12-Snabba Frågor till: Mika Malm

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Mika Malm är en riktigt duktig metare och sportfiskare som har fångat många fina fiskar genom åren. Men vilken fångst håller han högst, är det färnan eller någon annan art? Och vad hände egentligen med den stora gäddan… Ja det och mycket mer får du reda på när du läser hans 12 Snabba Svar.

Mika Malm med karpen Musse från Mörtsjön
Karpen Musse från Mörtsjön

1. De flesta av oss som metar har en favoritart, den där som får det att kittla lite extra mycket. Men vilken är din och varför är den din favorit? Berätta även ditt bästa minne kring den arten.

Oj oj, det är faktiskt en ganska svår fråga lustigt nog! För ett antal år sedan skulle jag t.ex. sagt Sarv och fina minnen från Svartån och Ljungbyån. Och någon annan tid Färnan m.m. Men nu får jag nog säga sutare. För det är något jag tagit upp igen på senare tid efter att ha fiskat mycket efter denna art under 90-talet i klassiska Kölbydammen. En spegelblank vattenyta som bryts av rullande sutare och pärlande bubblor är ju magiskt. De bjuder på en riktigt fin fight oavsett om det är en liten 1,5kg´s eller en 3,5 kilo+. Och de är enormt vackra.

Kanske det bästa minnet är en sen junidag i Kölby 1998 (tror det var 30/6). Jag hade suttit hela natten på lastpallen ute vid ön utan napp och började fundera på att ro iland denna varma soliga morgon kring 08.30. Men det bubblade på och var aktivitet så jag betade om och kastade ut igen. Varmt som fan så jag tog av mig och fiskade i ”fillingarna”. Mellan kl 09-10.00 drog jag 3 stora sutare och min efterlängtade 4:a (4050g) var fångad.
Fredrik Sandgren fick se mig dansa glädjedans i ”fillingarna” ute på pallen innan fotografering på land.

Mika Malm med fina sutare

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

På 80-talet satt man och läste Fiskejournalen bland annat och alla reportage om grabbarna som man tyckte var gubbar då i Nybro FK. Några av dem lämnade Nybro FK och bildade SG Anguilla. Det var fan de stora förebilderna på den tiden, Luis Rasmussen, Dan Dellerfjord och Mikael Blomkvist framförallt!

En mörk natt vid ett kraftverk i hembygden stötte man på några piprökande ”gubbar” med hattarna fulla med nålar som satt och metade ål. Det var stort!! När det ringde en sommardag 1988 och i ena änden på luren var det en dansk (Luis Rasmussen) som sa:
– för helveeede man, jag blir eld o lågor.
– Jag ser att ni fångar stora sarvar i Alsterån i lokaltidningens fisketävling, kan vi få komma och fiska??
Då var jag 16 år.
Där startade en vänskap, många koppar kaffe och mycket lärdom och många fiskepass blev det framöver…

Idag har jag väl ingen direkt förebild. Jag tycker att ens fiskevänner är förebilder då man alltid kan lära sig lite av varandra.

3. Det Svenska metet är ju tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag tycker att det alltid varit alldeles för lite metereportage i fisketidningarna. Något som är total katastrof är ju att det inte görs några metereportage på svensk tv!
Inga program nämnda om det görs några i nutid, men det är ju bara flugfiske och spinnfiske i dessa. Tänk att göra ett reportage när man smyger på färna och kör frilina med bröd tex. Eller karpfiske, sutarfiske, mete överhuvudtaget. Så mer reportage och mete-tv 🙂

4. Du har ju rest runt en hel del i Sverige i jakten på stora fiskar. Det har varit allt ifrån karp till sutare till silverrudor i Paviken. Men vilken resa är den du kommer ihåg bäst och varför?

Jag är ju en ganska trogen hemmafiskare med omnejd egentligen. Även när jag bodde i Stockholm under 7 år som gett mig många minnen.

Men Svartån har ju självklart givit mig en hel del fina minnen, framförallt mina största sarvar därifrån. När man hittar ett bakvatten som gav stor sarv varje pass jag åkte dit.
Enda resan och natten till Ursjön som jag fiskat där, ösregnade hela natten och morgonen. Men jag lyckades fånga en fin ruda på 2325 gram, den värmde i blötan.

Men om jag måste utnämna den bästa resan så höll den på att bli den sämsta! Året var 2002 och Frank Hunold och jag hade tradition att varje sommar att åka och fiska karp ihop några dagar på semestern. Nu skulle vi testa något nytt och fick tips om en sjö i Skåne som ”alltid gav fisk och man kunde inte blanka.” Det gjorde vi i 3 dygn!!
Knäckta åkte vi hemåt, men på vägen stannade vi till i Långasjön och smög runt lite.

Vi fick syn på ett par stora gräskarpar och for runt som fan för att hitta ett ställe att köpa fiskekort. Tillbaka igen och med hjärtat i halsgropen ett antal gånger när de puttade på min pellets så var det dags för mothugg och där satt den! Vågen visade 12 kg prick och svenska rekordet låg på 11 kg någonting då. Men på den tiden var man tvungen att väga på krönt våg för att få godkänt Svenskt Rekord. Fiskens välmående var det viktigaste och jag nöjde mig att ha slagit rekordet och en härlig avslutning på en annars misslyckad resa.

Mika Malm med en stor gräskarp

5. Metet har legat dig varmt om hjärtat i många år, vad är det som gör att just metet är din passion? Finns det något specifikt tillfälle eller fångst som gjorde att du blev fast?

Jag tror att det är för att man kan ju meta all fisk man är intresserad av. Jiggfisket efter abborre har ju t.ex. blivit enormt stort. Jag vägrar fortfarande jigga, jag fiskar bara abborre inriktat om jag har levande betesfisk. Sen gillar jag att man kan experimentera så mycket kring tackel, beten och taktik i metet.

Att jag fastnade i meteträsket är ju alla fina reportage med ”gubbarna” från Nybro på 80-talet. Jag spinnfiskar några enstaka ggr per år: 1 öring/laxpass i Emån och några gäddpass i sundet. (återupptagit igen.)

6. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Ge mig en vecka i Svartån eller Emån en lagom varm, vindstilla vecka i maj där ingen avbryter mig och med möjlighet till fiske dygnet runt så är jag nöjd. Då kanske jag kan lyckas få en färna över 3 kg´s strecket. Har ingen drömresa planerad utomlands som jag tänkt på!

7. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Jäklar vilka svåra frågor:-)
Det är ju flera fångster man klassar högt och beroende på hur det gick till och så vidare. Men jag ska ju nämna en!

På 90-talet fanns det gott om lake i Kalmarsund och ett jäkla roligt fiske och mycket korv grillades längs stränderna i sundet m.m. Denna kväll hade jag tagit med en tjej som jag dejtade lite. Och brorsan Vesa Stålbrand (fd Malm) hade med sin tjej som senare blev hans fru. Jag tog med ett extra spö denna kväll som hon skulle få kroka på om det blev hugg.

Det blev hugg på just detta spö! Första nappet, – ta spöt, det är ditt. Hon ville inte och jag veva in en fin lake på 4275 gram. Det blev ett hugg till denna kväll på detta spö. – Nu måste du ta hugget, det är ju ditt spö! Hon vägrade!! Och jäkla vilken tur det! In kommer en lake på 5280 gram och det blev krigsdans ute på revet och glädjetjut.
Tilläggas kan att det blev inga fler dejter med denna tjej, hahaha 🙂

Mika Malm med två stora lakar

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Här har jag svårt för att komma på något som är riktigt pinsamt faktiskt, tråkigt nog.
Blir dock fortfarande påmind än idag av när jag satt i brassestolen ute på lastpallen i Kölbydammen någon gång på 90-talet. Jag och stolen glider av bakåt och rakt ner i vattnet. Likaså när en fladdermus fastnade i linan på samma ställe en natt och flög in i mitt ansikte ett par gånger och jag skrek och svor som fan i nattens mörker.

9. Vilket vatten i Sverige har du haft absolut svårast med att lyckas i? Vad är anledningen till att det har gått emot dig?

Måste ju bli Madesjösjön där jag totalt misslyckats de senaste 2 åren. 2018 blankade jag helt på karpen där. Jag satt en vecka i streck utan karp. Satt 11-13 nätter där och blankade! 2017 satt jag lika mycket i samma sjö och fick 1 karp första passet, gött vilken start tänkte jag. Sen blankade jag resten av året! Jag var så knäckt på sjön 2018 att jag var tvungen att tröstfiska i Linneasjön som iaf gav mig 3 karpar, men även 2-3st blankpass. Vet inte varför jag inte lyckas i den sjön, men jag tycker ändå om att sitta där och uggla!!

Mika Malm med en Linneakarp
Avstickarkarp från Linneasjön

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Glömmer aldrig en dag i Emån då jag fick syn på en färna som gick upp på några brödbitar lite längre ner där jag var precis innan jag skulle åka hem. Smög ner och fiskade på den och där satt den!

Ve och fasa så hade jag lämnat håven 50 meter längre upp där jag var innan. Fisken var stor och spänningen steg. Jag var tvungen att försöka handlanda den. Trodde att den lågt fint på en gräsbank och la ifrån mig spöt och skulle ta fisken då den bara sjönk ner i gräset och vände ut i ån och kroken lossnade. Var det min 3:a??

Jag är ju heller ingen gäddfiskare, men glömmer aldrig detta. Jag och min bror var ute och fiskade gädda i sundet för många år sedan när jag höll på med det lite grann. Drillar en stor gädda och när den verkar vara riktigt trött och bara ligger bredvid båten så har vi inte tacklat upp håven (karphåv). Vi hann till och med planera vart vi skulle köra in och fota den för allt var ju klart? Vi uppskattar den till 13+ Gäddan piggnar till innan håven kom upp och in under båten och sliter sig…
Fyyyy fan så klantigt. Då kom tårarna, för den var stor!!

11. Du som bor i Kalmar och har blött dina krokar någon gång i Hossmoån, hur har förändringen varit där över tid? För det fångas ju många stora braxar och sutare där nu, men har det alltid varit så? Eller var det så att det var ännu bättre förr? Sen vill vi såklart höra om ett minnesvärt fiskepass där för dig.

Hossmoån nu och då (90-talet) är stor skillnad. Det har hänt mycket med brax och sutarfisket där i etapper kan man säga. Under 90-talet var det Kölbydammen som ligger längre upp i systemet som kallas Ljungbyån som gällde om du skulle fånga stor sutare 3+, även en del stor brax. Under den tiden var det inte alls de mängder brax eller sutare som finns nu i den del som kallas Hossmoån.

Det var mer svårfiskat och trögflörtat och inte heller lätt att få en större braxen. Sen hände något? Det blev mycket och betydligt mindre sutare i Kölby och mängden braxen framförallt och vikt började smälla till från början av 2000 talet i Hossmoån. Att förtydliga är att fisken vandrar mellan hav och å här nere. Det kom till och med upp svenskt rekord på braxen i ån innan Rögle började leverera och det radades upp 5kg+ braxar och en del 6kg +.

Själv bodde jag i Stockholm de åren och flyttade hem igen 2007 och kan väl säga så här att det var inte svårt att ta 5 kilos braxen när man kom hem under några år. Idag har mängden sutare ökat och med bra medelvikt på dem. Mängden braxen är enorm nu framförallt under hösten vilket gjort att det numera är svårt att fånga en över 5 kg och betydligt sämre medelvikt. Roligt mängdfiske ibland som även kan bli tråkigt… Som minnesvärt från Hossmoån så vill jag ta med hela 2018 som mitt bästa minne därifrån iaf när det gäller sutarfisket, som gav mig 15st sutare över 3 kg och många fina därtill.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Klart att så kallade ”supervatten” är en tillgång. Sen får man ju särskilja vad som är naturligt uppväxta fiskar och uppmäskade fiskar. Och vad som då ska kallas ”supervatten”. Ett ”supervatten” som är öppet för alla är en riktig tillgång för att alla kan ju åka dit och försöka fånga sitt drömexemplar av en fiskart eller ha ett roligt fiske. Sen finns det väl självklart en liten förbannelse i det hela också då det inte kommer fram så mycket nya vatten. Men så kommer det alltid att se ut i fisket.

Mika Malm med en stor Abborre

Vi tackar Mika för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *