12-Snabba Frågor till: Mathias Larsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Mathias Larsson, skribent och Webbredaktör på Fiskejournalen är en man med stort skägg och alla gillar ju stort skägg! Mathias har även en förmåga att skriva riktigt bra artiklar. Vi kanske inte har sett honom med så många metespön under åren, men han är ändå en intressant person att ställa 12 Snabba Frågor till. Så här blir det frågor kring tidningar, fisketryck och mycket mer. Men har han tjuvfiskat någon gång… Ja det och mycket mer får ni reda på när ni läser hans svar!

Mathias Larsson

1. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Frågan är näst intill helt omöjlig att svara på då jag inte är någon direkt specimenjägare utan jagar fiskeupplevelser där helheten såsom – vatten, natur, fisketeknik, mat, boende, väder och sällskap spelar störst roll. Och inte själva fångsten. Men när jag bläddrar lite i minnesbanken hittar jag en intressant fisk.

Swedish Anglers är ju ändå en metesida så varför inte bjuda på en metad fisk? I begynnelsen av mitt liv som fiskare bodde jag mer eller mindre nere vid kanalerna i Göteborg. Kanalen erbjöd på den tiden (sent 80-tal) på ett mycket spännande artfiske. Som ibland kunde vara riktigt givande även storleksmässigt. I vanlig ordning hade jag skolkat eftermiddagen från skolan och cyklat ner till Rosenlundskanalen där jag någon vecka tidigare lyckats hitta ett utloppsrör som läckte ut lite extra mycket skit i kanalen. – Toapapper, skräp, avföring och lite annat gott hade bildat ett grådassigt mäskstråk som såg intressant ut för ålfisket.

Anledningen till att just den platsen inte intagits av konkurrerande fiskare var av den enkla anledning att fem meter ovanför utloppsröret hade parkförvaltningen placerat ut den ultimata alkisbänken. Som givetvis dygnet runt var bemannad av högljudda fyllegubbar. Perfekta fiskeplatsvakterna i mina ögon. Jag kastade ut riggen, ett billigt pennflöte agnat med en stor klase lövmask och måttade djupet precis så att betet låg stilla på botten utan att driva med skiten från röret.

Flötet började efter ett tag röra på sig. Jag gav det lite tid och gjorde mothugg.

Efter ett tag fick jag in fisken till kanten bredvid röret och såg till min lycka att en gigantisk ål bitit över mina maskar. Jag fick upp fisken som låg och sprattlade runt mina fötter. Jag beskådade mitt personbästa samtidigt som jag funderade över hur jag skulle lyckas få ur kroken. Det löste sig ganska smidigt – tjugo sekunder senare fick ålen en 75:a Kronvodka mellan ögonen. Alkisarna jublade och jag var kung i parken. Jag klippte av linan och sprang med raska steg över till Feskekörka på andra sidan och vägde fisken. 2100 gram visade vågen. Minnet såsom personbästat består.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska sportfisket?

När vi kommer till förebilder inom sportfisket så är jag nog lite ”oldschool”. Men för att nämna några så får det bli: Jan Olsson, Olof Johansson, Jens Ploug-Hansen, Peter Grahn, Leif Engström och Arne Broman. Det finns givetvis fler men de här gamla gubbarna är de första jag tänker på.

3. Allt eftersom fisket blir mer ”viralt” och de kända vattnen utsätts för högre fisketryck. Kommer det i framtiden att bli vanligare att man som journalist skyddar sina vatten och håller dom anonyma?

Under de senaste fem åren har det blivit mycket svårare att ens som journalist få reda på vart betydelsefulla fångster är tagna. Som journalist (varje fall i mitt fall) så följer jag oftast med ett proffs ut och fiskar. Och det är idag mycket sällan som vattnet avslöjas i reportaget. Jag förstår det, ingen vill röja sitt hemmavatten och i många fall handlar det om att en fiskeguide vill kunna fortsätta livnära sig på sitt yrke vilket inte alls är konstigt. Det trista med trenden är alla sönderredigerade bilder där bakgrunder har raderats på ett eller annat sätt. Det är också lite dystert för de register vi har som exempelvis Storfiskregistret som blir allt fattigare år efter år. Jag kan ibland tycka att det går till överdrift.

4. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom fisket i Sverige? Motivera. Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Att åtminstone alla småskaliga vattenkraftverk rivs. Det skulle vara viktigare än alla personliga mål. När vi kommer till stora fiskar så måste jag nog erkänna att det skulle vara kul att ta en gädda över 15 kilo. Eller en svensk öring på 80 centimeter, på fluga. En abborre över två är inte fy skam det heller. Fasen, jag vet inte riktigt.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Då skulle jag vilja färdas tillbaka till låt oss säga 50-talet. Gå ombord på en av skärgårdsbåtarna ut till någon av våra öar utanför Göteborg och fånga torsk, bleka, sej och andra fräcka fiskar direkt från klipporna. Det är en dröm som jag aldrig kommer få uppleva.

6. Svenskt fiske idag är så mycket mer än endast fiske. Det är miljöfrågor, politik, teknik, häftiga kläder, status, osv. Förr tog man sitt spö och drog ner till ån o strökastade. Men idag är kidsen så otroligt målmedvetna. Håller fisket på att bli någonting man måste ha en flerårig utbildning för att kunna hållas på med? Jag ser inte riktigt samma trend i andra länder jag sneglat på. I klartext, har vi rört in för mycket annat i fisket så själva fisket blir lidande?

Nej det tycker jag inte. Det är skitbra att fisket har blivit lite fräckare och att det finns kläder och prylar som attraherar den yngre generationen. Det ska vara lika coolt att fiska som att spela fotboll, åka skateboard och skidor. Det är viktigt som fasen för sportfiskets överlevnad. Tror jag. Jag minns själv när man satt på spårvagnen i smutsiga manchesterbyxor, rosa/blå syntettäckjacka och en brun Planobox av plast i ena näven och ett matchande bajsbrunt Kunnan-spöfodral i andra näven. Tjejerna i skolan tittade snett på mig och undrade vad det var för fel. Hoppas dagens sportfiskeungdomar slipper det.

Mathias Larsson

7. Du har rest och fiskat mycket utomlands, kan du berätta något riktigt speciellt som hänt dig, en sådan där händelse som etsat sig fast hos dig?

Det händer alltid något konstigt när man reser som sportfiskare. Det har blivit många knepiga upplevelser genom åren men den märkligaste var nog för några år sen i Panama då vi höll på att stryka med allihop. Campägaren förvarade nämligen illegalt ett tiotal kubik diesel på innergården som tog eld. Hela campen brann ner, vi klarade oss ganska bra i vårat gäng. Tragiskt nog omkom en sportfiskare från Amerika.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Fasen man har gjort en hel del pinsamma saker, bara det att jag har lite svårt för att skämmas. För att bara rycka en pinsamhet i högen så var det nog när jag på Gillams Lake i Thailand fiskade på arapaimorna, i deras fredningsområde. Jag hade fullständigt missat detta. Jag kastade stora elaka flugor rakt över huvudena på de gigantiska fiskarna tills en av vakterna kom och haffade mig. Jag fattade ingenting. Tur att ingen fisk tog flugan.

9. Om du skulle få möjligheten att fiska varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Flugfiske efter riktigt stor permit på Aldabra-atollen. Omöjligt? Jag vet, men nu tilläts det att drömma lite. Jag har egentligen ingen relation till fiskarten men jag tror att det skulle vara en  jävligt rolig utmaning och i kombination med den särpräglade naturen på Aldabra så slår nog det här det mesta.

10. I t.ex. England så finns det en marknad för fiskeböcker av den gamla skolan. Böcker som inte så mycket handlar om teknik och prylar, utan mer känslor och fantastiska berättelser vid vattnen. Varför tror du den här typen av litteratur har försvunnit från den svenska marknaden? Som författare så skulle ju en fiskebok i denna stil vara bland det största man skulle kunna skriva.

Engelsmännen är ju lite mer konservativa än vad vi är. Om man nu tillåts att sia lite om framtiden så skulle jag kunna tro att den här typen av berättelser kommer tillbaka. Men kanske i en lite modernare tappning. Frågar du mig så är jag inte särskilt intresserad av att läsa Lidman-berättelser, det känns för mig lite väl gammalmodigt eller rättare sagt något som tillhör barndomen.

Ett mer dokumentärt grepp med skönlitterärt språk skulle däremot locka mig mer. Och visst skulle det vara riktigt kul att läsa en sådan bok – men det kräver också sin man/kvinna. Det är skillnad på att skita ur sig ett fiskeknäck till en tidning än att skriva en bok som ska hålla från prolog till epilog. Vi får se vad framtiden har i sitt sköte på den litterära sidan. Intressant.

11. Du jobbar inom sportfiskebranschen. Hur upplever du metet inom Sverige, hur pass litet är det jämfört med andra fiskemetoder? Och vad tror du skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare?

Flitiga utövare av mete i Sverige är en försvinnande liten del om man exempelvis jämför med gädd- och put n takefiskare. Tyvärr är det så. Men jag tror inte att det är ”kört” för metet, tittar man ut i Europa så är metet fortfarande riktigt stort. Tidigare i höstas var jag nere hos Jakub Vágner och kikade på hans butik som han har i Prag – butiken är om man jämför med en vanlig sportfiskebutik riktigt stor.

Enbart karpavdelningen i Jakubs butik utgör hälften av butiksytan, vilket säger rätt mycket om intresset. I och med öppenheten mellan landsgränserna, folks vilja att resa tillsammans med sociala medier så är det mycket möjligt att metet ”kommer tillbaka”. En viktig del av det arbetet gör ni med Swedish Anglers, då ni i mina ögon är det perfekta språkröret för metare i Sverige. Fortsätt med ert goda arbete. Det kommer ge resultat.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse? Motivera svaret.

Nu snackar du med en person på en fisketidning och självklart tycker jag att det är svinbra med sådana vatten. De ger oss massor av stoff att skriva om. Sen finns det väl exempel som rent etiskt kanske inte är hundraprocentiga men va fan, det är alltid kul med stora fiskar.

Mathias Larsson

Vi tackar Mathias för svaren!

Glöm inte heller att kika in på Fiskejournalens hemsida.

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *