Magi i mete?

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Jag älskar mete, där nu har jag sagt det!

Jag menar kanske inte att jag älskar det på samma sätt som jag älskar min fru och mina barn. Men jag har en otroligt stor kärlek till metet.
Jag tänker på det ungefär 24 timmar om dygnet. Det poppar upp helt plötsligt, i ett möte på jobbet, på bussen, i mataffären, i sömnen och så vidare. Det är min ständiga kompanjon.
Metet är min stora passion här i livet och min livsstil!

För mig är metet magiskt. Den tar mig till nya platser och jag får vara en del av naturen och det är för mig minst lika viktigt som att faktiskt fånga en fisk.
Självklart metar jag för att fånga fiskar, gärna stora men det är inte enbart därför jag metar.
Det är så mycket mer!

Magi i mete
En gång i tiden har någon använt båten – Nu är den mer ett med naturen

Till exempel att en tidig junimorgon få vandra genom skogen och tillslut komma fram till en liten skogsgöl. För att sedan få möjligheten att sänka ned ett par majskorn på en krok och stirra på ett flöte. Där det kanske inte har varit varken en krok eller flöte på 10, 50 kanske 100 år?

Vad kan det finnas i sjön, mört, sarv? Kanske ruda? Eller sutare?

Markägaren själv har inte fiskat där och inte hans far eller farfar heller. Så ingen vet riktigt vad som döljer sig under ytan…
Är inte det en aningens magiskt?
Jag tycker det i alla fall!

Eller att få gå utmed en å i slutet av maj där inte gräset har blivit nedtrampat. Det finns inga stigar utan man är först med att gå där, kanske på flera år.

Vad finns det runt nästa krök?

Kanske kommer strömmen att öka, kanske ligger det ett nedfallet träd i ån som nästan luktar färna? Eller något helt annat? Jag vet inte, jag har aldrig gått där och kanske har ingen gjort det på många år…
Det är också en aningen magiskt. I alla fall för mig!

Magi i mete

Och får man sedan en fisk, kanske en färna bakom nästa krök i ån eller en sutare i skogsgölen ja då är det som Benerd Cribbins sa (på ett ungefär)  –

”In fact, the great thing about fishing is that nothing else gets you so close to nature. Because if you get lucky you actually get to touch it!”

När man inte kan vara ute vid något vatten och meta så har man hela delen med bland annat planeringar av kommande pass. Funderingar kring val av t.ex. metod och vilka vatten man ska besöka som tar upp ens tankar och tid.
Men även att knyta riggar, lukta på t.ex. mäsk eller boilies. Preparera partiklar, prova olika riggar och beten i en balja med vatten… Ja allt sånt har också en magisk känsla. Samtidigt som det stillar metesuget lite och bygger upp förväntningarna. Ordentligt!
Sen gillar jag eller kanske rentav älskar nördigheten som finns i metet.
Alla dessa små detaljer, prylar, riggar, beten och mycket, mycket mer som man kan gräva ned sig i och som är i alla fall för mig ren magi för min nördiga själ!

Det jag känner som har saknats är någon att få dela min passion med!

Inte nödvändigtvis en viss person, utan en skara likasinnade.
Visst jag har skrivit en del för att dela med mig av mitt mete. Men jag är långt ifrån ett proffs. Jag ser mig mer som en lycklig själ som fått upptäcka magin med metet!
Men just den här möjligheten att få ta del av andras tankar, åsikter, teorier, ”nördigheter” m.m. det har jag saknat, för det är för mig en väldigt trevlig och intressant aspekt av metet.
Så det är otroligt roligt att vi nu har ett bra forum och plattform på Swedish Anglers där vi delar med oss av t.ex. tankar och teorier. Vilket jag hoppas vi kommer fortsätta med!

Sen är ju metet fantastiskt på så vis att det kan vara så olika för oss alla!
Vissa drivs av att fånga stora fiskar, andra drivs av att få komma ut och bara ”vara” och några eller förhoppningsvis alla drivs av att det är så otroligt roligt, mångsidigt och bara magiskt!

Magi i mete

Jag avslutar min ”kärleksförklaring” till metet med ett par ord som jag läste på Facebook som var skrivna på Oli Davies sida. (Han jobbar på Nash Tackle.) Och som stämmer in otroligt bra på hur jag ser på mitt mete! Nu metar jag inte enbart karp. Men orden säger ändå så mycket så man får tänka mete efter olika arter.

– It’s the size of the adventure in the carp, not the size of the carp in the adventure!

/Christian

Vill man läsa mer ur vår kategori Specimen så följer ni bara länken.

Dela gärna så fler får läsa artikeln

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *