Fransson. Listan kan göras lång. Egentligen inspireras jag av alla som brinner för fisket.

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera. Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten?

Jag har en sån där grej på min bucketlist som jag verkligen måste förverkliga innan det är dags för den eviga vilan. Att fånga en fisk som är längre och tyngre än mig. Alltså en fisk på närmare 2m och 80kg. Skulle vara så extremt häftigt att lyckas fånga en sån fisk. Gärna en mal eller stör i den storleken.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Att bygga och tillverka min egen fiskeutrustning. Kan jag göra det själv så gör jag det själv. En hobby i själva hobbyn som jag gillar lika mycket som själva fisket. Att fånga en fisk på något jag har gjort själv gör att jag uppskattar varje fisk så mycket mer. Framförallt bygger jag mina egna träbeten till gäddfisket, en jag gör också sänken, flöten och andra tillbehör till mitt mete.

 

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Utan tvekan lödde under dess glansdagar. Att bara få se de magnifika fiskarna som fångades där skulle ge mig våta drömmer resten av livet.

Daniel med en fin gädda

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Jag kommer inte riktigt ihåg i vilken tidning det var eller vad artikeln hette, men det var en artikel skriven av Markus Nyman när han metade sutare i någon av hans hemliga sjöar. Hur han fångade känslan i den artikeln tycker jag var otrolig.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?  (Störst som störst exemplar för en specifik art)

Jag har faktiskt haft turen på min sida och aldrig tappat någon direkt stor fisk. Det närmsta totala antiklimax jag har varit med om var en av de första gångerna jag ägnade mig åt riktat karpfiske. Jag hade tidigare samma morgon landat in första ”riktiga” karp, en spegel på 6kg och var på strålande humör. När jag står och ska packa ihop spöna för att åka hem får jag ett run från ingenstans samtidigt som jag tittar på swingern. Den fullkomligt flyger upp och slår i klingan. Eftersom jag står bara centimeter ifrån spöt får jag snabbt upp spöt och försöker hålla fisken. Trots att jag håller handen hårt på spolen får jag inte stopp på fisken. Den rusar med full fart ut i sjön, viker runt en udde och går fast. Jag jag åkte i bilen hem var jag inte lika munter som jag var tidigare på morgonen.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Det var egentligen inte en jättepinsam händelse, men något som hemsöker mig fortfarande. Jag var i 18års åldern och hade precis börjat ägna mig åt lite knackig paravantrolling efter gädda. Jag fiskade i en av mina hemmasjöar samtidigt som Håkan Fransson och Jonas Hellström var ute. Två riktiga fantomer på gäddtrolling. Jag hade mött dom några gånger vid rampen och blev sådär lagom starstruck varje gång men hade aldrig vågat yppa ett ord till dom.

Hur som helst. Dom var redan ute på sjön och hade fått rapport via sms av en gemensam bekant att dom hade riktigt bra fiske. Jag började rigga upp mina spön och sätta ut grejerna. Båten snurrade, linor trasslade, jag fastnade i drivhinken. Ja allt som kunde gå fel gick fel. Jag verkligen stod där o skämdes trots att jag var ensam i båten. Senare fick jag ett samtal från min kompis. Han hade blivit uppringd av Jonas som hade undrat vad det var för jävla tomte som snurrade runt i den vita plastbåten. Resten av den dagen hoppades jag att båten skulle sjunka.

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Mal i Ebro. Så otroligt maffiga och råa fiskar. Där skulle jag också ha möjligheten att bocka av på min bucketlist. Frågan är inte om jag tar mig dit, frågan är när jag tar mig dit.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Bobby McFerrin – Don´t worry be happy

11. Vilken fångst genom tiderna i sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Bubblan i Antorpa. Sutaren är i mina ögon den vackraste fisken som simmat i svenska vatten. Den största sutaren jag har fångat väger 3340g och den tyckte jag var ofattbart stor. Jag kan inte föreställa mig hur magnifik bubblan måste ha varit!

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

En förbannelse. Det har dom varit för mig i alla fall. Under många år kunde jag inte uppskatta de exemplaren som var stora för mina hemmavatten utan jämförde alltid fiskarna med de olika svenska supervattnen runt om i landet. Jag tror det kan vara så för många. De senaste åren har jag börjat tänka om och lägger inte så stor betydelse vid hur nära eller långt ifrån svenskt rekord fisken är utan försöker istället att fånga de stora individerna för just mitt vatten. Metar jag sutare i en sjö med många små individer blir jag både glad och stolt över en 2kg fisk medans en sån fisk räknas som ett yngel i många andra vatten.

Vi tackar Daniel för att ha tagit tid att svara på våra frågor. Till slut så bad jag honom att skriva lite om hans betesbyggande så folk får veta vad han håller på med.

-Sedan 2007 har mycket av min tid lagts på att bygga olika typer av fiskeutrustning, främst träbeten för gäddfisket men i och med att metet tar mer och mer plats i mitt liv och fiske har jag börjat bygga mer och mer grejer som används inom metet. Är du intresserad av att se vad jag håller på med så hittar du dom på min hemsida billowfishing.se där även en del grejer finns till försäljning.

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *