12-Snabba Frågor till: Erik Petersson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Erik Petersson är en riktig duktig sportfiskare och metare. Han har fångat många och stora fiskar. Men vad hände med all mört… Och vilken fångst genomtiderna i Sverige hade han velat bevittna? Ja det och vilka mål han har för framtiden för du läsa om i hans 12 Snabba Svar!

Erik Petersson med en fin gädda

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Under flera år la jag flera timmar efter stor gädda, mycket flötestrolling och mete i olika vatten. Jag hade vid denna tid inget körkort och tog alla chanser jag fick att åka med kompisar. Mitt mål var satt vid 12 kilo och efter en 4 dagars satsning kunde jag landa min största gädda på sista dagen. 13,13 kilo och 119cm. Nu i år kommer jag lägga mer tid på denna underbara sportfisk och hoppas kunna öka mitt PB.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Dejan Milosevic, en underbar personlighet och ytterst hjälpsam. Han fiskade många olika arter och lyckades med det mesta han tog sig an. Han har alltid värnat om dom yngre och försökt hjälpa oss så gott det går.

3. Vad är det som driver dig när det kommer till metet/fisket? Motivera. Är det jakten på stora fiskar? Att få vara ute i naturen? Äventyr? Annat?

Glädjen och njutningen i naturen är svårslagen. Att det inte handlar om stora fiskar så skulle jag ljuga om jag sa så. Men att fiska i ett lite svårare vatten och sen lyckas där tycker jag är oerhört spännande. Tyvärr så tycker jag att flera i Sportfiske Sverige missar lite av njutningen. Det är en stress att alltid fånga större fiskar för att kunna publicera på sociala medier. Sedan att folk klankar ner på en 5 kilos gädda på olika sportfiskegrupper på sociala medier när det egentligen är en super fin fisk.

Njutningen är individuell och är beroende på många olika faktorer. Jag började fiska i tidig ålder med min far och bror. Vi fiskade runt om i Sverige och det var väldigt mycket mete från första början. Jag älskade att fiska efter nya arter och tyckte det alltid vara intressant att se vad det va som kom upp från ytan.

4. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Har under flera gånger varit i både Polen och Frankrike och fiskat Karp. Det är en art jag tycker är oerhört spännande och en ständig utmaning att få på kroken. Så därför skulle valet ligga att åka till Rainbow Lake i Frankrike. Oerhört vackra fiskar och oerhört vacker natur. Ett vatten som är väldigt svårt att få lov att fiska i och oftast svårt att komma in som ny person.

5. Du jobbar inom sportfiskebranschen. Hur upplever du metet inom Sverige, hur pass litet är det jämfört med andra fiskemetoder? Och vad tror du skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare?

Metet är oerhört litet om man jämför med andra metoder som vanligt spinnfiske efter gädda och abborre. Men jag ser ändå en stigande trend där allt fler yngre börjar med specimenmete. För att lyfta metet behövs det med uppmärksamhet inom media och såklart fler utövare. Fler öppna vatten där det t.ex. går mycket småkarp som man kan åka ner och sätta sig vid. Fler kommuner som hjälper till med utsättningar i olika vattendrag.

6. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Inom metet är det karpen, varför är på grund av att det är få fiskar upp men mycket jobb. Du tältar, äter gott och fintrimmar tackel. Du kan fiska i flera nätter utan någon fisk och sen helt plötsligt sitta där med din drömfisk. Även ett fiske som du själv kan påverka väldigt mycket med placering av bete och rätt val av taktik.
Mitt bästa minne är när jag och kompisen Hannes Bengtsson fiskade i Kroppkärr och jag landade mitt Svenska PB på 19,14 kilo.

Erik Petersson med sin PB karp

7. Hur mycket metar du och vilka arter? Kan man till exempel hitta dig i en liten vass efter en ruda? Eller är det enbart karp & predatorer som gäller och i så fall varför?

Jag fiskar det mesta, dock under de senaste 3 åren har det främst varit karp, abborre och gädda. Men nu under 2019 ska jag se till att åka runt mer i Sverige och försöka lägga mer tid på Sarv, Sutare, Id och Mört.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Skulle hämta betesfisk och hade hämtat ca 800 mörtar några mil bort. Jag och kompisen blev påkörda i en rondell och vi hade mört överallt.
Bilen fick skrotas…

9. Vad blir ditt nästa mål att nå och varför?

En svensk karp över 20 kilo i öppet vatten, (vem som helst får fiska i), abborre över 2.5 eller en gädda på över 15 kilo. Drömgränser som kan ta flera år men jag hoppas att någon av dem slås in under 2019.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

När jag jobbade i Thailand som fiskeguide så fiskade jag ca 2 dagar i veckan. En av mina sista dagar la jag allt mitt krut på att fånga en Arapaima över 180 kilo. Jag hade fångat flera runt 100 kilo men hade otur med missade run och dåliga förhållanden. Men en dag drog det iväg och jag hade fast fisk. Efter ca 35 minuters fight skulle den gå runt en udde och jag fick hoppa i och följa med. Efter flera hopp och flera ursinniga rusningar precis vid landning brast tafsen och vi uppskattade denna till ca 500-550lb alltså runt 250 kilo…

Erik Petersson med en grann fisk
Det var inte bara stor Arapaima som blev krokade

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Dejan Milosevics abborre på över 3 kilo, en helt fantastisk fisk som jag tror kommer vara svårslagen.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Både och, men främst tillgång och något vi måste ta hand om. Tyvärr när det blir specifika områden så blir fisketrycket så mycket högre och det påverkar fiskarna väldigt negativt.

Erik Petersson med en fin svit med abborrar

Vi tackar Erik för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *