12-Snabba Frågor till: Isabel Syrjä

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Isabel är en ihärdig sportfiskare som lyckats bra och har många fina fiskar på sitt samvete. Vi på Swedish Anglers blev lite nyfikna på henne och hennes intresse för sportfisket så vi blev så klart glada när hon ville ställa upp och svara på våra 12 Snabba Frågor. Men var kommer intresset ifrån och vad hände egentligen vid en tävling… Ja det och mycket mer får ni reda på om ni läser hennes svar!

FB_IMG_1534887609420

1. Vem är/var din förebild inom det svenska metet/sportfisket?

Min bror har alltid varit en förebild för mig han metade karp och sutare långt innan jag visste vad det var. En annan person som imponerar på mig är Palle Sköldblom. Hans karpsjö Karsgjöl är så oerhört välarbetad. En fantastisk natur med välplanerade swim och många vackra karpar. Det vänligt bemötande från Palle och övriga fiskare kring sjön gör det det där lilla extra för upplevelsen.

2. Varifrån kommer ditt brinnande fiskeintresse och hur kom du in på metet?

Min farfar var storfiskare. När jag var liten tog han med mig och min bror på alla möjliga sorters fiske. Det var där mitt fiskeintresse började. När jag för 7 år sen la ned mitt hästintresse kändes det givet att börja fiska. Då började jag med just mete. Jag metade mestadels Id till en början och märkte att det gick att få riktigt stora idar i hamnen där jag bodde. Sedan fortsatte jag min fiskekarriär genom att börja fiska gädda. Jag packade all min utrustning på cykeln och fiskade precis överallt där jag kom åt.

Något fel gjorde jag nog dock för det tog mig minst ett år innan jag hade krokat den första gäddan.

Sen den dagen har intresset bara växt. Jag vill verkligen fiska alla arter och med alla olika metoder. Att jag har fortsatt meta är ingen slump. Jag tycker det är så oerhört rofyllt men samtidigt så spännande. Jag älskar alla fiskar.
Braxen är så himla söt och sutaren så vacker att man tappar andan. Karpen är majestätiskt. Jag vill träffa dom alla helt enkelt. Jag har nog en personlighet som gör att jag kan nörda in mig precis hur mycket som helst. Hela mitt liv kretsar kring fiske och det ger mig så oerhört mycket.

FB_IMG_1534887577200

3. Gäddan är en art som fått hög status inom det Svenska sportfisket och med det, högre fisketryck. Tror du att sportfisket påverkar arten så pass negativt att det gör så att antalet gäddor minskar? Och vad anser du att vi som sportfiskare kan göra för att underlätta för arten?

Gäddan är helt fantastiskt rolig att fiska men jag tror att det krävs att vi ger något tillbaka om vi vill behålla den mängd och storlek av gädda som finns. Dom gäddfabrikerna som har byggts har ju vart riktigt bra för gäddan och på vissa ställen i landet finns även fiskeförbud på gäddan under lek vilket också är av stor betydelse. Jag tror absolut att ett stort antal gäddor dör på grund av av sportfisket och det är väl därför vi måste ge något tillbaka. Inte bara för fiskets skull utan också för att visa respekt för fisken.

Det jag anser att jag kan göra är att låta bli att fiska gädda i höga vattentemperaturer.

Låta bli att fiska på gäddor som precis kommit ur lek då gäddan är känslig. Använda en trekrok istället för två när gäddan är väldigt aggressiv. Kroka av i vattnet och klipp inhalerade krokar när det krävs. Det kostar en extra slant men det kan rädda just den gäddan.
Vi behöver även forska mer om gäddan och öka vår kunskap tror jag. Vi behöver ha öppna debatter så att alla förstår hur fisket påverkar gäddan och inte blunda, kanske föra en dialog med andra länder om hur dom hanterar gäddfisket. Som det är nu har vi alla möjligheter att fortsätta ha gott om gädda i våra vatten och jag tror att alla som älskar gäddfiske är villiga till förändring om det är positivt för gäddan.

4. Drömmar har vi alla och oftast många, men vad är din dröm inom metet/fisket i Sverige? Motivera är det att fånga en specifik art över en viss vikt? Besöka ett visst vatten? Annat?

Min dröm just nu är att fånga en karp över 12 kg samt en fullyscalekarp. Jag vill gärna uppleva ett mängdfiske på sutare samt att fånga en ruda är en dröm, det har jag aldrig fått någon.

5. Om du skulle få möjligheten att meta varsomhelst i världen i en vecka MEN du får enbart fiska efter en art den veckan. Vart skulle du åka och vilken art skulle det bli och varför?

Jag har varit helt fascinerad av Arapaima sen jag såg dom på den blå planeten för några år sedan. Det är en dröm att fiska i deras naturliga vatten.
Jag älskar fiskar som ser så mäktiga ut, dom känns nästan lite magiska.

6. Vilken fisk håller du som din bästa fångst? Berätta varför.

Min bästa fångst måste nog vara min 2 kilos abborre den var något i hästväg att hålla i, den fångade jag en sån där dag när det blev ett ordentlig omslag i vinden. 3 snabba napp 2 kilosfiskar och sen denna, det var något speciellt den kvällen.

isabel_borre1

7. Metet och Sportfisket generellt innefattar väldigt mycket prylar, vissa är kanske mer viktiga än andra men vilket har varit ditt absolut sämsta inköp i fiskeväg?

Mitt sämsta köp var definitivt ett teleskopspö med rulle från biltema. Spöt knäcktes tredje kastet och när jag sedan satte rullen på ett annat spö gav den upp senare samma pass. Det var några år sedan så deras grejer kanske har fått en uppsving.

8. Vad är det mest pinsamma som hänt dig under en fiskeresa?

När backen på min båt slutade funka och vi körde rätt in i bryggan där alla deltagare till ett SM-kval stod och väntade och som vi skulle delta.

9. Det Svenska metet är tyvärr en väldigt liten del av det Svenska sportfisket. Men är det något speciellt som skulle kunna lyfta metet lite och göra det mer synligt för gemene sportfiskare? Eller är det något som saknas som gör att metet kommer fortsätta vara en liten del av Sportfisket?

Jag tror att mete kan verka tråkigt och inte speciellt spännande om man inte har provat det. Den som verkligen ger det en chans kommer garanterat bli biten. Metet behöver synas mer och samverka mer med övrigt sportfiske. Kanske att metet blir större framöver ju mer fredningar som kommer för gädda och abborre. Förhoppningsvis ser fler predatorfantaster metet som ett alternativ när fiskesäsongen för predatorer inte är på topp. Jag vill gärna lyfta fram metet så mycket jag kan även om det finns betydlig skickligare som skulle kunna göra det på rätt plattform.

FB_IMG_1534887557370

10. Vilken är den största fisken du tappat vid någon av dina fiskeresor?

Det kan ju vara lite klurigt att säga eftersom jag inte vet hur stor den var, men det värst spöböjet jag upplevt var vid gäddfiske. Det var precis stumt i andra jag trodde jag satt i en stock. Tills jag fick några tunga huvudskakningar precis innan kroken släppte. Det kändes som en krokodil.

11. Vilken fångst genom tiderna i Sverige skulle du velat ha bevittnat, och varför?

Svenska rekordet i gädda, det vore galet att se en så stor och gammal gädda, det är svårt att föreställa sig något så stort i gäddväg.

12. Tycker du att dessa så kallade supervatten som ofta innehåller långt större fiskar av specifik art än resten av landet är en tillgång, eller en förbannelse?

Jag tycker dom är bra, superroliga att fiska i men man ska alltid ha i åtanke att man är inte bättre än sitt vatten som en god vän sa till mig. Jag har tillgång till fina vatten att meta i därför har det fisket gått väldigt bra för mig. Jag har inte lyckats fånga så stora gäddor dock för att det finns väldigt få stora i dom vatten där jag fiskar och då får jag ha i åtanke att en gädda som inte väger så mycket fortfarande är en seger för mig. Sen är det väl toppen att kunna göra en fiskeresa och få uppleva sitt drömfiske för en specifik art här i Sverige.

FB_IMG_1534887571770

Vi tackar Isabel för svaren!

Här kan man läsa fler av våra 12 Snabba Frågor intervjuer.

På Fiskekompaniet.se hittar man mängder med prylar till sitt mete, så kika in deras hemsida. 

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *