12 Snabba Frågor till: Jan Ohlsson

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jan Ohlsson eller JanO som han kallas av de flesta i Sportfiskesverige är mannen som lade grunden för den digitala delen av Svenskt sportfiske. Han är grundaren av +Fisheco och onlinemagasinet +MagazineFishEco, han gör även liveshower på Youtube med sportfiskeprofiler och en massa mer. Men han hinner också med att fiska och fånga stora fiskar!
Förutom allt detta är han även en väldigt trevlig, snäll och hjälpsam prick som via Fisheco hjälper oss att lyfta fram metet och Swedish Anglers! 

Men nu är det dags att bjuda er på hans svar på våra 12 Snabba Frågor.

jan O alltid glad

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Det är nog delad plats mellan en gädda på 13 kilo från Mälaren och min första stora flugfångade lax. Mälargäddan var verkligen förlösande i mitt hemmafiske. Det har för mig varit såååå himla svårt att komma över 10-kilos strecket på mina vatten men när det väl skedde så har det faktiskt ramlat in någon fin fisk till 🙂

I detta fall kom dom lite större efter att jag helt gått in för att spinnfiska och trolla pelagiskt, även det lite extra kul när en för mig ny metod/ taktik ger utdelning. Den första stora laxen var som sagt också riktigt rolig att fånga, å svår framför allt. Det skedde en av dom första dagarna i juni år 2000 och i ett vatten som är legendariskt, både för stor fisk och för svår fisk, dvs Småländska Emån. Jag har alltid drömt om en stor flugfångad lax och vid detta tillfälle kom vi helt rätt vilket är ett absolut måste för Emålaxen. Fisken tog faktiskt 45 minuter att veva in och vägde 15300 gram, den tog i Seapool, där Emån rinner ut i havet och gjorde allt för att komma till Öland, så kändes det när det sprutade ut backing från rullen :). Min kompis Anders fångade också en på ca 11 kilo dagen före mig så det här är ett minne som sitter etsat för alltid i min själ och mitt hjärta.

2. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Jag växte ju upp med många av dom ”stora”. Bengt Öste, Arne Broman mfl. En av dom jag har enorm respekt för var och är fortfarande Jörgen Larsson. En av världens skickligaste allround fiskare. Sen har jag en sportfiskare som jag verkligen ser upp till men då mer som skribent, Mikael Engström. Micke som jag lärt känna en smula idag är vad jag vill kalla en gammeldags berättare. Han kan verkligen trollbinda med sin humor och sin speciella stil, en gåva han har men jag vet också att han arbetar galet mycket med sina texter så det är talang och hårt arbete i kombination. Något jag har stor respekt för.

3. Vilket rekord tror du hänger löst år 2017?

Svårt… men på predatorsidan tror jag faktiskt att gösen kan få sig ytterligare en knuff uppåt. Det finns idag så många duktiga vertikalfiskare och som hela tiden utvecklar sitt fiske och söker nya vatten.

4. Förutom fiske, vad har du för hobbies?

Musik och åter musik. Jag lyssnar på något nästan jämt och springer på så många konserter jag kan och har råd med. I skrivande stund så har jag precis planerat för att gå på Radiohead 9:e juni, faktiskt med flera andra sportfiskare 🙂

5. Om du kunde färdas bakåt i tiden, vilket vatten skulle du fiska i och
vilket år?

Emån ligger mig varmt om hjärtat! Tänk att få fiska på Ems gigantiska havsöringar för säg 100 år sedan! Vilken grej det vore. Sen att tex kunnat ha fiskat mal i Mälaren! Ja, vilken grej det hade varit.

jan_Abborre

6. Vilken artikel i en fisketidning genom tiderna har gett dig mest gåshud?

Oj, svårt att säga, jag har sedan jag var kanske 12-13 år läst det mesta som skrivits i tryckt media och mycket också online… Men förmodligen är det något som Jörgen skrivit och förmodligen handlade det då om dom första gångerna jag riktigt blev sugen på störfiske eller dom första artiklarna om vertikalfiske 🙂

7. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?
(Störst som störst exemplar för en specifik art)

Jag tappade en gädda i Rügen för några år sedan, vid båtkanten. Då hade vi dagarna innan två fiskar runt 120 cm i båten men det här var första gången guiden sa ”grosse”. Den var stoooor, kanske 15-17 kilo! Sen har jag kört lax i Mörrum i över 40 minuter utan att få se fisken… den majlaxen var lätt kring 18-20 kilo. Linan bara slaknade och fisken var borta. Känslan är ju faktiskt hemsk. Det är som om något bara dör i hjärtat, man vet inte vad man ska göra… man blir bara tom…

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Ja, vart ska man börja 🙂 30 mil i ryggen och när man kommer fram så har man glömt elmotor till båten och nycklarna. En resa till Norge och alla mina rullar låg kvar hemma i garaget… Sen har jag en del sköna blooopers från våra filmeskapader, kanske man skulle klippa ihop nåt 😉

9. Vad har du för målsättningar för 2017?

Att fiskar mer! Folk tror att jag fiskar jämt och jag fiskar säkert mer än många andra men jag vill fiska mer privat kan man säga. Utan press på att ta bilder, filma eller skriva. Jag ska försöka ta mig norrut på gäddjakt och det blir mer av privat karaktär. Målfisk är och har varit länge gädda 15+ eller 120 cm +.

10. När ditt fiskeliv summeras, vilken låt väljer du som soundtrack?

…ojdå, Mellan ett och noll med Bo Kaspers Orkester, en riktig lallarlåt 😉

11. Vilken fångst genom tiderna i sverige skulle du velat ha bevittnat, och
varför?

Alla svenska gäddrekord, en gädda på 19 kilo och uppåt är så mäktig. Skulle gärna bara håvat Fredrik Johanssons pjäs på 21,07 kg, bara velat få bevittna denna underbara händelse…

12. Slutligen, vilken art tror du att vi har bäst chans att hitta nya vatten
för där rekorden kan höjas rejält? Motivera varför.

En art som just nu är lite ”ute” är kanadarödingen. Tror det simmar riktigt stygga kanadicker i vissa vatten som bara väntar på en hängiven sportfiskare som är villig att lägga tid och sin passion på arten. 🙂

Jan O från Fisheco med en fin gädda.

Vi tackar JanO för svaren!

Här hittar ni även hemsidorna som nämndes i början:
FishEco
MagazineFishEco

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *