12-Snabba Frågor till: Henrik Lindh

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Henrik Lindh är en riktigt duktig sportfiskare som har rest och fiskat på många olika platser runtom i världen! Han har fångat många och stora fiskar. Men vad hände egentligen Milano… Ja det och mycket mer får ni reda på när ni läser Henriks svar.

Henrik Lindh med en koikarp

1. Vilken av dina “bästa” fiskar var svårast att fånga?

Oj, måste nog säga gädda över 10 kg! Satsade stenhårt på att få en 10 kilos väldigt länge, hade bland annat 10 dagars satsning i Klarälven och fick massor fisk mellan 7-8 kg. Men alla jag drog med mig ut fick fisk över 10 kg. Tog mig 100 tals timmar före den kom upp. 10.600 och lyckan var total och den är kvar idag som pb.

2. Du har ju rest och fiskat mycket utomlands, kan du berätta något riktigt speciellt som hänt dig, en sådan där händelse som etsat sig fast hos dig?

Måste varit Australien 2018. Fick kontakt med en hajfiskare som fiskar tigerhaj från stranden via Instagram. Bokade direkt och vi drog ner till Perth. Väl på plats så kom diverse ursäkter och ”duden” hade mer eller mindre in tid för oss. Och vi hade spenderat 10k på en resa och stod där som fån…

Spenderade de första 3 dagarna med att lokalisera och hitta lokala förmågor och lyckades ”hooka up” med Kai på 15 år som bände tigerhaj för fullt. Vi lyckades komma ut med han och vi fick våran satsning och min fisk som jag drömde om besegrades, en tiger på 320 cm!
Sen flög vi hem lagom nöjda då resan nästan var helt i slut men det blev en succé!

I Sverige så finns massor ”idiotiska” resor.

Skräbe med 3 killar och 1 tält i december med billig sovsäck och 50 stearinljus för att inte frysa ihjäl.

Eller dalälven… Fick möjlighet att stanna kvar 2 dagar och åka hem med Rickard Linderoth. Hade inget tält eller sovsäck med mig men hur jävligt kan det vara och sova under bar himmel på stenhård mark i 5 grader…!? Jo jävligt hårt och jävligt ?. Men fick fick min reggvimma.

3. Det Svenska metet är tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

gäddfisket tar över eller predator. Tävlingar och media visar nästan bara det och folk tjänar pengar på det. Det fisket är inne, dock kommer allt i vågor. Specimen var jävligt coolt med svenskan back in the days. Tror bara att vi alla får hålla på med det vi älskar så får vi se trender komma och gå.

Är ju med i team SONIK och I U.K är det mete som är the big thing och kommer säkert alltid vara. Samt dom riktigt inbitna gäddfiskarna alltid kommer förbli det.

4. Du är en karpfiskare av rang men är det bara karp som gäller eller fiskar du efter andra arter med? Eller har du gått över till att bara meta efter karp och i så fall varför?

Haha tackar och bockar men absolut inte bara karp.

Älskar fiske och kommer aldrig begränsa mig men blir mete till 95%. Varför? Jo för det är mest effektivt bland dom flesta arterna. Dock är karpfisket mig väldigt varmt om hjärtat på grund av det sociala och att tälta ute i naturen… Älskar den helheten och dela den med nära vänner.

5. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Skulle säga alligatorgar. 147 lb från Texas. 
Tänk dig gäddfiske i lödde men bara att Denna flod är bra mycket längre och lite bredare. Men absolut en liten flod och där sitter man och flötmetar ”gäddor” med deadbait på 100-150-200 lbs) men listan är lång och min första vilda karp på 20 kg plus håller jag mig varm med.

6. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Var när jag växte upp när svenskan var som hetast. Louis Rasmussen syntes och hördes överallt och inte minst…. Han fångade bra mycket och stor fisk. Men sen inte minst Dejan, Dan och dom ”gamla specimen rävarna” var man lite ”start struck” runtom. Haha.

7. Förutom fiske, vad har du för hobbies? 

Bodybuilding och det har mycket gemensamt med fiske. Tålamod och tid krävs där. Så brukar alltid hitta ett litet skruttgym att träna på när jag är på mina fiskeresor. 

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

Inget speciellt och detta är väl inte illa heller. Men när vi var i Australien så drog vi ut en kväll. Väl inne i baren så var alla män väldigt feminina och väl på toaletten så kom det fram en man och stötte på mig (du vet att detta är en gaybar va?)…. Vi bytte snabbt ställe!

9. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Lake bleed I Slovenien och karp eller som den kallas med ”church lake”. Att se filmerna därifrån, hur vackert det är så behöver jag inte utveckla mera.  Gillhams hade jag tidigare och fånga siamesisk karp. Har nu varit där dock utan karp men mekong på 82kg.

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Sista turen garfiske I Texas före jag flytta hem… Vi följde flötet i ca 5 min innan jag krokar fisken. Hela båten vänder sig med fisken och bogseras… 20 sec senare så spottade den betet och den fisken var…. Enorm!

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Det är Många men svenska rekordet på gädda hade varit mäktigt att se, har svårt att se framför mig hur stor en gädda över 20 kg är.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Absolut en fördel. Så är det bara att vissa vatten kommer vissa arter ta över i och att få äran att doppa kroken i dessa vatten är som sagt en ära. Men till karpfisket så kan det var lite unfair att man inte få komma till vissa vatten utan att vara exklusiv medlem.

13. Henrik bjuder på lite extra!

Jag Sökte länge efter en guide som kunde guida lite på river Po i Italien. En nål i en höstack utan lokal kännedom. Efter mycket sökande så hittade jag en guide eller rättare sagt han hittade mig. Fick ett bra erbjudande på mat i kockklass med 3 måltider om dagen och guidad tur i PO. Enda vi behövde dra med oss var våra karpspön…what can go wrong?

Kvällen före vi skulle flyga ner fick jag en bild på floden… Översvämning!

Man kunde nog gå rakt över pga alla träd och bråte i älven så 100% chans för inget fiske. Men guiden sa att det inte är någon fara och han är proffisionell och han hade backup planer och vi kunde återgå till PO när det skulle bli bättre så vi flög ner…
Var jag och mina vänner  Samuel, Fredrik och Nicklas. Guiden plockade upp oss och vi drog till ett biflöde till PO. En liten Å som var max 10 meter bred..3 dagar fram i tiden så lyckades jag få 1 karp på 12 kg men vi var ju inte här för att fånga 1 eller 2 mindre karpar på en vecka… Vi ville uppleva det vilda fisket i legendariska PO.

Så dag 4 av 7 var vi på floden.

Strömmen var fortfarande stark men fiskbar fast guiden hade inte vikter nog för oss utan bara vanliga 100-120 grams bly… Vi behövde minst 200 för att hålla allt på plats. Så här började vi undra om han ens hade koll på området. 

2 dagar längre fram då vi hade blankat och maten var slut började vi bli frustrerade. (maten han skröt om btw pga att han var kock) bestod av bröd med pålägg till frukost, någon leftover till lunch och BBQ en dag som var hamburgare utan några tillbehör alls… Så vi var frustrerade och trötta på dålig mat (plus att guiden spenderade all sin tid i sitt bivie och rökte weed).

Vi tog ett möte med han angående att precis allt hade failat och det kom fram att han inte ens har fiskat I området tidigare.  Vi alla kom fram till att han bjuder på 1 natt i Milano så vi i alla fall kan säga att vi har gjort något på resan. Basecamp packades ned och allihop drog in till Milano till hotellet guiden hade bokat åt oss. Han släppte av oss och skulle bara parkera bilen men… Han försvann!

När vi kom in till hotellet så var inget bokat eller betalt för oss.

3 dagar senare hemma i Sverige så mejlade han mig att han var pank och alla pengarna tog slut dag 4. (vi betalde resan I förväg så dom pengarna var slut innan vi kom) och det förklarade maten och att han inte hade råd med en hotellnatt åt oss utan bara lämnade oss smutsiga och leriga med spöna rakt i handen i fashion staden Milano. Vilken syn…

Så detta blev en läxa att alltid kolla upp guiden/reseledaren före man lägger allt I någon annans hand som igentligen bara ville ha pengar till sitt gräs. 

Men vi hade i alla fall en trevlig natt i Milano.  Och när vädergudarna slår till för hårt… Stanna hemma! 

Henrik Lindh med en stor mal

Vi tackar Henrik för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *