12-Snabba Frågor till: David Edling

Dela gärna så fler får läsa artikeln

David Edling är kanske inte den man hör eller läser så mycket om, men det är nog många som vet vem han är och vilken otroligt duktig metare han är!
Så vi på Swedish Anglers blev riktigt glada när han ville ställa upp och dela med sig av lite historier, tankar och riktigt härliga bilder!

Så utan att tjata mer så ska vi istället låta er ta del av Davids riktigt intressanta och bra svar!

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Jag får nog säga att den enda stora siken jag har fått är den art som krävt flest resor. Åkte både norr och söder flera gånger innan den tillslut gick i håven. Det var förövrigt en av mina häftigaste fångster. Just då hade jag 3 stycken sikar som kryssade runt mitt bete på knappt en meters djup. Två stycken i ungefär samma storlek och en som var 10-15 cm större. Plötsligt så gled den ena rakt mot min mormyska och nöp den. Givetvis en av dom ”mindre” men den vägde ändå en bra bit över 3 kilo så jag var rätt nöjd.

Galet spännande att se både fisken och betet, speciellt när det går vägen. Dock så har jag ju inte fångat någon riktigt stor gädda än. Men om den fisken någonsin blir landad kommer den vara ett självklart svar på den här frågan.
Jag har fiskat en hel del gädda i ganska många år utan att nå mina mål.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Hmm, jag vet inte om jag hade några direkta förebilder faktiskt.
Men får väl nämna Jörgen Larsson som är den första jag minns från det nationella fisket som jag följde lite grann. Annars tror jag att mina äldre fiskekompisar var förebilder för mig. Jag fick hänga på ut på fiske efter gädda och gös i tidig ålder och fick såklart lära mig massor. Innan dess var det jag och farsan som var ute på somrarna och kastade lite och det var väl så det började. Jag kan inte påstå att jag har några förebilder nu heller men ser däremot upp till några skickliga fiskare. Duktiga fiskare som får massa stora fiskar i skymundan och fiskar för sin egen lycka, det tycker jag om.
Även några av våra profiler som förmedlar fiskeglädje av flera olika anledningar ser jag också upp till.

3. Drömmar har vi ju alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera. Är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten?

En dröm är väl att få en guldnål med bara sötvattensarter en vacker dag.
Men jag kan inte direkt påstå att det är en dröm som jag jagar speciellt aktivt längre. Men ibland får det mig att motivera mig lite extra. T.ex. under dom vinterkvällarna jag brukar fiska lake där fisket kanske inte är det sexigaste. Utan då är det ju den stora fisken som lockar. Jag och mina närmaste kamrater har också en tävling om att ta en 10 stycken arter över storfiskvikt på centerpin!
Inte lätt men kanske den mest prestigefyllda tävlingen 🙂

Annars har dom sista åren handlat mer om att fiska i Uppland och framförallt i riktiga hemmavatten. Så en annan dröm är väl att springa på stora rudor, sutare, mörtar eller vad som helst i någon sjö här omkring. Jag minns däremot att när jag började vara med i en lokal specimentävling för 12-13 år sen hade vårat lag en presentation av alla lagmedlemmarna på en hemsida. En av dom personliga punkterna var just drömfiskar. Minns att jag hade sarv på 1.5 kg+, sutare 4 kg+ och gädda 15 kg+ ,så får väl återigen konstatera att det är en riktig storgädda jag har kvar från ungdomens drömfiskar.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Vet inte om det går under kategorin hobby men jag är ju väldigt sportintresserad med hockey som passion. Missar knappt en match med Leksand under säsongen. Och spenderar mycket tid framför tv:n under vintrarna. Jag har ju dock valt att inte lägga tid till mycket mer än fisket och hockeyn samt ta hand om jobb och hem.

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och vilket år?

Jag har egentligen större fascination för stora gäddor en själva fisket numera men ändå blir det gäddfisket i skärgården runt Furusund. Att få glida omkring en vårdag med spinnpåken i en orörd skärgård skulle vara magiskt. Med dagens beten och kunskaper skulle man ju förmodligen ha ett otroligt gäddfiske!
Historier från lokala gubbar om både tre och fyra stycken 10+ på en dag. Dessutom på ett begränsat vatten innan det fria fisket vittnar ju trots allt om att vissa saker var bättre förr.

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Oj, jag har inte läst speciellt mycket fisketidningar faktiskt och kan inte komma ihåg någon specifik artikel sådär på rak arm.
Men det finns fortfarande kvar en bild i huvudet på Johan Hedman med en, som jag åtminstone då tyckte, overklig svit på abborre nerifrån Småland med två bjässar i nävarna och en hel uppsjö stora fiskar nedanför sig. Kan tänka mig att det var ett omslag för någon tidning där från slutet på -90. Däremot är jag ju ganska fotointresserad och brukar kika igenom tidningarna efter snygga bilder i butikerna.

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor? (Störst som störst exemplar för en specifik art)

En gräskarp som hade nappat på flytbröd ca 50 cm från min spötopp. Efter en lång fight låg den princip i håven två gånger. Men trasslade sig ut en sista gång för att sedan gå in i massa näckrosor och försvinna…
Gissar att det var en fisk på 11-12 kilo.
Den kommer jag inte glömma. Jag är ju en ganska lugn människa men det var faktiskt andra gången i karriären spöt åkte all världens väg.
Första gången var i Skräbeån när jag brände en sik vid fötterna. Trots att jag aldrig hade sett nån stor sik vid det tillfället tror jag fortfarande att den var hur stor som helst. Det är dom två fiskarna som jag sett så pass bra att jag med säkerhet vet att dom varit galet stora.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Haha, brukar få berättat för mig när jag och polaren Micke skulle fiska gräskarp en natt och bara ta nån timmes tupplur i bilen under dom mörkaste timmarna. Telefonlarmet låg och tjöt på instrumentbrädan efter nån timme och jag, rejält trött, tydligen tar tag i en ciabatta som ligger bredvid, tittar på den men fattar ingenting. Lägger tillbaka den, för att sedan en andra gång ta tag i den utan att förstå hur fan jag ska tysta larmet…

Micke sitter bredvid och vågar i det läget inte säga till mig att bröd inte låter.
Bra story han fortfarande garvar gott åt och gärna berättar 🙂
Har även gjort nr.2 i Smålandsskogarna en gång och sedan på omvägar fått reda på att en fiskebroders hund hade hittat det… Ingen trevlig historia som blev lite pinsam.

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

En svår fråga för en som är otroligt förtjust i just det svenska fisket och våra referenser. Jag har faktiskt ingen aning om vad jag ska svara på den här frågan.
Jag har aldrig varit på nåt fiske i utlandet och har inga planer på det heller. Men det skulle vara kul att åka ner med några fiskekompisar till en sjö med massa karpar som kombinerat mysfiske och semester. Men att ligga i ett bivvy på varsin peg i en vecka lockar mig ingenting.
Det skall vara en liten sjö ute i skogen som man har exklusivt där man kan gå runt, leta, titta på fiskarna i något litet hörn. Mata dom lite, sen slita upp en 20 kilos på flötmete. Sådär, knappt några krav alls 🙂

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

Social Analfabet med Ola Aurell

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Ja, det finns ju såklart hur många som helst. Men två stycken av mina bästa vänner GrötN och Nyman har ju båda två supermörtar i sina personbästalistor och jag har tyvärr inte varit med på någon av dessa. Det hade ju varit häftigt att få dela det med dom i båda fallen. Annars hade jag ju gärna kikat in i båten när Dejan fick sin 3-kilos abborre häromåret, haha det hade varit kul att höra vad dom sa just vid det där tillfället när fisken lyfts in över relingen! Dom måste ju ha undrat mycket då…

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag tycker att det är lite farligt med alla dessa rapporter om stora fiskar runt om i landet. Alla arter har ju nästan sina supervatten och jag vet efter egna erfarenheter att det är lätt att ta med dom referenserna i sitt eget fiske, vilket resulterar i att man i princip inte kan lyckas. Och därmed alltid är besviken efter ett fiskepass, gäddan på 9 kilo borde vägt 10 kilo och så vidare.

Dom unga som kommer in i svängen och inte uteslutet vill åka land och rike runt kan lätt hamna i fel tankebanor om dom följer vissa av våra ”fiskeprofiler”. Det är väldigt viktigt att visa att fiske handlar om att utmana sig själv, oavsett om det är att fånga en stor fisk från ett ”supervatten”, få en flugfiskad färna eller bara lyckas lista ut vart någonstans abborrarna bor i sin sjö.
Däremot är det ju fascinerande att se vad som händer med dessa fiskar när förutsättningarna är optimala, och det är ju otroligt häftigt att fånga dom som är sjukt mycket större än man någonsin har sett.

Vi tackar David för svaren och önskar dig ett fortsatt skitfiske i din jakt på den där riktigt stora gäddan! 

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *